/

Armata obligatorie: MApN spune că legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu a avut „impact asupra structurii sistemului național de apărare” și cere reglementări noi

Armata obligatorie ar ajuta România acum
Armata obligatorie ar ajuta România acum, lasă MApN să se înțeleagă (sursa: Facebook/MApN)

Armata obligatorie ar ajuta România acum să se protejeze mai bine împotriva amenințărilor actuale, sugerează Ministerul Apărării Naționale.

Armata obligatorie ar ajuta România acum

Noul proiect de lege al apărării naționale, propus de Ministerul Apărării Naționale, arată că legea prin care serviciul militar obligatoriu a fost suspendat pe timp de pace a avut un impact mare asupra Armatei.

Citește și: Armata obligatorie sau angajarea soldaților și gradaților profesioniști: Ministerul Apărării oferă salarii foarte mici, care încep de la 2.439 de lei și nu trec de 4.126 de lei

Potrivit Expunerii de motive a proiectului de lege, „în perioada 1994-2022, au fost adoptate o serie de acte normative care cuprind reglementări cu impact asupra structurii sistemului național de apărare, a organizării și funcționării forțelor armate la pace, precum: Legea nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat (…)”.

Citește și: De ce armata obligatorie în România este un scenariu luat în calcul: în fiecare lună, 500 de angajați ai MApN se pensionează sau demisionează. Deficit mare de personal

Expunerea de motive pomenește și alte legi „cu impact” asupra funcționării Armatei „pe timp de pace”.

MApN: O nouă lege, necesară

Cum se poate traduce, deci, această frază din Expunerea de motive pe care se fundamentează noul proiect de lege al apărării naționale?

Citește și: Armată obligatorie în UE, presiuni din ce în ce mai mari. Germania ia în calcul mai multe scenarii, țările nordice și baltice au impus deja sistemul. În România, proiect de lege neclar

În primul rând, trebuie spus că MApN cere, pentru a contracara acest „impact”, „adoptarea prezentului proiect de act normativ”, care „este necesară”.

Ce spune noul proiect în privința serviciului militar? Există o singură mențiune care are legătură cu acest aspect, în articolul 28, la litera D.

Citește și: Armata obligatorie revine în România, potrivit proiectului noii legi a apărării naționale întocmit de MApN, arată organizația APADOR-CH, care cere referendum pe acest subiect

Unde se spune că Ministerul Apărării „organizează, cu caracter permanent, pregătirea populaţiei pentru apărare”.

Armată obligatorie pe timp de pace

Așadar, dacă MApN spune, pe de o parte, că suspendarea serviciului militar obligatoriu a afectat Armata și că, pe de altă parte, vrea să organizeze, „cu caracter permanent, pregătirea populaţiei pentru apărare”, concluzia nu poate fi decât că se pregătește o revenire la stagiul militar obligatoriu pe timp de pace.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Atenție, însă: legea 395/2005, care suspendă serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, prevede foarte clar că altfel stau lucrurile în cazul unui conflict armat.

Astfel, potrivit articolului 3 din legea 395/2005, „Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii.”.

Așadar, Ministerul Apărării are nevoie de mai mulț personal militar pe timp de pace, pentru a-l pregăti pentru război, mobilizare, asediu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  • Gândiți că nu doare. Nu poate sefii la bani să pună să se lupte între ei frații în aceeași credință crezând că românii nu au ce le trebuie în cap. spune:

   Ciurez Virginia țin să ți aduc la cunoștință că poporul român când a participat la război avea măcar trei crezuri: 1 dragostea de țară ,glie, patrie ,pământ, patriotism, 2 avea cultivată credința, dragostea de Dumnezeu, religia, 3 familia, dragostea tradițională dintre bărbat și femeie și față de copiii săi, 4. Cultura ,tradiția ,obiceiurile strămoșești . Dacă ție ți se pare normal ,să mergi de la război, pentru a apăra interesele celor, care te au jecmănit de 35 de ani, nu ai decât să mergi pe front, dar eu zic că un român întreg la cap nu o să meargă să lupte pentru interesele corporațiilor străine din România și că așa vor șefii la lume de pe alte continente. Succes

  • Corect,așa este drept,cum este nedrept că 35 de ani au avut salarii occidentale domnii de la conducerea țării.Avum să plătească profesioniști care sa le asigure continuitatea guvernării.Noi avem patria in alte țării.

  • Unde ești tu Țepeș doamne ca punând mâna pe ei să i împarți în două cete în dușmani și în mișei. spune:

   Corect ai spus Gigi Stan

  • La nivelul de Cultură și Civilizație la care am ajuns acum,e total exclus, tinerii din ziua de Azi nu prea au respect !!! Deci eu nu văd cum ar putea fi forțați să stea departe de casa, prevăd o grămadă de Evenimente in Cadrul Armatei, aveți grijă pe mîna cui dați Arme…Sunt prea Rebeli!!!

  • Să meargă la război beizadelele politicienilor, împreună cu clownus Yoh annus, să meargă în prima linie, se de servească ca și carne de tun, iar noi poporul român care am suferit și am fost furat 35 de ani de către clasa politică și cel din umbră sau la vedere paralel stat să urmărim la televizor activitatea lor din frontul războiului. Aceste beizadele politice ar putea fi conduse în luptă chiar de către numeroșii pensionați special aceștia din urmă având ocazia de a ne demonstra cât și de ce sunt speciali.

 1. Ce drac de amenințări? Sunteți bolnavi cu capul! De doi ani de zile urlați intr-una că, dacă rușii au intrat în Ucraina, vor invada întreg pământul. Ăia n-au zis nimic, niciun a’propos măcar. V-ați isterizat încontinuu până ați reușit să băgați în capul oamenilor că rușii vor invada toate țările așa că trebuie s-o punem de-un război. Rușii n-au amenințat pe nimeni, doar au început să avertizeze că americanii și cățeii lătrători deja devin nesimțiți în acțiuni și declarații făcând mizerie și gălăgie chiar lângă gardul rusesc. Vouă v-ar conveni să se cace fiecare-n poartă voastră și să facă tărăboi ca să-ți strice liniștea? Nu, e firesc. Politicienii vor lupte, tancuri, avioane și morți. România va deveni teatru de luptă pentru interesele americane apoi, o imensă parcare iar dulăii își vor strânge mâinile stabilind noi sfere de influență. Politicienii vor fugi iar tu, ăsta care citești, vei mânca din noroi și vei bea din baltă în vreme ce familia ta va urla de durere. Vreți armată, vreți acțiune, aveți impresia că războiul e un joc video? Încercați.
  Succes!

   • Vor să dansăm noi românii ,după cum li se dictează lor de afară. Dar asta nu va fi niciodată pentru că nu lasă Dumnezeu să și ducă fiara planul la bun sfârșit spune:

    Foarte adevărată ai spus Cristian .Nu băga bățul prin gard și stârni fiara ,că are să se trezească ursul carpatin și nu ți va fi ușor dacă îți dă o gheară. Ai dreptate și tu Bogdan la fel a fost și pe vremea pandemiei am ascultat tot felul de programatori it Bill gates și nu am luat în considerare marii specialiști ai României și ai lumii în microbiologie ,nanoparticule și tot felul de savanți în medicină recunoscuți internațional.

  • D-le esti in ofside masiv!!! Putin inca din decembrie 2021, a cerut sa iasa din NATO toate tarile care au intrat in NATO dupa 1997, deci si Romania. Nu si-a pus problema sa consulte vreo tara care a intrat in NATO, dupa 1997, el voia sa imparta lumea cu americanii, asa cum a facut la Yalta (de fapt o facuse in octombrie 1944 la Mosckova, cu betivanul Churchill)…! Toate tarile din estul Europei, care au fost bagate obligatoriu in Tratatul de la Varsovia, au intrat in NATO tocmai ca sa scape de rusi, care nu au respectat niciodata niciun tratat, au ocupat si siluit tari si popoare, asa cum au vrut ei!!! Intelege-te d-ta cu rusii daca poti, dar nu da lectii la toata tara, sunt rani mari si adanci!!!!

 2. Nu-i suficient că și-au bătut joc de poporul asta in toate felurile de la cel cu suzeta in gura până la cel cu barba sura. Oameni bolnavi,femei și bărbați,omeni muncitori,soldați din armata,copii din spitale,copii din școli,oameni din politie,oameni din sănătate etc. etc. etc. Acuma își doresc sa ne trimita sa murim ptr ei , drept carne de tun

 3. Spuneti nu razboiului si armatei !Politicienii se ascund in buncare si tinerii mor pr front ! Da pentru armata si razboi spun cei ce nu vor trebui sa- l faca ! Nu ,categoric ! Tinerii de azi au dreptul la viata ! Cand vor pleca la lupta cu POLITICIENII in prima linie ,da !

 4. Armata nu mai piate fi obligatoriu ! Este o cerinta NATO! Domni din Ministerul Apararii Nationale ,ma refer la cei cu decizii ,uita faptul ca in NATO nu exusta armata obligatorie ,si nu mai prin voluntariat! Deci in concluzie salarii atractive si motivante pt cei care vor in arnata Romana! Vreti armata de profesionisti atunci platiti! Lasati tineri sa hotareassca si nu-i luati obligatoriu in armata cum era oe timpul comunismului!Investiti domnilor daca vreti sa fiti profesionisti!

  • Până mai ieri toți analfabeții urlau că militarii au salarii mari. Acum aceiași analfabeți constată că odraslele nu vor armată fiindcă în armată sunt salarii mici. Să fie instrucția obligatorieeeee!!!

 5. Sa meargă cei de sus cu neamurile lor. Să înceteze cu fabricarea armelor și atunci nu mai au cu ce sa se „împungă”. Murim pentru ce? Numai să despartă familii.

 6. În primul și în primul rand armata obligatorie e o idee buna, disciplineaza și responsabilizează tinerii. Când ai rusii lângă tine, dacă ai citit un minim de istorie ar trebui sa știi ca e bine sa fi mereu pregătit. E un domn mai sus care omagiază Rusia și ca NATO e la gardul lor și nu știu ce, nu au atacat pe nimeni ca erau în pioneze, dar se pregătesc de 20 ani și esti un naiv sa crezi ca nu îți vine rândul, pana acum nu te-au ‘eliberat’ ca nu au putut, nu ca sunt pașnici. De aparat tara e o metafora, tara nu exista, e doar un teren, ce contează sunt oamenii din ea, și ești dator sa îți aperi familia, nu fomistii de la putere sau un steag, sa îți aperi puținul de îl ai, dacă ești incapabil sa înțelegi, meriți ‘eliberat’ ca pe vremea lu’ Ceașcă sa o duci, fără căldură și curent.

  • Cui ești dator? Lui Ciolacu? Lui Cîțu? Lui Orban? Lui Isărescu? Lui Bode? Lui Iohannis sau lui Băsescu? Eu nu sunt dator nimănui. Dacă le ești dator, apără-i!

  • Eu cred că rușii sunt popor creștin și se luptă cu forțele diabolice care vor să înrobească populația lumii.

 7. Dacă vrei să mergi la război să aperi corporațiile și interesele străinilor din România, interlopii, prostituatele, traficanții de tot felul,politicienii și pe beizadelelelor care te au furat de 35 de ani și care o să se uite la televizor cum zboară creierul din țeastă sau cum patru ,cinci schije ți au străpuns corpul du te liniștit în prima linie să fii carne de tun ,exact cum vor americanii să facă din români. Du te tu și fii erou și ne dă exemple prin fapte nu prin vorbe, că nu o să te invidieze nimeni. Fii bărbat. Iar dacă nu vrei marș la furat cu lecțiile de morală. Soția și familia o poți lăsa pe mâini bune, pe mâinile interlopilor. Patria îți va fi recunoscătoare. Generalii cu pensii speciale o să propună să ți se facă statuie. Du te fii eroul nostru! Hai că poți ai curaj! Du te, du te, du te odată,să nu te văd! Du te la centrul militar județean să pună tehnica de luptă pe tine 60 kg! Să poți lupta nu de alta. Sau mai bine du te învârtindu te, unde și a dus mutu iapa.

 8. La ce ne mai trebuie armată dacă însuși comandantul suprem spunea că el a învățat în armată doar să coasă nasturi și atât? E drept, nici după armată nu a învățat mai mult.

 9. Daca spune-ti ca am mai scris….de ce nu postati ce am scris? Deranjeaza sau inca o data dovediti ca este corruptia mare si este nevoie de carne de tun si aplauze indelungate? In raszboi este nevoie de victime colaterale ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:49Uriașele contracte cu statul ale deputatului Vîlceanu, cel care a încercat să ronțăie urechea lui Florin Roman. Contractele, cu o companie subordonată lui Burduja
19:44Arme nucleare tactice rusești, cel mai aproape de granițele României din ultimii ani: exercițiu militar ordonat de Putin
19:11„Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean…”, una din multele glume din online la adresa lui Ciolacu în vizită la Erdoğan
18:49Două femei condamnate pentru fraudarea alegerilor din Ciorani, desemnate preşedinţi ai secţiilor de votare
17:03Uriașa avere care l-a potopit pe Liviu Negoiță, prin „donații”, la patru ani după ce n-a mai fost primar. El este acum coleg de partid cu Piedone și candidează la primăria Sectorului 1
15:09Cine sunt deputații care s-au bătut în Parlament: ambii au fost miniștri ai PNL și au deținut funcții de conducere în partid
11:43Împrumuturile statului au explodat: guvernul Ciolacu s-a îndatorat în patru luni din 2024 cât în șapte luni din 2022. Suma-record: 89,5 miliarde de lei
09:38Vrea să aducă Miss Wheelchair în România ca parte a campaniei de a face orașele accesibile și persoanelor cu dizabilități
09:21Două motociclete, trei tineri, un accident. Toți au murit după impactul cu un autoturism într-o curbă. Doi erau viitori miri, al treilea – cavaler de onoare
21:22O româncă va decide dacă premierul și ministrul Apărării din Israel pot fi arestați de către Curtea Penală Internațională pentru crime de război și împotriva umanității în Gaza
18:26Pe cine vrea PSD în locul lui Ionel Arsene la șefia CJ Neamț: un fost „tablagiu” care îi înălța ode fugarului refugiat în Italia. După ce a ieșit din Poliție, a devenit primar de meserie
16:54Firea relansează ideea „Spitalului Metropolitan”: în 2020, tocase 3,5 milioane de euro pe un proiect care nu respecta prevederi pentru siguranţă la incendiu
15:34Președintele PNL a lansat site-ul nicolaeciuca.ro. Oficial, obiectivul acestuia este promovarea cărții „Un ostaș în slujba țării”, despre viața lui Ciucă
14:49EXCLUSIV Tupeu incredibil: șeful Romarm a plecat în Serbia cu avionul, dar și-a trimis dinainte șoferul cu mașina de serviciu 600 km să-l aștepte la aeroportul din Belgrad
14:13Nesfârșita listă de sinecuri plătite de contribuabili către clientul familiei Firea-Pandele, Hazem Kansou, candidat PSD la consiliul general al Capitalei