duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: gardă

6 articole
Mediu

Magic - drum prin arie protejată, invizibil

Magic - drum prin arie protejată, invizibil. Un drum a fost croit "pe șest" printr-o arie protejată, unind o balastieră cu drumul național din zonă. Magic - drum prin arie protejată, invizibil Deși se știe cine l-a făcut și cine beneficiază de pe urma lui, nu a putut fi găsit niciun responsabil. Citește și: De ce Sorin Grindeanu este direct responsabil de dezastrul din Transporturi: de la haosul de pe Otopeni și de la Tarom, la CFR-ul falit și închiderea haotică a Văii Oltului Procesele-verbale întocmite de Garda de Mediu au fost anulate în instanță din cauza unor vicii de formă. De pe urma incidentului va avea de suferit populația locală de popândău european, specie vulnerabilă, aflată pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Magic - drum prin arie protejată, invizibil (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Polițist pensionar, numit șef la Mediu (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Polițist pensionar, numit șef la Mediu

Polițist pensionar, numit șef la Mediu. Gheorghe Bacuşcă conduce Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Iași din anul 2014, luna septembrie. Polițist pensionar, numit șef la Mediu Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, are o pensie de aproape 7.000 de lei, în timp ce salariul depăşeşte acest prag cu câteva sute de lei bune, ajungând la 7.750 de lei. Citește și: Șoferul drogat care a ucis la 2 Mai a fost eliberat de polițiști în noaptea tragediei pentru că petrecea cu odrasle de oameni importanți din Constanța, susține șeful sindicatului polițiștilor Europol Ieşit la pensie din cadrul Ministerului de Interne, fostul adjunct al Secţiei I de poliţie din Iași stă în rândul pensionarilor fericiţi. Are și de ce: îi intră 14.750 de lei în cont lună de lună din cele două surse. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Salarii imense pentru medicii de la Brașov Foto: Facebook
Eveniment

Salarii imense pentru medicii de la Brașov

Salarii imense pentru medicii de la Brașov care se plâng că nu sunt plătiți suficient pentru gărzi și își dau demisiile în bloc. Potrivit datelor din februarie 2023, mai mulți medici de la Spitalul Județean Brașov au câștigat în acea lună între 35.000 de lei și 37.000 de lei. Salariile care sar de 25.000 de lei sunt frecvente. Citește și: Fabrica de avioane Craiova, condusă de un fost muncitor de la linia de montaj, cu facultate după 40 de ani. Circa 300 de angajați nu au reușit să modernizeze nici un avion IAR Însă, la acest spital din Brașov, 21 din 26 de medici care asigură linia de gardă și-au depus demisiile. Ei s eplâng că liniile de gardă sunt plătite la nivelul din 2018. Salarii imense pentru medicii de la Brașov „Din cele 28 de contracte de gărzi suplimentare, am primit demisia a 21 de colegi, care vor să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că s-au redus veniturile salariale prin reducerea sporului la valoarea minimă, ca urmare a aplicării legislației, respectiv art. 25 din Legea Salarizării. Ieșind din COVID, pentru a ne încadra în bugetul de 30% al ordonatorului principal de credite, pe care l-am depășit, avem o derogare deja, ei au solicitat totuși să se plătească sporurile la nivelul maxim sau cât mai apropiat de maxim, lucru care momentan nu este posibil”, a explicat managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat. Medicii de la acest spital par a fi printre cei mai bine plătiți din țară, prin comparație cu alte spitale județene. De exemplu, în februarie 2023, doi medici de la anatomie patologică și medicină legală avea un salariu de bază de 20.237 de lei și un spor de condiții periculoase de 17.201 lei. Șeful acestei secții câștigase, în acea lună, circa 39.000 de lei, plus norma de hrană și tichetele de vacanță. Însă acestea nu sunt cazuri singulare în acest spital, unde numeroși medici ajung la venituri brute de peste 25-30.000 de lei. Un medic șef UPU a ajuns la peste 31.000 de lei. Citește și: Abandonat de familie: tânărul șofer drogat care a ucis doi studenți la 2 Mai, nevizitat nici de tată, nici de mamă. Tatăl ar fi părăsit țara, mama s-ar fi mutat Managerul a câștigat 31.000 de lei, în februarie. Spitalul are 2647 de angajați.

Guvernul oferă vouchere de vacanță angajaților din sănătate Foto: PSD
Eveniment

Guvernul oferă vouchere vacanță angajaților sănătate

UPDATE 16.30 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a oferit câteva detalii despre noile măsuri: „se renunță la includerea în plafonul de 30% pentru sporuri a tuturor acestor indemnizaţii care sunt acordate în acest moment”, se acordă „indemnizaţii pentru asistenţii medicali, moaşe şi alte categorii de personal”, „se vor acorda indemnizaţii la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 şi 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenţi”. ȘTIREA INIȚIALĂ După dezastrele de la Urziceni și Botoșani, Guvernul oferă vouchere de vacanță angajaților din sistemul public de sănătate. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, azi, adoptarea, în ședința de guvern, a unei ordonanțe convenite cu sindicatele din domeniul sanitar privind unele drepturi salariale, în special plata gărzii şi plata voucherelor de vacanţă. Citește și: Salarii uriașe la un obscur spital de provincie, cu circa 6 internări/zi: medic cu peste 26.000 de lei/lună. Pacienții se plâng că sunt expediați la alte spitale La Urziceni, de exemplu, s-a aflat că medicii de gardă dormeau în timp ce o asistentă refuza internarea unei gravide, așa că aceasta a născut pe trotuar. La Botoșani, medicii au fost acuzați că au refuzat să ajute o gravidă care s-a chinuit timp de mai multe ore, până când a murit. Guvernul oferă vouchere de vacanță angajaților din sănătate Ordonanța nu apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern și nu se știe care va fi impactul ei asupra bugetului, în condițiile în care deficitul a explodat, iar Guvernul se pregătește să majoreze substanțial taxele și impozitele. Pe ordinea de zi se afla un document intitulat „ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea si completarea altor acte normative în domeniul sănătătii”, însă analiza nu a fost făcută publică. „Adoptăm ordonanţa de urgenţă convenită cu sindicatele din domeniul sanitar privind unele drepturi salariale, în special plata gărzii şi plata voucherelor de vacanţă. Este o promisiune pe care Guvernul României şi-o respectă. Mă aştept ca şi cadrele sanitare să răspundă pe măsură, aşa cum au făcut medicii care au venit de acasă în noaptea tragediei de la Crevedia, să opereze urgent pacienţii ajunşi la spital", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern. Citește și: Medicii de la spitalul unde o gravidă a fost operată de hernie, salarii consistente, de 13-20.000 lei/ lună, net. Medic TBC: 48.530 lei. Managerul, garantat de PSD, câștigă la pariuri El nu a făcut nici o referire la dramele recente din spitalele de stat. La finele lunii iunie, reprezentanţii Sanitas anunţau că au obţinut creşteri de venit pentru toate categoriile de salariaţi pe care îi reprezintă, în urma negocierilor cu reprezentanţii Guvernului.

Experiențele prin spitale ale unei profesoare Foto: Inquam/ Denis Grosu
Eveniment

Experiențele prin spitale ale unei profesoare

Experiențele prin spitale ale unei profesoare de franceză de la un liceu din București: urletele medicului de gardă, trezit din somn; scuze fiindcă mama ei n-a murit când i se prezisese sau un rezident „sictirit” a cărui diagnostic era să ducă la pierderea ochiului. Citește și: Caz la indigo, în Botoșani: gravidă disperată, cu dureri cumplite, apeluri zadarnice către medici. Mama și copilul au supraviețuit, dar fetița era să moară la naștere și a rămas cu afecțiuni serioase Profesoara Alexandra Chirea, care a absolvit Antropologie culurală la Universitatea București, în 2010, și predă la liceul Gheorghe Șincai, a relatat, pe Facebook, situațiile prin care a trecut, fie ea personal, fie mama ei. „Ai noroc sau nu ai noroc. Așa trăim în România. La ruletă rusească”, este una din concluziile profesoarei. Alexnadra Chirea și elevii ei Foto: Facebook Foto: Facebook Alexandra Chirea Chirea spune că, în ultimii ani, s-a dus doar la camera de gardă de la Spitalul Floreasca, unde nu a avut „nici o experiență total negativă” și nu i s-a cerut șpagă. Experiențele prin spitale ale unei profesoare Însă ea relatează multe alte întâmplări cu medici, în camere de gardă: „Am în spate un bagaj de urlete de la camera de garda a spitalului universitar pentru că am îndrăznit să trezesc doctorul din somnul dulce al gărzii” „Mărturia unui doctor rezident de la Colțea care mi-a zis că dacă îl trezește pe doctorul de garda viață lui va fi un calvar” „Refuzul asistentei de la triaj de la Sf. Ioan să îmi facă fișa, decizând singură, de la sine putere, să-mi dau cu Voltaren pe piciorul umflat și să mai aștept 7 zile (am scos telefonul și am înregistrat-o, așa că s-a rezolvat problema rapid)” „Cireașa de pe tort, aia care a umplut paharul, a fost la camera de garda de la spitalul de oftalmologie, în 2020, atunci când mi-am pierdut vederea la ochiul stâng în urmă unei boli autoimune. Am ajuns la camera de garda și un rezident sictirit (primul, eu am dat numai de super rezidenți până atunci în orice spital) mi-a zis că e nervul afectat și că să fac un RMN la cap, să mă duc la neurolog, poate fi o tumoră, o boală o autoimună, hai, pă, la revedere. Ce m-a salvat atunci și m-a ajutat să îmi recuperez vederea a fost nu doar ipohondria mea inerentă (având și ea cauze într-un cancer descoperit prea târziu al mamei mele, căreia i se recomandase spitalul de nebuni, că, susțineau medicii grăbiți, la căput e problema), dar și spiritul meu de scandalagioaica care se activează în față nedreptății și pe care, oricât mi-aș dori, nu îl pot ține în frâu. Așa că nu am plecat de acolo până când rezidentul nu a chemat medicul ăla adevărat care era de garda. Asta a făcut diferența dintre a îmi recupera total vederea și a o pierde total/parțial” „Acum 5 ani, la spitalul Bagdasar, fiind la mâna unui doctor de acolo pentru mama mea, a trebuit să îmi cer scuze că mama nu a murit în 3 luni, așa cum a prezis el, și am îndrăznit să mă duc în Franța, unde, se știe, folosesc substanță puțînă și proastă de contrast și actul medical e sub orice critică. Pentru că aveam nevoie de el, am scrâsnit din dinți și am zis că dacă dorește să îmi cer scuze că nu am lăsat-o pe mama să moară, atunci îmi cer scuze, numai să se uite pe nenorocitul ăla de RMN să îmi spună dacă a mai apărut o metastaza pe care o poate el rezolva (era singurul care putea face asta in București)”. Citește și: Spitalul Găești: un medic a consultat 26 de pacienți în trei ani. În februarie, managerul spitalului din Oradea spunea că cel puțin 10% din medicii spitalului puteau fi concediați Ea spune că nu a dat niciodată șpagă în spitalele de stat și încheie cu umor: „Oricât de rău îmi e când mă duc la spital, io mă îmbrac bine și îmi iau balerinii Musette, prieteni, știu sigur că asta mă poate salva, în funcție de ce medic e de garda. Poate am noroc. Sau poate nu”.

Doctor, pontat 25 ore pe zi (sursa: bittv.info)
Justiție

Doctor, pontat 25 ore pe zi

Doctor, pontat 25 ore pe zi. În perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018, Costică Pânzariu, atunci director al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, a efectuat câte două, trei, patru sau chiar cinci gărzi consecutive. Doctor, pontat 25 ore pe zi De exemplu, în intervalul 14-18 aprilie 2017, Pânzariu efectuase în total 104 ore de gardă. Aceasta nu-l împiedicase ca în acelaşi interval să fie pontat şi pentru cinci zile a opt ore de lucru ca manager. Într-un interval de 120 de ore, Pânzariu lucrase 144. Situaţia nu era o excepţie. Între 28 şi 31 martie, el efecutase gărzi timp de 64 de ore. În octombrie 2017, nu ieşise din spital timp de 72 de ore. Citește și: Rafila crede că ”fenomentul plicului” s-a redus: avem sesizări negative, undeva în jur de 2% din totalul cazurilor Inspectorii Curţii de Conturi nu s-au raportat la imposibilitatea fizică de a munci fără o clipă de odihnă timp de cinci zile consecutiv şi nici la faptul că nici nu trecuseră atâtea ore câte lucrase Pânzariu, ci numai la depăşirea limitelor permise de lege pentru gărzile plătite şi la faptul că legea interzice efectuarea de gărzi consecutive, potrivit Ziarului de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră