vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: guvern

233 articole
Eveniment

Zeci de angajări la Guvern în decembrie 2024

Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor. Datele sunt publicate de ministerul de Finanțe, însă acesta nu păstrează pe site, public, de la o lună la alta, informațiile privind numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie 2024. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Zeci de angajări la Guvern în decembrie 2024 În octombrie 2024, numărul bugetarilor a fost de 1.300.297. În noiembrie sărise la 1.306.197. În decembrie 2024, creșterea a fost de doar câteva sute - s-a ajuns la 1.306.893, însă în poziții cheie. La Secretariatul General al Guvernului s-au angajat, în decembrie, cel puțin 33 de persoane, numărul angajaților ajungând la 4.601. Pentru comparație, în august 2020, când premier era Viorica Dăncilă, numărul angajaților SGG era de 3.133. În martie 2021, a ajuns la 4.473. În decembrie 2024 s-au făcut opt angajări și în ministerul de Externe, unde s-a ajuns la 2.090 de posturi ocupate. În ministerul condus de liberala Alina Gorghiu numărul posturilor ocupate a crescut, în decembrie, cu 25 - număr total de angajați, 2.772. La Sănătate, instituție condusă și atunci, și acum, de pesedistul Alexandru Rafila, s-au făcut 166 de angajări - 18.320 saalriați, în total. La ministerul Energiei, liberalul Sebastian Burduja a mai adus, în decembrie, cinci bugetari. Secretariatele de stat pentru revoluționari și pentru culte și-au sporit numărul de angajați cu câte unul. Aceste angajări vin pe fondul unui deficit bugetar uriaș, Consiliul Fiscal arătând că acesta se datorează și cheltuielilor de personal excesive. „Am demarat deja o restructurare a aparatului bugetar, atât ca număr de posturi, dar și o reducere a numărului de instituții bugetare, prin comasări”, se lăuda premierul Ciolacu în fața Parlamentului, la începutul lunii februarie.

Zeci de angajări la Guvern în decembrie 2024 Foto: Inquam/George Calin
USR analizează moțiunea de cenzură AUR (sursa: Facebook/Ionuț Moșteanu)
Eveniment

USR analizează moțiunea de cenzură AUR

USR analizează moțiunea de cenzură AUR. Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat luni că partidul său nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Marcel Ciolacu, dar sub condiția formării unei guvernări pro-democratice și responsabile. USR analizează moțiunea de cenzură AUR Declarațiile vin în contextul în care partidele suveraniste au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură, iar USR este solicitat să sprijine acest demers. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” Ionuț Moșteanu a subliniat că USR nu va susține o moțiune de cenzură doar de dragul de a dărâma Guvernul, ci doar dacă există o alternativă clară și funcțională. „România trebuie guvernată. Vom vota pentru a da jos un guvern doar dacă este foarte clar ce majoritate se va forma și ce guvern va fi pus în loc. Suntem oameni politici responsabili și nu ne jucăm de-a politica.” Moșteanu: „Ciolacu este un premier slab, fără credibilitate” Liderul deputaților USR a criticat dur activitatea premierului Marcel Ciolacu, afirmând că acesta a eșuat în gestionarea economiei și este implicat într-un scandal public nerezolvat. „Cred că Ciolacu și-a depășit rezerva de zbor. Târăște un scandal public pe care nu l-a clarificat, acel scandal Nordis. A dus bugetul României în gard și nu mai are credibilitate să ne scoată din criză.” USR așteaptă depunerea oficială a moțiunii de cenzură Moșteanu a precizat că USR nu este necesar pentru ca moțiunea de cenzură să fie depusă, întrucât partidele suveraniste au deja numărul necesar de semnături. „Haideți să vedem moțiunea de cenzură depusă în Parlament. Dacă vor să o depună, nu au nevoie de semnăturile noastre.” Alegerile prezidențiale și echilibrul politic Liderul deputaților USR a mai menționat că scena politică românească va trece printr-o resetare majoră după alegerile prezidențiale. „Cred că jocul politic se va reseta după prezidențiale, chiar cred că se vor schimba multe.”

AUR, moțiune de cenzură împotriva Guvernului (sursa: Facebook/George Simion)
Eveniment

AUR, moțiune de cenzură împotriva Guvernului

AUR, moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Președintele AUR, George Simion, a declarat că partidul său va depune săptămâna viitoare o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Marcel Ciolacu. AUR, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Simion a solicitat premierului să își dea demisia, așa cum consideră că ar fi fost normal să facă și președintele Klaus Iohannis. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” „Așteptăm o reacție decentă din partea lui Ciolacu – să plece” Liderul AUR a anunțat, luni seară, la Parlament, că moțiunea de cenzură va fi susținută de parlamentarii partidului și de „senatorii și deputații de bun simț din Opoziție” care doresc să li se alăture. „Depunem săptămâna viitoare o moțiune de cenzură și așteptăm aceeași reacție decentă din partea premierului Marcel Ciolacu – să plece.” – George Simion, președinte AUR Acesta a precizat că AUR își continuă demersurile pentru schimbarea actualei guvernări, pe care o acuză de susținerea lui Klaus Iohannis până în ultimul moment. AUR a contribuit la demiterea lui Iohannis, susține Simion Liderul AUR susține că partidul său a contribuit la presiunile care au dus la plecarea lui Klaus Iohannis, pe care îl consideră „cel mai slab președinte din istoria României”. „Nu este un motiv de bucurie. Am ajuns noi, cei din Opoziție, să îndeplinim promisiunile electorale făcute de Iohannis. Sperăm să intrăm într-o normalitate și să avem o Românie cu adevărat democratică", a susținut George Simion Acesta a descris mandatul lui Iohannis drept o „pagină neagră din istoria României”, acuzând coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a susținut prea mult timp. Călin Georgescu – viitorul președinte propus de AUR? George Simion a menționat că viitorul președinte al României ar trebui să fie Călin Georgescu, iar acesta ar trebui să decidă formarea unei noi majorități parlamentare. „Viitorul președinte, Călin Georgescu, va decide următoarea majoritate parlamentară. Dacă nu se va găsi un consens, putem ajunge inclusiv la alegeri anticipate.” „Cine nu semnează moțiunea este un trădător” Liderul AUR a transmis un mesaj dur celor care ezită să sprijine moțiunea de cenzură, catalogându-i drept „trădători”. „Nu avem nevoie de trădători în jurul nostru. Nu avem nevoie de oameni care se autopropun pentru funcția de președinte. Vrem revenirea la turul doi și la cursul constituțional și democratic.”

România n-a terminat podul spre baza Cincu Foto: Pro TV
Politică

România n-a terminat podul spre baza Cincu

România n-a terminat nici acum podul spre baza militară de la Cincu, unde se află sute de militari NATO: Guvernul și Consiliul Județean Brașov își pasează problema, arată Antena 3. În ianuarie 2025, presa scria că militarii francezi din bază nu au apă suficientă și vor să sape o fântână, la 350 de metri adâncime. La bază sunt acum 1.200 de militari francezi, dar numărul lor ar putea crește la 5.000. Citește și: România a cheltuit efectiv o sumă ridicol de mică din PNRR, arată un membru al Consiliului de Administrație al BNR România n-a terminat podul spre baza Cincu „Constructorul este interesat să finalizeze lucrările mult mai repede şi sperăm ca ele să fie gata undeva în primăvara anului viitor, deşi termenul contractual, legal este august 2025 (…) Proiectul este îmbunătăţit şi, sigur, şi investiţia este mai mare, a ajuns aproape la 40 de milioane de lei (aproape dublu faţă de suma alocată iniţial – n.r.) şi avem garanţia că vom primi o mare parte din aceşti bani de la Ministerul Dezvoltării (…) în timp ce contribuţia proprie este de aproximativ 9 milioane de lei”, spunea vicepreședintele CJ Brașov, Todorică Șerban (PNL), în octombrie 2024. Însă podul nu va fi gata în mai, când se va desfășura un amplu exercițiu militar, iar trupele franceze vor fi nevoite să ocolească zeci de kilometri. „Acum autorităţile au înaintat o nouă dată de finalizare. Potrivit acestora, podul de la Voila va fi finalizat în prima parte a acestui an. În cel mai bun caz, dacă va fi respectată data, podul va fi funcțional pentru retragerea tehnicii de luptă după finalizarea exercițiului. Construcţia are aproape 94 de metri lungime și o lățime de 13,5 metri”, arată Antena 3. „Guvernul francez a sesizat de nenumărate ori problema Guvernului României, care a tratat problema cu indiferență, aruncand problema în curtea CJ Brasov”, mai susține acest post. Contractul de lucrări pentru construirea podului de la Voila a fost semnat de CJ Braşov, ca beneficiar, încă din ianuarie 2021. Însă, timp de doi ani, între diversele părţi implicate în proiect au existat dispute privind soluţiile tehnice, dispute care au dus din păcate la întârzierea lucrărilor. Într-un final, în septembrie 2023 vechiul pod a fost demolat prin detonare.

Guvernul continuă să facă sute de angajări Foto: Facebook
Economie

Guvernul continuă să facă sute de angajări

Guvernul continuă să facă sute de angajări, deși a promis că va îngheța cheltuielile de personal, a arătat site-ul eJobs, care a monitorizat anunțurile de angajare din luna ianuarie 2025. Totalul ofertelor de muncă în instituțiile de stat a fost, în ianuarie 2025, de circa 900. Citește și: În timp ce ANAF jupuia contribuabilii, Fiscul proteja afacerile familiei Vicol – DIICOT. Președintele ANAF s-a văzut cu un șef al Nordis Guvernul continuă să facă sute de angajări Peste 1,3 milioane de cetățeni români lucrează în instituțiile de stat, arată datele pe noiembrie 2024, ultimele publicate de ministerul de Finanțe. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, numărul de joburi pentru bugetari este cu 33% mai mare, arată site-ul Profit. „Cel mai mare angajator de stat la începutul acestui an a fost sistemul de învățământ, care a generat o treime din numărul total de locuri de muncă scoase în piață, potrivit datelor eJobs.ro. A urmat sistemul de sănătate, cu 271 de poziții deschise în spitale, clinici, sanatorii ori direcții de sănătate. Guvernul a fost, cel puțin până la această dată, al treilea cel mai mare angajator, cu aproape 200 de locuri vacante”, arată datele eJobs.ro, citate de Profit. În analiza proiectului de buget pe 2025, Consiliul Fiscal arăta: „Cheltuielile de personal se majorează în planificare cu 3%, reprezentând +4,9 mld. lei față de execuția anului precedent, pe fondul măsurilor adoptate prin ordonanța trenuleț (…) În acest context, CF salută intenția Guvernului de a ține sub control cheltuielile de personal, acestea reprezentând 21,1% din totalul cheltuielilor bugetate pentru anul 2025, însă atrage atenția că în anii precedenți s-au înregistrat depășiri sistematice la nivelul acestui agregat”.

Guvernul a sabotat lucrările la patinoarul Flamariopol Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu
Politică

Guvernul a sabotat lucrările patinoarul Flamariopol

Guvernul a sabotat lucrările la bazinul de înot și patinoarul Flamaropol, din Capitală, arată Nicușor Dan într-o postare pe Facebook. El a arătat deja că executivul condus de Marcel Ciolacu a dirijat, prin legea bugetului de stat pe 2025, sume foarte mari de bani către primăriile de sector, în detrimentul bugetului Primăriei Municipiului București. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal Guvernul a sabotat lucrările la patinoarul Flamaropol „Coaliția PSD-PNL-UDMR taie fonduri pentru proiectele esențiale ale Capitalei, iar patinoarul și bazinul de înot Mihai Flamaropol sunt un alt exemplu clar de sabotaj! Avem toate avizele și suntem gata să începem lucrările, dar Guvernul a redirecționat bugetul către primarii „de partid”, lăsând Bucureștiul fără susținere pentru dezvoltare. Investiția necesară pentru acest proiect, care include o arenă sportivă, un patinoar artificial, un centru sportiv multifuncțional, spații pentru recuperare, bazin de înot și multe altele, depășește 100 de milioane de lei. În loc să sprijine dezvoltarea reală a orașului, Guvernul preferă să finanțeze proiecte politice și să ignore nevoile reale. Voi continua să lupt pentru aceste lucrurile de care oamenii chiar au nevoie! #GuvernulTaieBaniDeInvestitii#PSD#psdpnludmrsfideazaromanii”, a scris Nicușor Dan.

România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR

România riscă să piardă 660 de milioane de euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului, a arătat, azi, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș. Într-un limbaj evaziv, Boloș a recunoscut că și guvernul Ciolacu, nu doar CCR și Parlamentul, sunt vinovate de această situație. Citește și: Guvernul taie un miliard din banii Capitalei. „Cer scuze bucureştenilor că le-am transmis că partidele la guvernare vor înţelege ceva” – Nicușor Dan România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR Mai întâi, demnitarul PNL a arătat, folosind același limbaj întortocheat, că legea pensiilor speciale a fost modificată după ce se primise acceptul Comisiei Europene. „Concluzia a fost că legea privind pensiile speciale a fost validată de către Comisia Europeană. Dar (există) toată această reactivare pe care noi o avem prin diversele decizii, fie ale Parlamentului, poate uneori chiar și ale Guvernului României, care nu țin cont de ireversibilitate, pentru că aici avem o regulă fundamentală care ține de implementarea PNRR-ului, și anume cea care privește ireversibilitatea jaloanelor. Dacă vom activa de fiecare dată jaloane închise, vom avea parte de același tratament, respectiv costul usturător al reformelor se va regăsi în pierderile pe care ni le asumăm. Dar este un cost mult prea mare față de oportunitatea pe care o avem, pentru că acești bani din PNRR stau la baza celor 113 obiective de investiții pe care le derulează România, cu o valoare de 28 de miliarde de euro”. Ulterior, el a arătat cât costă „reversibilitatea” acestui jalon: „Jalonul cu pensiile speciale, 660 de milioane de euro”. În același interviu pentru Agerpres, Marcel Boloș a arătat că menținerea unor conduceri politizate în companiile de stat costă 1,1 miliarde de euro.

Ciolacu, în vacanță neoficială de circa o săptămână (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu, în vacanță neoficială de circa o săptămână

Premierul Marcel Ciolacu pare a fi în vacanță neoficială de circa o săptămână: nu a avut nici o activitate la Guvern și nu a fost văzut în public de la 17 ianuarie, când a avut o întâlnire la ministerul Agriculturii. Ultima ședință de guvern a avut loc la 16 ianuarie. Guvernul nu a anunțat însă că șeful Executivului s-ar afla în vacanță. Citește și: Delfinii, ca la pușcărie, sub PNL: un fost șef de penitenciar a fost pus de liberalul care conduce CJ Constanța la conducerea Delfinariului Ciolacu, în vacanță neoficială de circa o săptămână Premierul Ciolacu a fost însă activ pe TikTok, unde, în ultimele șapte zile, a postat cinci filmări. Azi, de Ziua Unirii Principatelor, a transmis un mesaj formal, dar el nu a fost văzut la nici un eveniment public. Noul guvern Ciolacu II a fost instalat la 23 decembrie. De atunci, nu a fost concediat nici un secretar de stat - deși coaliția PSD-PNL-UDMR a promis că va reduce drastic numarul lor - nu s-a finalizat bugetul și, în general, nu a fost luată nici o decizie majoră. Pe facebook, el s-a lăudat, după ce Ilie Bolojan a demarat procesul de concediere a unor angajați ai Senatului: „Restructurarea aparatului bugetar este o prioritate pe care am enunțat-o chiar în Parlament, la învestirea Guvernului, și sunt decis ca – indiferent de obstacole – să o duc la bun sfârșit!”. În campania electorală, presa a scris că Sorina Docuz, cu care Ciolacu ar avea o relație, a fost trimisă în Dubai, pentru a fi protejată de presă.

Contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Economie

Contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei

În 2025, contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei la împrumuturile Guvernului, a arătat liderul UDMR Kelemen Hunor la TVR Info. În 2026 trebuie achitate dobânzi de 60 de miliarde de lei. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună „Kelemen Hunor prezintă jaful guvernării socialiste în 2025 și 2026: «51 de miliarde de lei în 2025 doar dobânzi. În 2026 vor fi 60 de miliarde de lei dobânzi». Asta înseamnă că 2,5% din PIB în 2025 și 3% din PIB în 2026 din taxele românilor se duc DOAR pe dobânzi. Ca termen de comparație. În 2021 (după 2 ani de pandemie) cheltuielile cu dobânzile erau de 1,4% din PIB la fel ca în 2019 sau 2018 (înainte de pandemie). Se poate când nu furi și respecți banii din taxe ai cetățenilor!”, a comentat, pe Facebook, fostul premier PNL Florin Cîțu. Citește și: Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și mașinile de protocol ale angajaților Executivului Contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei „Salariile şi pensiile sunt pe primul loc, dar în fiecare săptămână plătim un miliard de lei doar dobânzi, 51 de miliarde de lei în 2025 doar dobânzi. În 2026 vor fi 60 de miliarde de lei doar dobânzi. Suntem într-o situaţie foarte dificilă, trebuie să găsim o reformă structurală că altfel nu o să meargă şi trebuie să punem lucrurile în ordine în această ţară. Ministerul de Finanţe are o responsabilitate în plus, dar deciziile sunt luate în Coaliţie, nu decide singur Tanczos, cum nu a decis singur Boloş”, a spus Kelemen Hunor. Liderul UDMR a susținut că taxele nu vor fi majorate în acest an și că „reforma fiscală nu se face în 2025, că nu ai cum, ci trebuie pregătită astfel încât în 2026 lumea să ştie ce urmează”.

Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți Foto: Guvernul României
Eveniment

Suma astronomică cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți

Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS, regia protocolului de stat, și mașinile de protocol ale angajaților Executivului: potrivit datelor de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), doar pentru aceste activități contribuabilii au plătit peste 130 de milioane de lei, adică circa 26 de milioane de euro. Citește și: Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere Față de 2023, sumele alocate meselor de protocol au crescut cu 40%. Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul pe casele de oaspeți Doar între 1 aprilie și 31 decembrie, SGG a plătit uriașa sumă de 115.446.310,00 lei pentru „Servicii de cazare in baza de protocol si agrement a R.A. A.P.P.S. permanent in anul 2024( TVA 9%, 19%)* (case oaspeți) 23/02.02.2024”. În 2023, serviciile de protocol au costat doar 100 de milioane de lei, deci s-a plătit cu 15% în plus, mult peste rata inflației. Pentru mașinile RAAPPS - folosite de funcționarii superiori sau secretarii de stat, fiindcă majoritatea demnitarilor folosesc fie mașinile serviciului de pază, fie ale instituției pe care o conduc - SGG a plătit 13.646.078 lei - contractul a început abia la 1 februarie. Acest contract este denumit: „Contract servicii transport auto de persoane 12/31.01.2024”. În sfârșit, pentru un contract cu RAAPPS pentru „Servicii de masa in restaorante si mese oficiale, tratatii evenimente, tratatii in saloanele aeroporturilor, cheltuieli de masa pentru sedintele”, contribuabilii au achitat 2.364.054 lei. În 2023, acest contract era de doar 1,8 milioane de lei, deci s-a scumpit cu circa 40%. „Îi propun lui Marcel Ciolacu (...) RA-APPS să fie restructurată şi reorganizată şi să păstreze doar obligaţiile ce ţin de asigurarea misiunilor diplomatice şi a activităţilor de interes naţional şi să nu mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari”, cerea, la 7 noiembrie 2024, președintele PNL Nicolae Ciucă.

