duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: salariu minim

5 articole
Eveniment

Creșterea salariului minim acoperă gaura de la buget

Creșterea salariului minim, pe care executivul condus de Marcel Ciolacu o va aproba azi, acoperă, de fapt, gaura de la buget: potrivit notei de fundamentare, această măsură va aduce venituri bugetare de peste 2,3 miliarde de lei doar în 2024. În 2025, impactul pozitiv asupra veniturilor bugetare va fi de aproape 5,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar a ajuns, la final de aprilie, la 3,24% din PIB, respectiv 57,3 miliarde de lei. Citește și: Rafila a mințit când a susținut că „nu sunt elemente care să justifice” acuzațiile că la Sf. Pantelimon au fost uciși pacienții: asistentă, reținută Creșterea salariului minim acoperă gaura de la buget În plus, în nota de fundamentare, ministerul de Finanțe consideră că un efect pozitiv al acestei măsuri va fi creșterea amenzilor: „Modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98)”. Doar într-un scurt paragraf din această notă, ministerul de Finanțe recunoaște că va lovi în mediul de afaceri: „Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă”. „Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună. Astfel, facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie”, s-a lăudat premierul Ciolacu, azi, în ședința de Guvern. „La fiecare 100 de lei pe care antreprenorul îi plăteşte în plus la salariul minim, guvernul ia 42 de lei. Miza este de 9 miliarde de lei pe an pentru bugetul de stat în jocul salariului minim european”, explica Ziarul Financiar, în aprilie.

Creșterea salariului minim acoperă gaura de la buget Foto: Facebook
Ce urmează să semneze Ciolacu, premierul cu facultatea absolvită la 37 de ani Foto: Facebook
Politică

Ce urmează să semneze Ciolacu, cu facultatea la 37 de ani

Ce urmează să semneze Ciolacu, cu facultatea absolvită la 37 de ani: formula complexă după care se calculează salariul minim brut. În plus, documentul pe care urmează să-l semneze premierul PSD prevede că „valoarea obținută se compară cu indicatorul de referință de 50% prevăzut la art. 164 alin. (4) pct.v din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Citește și: EXCLUSIV Din MAE au dispărut sute de lucrări de artă luate cu împrumut de la Muzeul Național de Artă Contemporană. Ministerul, dat în judecată pentru milioane de euro Marcel Ciolacu a devenit student în anul 1991, la vârsta de 24 de ani, dar a susținut și promovat examenul de licență în 2004. Ce urmează să semneze Ciolacu, premierul cu facultatea absolvită la 37 de ani Formula de calcul este: În document se explică: Aceste elemente apar într-un proiect de hotărâre de guvern privind „privind aprobarea procedurii de stabilire și aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”. Hotărârile de guvern sunt aprobate și semnate de premier, în acest caz liderul PSD Marcel Ciolacu. Proiectul a fost prezentat de Blocul Național Sindical. Îi rog pe cei care cred că Ciolacu înțelege formula asta, pe care o va semna, să semnalizeze public. pic.twitter.com/pCpYBgXb6k— Bogdan Glăvan (@bogdanglavan) May 22, 2024 Un profesor universitar de economie, Bogdan Glăvan, întreabă, pe Twitter: „Îi rog pe cei care cred că Ciolacu înțelege formula asta, pe care o va semna, să semnalizeze public”.

Guvernul nu știe cu cât a crescut salariul minim Foto: Guvernul României
Politică

Guvernul nu știe cu cât a crescut salariul minim

Guvernul nu știe cu cât a crescut salariul minim: ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că se va majora cu 83 de lei, în timp ce purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a spus că ar fi vorba de o creștere de 181 de lei. Tot azi, Guvernul a oprit în ultima clipă o ordonanță de urgență prin care salariul minim din construcții și agricultură ar fi scăzut, în loc să crească. Guvernul nu știe cu cât a crescut salariul minim „Net, creșterea salariului minim pe economie este de 83 de lei, măsură cuprinsă în programul de guvernare al Coaliției. Este o măsură agreată deci cu siguranță se va pune în aplicare, conform termenului care va fi stabilit în Coaliție”, a afirmat Marcel Boloș, miercuri, la Digi 24. Ce a spus, azi, purtătorul de cuvânt al Executivului, potrivit transcrierii de pe site-ul www.gov.ro: „Reporter: Bună ziua. Vă rog să ne spuneţi ce s-a întâmplat cu salariul minim, care este majorarea netă care se va aplica? Mihai Constantin: Salariul minim a crescut cu 10%, salariul minim brut aflat, garantat în plată, și calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creștere cu 181 de lei față de prezent. Reporter: Cum s-a ajuns la această majorare, pentru că ministrul finanțelor calculase o majorare de 83 lei? Mihai Constantin: Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, inițiatorul acestui proiect de act normativ. Reporter: Şi ministrul finanțelor, când a vorbit, a anunțat niște cifre greșite? Ce s-a întâmplat? Mihai Constantin: Ministrul finanțelor va da replică dacă îi adresaţi direct întrebarea. Reporter: Cum s-a ajuns la această majorare de 181 lei? Se păstrează facilitățile pentru 200 lei din salariu? Mihai Constantin: Toate aceste detalii sunt în hotărârea de guvern care a trecut prin decizia executivului și vă va fi pusă la dispoziție. Reporter: Şi după ce vor fi eliminate aceste facilități, care va fi majorarea netă pe care o vor...? Mihai Constantin: Toate aceste precizări de detaliu, pe care nu sunt pregătit să le adresez acum, vor fi lămurite când primiți actul aprobat în ședința Executivului de astăzi. Mulțumesc”. Tot azi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul retrage proiectul de ordonanță privind majorarea salariului minim în construcții, pentru unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate.

Minciună flagrantă în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu Foto: Inquam/ George Călin
Politică

Minciună flagrantă programul guvernare Ciolacu

Minciună flagrantă în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu: românii nu au „cele mai mici câștiguri din UE”, cum afirmă acest document oficial. În acest program de guvernare” se afirmș: „Luptăm ca românii să nu mai fie «sclavii moderni» ai Europei, cu cele mai mici câștiguri din UE”. Datele Eurostat contrazic însă afirmațiile din programul de guvernare. Minciună flagrantă în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu Potrivit datelor Eurostat, în ianuarie 2023, salariul minim din România era pe antepenultimul loc din UE. Pe ultimul loc se află Bulgaria, cu un salariu minim de 399 euro pe lună, iar pe penultimul loc - Ungaria. Letonia este doar ușor deasupra României la acest capitol. Foto: Eurostat Însă calculat la paritatea puterii de cumpărare - Power Purchesing Standard - România stă mult mai bine: în iulie 2022, era pe locul 12 în Europa, devansând - în ceea ce privește puterea de cumpărare a salariului minim - țări precum Cehia, Estonia sau Portugalia - arată un articol Euronews. În ceea ce privește salariul mediu, Eurostat arată că suntem pe locul III de la coada clasamentului, ănainte de Ungaria și Bulgaria, aflată pe ultimul loc. De altfel, la 19 decembrie 2022, Agerpres scria, citând Eurostat: „Anul trecut, în rândul statelor membre UE, cel mai ridicat salariu mediu anual ajustat full-time era în Luxemburg (72.200 euro), Danemarca (63.300 euro) şi Irlanda (50.300 euro), iar cel mai redus în Bulgaria (10.300 euro), Ungaria (12.600 euro) şi România (13.000 euro)”. Citește și: La un spital aflat în prag de faliment, directorul financiar are 28.000 lei pe lună. Rafila, acum 15 zile: „Un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu” Salariile în România au crescut de aproape 3 ori mai mult decât media UE în 2022, arătat tot Agerpres, în aprilie 2023.

Pensia şi salariul minim, insuficiente pentru un kilogram de vită Foto: Twitter Nicolas Maduro
Internațional

Pensia şi salariul minim, insuficiente kilogram de vită

Pensia şi salariul minim din Venezuela sunt insuficiente pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită, relatează EFE. Un kilogram de carne de vită se vinde, la Caracas, cu 8-10 dolari pentru un kilogram, în timp ce salariul minim pe economie şi pensiile din Venezuela sunt echivalentul a 7,59 dolari pe lună. Pensia şi salariul minim, insuficiente pentru un kilogram de vită Acest venit - perceput de peste 5 milioane de oameni - a scăzut miercuri la 7,59 de dolari la cursul oficial, după ce a fost echivalentul a 29,68 de dolari în martie, când guvernul a aprobat majorarea salariului şi a pensiei, ultima decretată până în prezent. Salariul nu a fost îndeajuns în această miercuri nici pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari, dar a fost suficient pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari. În prezent, o familie de 5 persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi permite coşul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM). Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală - bolivarul -, care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de moneda americană. Citește și: CCR-2022, unde toți judecătorii au dreptul la pensie specială și o pot cumula cu salariul, trece peste decizia CCR din 2010 și decide că pensiile „de serviciu” nu pot fi diminuate sub nici o formă Nemulţumirea clasei muncitoare, nu doar din cauza salariilor mici, ci şi din cauza scăderii condiţiilor de muncă, s-a reflectat în protestele pe care organizaţiile sindicale le-au declanşat în acest an. Potrivit ONG-ului Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale (OVCS), în noiembrie au avut loc 499 de manifestaţii, multe dintre ele cu participarea lucrătorilor publici şi a pensionarilor, care au denunţat "puterea scăzută de cumpărare" a salariilor şi pensiilor "pe fondul fluctuaţiilor zilnice ale dolarului''. ?? | Venezuela after 23 years of socialism:- 82% generalized poverty- 7 million Venezuelans expelled- More than 350,000 violent deaths- Loss of more than 80% of GDP since 2012- There are no electionsA model that they want to be replicated on the continent. @EmmaRincon pic.twitter.com/9GhTrAyJkf— Michael Welling (@WellingMichael) December 29, 2022 Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, estimate la circa 300 miliarde de barili. România are rezerve de 0,6 miliarde de barili de petrol.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră