sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 13 septembrie 2022

Rusia încasează doar de la ucraineni, pe front: veniturile din energie ale Kremlinului se prăbușesc, surplusul bugetar se evaporă

Veniturile din energie ale Kremlinului se prăbușesc Foto: Kremlin.ru
Veniturile din energie ale Kremlinului se prăbușesc Foto: Kremlin.ru

Veniturile din energie ale Kremlinului se prăbușesc, iar surplusul bugetar se evaporează, arată o analiză Financial Times. Deteriorarea stării finanțelor publice vine pe fondul înfrângerilor catastrofale suferite în Ucraina. În plus, arată Financial Times, situația se va înrăutăți pe fondul opririi livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care aprovizionează Germania, în principal.

În iulie, economia rusă se contractase cu 4,3%, comparativ cu luna iulie 2021.

Veniturile din energie ale Kremlinului se prăbușesc

„Excedentul bugetar al Rusiei s-a redus brusc în august, deoarece veniturile s-au ofilit sub presiunea producției scăzute de energie și a sancțiunilor.

Excedentul a scăzut la 137 de miliarde de ruble (2,3 miliarde de dolari) în primele opt luni ale anului, mai puțin de jumătate din cele 481 de miliarde raportate în anul până în iulie, potrivit datelor preliminare raportate luni de Ministerul de Finanțe”, arată și Bloomberg.

O analistă citată de acest grup apreciază că în septembrie bugetul Rusiei va trece de la excedent la deficit.

Dacă deficitele continuă la rata curentă, Rusia va avea un deficit pe tot anul de mai puțin de 3% din PIB, cel mai mic din G-20, cu excepția Arabiei Saudite, apreciază Bloomberg. Bugetul actual, întocmit înainte de război, prevedea un excedent de 1,3 trilioane de ruble, dar oficialii ruși au preciat că vor înregistra deficit, urmare a conflictului din Ucraina.

Financial Times arată că livrările de gaze spre Europa au ajuns la o cincime din cele de dinaintea invaziei. Veniturile din gaz și petrol, care reprezintă jumătate din veniturile la buget, s-au redus cu 18%, în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu perioada similară din 2021.

Producția Gazprom a scăzut cu 15%, iar exporturile cu o treime - date din primele opt luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021.

Citește și: Disperare la Beijing și Moscova: ca să se întâlnească cu Putin, Xi Jinping acceptă să iasă din China după mai bine de doi ani

UE a interzis deja importurile de cărbune, iar embargoul pe livrările de petrol din Rusia intră în vigoare în decembrie.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră