duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: agent străin

3 articole
Internațional

Puterea georgiană vrea legea "agentului străin"

Puterea georgiană vrea legea "agentului străin". Mii de manifestanţi au ieşit în stradă miercuri seară în Georgia pentru a protesta contra proiectului de lege controversat privind "influenţa străină", adoptat în a doua lectură de parlament în pofida mobilizării masive a opozanţilor săi în ultimele săptămâni. Puterea georgiană vrea legea "agentului străin" Mărul discordiei îl constituie o lege, similară celei din Rusia, care clasifică ONG-urile ce primesc fonduri din străinătate drept agenţi străini. Citește și: În timp ce Ciolacu proclama austeritatea, primărița PSD Olguța Vasilescu și-a crescut salariul cu 50.000 de lei, net. Averea familiei a crescut cu mai multe case și apartamente Deputaţii georgieni au votat miercuri cu 83 de voturi pentru şi 23 voturi contra textului pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, doreşte să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. Textul are nevoie şi de votul în a treia lectură. Preşedinta ţării, Salome Zurabişvili, care este în conflict cu partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto. Dacă legea va fi adoptată, atunci orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca "organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine". Gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă În timpul nopţii de marţi spre miercuri, forţele de ordine georgiene au reţinut peste 60 de persoane şi au folosit gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanţi. Printre cei reţinuţi de poliţie s-a aflat Levan Kabeişvili, liderul Mişcării Naţionale Unite, cel mai mare partid de opoziţie. Kabeişvili a publicat o fotografie în care apare cu faţa umflată şi însângerată. În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA. Partidul Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele prooccidentale.

Puterea georgiană vrea legea agentului străin (sursa: BBC)
Rușii, interdicție la păreri despre război (sursa: kremlin.ru)
Eveniment

Rușii, interdicție la păreri despre război

Rușii, interdicție la păreri despre război. De la 1 decembrie, în Rusia intră în vigoare completări la legea "agentului străin". Printre aceste adăugiri, și unele care arată că rușii nu mai au voie să se pronunțe asupra sorții "operațiunii speciale". Dacă, totuși, o fac, riscă inclusiv închisoarea. Rușii, interdicție la păreri despre război Practic, notează corespondentul BBC de la Moscova, Steve Rosenberg, mai toți rușii care evaluează online, pe rețelele de socializare, mersul viitor al "operațiunii speciale" riscă să fie sancționați pe baza acestor noi prevederi. One Russian paper today reports on FSB Order No.547, which aims to “wean citizens away from excessive freedom of expression.” #ReadingRussia pic.twitter.com/oYjmEmZf3b— Steve Rosenberg (@BBCSteveR) November 28, 2022 Citește și: Republicanii, majoritari în Cameră, vor ca SUA să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă: Pot ajunge rachete în Crimeea? Așa e cinstit, Crimeea nu e Rusia, potrivit legii internaționale

Putin suprimă Novaia Gazeta, ultimul critic (sursa: Agerpres)
Internațional

Putin suprimă Novaia Gazeta, ultimul critic

Putin suprimă Novaia Gazeta, ultimul critic. Publicaţia independentă Novaia Gazeta a anunţat luni suspendarea apariţiei sale atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la sfârşitul operaţiunii militare în Ucraina, într-un moment în care puterea rusă îşi intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa, relatează France Presse. Putin suprimă Novaia Gazeta, ultimul critic Într-un comunicat, redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, a explicat că a luat această măsură după ce a primit al doilea avertisment din partea Roskomnadzor (Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă) în mai puţin de o săptămână, pentru încălcarea unei controversate legi privind "agenţii străini". Citește și: Manipulare de manual a oligarhului Deripaska, care are afaceri și în România: „O mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile”. Deripaska, prieten cu Putin, sancționat "Nu există altă soluţie. Pentru noi şi, ştiu, pentru voi, aceasta este o decizie teribilă şi dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alţii", le-a transmis într-o scrisoare Muratov cititorilor ziarului. Legea "agentului străin" face ravagii Concret, Novaia Gazeta este acuzată că nu a precizat că o organizaţie neguvernamentală menţionată într-unul din articolele sale este calificată drept "agent străin" de către autorităţile ruse, aşa cum cere legea. Ziarul a primit un prim avertisment pe 22 martie, apoi un al doilea luni. De la declanşarea invaziei din Ucraina la 24 februarie, site-urile multor mass-media ruse şi străine au fost blocate. Novaia Gazeta era ultimul bastion al presei libere rămase active în Rusia. Autorităţile au votat mai multe legi care reprimă cu pedepse grele cu închisoarea ceea ce ele consideră a fi "informaţii false" despre conflictul din Ucraina. Legea cu privire la "agenţii străini" este o altă armă utilizată de către autorităţile ruse împotriva organizaţiilor sau persoanelor care critică Kremlinul. Organizația "Memorial", interzisă deja Cei calificaţi drept "agenţi străini" sunt obligaţi să se prezinte ca atare în fiecare dintre publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare. Şi mass-media care le menţionează trebuie, de asemenea, să precizeze acest aspect de fiecare dată. Urmăririle penale pentru pentru încălcarea acestei legi pot avea consecinţe grave. În decembrie, cea mai respectată organizaţie neguvernamentală din Rusia, Memorial, care a fost catalogată drept "agent străin", a fost interzisă pentru că nu a precizat acest statut în anumite publicaţii. Fondată în 1993, Novaia Gazeta se bucură de reputaţia de înalt profesionalism pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat viaţa a şase angajaţi ai săi, între care jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în 2006.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră