Fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, lovește Guvernul: Consiliul Legislativ consideră că ordonanța de urgență privind majorarea salariilor profesorilor este neconstituțională, arată avizul emis de această instituție. Consiliul Legislativ este condus de Florin Iordache.
Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți” în Google News (dreapta sus)
Guvernul a adoptat azi ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.
Florin Iordache lovește Guvernul
Avziul este „favorabil”, dar Consiliul Legislativ arată că unul dintre articole încalcă principiul neretroactivității legii. „În consecință, pentru a nu se încălca principiul neretroactivității legii, consacrat la art.15 alin (2) din Constituția României, precum și pentru respectarea normelor de tehnică legislativă, este necesar ca majorarea salarială propusă să facă obiectul unei măsuri legislative distincte, nu de modificare a legii 153/2017”, se arată în avizul Consiliului.
Instituția condusă de Florin Iordache mai arată că din nota de fundamentare lipsește impactul financiar pe termen lung. Într-adevăr, în notă apare doar impactul pe anul curent, de 2,16 miliarde de lei, și media pe cinci ani – de 433 de milioane de lei.
Consiliul desființează limbajul poetic din ordonanță
Consiliul Legislativ desființează și preambulul ordonanței, arătând că termeni precum „actori educaționali” și „realitățile unei Românii moderne” nu corespund limbajului normativ.
Într-adevăr, în preambulul ordonanței scrie că: „Întrucât personalul didactic precum și personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de actori educaționali, cu rol strategic în asigurarea performanței educaționale la nivelul sistemului de învățământ, iar pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, cadrele didactice trebuie să își adapteze în permanență activitatea la realitățile unei Românii moderne şi la nevoile educaționale specifice elevilor”.
Consiliul Legisltiv avizează proiectele de ordonanță sau de hotărâri ale guvernului, care pot trece doar cu acest aviz, deși el este unul consultativ. Este vorba de articolul 79 din Constituție și de articolul 4 din Legea 73 referitoare la funcționarea Consiliului Legislativ, care precizează că avizul este unul consultativ, adică decidenții pot sau nu ține cont de el, dar existența lui este obligatorie. ”Proiectele de ordonante si de hotariri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea masurilor preconizate si la modul in care sint realizate cerintele prevazute de art. 3 alin. (3)”.
Citește și: ANALIZĂ Cum au fluctuat cererile sindicatelor din Educație în negocierile cu Guvernul – surse politice
Iordache este președintele acestui consiliu de la finalul anului 2020.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.