/

Experiențele prin spitale ale unei profesoare: urletele medicului trezit din somn, scuze fiindcă mama ei n-a murit când se prezisese, un rezident „sictirit” era să ducă la pierderea ochiului

Experiențele prin spitale ale unei profesoare Foto: Inquam/ Denis Grosu

Experiențele prin spitale ale unei profesoare de franceză de la un liceu din București: urletele medicului de gardă, trezit din somn; scuze fiindcă mama ei n-a murit când i se prezisese sau un rezident „sictirit” a cărui diagnostic era să ducă la pierderea ochiului.

Citește și: Caz la indigo, în Botoșani: gravidă disperată, cu dureri cumplite, apeluri zadarnice către medici. Mama și copilul au supraviețuit, dar fetița era să moară la naștere și a rămas cu afecțiuni serioase

Profesoara Alexandra Chirea, care a absolvit Antropologie culurală la Universitatea București, în 2010, și predă la liceul Gheorghe Șincai, a relatat, pe Facebook, situațiile prin care a trecut, fie ea personal, fie mama ei. „Ai noroc sau nu ai noroc. Așa trăim în România. La ruletă rusească”, este una din concluziile profesoarei.

Chirea spune că, în ultimii ani, s-a dus doar la camera de gardă de la Spitalul Floreasca, unde nu a avut „nici o experiență total negativă” și nu i s-a cerut șpagă.

Experiențele prin spitale ale unei profesoare

Însă ea relatează multe alte întâmplări cu medici, în camere de gardă:

  • „Am în spate un bagaj de urlete de la camera de garda a spitalului universitar pentru că am îndrăznit să trezesc doctorul din somnul dulce al gărzii
  • „Mărturia unui doctor rezident de la Colțea care mi-a zis că dacă îl trezește pe doctorul de garda viață lui va fi un calvar
  • „Refuzul asistentei de la triaj de la Sf. Ioan să îmi facă fișa, decizând singură, de la sine putere, să-mi dau cu Voltaren pe piciorul umflat și să mai aștept 7 zile (am scos telefonul și am înregistrat-o, așa că s-a rezolvat problema rapid)”
  • „Cireașa de pe tort, aia care a umplut paharul, a fost la camera de garda de la spitalul de oftalmologie, în 2020, atunci când mi-am pierdut vederea la ochiul stâng în urmă unei boli autoimune. Am ajuns la camera de garda și un rezident sictirit (primul, eu am dat numai de super rezidenți până atunci în orice spital) mi-a zis că e nervul afectat și că să fac un RMN la cap, să mă duc la neurolog, poate fi o tumoră, o boală o autoimună, hai, pă, la revedere. Ce m-a salvat atunci și m-a ajutat să îmi recuperez vederea a fost nu doar ipohondria mea inerentă (având și ea cauze într-un cancer descoperit prea târziu al mamei mele, căreia i se recomandase spitalul de nebuni, că, susțineau medicii grăbiți, la căput e problema), dar și spiritul meu de scandalagioaica care se activează în față nedreptății și pe care, oricât mi-aș dori, nu îl pot ține în frâu. Așa că nu am plecat de acolo până când rezidentul nu a chemat medicul ăla adevărat care era de garda. Asta a făcut diferența dintre a îmi recupera total vederea și a o pierde total/parțial
  • „Acum 5 ani, la spitalul Bagdasar, fiind la mâna unui doctor de acolo pentru mama mea, a trebuit să îmi cer scuze că mama nu a murit în 3 luni, așa cum a prezis el, și am îndrăznit să mă duc în Franța, unde, se știe, folosesc substanță puțînă și proastă de contrast și actul medical e sub orice critică. Pentru că aveam nevoie de el, am scrâsnit din dinți și am zis că dacă dorește să îmi cer scuze că nu am lăsat-o pe mama să moară, atunci îmi cer scuze, numai să se uite pe nenorocitul ăla de RMN să îmi spună dacă a mai apărut o metastaza pe care o poate el rezolva (era singurul care putea face asta in București)”.

Citește și: Spitalul Găești: un medic a consultat 26 de pacienți în trei ani. În februarie, managerul spitalului din Oradea spunea că cel puțin 10% din medicii spitalului puteau fi concediați

Ea spune că nu a dat niciodată șpagă în spitalele de stat și încheie cu umor: „Oricât de rău îmi e când mă duc la spital, io mă îmbrac bine și îmi iau balerinii Musette, prieteni, știu sigur că asta mă poate salva, în funcție de ce medic e de garda. Poate am noroc. Sau poate nu”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

28 Comments

  1. Da și pacienții numai noaptea se găsesc să se ducă la urgențe. Ochiul ăla începuse să nu vadă cu el fix in noaptea cu pricina? Așa fac pacienții români, stau acasă până le ajunge cuțitul la os și apoi iau cu asalt camerele de urgență!!! De ce să-și ia bilet de la medicul de familie și să facă ziua o internare??? Cu asalt noaptea pt probleme neglijate zile sau săptămâni la rând…

    • Faci parte din adormiți? Afirmația ta este o nemernicie. Problemele de sănătate când apar nu te întreabă dacă ești pregătit și nici nu așteaptă ora de trezire a medicului scârbos care și-a ales această meserie pentru bani și șpagă, nu pentru a salva vieți. Boala te ia prin surprindere, nu ține cont de oră weekend sau sărbătoare și uneori e fatală chiar și o secundă de așteptare. Ai grijă ce scoți pe gură să nu se întoarcă înapoi. Și oarecum da, ai dreptate, e vina celor care se îmbolnăvesc. Nu vă mai irosiți ultimele puteri cerșind milă, umflați-le botul și ochii și-o să vedeți cum își schimbă ei comportamentul sau cel puțin meseria.

    • Fix ăsta e motivul pentru care românii iau cu asalt camerele de gardă, ești complet neglijat acolo și exact cum spune doamna, poți avea noroc sau nu, în funcție de cum și cu ce ești îmbrăcat. Îți poți imagina cum ești purtat prin spital cu o trimitere de la medic și asta după ce ai făcut o programare cu luni înainte. Eu am stat la ușa cabinetului aproximativ 3 ore doar pentru o rețetă, în condițiile în care nu era deloc necesar sa intri, asistenta ieșea din când în când iar noi ne adresam direct ei, în funcție de problema avută. Eram câteva persoane doar care aveau nevoie de afurisita de rețetă și care erau programate lunar pentru că eram parte dintr-un program național gratuit împotriva osteoporozei. Trăim într-o tara în care empatia și bunul simț nu există aproape deloc și ne emoționăm când cineva reacționează absolut normal la o problemă sau alta.

    • Băi Cristi, citește atent, dacă știi ce zic, medicii fac gărzi și ziua. Profesoara nu a spus că s-a dus noaptea la spital ci că a consultat-o un rezident părerolog.

    • Serios????? Chiar n-am știut,că o dure acută sau o problemă de sănătate,care se agravează peste noapte, poate fi programată sa fie rezolvata numai în timpul zilei, nu de altceva,dar nu se cade sa avem atâta lipsă de bun simț încât să deranjam somnul medicilor de gardă !!!!!!!!

    • Cristi ai terminat UMF și nu știi că noaptea febra creste, durerea si disconfortul se intensifica, crizele de tuse sau astmatice sunt mai dese si mai intense decât pe parcursul zilei?! Nu știi că noaptea datorită sistemul de refacere a organismului(circadian parca ii spunea)este activ la maxim sistemul imun și evident că și simptomele de „lupta” a organismului cu boala se resimt și ele și mai intens?! Știi că măseaua doare cel mai tare in a doua parte a nopții? Nu știi că ești făcut grămadă! Iar în policlinici și la medici de familie mai bătaie de joc este !Neterminatule!

    • Măi tâmpitule,ceea ce spune această doamnă este foarte adevărat,o știu din propria experiență (mai ales la camera de gardă la Universitar) o urgență de sănătate nu te întreabă ce oră este…..(cei de pe ambulanța care m-au adus,au fost certați de doctora care era de gardă pentrucă m-au adus acolo…..)
      Ei i-au explicat doctoriței că aceasta este procedura,pacientul este adus la cel mai apropiat spital de urgență… Eu am mari probleme cardiace…. probabil nu a vrut să aibă probleme din cauza mea,chiar și medicul rezident cardiolog mi-a spus (culmea) că această stare o am din cauza problemelor medicale pe care le am,după ce mi s-a făcut o ecografie (pe repede înainte) am fost trimis acasă după 7ore de stat în camera de gardă.
      A doua zi m-am simțit mai rău (culmea,era aceași doctoriță în camera de gardă,) și de această dată am fost și eu certat că am fost adus tot acolo… aceasta este sistemul sanitar din România….

  2. Am stat internata cu copilul la spitalul de copii Brasov timp de 6 zile. Am cautat asistentele sa le cer tratamentul si sa il dau eu copilului , nu au venit in cele 6 zile niciodata la ora la care trebuia administrat antibioticul, mereu dupa ce le rugam si ma umileam. Febra tratata cu carpa uda pe cap pana veneau ele….

    O asistenta ma intreba daca sa se mute cu locul de munca la un spital privat, acolo salariul fiind mai mare . DAR NU AVEA MITA. a ramas la spitalul de stat unde se castiga stand degeaba

  3. Ca medic devii un bun om de afaceri,nu un bun profesionist(Cronin-Citadela).De aceea recomand viitorilor oameni de afaceri să urmeze medicina.

  4. La mine, când am avut ultima scandalagioaica care a venit cu amenințări și înregistrare cu telefonul … am sunat și eu la 112… au venit jandarmii direct și … s-a făcut liniște…

    Pentru ăștia care va dați deștepți s istori cum funcționează sistemul : i-a dozatorul peste picior sau la mișto și sigur te va ajuta, mult mai bine de at îți poți imagina!!!

    Bai deștepților, habar nu aveți cu ce lepre va de-a face toată ziua in fiecare zi! Credeți ca nu facem destul pentru voi?! Facem mai mult pentru voi decât este legal sa facem!!! Eu văd 40-60 pacienți in 7 ore de ambulator, deși sunt prevăzute prin contract cu CAS doar 28… De ce? Ca sa va ajut pe toți, ca deși se fac “doar” consultații pe baza de Programari, tot timpul se găsesc 20-30 care veniți fără programare, fără trimitere, chiar și fără acte! Ba, va consult pe toți, dar nu mai mâncați rahat …

    Ce credeți ca fac eu după garda ( indiferent dacă am dormit vreun pic sa nu)?! Operez 5-8 pacienți… Progtamati și urgente … Ii pasa cuiva dintre voi ca după 30-33 ore de “stat” in spital am nevoie de 2 zile ca sa fiu in forma mea normala?! Nu, pt ca voi va gândiți doar la voi, nu exista niciun alt pacient, doar voi și problema voastră. Și dacă doctorul își permite sa rezolve alt caz înaintea voastră… un spagar nenorocit …

    ORICE doctor își face meseria cât știe el de bine și este dornic sa va ajute. Dar, avem și noi limite fizice și psihice. Nu ma respecți, pt ce mai vii la mine? Exista întotdeauna ALtA opinie, doar abține-te sa mai tipi la mine și sa ma stropești cu rahat … Căutați toți atenție și poveste voastră este unica,… in ochii tai … ca la mine toți sunteți egali. Și o sa va tratez cum pot mai bine pe fiecare, atât cât timp mai pot. Cât mai rezist psihic avalansei de Inepții pe care o debitati.

    Sa fiți sănătoși!

    • Mă tu ii fi un fel de Mafalva cate le face pe toate deodată.
      Ce spui tu dotore nu e chiar corect,sânt putini care fac exact ce spui tu ,marea majoritate dorm și li se rupe de tot și toate și dacă i trezește vreun rezident tună și fulgeră,dacă ești mare chirurg și ești super ocupat și după garda și ești Supermam da-ți numele adevărat și după verificări jos pălăria ,de ăștia din expunerea ta sânt puțini.
      Hai somn ușor și roagă-te la Sf Maria cum.sevruga colegul tau sa nu îl prindă și să facă multi „bani”,ipocriților nesimțiți ce santeti ,asta nu e valabil pt toți ….😀

    • Corect, dacă ridici glasul te baga în seama dar dacă ești umil te dau de toți pereții. Dacă scoți plicul ,comportamentul se schimba complet

    • Bănuiesc că ești unul dintre ,,medicii” care au făcut facultatea gândindu-se că vor veni bănuții fără prea mult efort…Țeapă…Dacă tot ai depus jurământul strâmb si nu faci meseria cu sufletul, căuta-ți un job pe la crematoriu, că acolo nu țipă nimeni de durere,poți să-i dai de pereți cât vrei că tot nu spun nimic.Sper că nu am fost niciodată la tine pentru o consultație (altfel te plângeai că ai capul spart)

    • De pliculețele primite nu spui?
      Consulți aia 20 de pacienți în plus gratis? Operezi gratis? Ba, vouă nu va lipsește pregătirea, ci omenia. Bunul simt, empatia. Ca populația este asa cum e, adevărat, dar voi va pretindeți educați, dar ce am văzut marți în spitalul de urgenta din Constanța, cu mici excepții, confirma faptul ca sunteți niște a. însensibile,protocoalele le aplicați după ureche, pacienții sunt niște simplii cobai.

    • Domnule doctor
      Am niste experiențe crunte de unde am rămas marcată pe viață
      In urma cu doi ani am avut o intervenție la picior cu anestezie locala la un centru privat după intervenție am leșinat știți care a fost reacția așa zisului medic?” A daca era sa moara Mirea in timpul intervenției” nici nu a binevoit sa vina să vadă despre ce e vb de fapt am pierdut mult sânge și mi a scăzut tensiunea 60/31 am avut noroc cu contabila care mi a acordat primul ajutor este normal?
      Săptămâna trecută la recomandarea unui medic cardiolog m-am prezentat la un consult la chirurgie vasculara cu recomandarea pt un ecodopler , din păcate medicul la care am avut programarea a lipsit fara sa fiu anunțată deși am platit 400 lei pe consultație și ecodopler și surpriza a fost înlocuit de o așa zisa doamna doctor care lucrează în clinica domnului doctor care mă operat prima data știți care a fost reacția dânsei când a întrebat cine mă operat?
      A nu ai nimic nici măcar nu sa uitat la picior ci a preferat să îmi facă un Ekg

  5. L ați înjurat pe Băsescu dar a avut dreptate cu sistemul sanitar, sunt necesare contracte cu spitale private, eventual spitale și din afara. Ca bugetarii ăștia privați deja sunt superimbuibati, supersictiriti, acoperiți unii de alții, iar cu ei nu prea mai poți schimba mare lucru

  6. Din pacate am trecut prin astfel de situatie dr. Siminiceanu la sf. Spiridon din Iasi, cand la 2 noaptea cu copilul urland de dureri ne spune ca ar vrea sa se odihneasca , dar nu poate din cauza unora ca noi. Peste cateva saptamani ne-am dus la un spital privat pt verificari cu copilul si peste cine am dat? Siminiceanu , care a zambea si vorbea foarte frumos atat cu noi cat si cu copilul. Cei de la stat ar trebui interzisi sa munceasca si la privat.
    Unii doctori criminali de meserie prin indolenta si nepasarea lor ar trebui atarnati in fata spitalelor drept exemplu.

  7. Dacă după asemenea situații nu se va întâmpla nimic înseamnă că statul prin reprezentanții săi este părtaș la tot soiul de nenorociri. În gardă, când ești medic nu vi să te culci. Am făcut timp de 28 de ani gărzi și știu ce vorbesc. Îmi pare rău că s-a ajuns la astfel de cazuri unde nesimțirea este punctul de pornire. Rușine să-i fie oricărui medic care încalcă în acest mod jurământul lui Hipocrate!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:29Lideri ai PNL strâng semnături pentru Crin Antonescu pentru a evita o susținere a lui Ilie Bolojan pentru candidatura lui Nicușor Dan la președinție – presă
19:47Autostrada A7, deschisă circulației pe 21 de kilometri între Dumbrava și Mizil. Investiția, finanțată prin PNRR
19:38Șeful CIA din mandatul lui Biden tocmai și-a încheiat ultima vizită la Kiev. Nu e clar care va fi atitudinea noului șef al CIA
19:32Germania putea să scape de autorul atacului de la Magdeburg încă de acum un an, dar a refuzat să răspundă unei cereri de extrădare a Arabiei Saudite
19:23Atacul letal de la Magdeburg a trimis o undă de șoc în Europa, multe țări au crescut nivelul de securitate la evenimentele de sărbători
19:17TikTok, interzis timp de un an în Albania după ce un adolescent a fost ucis ca urmare a unei dispute pe rețeaua socială
19:10Consultări politice la Cotroceni, duminică: Iohannis a chemat partidele parlamentare pentru a primi propuneri de premier
12:09Ponta susține că PNL l-a ajutat intenționat pe Călin Georgescu ca să îl împiedice pe George Simion să ajungă în turul II, cu Marcel Ciolacu
11:46Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern: Ciolacu II, penalul Neacșu, premierul lui Dragnea, Grindeanu, și meditatorul lui Ciolacu, Socol
10:44Monument dedicat victimelor Holocaustului într-un mare parc din Iași care va trece printr-un proces de modernizare
10:38Încep lucrările la Autostrada Unirii (A8): în februarie 2025, lotul Târgu Neamț – Moțca intră în faza de șantier
10:29Dezvoltatorii imobiliari au ajuns să construiască și poduri rutiere peste râuri, pe banii lor, ca să-și poată continua afacerile
10:20PNL a plătit una din campaniile de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok. Firma de comunicare angajată de liberali care a făcut campania nu are explicații credibile
10:09Vor fi măsuri foarte dure de austeritate după alegerile prezidențiale, până atunci PSD și PNL vor minți cât vor putea, spune Lasconi
09:57Șoferul care a intrat cu mașina în mulțimea de la târgul de Crăciun din Magdeburg, originar din Arabia Saudită, dar locuia în Germania din 2006