Ciolacu, fără activitate la Guvern, activ pe TikTok Foto: captură video
Politică

Ciolacu, fără activitate la Guvern, activ pe TikTok

Noul Marcel Ciolacu: zile întregi fără nici o activitate la Guvern, dar foarte activ pe TikTok, arată o analiză a datelor publice de pe site-ul Executivului și a postărilor premierului pe această rețea socială. Citește și: Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale” În schimb, premierul PSD nu a manifestat nici o preocupare pentru faptul că tranșa III din plățile PNRR este blocată, absorbția fondurilor de coeziune pe programe cruciale, precum Sănătatea, este zero, că bugetul pe 2025 este mult întârziat, iar inflația este cea mai mare din UE. În plus, majoritatea membrilor cabinetului Ciolacu II provin din guvernul Ciolacu I, deci nu ar fi trebuit să existe probleme legate de preluarea mandatelor. Ciolacu, fără activitate la Guvern, activ pe TikTok De exemplu, în primele două zile ale acestei săptămâni, 20 și 21 ianuarie, pe site-ul Guvernului se arată: „Nu există evenimente publice programate în această zi”. Nici în week-end nu s-a petrecut nimic la Palatul Victoria. Între 1 și 9 ianuarie, Guvernul nu a postat, la secțiunea „Știri”, absolut nimic. În schimb, premierul a fost activ pe TikTok. Pe 14 ianuarie, de exemplu, a postat controversatul său clip în care făcea un clasament al mâncărurilor românești. În acea zi, la Guvern a avut loc doar o întâlnire cu James O’Brien, Secretar de Stat Adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia, dar nu există un comunicat privind chestiunile discutate, ci doar o postare pe Twitter, care nu oferă detalii despre conținutul convorbirilor. Executivul nu consemnează alte activități ale premierului, în acea zi. @marcel_ciolacu De prin schițe ? #marcelciolacu #psd #romania #emotii #mancare ♬ sunet original - marcel_ciolacu În total, Ciolacu a postat de 12 ori pe TikTok, de la începutul anului până acum. Numărul activităților în care a fost implicat premierul, la Guvern, potrivit știrilor de pe site: cinci, din care două ședințe de Guvern. Pe 3 ianuarie, de exemplu, a publicat pe TikTok celebra sa discuție cu Alfred Simonis, care recunoștea că PSD i-a „dat” voturi lui George Simion. La Guvern, nu s-a petrecut nimic în acea zi.

Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice (sursa: Facebook/Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA")
Eveniment

Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice

Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice. CNS Cartel Alfa a lansat un avertisment dur referitor la situația politică și economică a României, acuzând clasa politică de lipsă de transparență și de decizii hazardate. Potrivit comunicatului transmis sâmbătă, decidenții politici ignoră dialogul cu cetățenii și se concentrează exclusiv pe interese proprii. Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice Potrivit CNS Cartel Alfa, degradarea ratingului de credit al României de către agenția internațională Fitch, în decembrie 2024, a accentuat criza politică și economică. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia România are cele mai ridicate dobânzi de împrumut din Europa Centrală și de Est, iar instabilitatea locală este alimentată de două mari deficite: Deficitul bugetar: Aproximativ 8,6% din PIB, conform datelor Ministerului de Finanțe. Deficitul comercial: Creștere de 17,7% față de 2023, cauzată de dezechilibrul dintre exporturi și importuri. Cheltuielile Publice, realitate vs. retorică politică În ciuda acuzațiilor că nivelul cheltuielilor publice este cauza principală a deficitului, datele Eurostat contrazic această idee. România cheltuie doar 40,3% din PIB, sub media europeană de 49%. De asemenea, afirmația conform căreia România are cel mai mare număr de bugetari este falsă, numărul angajaților din administrația publică fiind cel mai scăzut raportat la populație din Europa. Pierderea încrederii economice Potrivit sindicaliștilor, criza politică este amplificată de incertitudinea din industria europeană, mai ales în Germania, unde scăderea încrederii în rândul industriașilor are efecte negative și asupra României. Mai multe companii industriale au anunțat restructurări și reduceri de personal. Această scădere a producției industriale, alături de polarizarea politică și lipsa de transparență, adâncește criza din România. Austeritate discriminatorie CNS Cartel Alfa critică Guvernul Ciolacu II pentru lipsa consultării publice și aplicarea unor măsuri de austeritate percepute drept discriminatorii, precum eliminarea scutirilor pentru construcții, IT și agricultură. Sindicatul amintește și de scutiri de TVA pentru jocurile de noroc și impozitarea dobânzilor bancare, dar exceptarea criptomonedelor. Circ politic Sindicaliștii subliniază incoerența mesajelor transmise de guvernanți, oferind exemplul TVA-ului. În timp ce premierul declară că nu va fi crescut, alți membri ai coaliției admit posibilitatea acestei măsuri. Această lipsă de direcție clară afectează încrederea publicului și creează un climat economic instabil. Solicitări și soluții CNS Cartel Alfa cere clasei politice să-și asume responsabilitatea mandatului oferit de cetățeni, să inițieze un dialog real cu partenerii sociali și să corecteze deficitul bugetar prin îmbunătățirea colectării fiscale, evitând măsuri care și-au dovedit ineficiența. În fața unei crize fără precedent, CNS Cartel Alfa avertizează că lipsa unei abordări transparente și responsabile din partea clasei politice poate avea consecințe grave asupra României.

Daniel Constantin, omul lui Dan Voiculescu, numit secretar general al Guvernului Foto: Gandul
Politică

Daniel Constantin, numit secretar general al Guvernului

Daniel Constantin, pe vremuri omul lui Dan Voiculescu, de la care s-a și împrumutat, a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului, cu susținerea PNL, anunță site-ul Puterea. Daniel Constantin conduce organizația PNL din Teleorman. Citește și: Propaganda lui Georgescu, care vrea să mențină dependența României de Gazprom, demontată: „Un capitol din manualul rusesc de propagandă” În legislatura 2020-2024 el a vorbit fix 28 de secunde, la depunerea jurământului. Daniel Constantin, omul lui Dan Voiculescu, numit secretar general al Guvernului În 2006, el s-a înscris în Partidul Conservator, formațiunea înființată de Dan Voiculescu, iar din 2010 a condus această structură. În mai 2012, a ajuns ministru al Agriculturii în guvernul Ponta, poziție pe care a ocupat-o până în noiembrie 2015. Din 2014 în 2015 a fost și vicepremier. În regimul Dragnea, între ianuarie și aprilie 2017, a fost ministru al Mediului în cabinetul Grindeanu. Daniel Constantin a trecut prin patru partide: Partidul Conservator, ALDE, Pro România și PNL. Conform declaraţiei de avere, în 2007 si 2008, Constantin a luat cu împrumut de la Voiculescu suma de 295.000 de euro: creditul de 100.000 de euro scadent în anul 2016, respectiv 195.000 de euro scandent în 2017. Pe vremea când a luat bani cu împrumut de la omul de afaceri, Daniel Constantin era director la o firma de consultanţă a familiei Voiculescu, „Logicons SA“. În iulie 2017, judecătoria Buftea a admis solicitarea ANAF de poprire a conturilor deputatului Daniel Constantin, în contul datoriei pe care acesta o mai are către Dan Voiculescu, condamnat, în 2014, la zece ani de închisoare în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a cerut instanţei să stabilească ce sumă îi mai datorează fostul ministru Daniel Constantin lui Dan Voiculescu, din cei 295.000 de euro împrumutaţi de la omul de afaceri în urmă cu aproape zece ani, pentru a putea fi preluaţi în contul prejudiciului din dosarul ICA.

Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale Foto: Inquam/George Calin
Politică

Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale

Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale: orice apel la votarea unui candidat va fi considerat „material publicitar politic” și riscă sancțiuni dure. Practic, aceasta va fi o formă de cenzură fiindcă împiedică cetățenii și presa să-și exprime punctul de vedere. Citește și: Salariul uriaș pe care-l primește cumnatul Olguței Vasilescu, director la aeroportul Craiova, deși e specializat în management sportiv Documentul a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro. USR a cerut Guvernului forma oficială a proiectului, dar deocamdată acesta nu a fost publicat de Executiv sau de altă autoritate a statului. Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale Ce prevede ordonanța de urgență „privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și a alegerilor locale parțiale din anul 2025”, la articolul 15, punctul 3: „În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partidpolitic clar identificat”. Practic, dacă un cetățean oarecare face un apel video, pe TikTok, în care cere alegătorilor să o voteze pe Elena Lasconi sau pe Nicușor Dan, acesta va fi considerat material publicitar, chiar dacă nu există nici un beneficiu material pentru cel care face apelul. Cum se ajunge la sancțiuni? Toate materialele publicitare politice trebuie identificate. Nerespectarea prevederilor privind materialele publicitare politice se sancționează cu amenzi între 15.000 de lei și 50.000 de lei. Mai mult, platformele online sunt obligate ca, în termen de cinci ore, să înlăture ceea ce Biroul Electoral Central consideră a fi materiale publictare ilegale. În caz contrar, amenzile ar fi între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online. „Deciziile Biroului Electoral Central prevăzute la alin. (5) se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”, se arată în articolul 16 din proiectul ordonanței.

Cu ce se ocupă premierul Ciolacu, la Guvern: postează pe TikTok clasamentul mâncărurilor favorite
Eveniment

Cu ce se ocupă premierul Ciolacu, la Guvern

Cu ce se ocupă premierul Marcel Ciolacu, la Guvern: postează pe Tiktok clasamentul mâncărurilor favorite. Luni, zi lucrătoare chiar și pentru bugetari, el s-a filmat într-un cabinet de la Palatul Victoria - cu steagurile României, UE și NATO în spate - și a relatat ce mâncăruri românești sunt favoritele sale. El a spus că i s-a cerut să comenteze la „bashaus” (este vorba de „buzz house”, probabil). Citește și: Călin Georgescu, încă o petardă fără rușine: ar fi fost invitat la ceremonia de investire a președintelui Trump, dar a refuzat Cu ce se ocupă premierul Ciolacu, la Guvern Filmarea este editată în așa fel încât fiecare fel de mâncare din clasament apare în filmare lipit de fruntea premierului. Ciorba de burtă este pe locul II, Ciolacu precizând că este „singura pe care o mănâncă”. Pe locul unu el a plasat, patriotic, mămăliga. Sarmalele - locul III, micii - locul IV, „dacă nu-s foarte bine făcuți”, cozonac - locul VI, tochitură - „nu-s mare fan, tochitură de măruntaie sunt mare fan”, locul IX, zacuscă - VII, mititeii - locul V, ciorbă de perișoare - locul VIII, iar papanașii au aterizat pe locul X, întrucât sunt „o bombă calorică”. @marcel_ciolacu De prin shițe ? #marcelciolacu #psd #romania #emotii #mancare ♬ sunet original - marcel_ciolacu „Ăsta e premierul României.Cu asta se ocupă un premier”, comentează Monica Silaghi, la această postare. „Sunteți în timpul programului sau in pauza de masă?”, întreabă, retoric, Violeta Pasat. „Acest video ar trebui să fie redat la toate televiziunile aservite statului, dimineața și seara și să aplaude toți reporterii onoarea de a avea așa premier!”, scrie freud798. „Locul 1 sigur e covrigul”, comentează patroanca.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră