Halep, suspectată de dopaj în suspendare. Raportul care a dus la suspendarea de către ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) a Simonei Halep pentru patru ani conține date care aruncă îndoieli asupra interpretărilor date de experții contractați de ITIA.
Proba 50 din decembrie 2022
Suspendarea provizorie a Simonei Halep, după identificarea în organismul său a substanței interzise Roxadustat, a început pe 21 octombrie 2022.
ITIA, însă, a continuat să cerceteze și așa-numitul „pașaport biologic” al sportivei românce, adică datele unor parametri ai sângelui sportivei din probe adunate în timp.
Mai mult, au fost cerute probe de sânge și ulterior datei de 21 octombrie 2022.
Una din probele de sânge analizate a fost datată 13 decembrie 2022, la aproape opt săptămâni de la data la care Halep a fost suspendată provizoriu. Era vorba de proba 50.
„Nu există un scenariu evident de dopaj sanguin”
Potrivit raportului ITIA, unul din experții ITIA, profesorul d’Onofrio, a considerat această probă 50 ca fiind „suspectă” din cauza unor valori care nu se încadrau în limitele considerate firești pentru un sportiv „curat”.
Mai mult, profesorul d’Onofrio a comparat proba 50 (din decembrie 2022) cu proba 46 din sângele Simonei Halep, datată aprilie 2022. Potrivit analizei profesorului d’Onofrio, proba 46 de sânge din aprilie 2022 ar fi indicat o posibilă folosire a unor steroizi anabolizanți (substanțe interzise).
Însă, în final, nici proba 46 și nici proba 50 nu au fost incluse printre motivele de suspendare ale Simonei Halep.
Ca să fie totul și mai confuz, profesorul d’Onofrio notează, cu referire la cele două probe de sânge, că „Nu există un scenariu evident de dopaj sanguin”.
Halep, suspectată de dopaj în suspendare
Totuși, faptul că proba 50 de sânge a fost considerată „suspectă” ridică mai multe întrebări:
- ce sens avea sugerarea dopajului, adică caracterul „suspect” al probei 50, când aceasta venea de la o sportivă care nu era activă competițional?
- ce sens avea comparația între proba 46 (când Halep era în perioadă competițională) și proba 50 (când Halep era suspendată)?
- de ce aceste probe de sânge „suspecte” nu au fost analizate mai detaliat pentru a fi folosite în raportul final?
- este, de fapt, posibil ca analiza probelor de sânge să fi fost viciată sau chiar manipulată pentru a permite ITIA să tragă concluziile convenabile?
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Încet adevărul va ieși la iveală.Itia o organizație parazitara care încearcă prin condamnarea unor nume mari să-și justifice bugetul indiferent daca sportivul nu are decit o vina din neglijenta neintenționată.Toata povestea cu pașaportul a fost scoasă pe tapet la cererea ITIA și cu concursul experților plătiți tot de ea Forza Simona lupta contra sistemului pentru că ești nevinovată.
Păcat…..