duminică 27 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Economie 14 martie 2025

Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială: cresc taxele pe case și mașini. Impact: 1,1% din PIB

Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială Foto: Inquam/Octav Ganea
Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială Foto: Inquam/Octav Ganea

Urmează o avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială: cresc taxele pe case și mașini, se elimină facilitatea fiscală prin care 300 de lei din salariul minim erau scutiţi de taxe. Antena 3 îl citează pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care spune că impactul noilor măsuri fiscale ar trebui să fie de 1,1% din PIB, respectiv 23 de miliarde de lei. 

Însă, până acum, guvernul Ciolacu II nu a tăiat nici o cheltuială majoră. În ianuarie 2025, cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat din nou, raportat la cheltuielile din ianuarie 2024, arată datele prezentate de ministerul de Finanțe. Față de ianuarie 2024, în ianuarie 2025 așa numitele „cheltuieli de personal” - salariile bugetarilor - au crescut cu 18,6%. Mai rău, dacă în ianuarie 2024 aceste cheltuieli erau la un nivel de 21,4% din totalul cheltuielilor bugetare, acum au ajuns la 24,3%. 

Citește și: Claudia Postelnicescu: USR, „deal” cu PNL pentru a-l ajuta pe Antonescu și a intra la guvernare

Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială

Cum vrea să colecteze Guvernul noi bani, pentru statul român:

  • casele vor fi impozitate în funcție de zonă și de valoarea „reală”, cu ajutorul unei grile notariale actualizate
  • vor fi suprataxate mașinile care poluează
  • deducerea de 300 de lei din salariul minim
  • amenzile vor putea fi plătite pe loc, prin cod QR

Noile măsuri ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. 

„Ce este cert în ceea ce privește reforma fiscală este că trebuie să avem un impact bugetar de 1,1% din PIB. Asta înseamnă că 23 de miliarde de lei trebuie să fie generate de măsurile fiscale”, a susținut Marcel Boloș. El a mai arătat că taxa pentru mașinile vechi ar putea ajunge la 2-3.000 de lei, anual. 

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Economie

Comentarii 1
Mihail Voica 14 martie 2025 14:38
#1

Poate până la 1 Ianuarie 2026 dă Dumnezeu și Măicuța Domnului să vină Putin și să scapăm de mincinosul de Ciolacu care nu a indexat pensiile conform legilor în vigoare,dar continuă să facă angajări la stat și mărește salariile bugetarilor,rușine.

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră