duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: salarii profesori

4 articole
Politică

Haos, nervi și incertitudine la Palatul Victoria

Haos, nervi și incertitudine la Palatul Victoria: Guvernul se străduie să adopte proiectul bugetului pe 2024, pentru ca Parlamentul să-l voteze înainte de Crăciun. Citește și: Mercurialul șpăgilor pentru angajare la spitalul județean Botoșani, unde o gravidă a fost lăsată să moară în chinuri. Spitalul, controlat de PSD, prin consiliul județean Ședința Executivului trebuia să înceapă la ora 12.00, dar a întârziat circa nouă ore. Foto: Guvernul României Haos, nervi și incertitudine la Palatul Victoria După o zi plină de negocieri în interiorul Coaliției guvernamentale este neclar, printre multe alte incertudini: Nu se știe cu cât vor crește salariile profesorilor. „Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari”, a spus premierul Ciolacu, dar, după cum se poate observa, nu a precizat procentul creșterii veniturilor cadrelor didactice. Nu se știe dacă schma de compensare a facturilor la energie va continua și, dacă da, cu ce bani. ACUE, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, susţine că guvernul nu a alocat bani pentru prelungirea schemei de plafonare a preţului energiei livrate clienţilor, ceea ce ar aduce mari probleme pieţei de energie. „Federaţia solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă o decizie de a renunţa la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În situaţia menţinerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanţare, conform cadrului legal în vigoare”, a spus Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE. Foto: Inquam/Octav Ganea Potrivit unor știri pe surse, un secretar de stat din ministerul de Finanțe ar fi spus, la o ședință a Consiliului Economic și Social că majorarea pensiilor înseamnă un efort bugetar de 31 de miliarde de lei, nu doar zece miliarde de lei, cât susține ministrul PSD al Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Foto: Inquam/Octav Ganea În paralel, mai multe instanțe din țară intră, de facto, în grevă, susținând că proiectul de buget pe 2024 nu acoperă pretențiile salariale ale magistraților. La ora redactării acestei știri, ședința de guvern abia începuse.

Haos, nervi și incertitudine la Palatul Victoria, la adoptarea bugetului pe 2024 Foto: Inquam/Octav Ganea
Greva se suspendă Foto: Facebook
Eveniment

Greva se suspendă

Greva se suspendă, anunță sindicatele din educație. Acestea au transmis și Guvernului faptul că sunt de acord cu oferta Executivului și vor înceta greva. Reprezentanții sindicali aveau termen până, astăzi, la ora 10.00 termen pentru a răspunde Guvernului. Greva se suspendă Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: – principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public; – acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024. În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, susțin liderii sindicali. Ce oferă Guvernul Guvernul a publicat, în transparență decizională, OUG prin care vor crește salariile profesorilor. Sindicaliștii din educație au avut termen, până luni la ora 10.00, să dea un răspuns Guvernului dacă acceptă acest act legislativ, iar apoi va avea loc o ședință la Palatul Victoria pentru adoptarea OUG. ”Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază: d) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcţie; e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ, cu suma de 1300 de lei fiecare; f) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG. Citește și: Investigație The Times: Cercetătorii chinezi din Wuhan au manipulat viruși mortali, proveniți de la lilieci, pentru a-i transforma în arme. China dorea să schimbe echilibrul puterii mondiale Vom reveni.

Florin Iordache lovește Guvernul Foto: captura video
Politică

Florin Iordache lovește Guvernul

Fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, lovește Guvernul: Consiliul Legislativ consideră că ordonanța de urgență privind majorarea salariilor profesorilor este neconstituțională, arată avizul emis de această instituție. Consiliul Legislativ este condus de Florin Iordache. Guvernul a adoptat azi ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic. Florin Iordache lovește Guvernul Avziul este „favorabil”, dar Consiliul Legislativ arată că unul dintre articole încalcă principiul neretroactivității legii. „În consecință, pentru a nu se încălca principiul neretroactivității legii, consacrat la art.15 alin (2) din Constituția României, precum și pentru respectarea normelor de tehnică legislativă, este necesar ca majorarea salarială propusă să facă obiectul unei măsuri legislative distincte, nu de modificare a legii 153/2017”, se arată în avizul Consiliului. Instituția condusă de Florin Iordache mai arată că din nota de fundamentare lipsește impactul financiar pe termen lung. Într-adevăr, în notă apare doar impactul pe anul curent, de 2,16 miliarde de lei, și media pe cinci ani - de 433 de milioane de lei. Consiliul desființează limbajul poetic din ordonanță Consiliul Legislativ desființează și preambulul ordonanței, arătând că termeni precum „actori educaționali” și „realitățile unei Românii moderne” nu corespund limbajului normativ. Într-adevăr, în preambulul ordonanței scrie că: „Întrucât personalul didactic precum și personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de actori educaționali, cu rol strategic în asigurarea performanței educaționale la nivelul sistemului de învățământ, iar pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, cadrele didactice trebuie să își adapteze în permanență activitatea la realitățile unei Românii moderne şi la nevoile educaționale specifice elevilor”. Consiliul Legisltiv avizează proiectele de ordonanță sau de hotărâri ale guvernului, care pot trece doar cu acest aviz, deși el este unul consultativ. Este vorba de articolul 79 din Constituție și de articolul 4 din Legea 73 referitoare la funcționarea Consiliului Legislativ, care precizează că avizul este unul consultativ, adică decidenții pot sau nu ține cont de el, dar existența lui este obligatorie. ”Proiectele de ordonante si de hotariri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea masurilor preconizate si la modul in care sint realizate cerintele prevazute de art. 3 alin. (3)”. Citește și: ANALIZĂ Cum au fluctuat cererile sindicatelor din Educație în negocierile cu Guvernul – surse politice Iordache este președintele acestui consiliu de la finalul anului 2020.

Bogdan Glăvan: Creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă 1,3 miliarde lei Foto: Twitter
Politică

Creștere 10% salariilor profesorilor înseamnă miliarde lei

Economistul Bogdan Glăvan a scris, pe Twitter, că o creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei. El a arătat că această creștere ar putea fi acoperită în mai multe moduri, inclusiv reducerea cu 10% a cheltuielilor cu pensiile speciale. Citește și: Funeriu: „Acțiunea sindicatelor, legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației”. Miclea: „Salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică” Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a scris, pe Facebook, că acțiunea sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii. Un alt ministru, Mircea Miclea, a afirmat, pentru site-ul EduPedu, că susține mărirea salariilor, dar condiționat. Creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă 1,3 miliarde lei „O creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei. Anvelopa pensiilor speciale: 12 miliarde lei. Astfel, dacă s-ar reduce pensiile speciale cu 10%, ar putea fi asigurată practic o creștere a salariilor profesorilor cu 10%”, a arătat Glăvan, care, în perioada guvernării Orban a fost preşedinte al Fondului de Contragarantare. 1) O creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei.Anvelopa pensiilor speciale: 12 miliarde lei. Astfel, dacă s-ar reduce pensiile speciale cu 10%, ar putea fi asigurată practic o creștere a salariilor profesorilor cu 10%. pic.twitter.com/r1REmw4EXI— Bogdan Glăvan (@bogdanglavan) May 21, 2023 Însă el arată și alte modalități prin care ar putea fi acoperită o majorare de 10% a salariilor profesorilor: „O creștere de substanță a salariilor se poate face dacă statul întreprinde reforme de substanță: reducerea achizițiilor ruinătoare (BMW), reducerea pierderilor companiilor (miliarde), reducerea numărului de birocrați, reducerea numărului de UAT-uri, ș.a.m.d.” „Ca să nu fiu acuzat că mă uit doar la cheltuieli, dacă pe partea de venituri am elimina dubla măsură și excepțiile, atunci ar fi bani gârlă la buget”. „În agricultură și industria alimentară lucrează 300 000 de oameni. Anul trecut guvernul i-a scutit de impozit pe venit, de CASS și de contribuția asiguratorie pe acești salariați. Drept urmare, salariile lor nete au crescut cu 30%-40%”. „În anul 2021 valoarea totală a portițelor și a dublelor măsuri din Codul fiscal a sărit de 50 miliarde lei, bani gârlă pentru multe lucruri, nu doar pentru profesori, dar... cui îi pasă”. Haos în școlile din România Este haos în școlile din România, unde au intrat în grevă generală 150.000 de cadre didactice și personal auxiliar din școli, anunța Digi 24 în această dimineață. „Nu toți profesorii sunt în grevă, așa că unii părinți au fost anunțați pe grupurile de WhatsApp să își aducă la școală copiii pentru că ei pot fi supravegheați. Când au anunțat declanșarea protestului, sindicaliștii au recomandată părinților să își țină copiii acasă. Pe fondul acestor contradicții, unii părinți și-au dus copiii la ore, în timp ce alții au căutat soluții – i-au luat la serviciu sau i-au lăsat la rude”, arată acest post. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Lista centralizată a profesorilor aflați în grevă este la Ministerului Educației, dar este ținută sub cheie, la sertar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră