miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: mapn

59 articole
Politică

Cine este obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii

Cine este obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii: Eduard Bachide, politruc PSD cu studii de management în agroturism, dar care acum este și președinte al Consiliului de Administrație al Romtehnica.  Citește și: Sondaj distribuit de Nicușor Dan: Simion, locul I, Ponta, foarte ușor peste Nicușor Dan, iar Crin Antonescu, pe locul IV Senatorul USR Cristian Ghinea a relatat, în plenul Senatului, că atunci când a întrebat, în comisia de apărare a Senatului, ce va face România în cazul unei invazii nedeclarate a Rusiei, după modelul Tatarbunar (1924)/Crimeea (2014), Bachide i-ar fi răspuns: „Îi ia poliția”.  Obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii Bachide s-a născut în 1980 și a absolvit în 2003 Facultatea de Inginerie și Management Agroturistic, Universitatea Bioterra. Toată cariera sa profesională a fost bugetar - cel puțin potrivit biografiei sale oficiale, unde prima sa slujbă apare în 2012, când avea 32 de ani.  În 2022, a ajun secretar de stat în ministerul Apărării și a primit două sinecuri: a fost plasat în consiliul de administrație al Aeroporturilor București și în cel al Romtehnica. Presa a relatat că, în februarie 2025, a ajuns chiar președinte al CA-ului Romtehnica. Însă, pe site-ul acestei companii, pagina privind componența CA-ului a fost pur și simplu ștearsă. Romtehnica este, de facto, fosta direcţie de export-import din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În anul fiscal 2023, el a câștigat: 116.940 de lei, salariul de secretar de stat, 88.836 din CA-ul Aerporturilor Otopeni și 51.636 de lei din CA-ul Romtehnica. Scenariul unei invazii nedeclarate în Delta Dunării Senatorul USR Cristian Ghhinea a relatat răspunsul șocant pe care Bachide i l-a oferit când a întrebat cum reacționează statul român la o invazie hibridă.  „Am întrebat ieri în Comisia de apărare a Senatului ce se întâmplă dacă mâine… dacă mâine ne trezim cu 1 600 de omuleți verzi în Delta Dunării. Știți ce mi s-a răspuns? Cei care n-ați fost acolo. Domnul Eduard Bachide, secretar de stat la Ministerul Apărării (...) a spus: «Îi ia poliția». Serios! Doamne ferește! Da? «Îi ia poliția». Astea sunt instrumentele legale pe care le are statul român la dispoziție astăzi, dacă ne trezim cu omuleți verzi în Delta Dunării. Ne așteptăm să îi ia poliția (...) L-am întrebat pe domnul general Gheorghiță, șef al Statului Major, care a salvat onoarea Armatei Române, ieri în comisia de la Senat, și a recunoscut. A spus: «Nu avem cadru legal să intervenim»”, a spus Ghinea. 

Eduard Bachide, obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii Foto: Facebook
Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament

Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN "spre finalul primului semestru" al anului în curs, a anunțat Armata României. Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN "Ministerul Apărării Naționale din România execută, conform atribuțiilor funcționale, exerciţii de acest gen (mobilizarea rezerviștilor - n.r.) și în țara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activități care sunt anunțate din timp în spațiul public. Citește și: Cu o cruce mare la gât, ministra Culturii sugerează că va cenzura piesa de la TNB care a iritat BOR Ultima astfel de acțiune de instruire a avut loc în perioada 14 - 18 octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița (Exercițiul MOBEX BZ-IL-24). Și pentru anul 2025 sunt planificate, spre finalul primului semestru exerciţii de acest gen, care vor fi comunicate public.", arată ministerul într-un comunicat. Ministerul Apărării reclamă dezinformări Potrivit aceleiași surse, "o serie de dezinformări apărute în spațiul public (...) reiau narațiunile unor presupuse demersuri pe care autoritățile statului român le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor sau pentru pregătirea populației pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina. Ambele subiecte supuse atenției reprezintă încercări de manipulare a populației, fără niciun temei legal și fără legătură cu o situație reală." În același timp, MApN a ținut să informeze că "executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007 (...). Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat."

Potra, vilă scumpă lângă secretele MApN (sursa: publicrecord.ro)
Eveniment

Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, a plătit 1,6 milioane USD pentru a fi lângă secretele MApN

Potra, vilă scumpă lângă secretele MApN: mercenarul lui Călin Georgescu deține o vilă în București, situată în imediata vecinătate a Secției pentru Legătura cu Forțele Armate Străine din cadrul Ministerului Apărării, potrivit publicrecord.ro.  Potra, vilă scumpă lângă secretele MApN Această instituție este responsabilă de autorizarea militarilor străini pe teritoriul României și gestionează documente clasificate. Citește și: BREAKING Ordonanța „Trenuleț”, o păcăleală: în ianuarie, cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat În plus, afacerile și tranzacțiile sale imobiliare indică faptul că fostul luptător din Legiune deține o avere considerabilă și are conexiuni în mediul magistraților. Publicația citată a mai arătat că Horațiu Potra are câteva legături ciudate cu foști magistrați.

"Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN (sursa: TikTok)
Eveniment

"Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN

"Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN. Ministerul Apărării califică drept falsă informația că "Raisa" ar fi rezervistă a Armatei. Conspiraționistă și propagandistă pentru Călin Georgescu O persoană care gestionează conturi pe TikTok sub pseudonimul „raisa 8283” se prezintă drept locotenent-colonel în rezervă al MApN. Pe 17 ianuarie, contul „raisa 8283” a dispărut de pe platformă, însă au fost create noi conturi precum „raisa 82830”, „raisa 882283” și „raisa8283oficial”. Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!” Pe Facebook, același utilizator apare sub numele „Raisa Ekaterina Ivatenko”, descriindu-se drept „creator digital” care „locuiește în București”. În mesajele postate, femeia susține că s-a născut la Leningrad și a fost adoptată ulterior în România sau că deține un doctorat în strategie militară obținut la o academie din Rusia. De asemenea, pretinde că a fost agentă în cadrul Serviciului Secret al Armatei (DGIA), are gradul de locotenent-colonel în rezervă și a fost consilieră a deputatei Liliana Mincă (PSD). Pe TikTok și Facebook, „Doamna Raisa” promovează sute de mesaje în sprijinul fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, și difuzează diverse teorii ale conspirației. Printre acestea, susține că în clubul Colectiv s-a folosit napalm într-o acțiune teroristă orchestrată de „statul paralel”, că Hexi Pharma producea droguri și alte afirmații similare. "Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN Ministerul Apărării a reacționat și a infirmat legătura cu Armata a "Raisei": "Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că, în ultima vreme, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul online din România, în special pe platformele de comunicare digitale, prin care unele persoane care își exprimă diferite opinii își arogă în mod fals calitatea de angajat sau fost angajat al Ministerului Apărării Naționale. Cea mai recentă situație de acest fel pe care o semnalăm, este cea a unei persoane care gestionează conturi în platforma TikTok sub pseudonimul „raisa 8283” și care este prezentată drept „locotenent-colonel în rezervă, fostă agentă a Serviciului Secret al Armatei (sic!)”. În urma unor solicitări de clarificare transmise de unele instituții media, precizăm că persoana în cauză nu figurează în evidențele Ministerului Apărării Naționale ca militar în rezervă și nu a fost încadrată niciodată în instituția noastră, cu atât mai puțin în structuri de informații militare."

Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri

Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri. Candidatul se descrie frecvent ca un candidat "antisistem", însă beneficiază de sprijinul unei rețele formate din foști ofițeri ai serviciilor de informații, poliției și armatei. Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri "Dacă SRI-ul și alte servicii și-ar fi dorit binele poporului român, nu ajungeam în această situație", a declarat Călin Georgescu luna trecută, în fața unei secții de votare din Mogoșoaia, județul Ilfov, în ziua în care alegerile prezidențiale au fost anulate. Citește și: Ex-ofițer SRI, fost „șef birou securitate internă” peste cinci județe, poză tandră cu Călin Georgescu Cu doi ani înainte, în 2022, afirma că în serviciile de informații "sunt foarte mulți patrioți care nu sunt luați în seamă și sunt neglijați". O parte dintre acești foști ofițeri l-au susținut în lupta pentru funcția de președinte al României. O listă a acestor ofițeri a fost întocmită de către Public Record. Un inventar al numelor deja cunoscute de persoane afiliate serviciilor secrete a fost compilată de Digi24.

MapN infirmă detectarea unei rachete rusești (sursa: Facebook/Forțele Aeriene Române)
Eveniment

MapN infirmă detectarea unei rachete rusești

MapN infirmă detectarea unei rachete rusești. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat miercuri că sistemul de supraveghere aeriană al României nu a detectat o rachetă rusească traversând spațiul aerian național. Clarificările au fost făcute în contextul unor informații apărute în spațiul public cu privire la acest subiect. MapN infirmă detectarea unei rachete rusești MApN a explicat că sistemul de supraveghere aeriană al României, integrat în structura NATO, monitorizează în permanență situația aeriană din regiune. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Conform acestor date, nu există dovezi care să confirme traversarea spațiului aerian românesc de către o rachetă rusească. Autoritățile militare române au fost informate de Ucraina că, în jurul orei 7:30, o rachetă a forțelor Federației Ruse ar fi zburat prin spațiul aerian al Republicii Moldova și, pentru aproximativ două minute, prin spațiul aerian al României, în apropierea localității Darabani, din nordul țării. MApN a subliniat că datele de monitorizare furnizate de România și de aliații NATO nu confirmă această situație. Cu toate acestea, structurile competente vor continua investigațiile pentru a clarifica toate circumstanțele incidentului. Forțele NATO și românești, în stare de alertă permanentă Forțele aeriene române, sub comanda națională și NATO, rămân în alertă pentru a proteja spațiul aerian național și aliat. Serviciul de Luptă Poliție Aeriană asigură monitorizarea și intervenția rapidă, menținând un nivel ridicat de securitate în regiune. Tensiuni crescute în proximitatea granițelor României Situația survine într-un context de tensiuni crescute în regiune, accentuate de conflictul din Ucraina. Autoritățile române și NATO continuă să colaboreze strâns pentru a asigura stabilitatea și securitatea în spațiul aerian aliat.

Companie sud-coreeană exclusă din licitația MAPN (sursa: LIG Nex1)
Eveniment

Companie sud-coreeană exclusă din licitația MAPN

Companie sud-coreeană exclusă din licitația MAPN. Compania sud-coreeană LIG Nex1, un jucător important în industria globală de apărare, a fost eliminată din licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD). Motivul excluderii a fost o eroare în documentația prezentată, potrivit agenției de presă Yonhap. Companie sud-coreeană exclusă din licitația MAPN Surse din industria de apărare au dezvăluit că LIG Nex1 nu a furnizat o chitanță pentru garanția obligatorie de 1% din valoarea estimată a contractului, echivalentul a aproximativ 4,2 milioane de dolari. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Această omisiune a condus la excluderea companiei din a doua etapă a licitației, care are o valoare estimată între 1,38 și 2,07 miliarde de dolari. Compania sud-coreeană a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pe 16 decembrie, susținând că decizia de excludere a fost nejustificată. Acuzații de tratament inechitabil În contestația depusă, LIG Nex1 acuză organizatorii licitației de tratament diferențiat: Delegatele companiilor rivale MBDA și Diehl Defence au fost formate din patru reprezentanți, în timp ce LIG Nex1 a fost reprezentată de doar doi membri. Reprezentanții companiei sud-coreene vorbeau exclusiv coreeană și engleză, ceea ce, conform declarațiilor companiei, a creat dezavantaje suplimentare în timpul întâlnirilor. "Am fost dezavantajați în raport cu alți participanți", a declarat LIG Nex1 în contestație. Poziția oficială a companiei LIG Nex1 Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat excluderea din procesul de licitație, menționând că au existat „opinii diferite între părți cu privire la documentația depusă”. Deși compania recunoaște eroarea financiară, aceasta susține că a fost tratată inechitabil în procesul de selecție. Legături strategice între România și Coreea de Sud România menține relații solide cu industria sud-coreeană de apărare, colaborarea extinzându-se dincolo de această licitație. În februarie 2023, LIG Nex1 a semnat un acord cu ROMARM pentru dezvoltarea și producția de sisteme de apărare antiaeriană. În iulie 2024, Hanwha Aerospace a câștigat un contract important pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule K10 de reaprovizionare cu muniție. Livrările vor începe în 2027, iar compania sud-coreeană investește în facilități de producție și mentenanță în România. Olicitație controversată Eliminarea LIG Nex1 ridică întrebări despre transparența procesului de licitație și tratamentul aplicat companiilor participante. În timp ce compania sud-coreeană continuă să conteste decizia, România rămâne un partener strategic al Coreei de Sud în domeniul apărării, cu proiecte majore în derulare. Această situație subliniază importanța unei colaborări transparente și echitabile în cadrul licitațiilor internaționale.

Dezinformări privind apărarea aeriană a României (sursa: Facebook/Forţele Aeriene Române)
Eveniment

Dezinformări privind apărarea aeriană a României

Dezinformări privind apărarea aeriană a României. Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează asupra intensificării dezinformărilor legate de apărarea spațiului aerian al României și subliniază că "apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri." Dezinformări privind apărarea aeriană a României Într-un comunicat oficial, MApN atrage atenția asupra unor acțiuni de manipulare care urmăresc discreditarea măsurilor de întărire a apărării naționale și a colaborării cu NATO. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Potrivit ministerului, "suveranitatea națională nu este un concept speculativ, ci un complex de principii și acțiuni" exercitate atât pe plan național, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice. "Este cât se poate de evident că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri", subliniază MApN, respingând orice încercare de subminare a încrederii în parteneriatele strategice. Garanții fără precedent pentru suveranitatea României România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, datorită calității de membru NATO. Ministerul subliniază că Alianța Nord-Atlantică nu doar protejează securitatea și apărarea membrilor săi, dar și amplifică suveranitatea acestora printr-o colaborare integrată. "NATO operează ca un instrument de amplificare și protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi", se arată în comunicat. Proiectele legislative și interpretările false Recent au existat interpretări false asupra unor proiecte legesilative. MApN a oferit clarificări privind legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și legea privind desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace pe teritoriul României. Ministerul respinge ferm interpretările false potrivit cărora prevederile articolului 7 din Legea privind utilizarea spațiului aerian ar constitui un act de trădare națională. "O astfel de interpretare este falsă", precizează MApN, explicând că integrarea spațiului aerian național în cel al NATO este o măsură defensivă și nu diminuează în niciun fel suveranitatea României. Gestionarea integrată a spațiului aerian NATO Potrivit MApN, gestionarea comună a spațiului aerian al statelor NATO este un exemplu de eficiență în îndeplinirea misiunii de apărare colectivă prevăzută de Tratatul de la Washington. "Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive", se menționează în comunicat. Aceste măsuri nu afectează suveranitatea statelor membre asupra spațiului lor aerian, ci asigură protecția împotriva amenințărilor. Dezinformările, o amenințare la adresa securității naționale MApN denunță campaniile de dezinformare, prin care măsurile de întărire a apărării naționale și a NATO sunt prezentate ca acte de trădare. Ministerul avertizează că astfel de manipulări vizează inducerea panicii în rândul populației, slăbirea încrederii în instituțiile naționale de securitate și subminarea suveranității și securității naționale. "Răspândirea unor informații false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României", subliniază MApN, punctând că aceste acțiuni sunt orchestrate inclusiv de actori externi cu interese contrare. Parteneriatele cu NATO Ministerul Apărării Naționale reafirmă că România beneficiază de un nivel de securitate fără precedent, iar parteneriatele cu NATO sunt fundamentale pentru apărarea suveranității naționale. În acest context, este esențială combaterea dezinformărilor care încearcă să destabilizeze încrederea în aceste parteneriate strategice.

MApN a respins acuzațiile Ambasadei Rusiei (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

MApN a respins acuzațiile Ambasadei Rusiei

MApN a respins acuzațiile Ambasadei Rusiei. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a respins ferm acuzațiile Ambasadei Federației Ruse, care susține că România a făcut afirmații nefondate împotriva Rusiei. MApN a respins acuzațiile Ambasadei Rusiei Într-un comunicat, MApN susține: Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță "Agresiunea ilegală, nejustificată și profund imorală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informațională" se arată într-un comunicat al MApN. Acuzațiile Rusiei Ambasada Rusiei la București a emis, pe 12 decembrie, un comunicat în care acuză MApN că a declarat în mod nefondat că Rusia folosește mine marine în atacurile asupra infrastructurii ucrainene din Marea Neagră. MApN clarifică însă că afirmațiile sale dintr-un comunicat din 11 octombrie nu atribuie utilizarea minelor marine forțelor rusești: "Orice vorbitor de limba română cu studii elementare de gramatică poate să înțeleagă faptul că fraza evidențiată reprezintă o enumerare de elemente egale ca semnificație și importanță. (…) Acest enunț nu a acreditat ideea că forțele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine." Amenințările din Marea Neagră Potrivit MApN, prezența minelor marine în Marea Neagră reprezintă o amenințare reală și concretă, confirmată de faptul că 107 mine au fost identificate și neutralizate până în prezent de forțele navale ale statelor riverane. "Afirmățiile din comunicatul MApN care au atras atenția ambasadei ruse nu sunt, sub nicio formă, nefondate." Ministerul român subliniază că Federația Rusă este responsabilă pentru transformarea regiunii Mării Negre într-un teatru de război: "Este cât se poate de clar cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război, cu consecințe tragice pentru poporul ucrainean și cu pericole și amenințări cât se poate de grave pentru securitatea regională și chiar globală." În plus, MApN reafirmă angajamentul României de a colabora cu aliații pentru asigurarea securității în regiune. Propaganda Rusiei, contrazisă de realitate Răspunsul ferm al MApN evidențiază pericolul reprezentat de agresiunea Rusiei în Marea Neagră și respinge încercările de manipulare informațională din partea Kremlinului. Situația continuă să evidențieze necesitatea colaborării între aliați pentru menținerea securității regionale.

MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative

MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative. Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează apariția unor informații false și manipulări care vizează două proiecte legislative recente, ce au fost trimise Parlamentului. Acestea privesc gestionarea spațiului aerian național și cadrul juridic pentru operațiuni militare desfășurate pe teritoriul României. MApN denunță dezinformări despre proiecte legislative Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, transmiterea către Parlament a două proiecte inițiate de MApN. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță Acestea au parcurs procesul de transparență decizională prevăzut de lege, incluzând și dezbateri publice. Cu toate acestea, din momentul publicării inițiale a proiectelor, au apărut în spațiul public informații distorsionate și scoase din context, amplificate după transmiterea acestora către Parlament. Scopul dezinformărilor este de a induce incertitudine și panică în rândul populației. Impactul dezinformărilor MApN atrage atenția că aceste manipulări se aliniază unor agende străine intereselor României și NATO. Răspândirea lor de către actori statali sau non-statali reprezintă o amenințare la adresa stabilității și suveranității naționale. Reglementarea utilizării spațiului aerian național Unul dintre proiectele legislative are ca obiectiv îmbunătățirea controlului asupra utilizării spațiului aerian național. Acesta abordează riscurile și amenințările moderne, precum și măsurile pentru protejarea integrității spațiului aerian național; siguranței aeronautice; vieții și sănătății persoanelor; patrimoniului. Proiectul definește competențele instituțiilor implicate în prevenirea și contracararea utilizării neautorizate a spațiului aerian de către aeronave și drone. Adoptarea actului normativ va asigura un cadru clar de cooperare între autorități și va spori securitatea aviației, conform Guvernului. Operațiunile militare pe timp de pace Al doilea proiect vizează cadrul legal pentru desfășurarea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României, în condiții de pace. Obiectivele includ: protejarea vieții, sănătății și proprietății cetățenilor; respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Necesitatea acestui proiect a fost evidențiată în urma unei analize care a arătat lacune în legislația actuală, fiind necesară completarea normelor existente pentru a acoperi situațiile de criză ce nu impun stări excepționale. Reacția promptă Actul normativ propus va permite adoptarea unor măsuri de prevenire și descurajare a riscurilor, precum și o reacție rapidă, proporțională cu evoluția crizei. Aceste măsuri se vor desfășura pe durate limitate, fără a necesita instituirea stării de urgență sau alte stări excepționale. Ministerul Apărării Naționale îndeamnă la discernământ și informare corectă în privința proiectelor legislative. Adoptarea acestora va consolida securitatea națională și va oferi instrumentele necesare pentru gestionarea eficientă a amenințărilor moderne.

MApN semnalează noi dezinformări pe TikTok (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

MApN semnalează noi dezinformări pe TikTok

MApN semnalează noi dezinformări pe TikTok. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a atras atenția asupra unor noi campanii de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok. Postările false vizează granițele României și infrastructura portuară, promovând informații menite să inducă panică și incertitudine. MApN semnalează noi dezinformări pe TikTok Potrivit unui comunicat emis de MApN, două postări au fost identificate drept exemple clare de dezinformare. Citește și: Geoană desființează minciunile lui Georgescu: „România nu va intra în război, scenariul privind oprirea instalării președintelui Trump este aberant” Una dintre acestea susține că granițele României vor fi închise cu efective militare. Postarea acreditează ideea falsă că România își va securiza granițele prin mobilizarea forțelor militare. O altă postare pretinde, fără nicio legătură cu realitatea, că tehnică militară inexistentă în dotarea Armatei României este concentrată în Portul Constanța, sugerând pregătiri de război. Locația filmată nu are, de fapt, nicio legătură cu acest port. Dezinformarea și manipularea opiniei publice „Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare şi mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susţinute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO, având rolul de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice,” informează MApN. MApN subliniază că aceste campanii de dezinformare sunt promovate de actori statali cu interese contrare suveranității României și valorilor NATO. Scopul acestor acțiuni este de a submina încrederea în structurile naționale și internaționale, creând o atmosferă de nesiguranță. Răspunsul MApN la dezinformare Ministerul Apărării Naționale și structurile sale de comunicare rămân vigilente în identificarea și semnalarea acestor încercări de manipulare: „Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naţionale vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situaţii vor fi identificate.” MApN încurajează publicul să verifice informațiile din surse oficiale și să fie precaut în fața conținutului distribuit pe platformele de social media. Combaterea dezinformării începe cu o atitudine critică față de informațiile prezentate și cu încrederea în surse credibile.

MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online

MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un avertisment privind dezinformările distribuite în mediul online, în special pe platforma TikTok. Potrivit instituției, anumite înregistrări video cu deplasări de tehnică militară sunt prezentate în mod fals ca fiind recente, pentru a induce panica în rândul populației. MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online MApN clarifică faptul că unele imagini care circulă pe TikTok au fost înregistrate anterior, iar contextul acestora este denaturat. Citește și: GALERIE FOTO Călin Georgescu, păzit ca Putin. Gărzile de corp, în slujba unui mercenar român care are trupe în Congo și este suspectat de legături cu gruparea rusă Wagner „Spre exemplu, imaginile surprinse în prima filmare în București sunt realizate în dimineața zilei de 1 decembrie, și reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României și a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă. Tancurile și mașinile blindate din imagini se deplasau către Piața Presei Libere, pentru constituirea dispozitivului de defilare care a trecut pe sub Arcul de Triumf, cu ocazia Paradei Militare Naționale”, explică MApN. Zvonuri despre recrutare și mobilizare Ministerul dezminte și alte zvonuri răspândite în mediul online, inclusiv despre presupuse pregătiri de recrutare a tinerilor sau mobilizarea rezerviștilor pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina: „O altă temă reluată și astăzi pe platformele digitale online, inclusiv în cadrul unor emisiuni de tip podcast, se referă la așa-zise pregătiri iminente pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar face pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina. Toate aceste informații sunt false!”, se precizează în comunicatul oficial. Manipulări susținute de actori statali Ministerul avertizează că aceste dezinformări sunt parte din campanii mai ample orchestrate de actori statali cu agende care contravin intereselor României și NATO: „Aceste manipulări răspândite pe rețelele digitale precum TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, urmăresc să întrețină o stare de incertitudine și să inducă panica în rândul opiniei publice.” Apel la informare din surse oficiale MApN îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să evite să răspândească materiale care pot alimenta dezinformarea. Combaterea manipulării este crucială pentru menținerea unei stări de calm și încrederii în instituțiile naționale.

Teoria OZN-ului românesc, infirmată de MApN (sursa: dailymail.co.uk)
Eveniment

Teoria OZN-ului românesc, infirmată de MApN

Teoria OZN-ului românesc, infirmată de MApN după ce Luis Elizondo, fostul șef al programului de identificare a amenințărilor aerospațiale din SUA, a pus România pe harta obiectelor zburătoare neidentificate. Totodată, a aprins imaginația pasionaților de OZN-uri atunci când a prezentat fotografia unei "nave-mamă" extraterestră pe care ar fi făcut-o în anul 2022 de pe clădirea Ambasadei SUA la București. Ministerul Apărării Naționale a infirmat teoria prezentată de americanul Luis Elizondo, susținând oficial că apariția OZN-urilor în spațiul aerian românesc nu a fost confirmată "prin mijloace proprii de supraveghere şi cercetare a spaţiului aerian". Elizonda, ambasada SUA și "nava-mamă" Luis Elizondo, un expert în contraspionaj și fost șef al unui program avansat de identificare a amenințărilor aerospațiale al armatei SUA, a participat la sfârșitul lunii octombrie, în Philadelphia, la un eveniment privat dedicat OZN. Citește și: Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni În cadrul prezentării sale a spus: "Ghici ce am prins în România în 2022? Apropo, Ambasada SUA". Apoi a explicat, conform dezvăluirilor făcute de publicația Daily Mail, că în fotografie este surprinsă o "navă-mamă" extraterestră, un "mini oraș uriaș care plutește pe cer". Teoria OZN-ului prezentat de Luis Elizondo a atras imediat critici inclusiv din partea militarilor americani. Ca la Radio Erevan John Greenewald Jr, un avocat care militează pentru transparența guvernamentală și care conduce "The Black Vault", a descoperit fotografia la o postare din 2023 în grupul "Misterious Ancient Discoveries". Acesta a spus că, la prima vedere, pare că ar fi vorba de niște nori sau de reflexia unei lămpi de candelabru reflectată în sticla ferestrei. Altcineva a spus că fotografia a fost făcută la câteva sute de kilometri distanță de Ambasada SUA de la București, în zona Arad, de pe o clădire de lângă râul Mureș. În urma criticilor, Luis Elizondo nu și-a mai asumat fotografia și a spus că, de fapt, a primit imaginea de la un "prieten din guvern". Teoria OZN-ului românesc, infirmată de MApN DeFapt.ro a solicitat Ministerului Apărării Naționale să comunice câte cazuri de obiecte zburătoare neidentificate au fost semnalate din 1990 până în prezent, inclusiv în 2022, atunci când susținea Luis Elizondo că ar fi fost făcută fotografia prezentată de el. "În legătură cu apariția OZN-urilor în spaţiul aerian naţional, vă comunicăm că la nivelul Ministerului Apărării Naționale nu există date confirmate prin mijloace proprii de supraveghere şi cercetare a spaţiului aerian. Vă facem cunoscut că procesul de observare sistematică a spaţiului aerian prin mijloace electronice specifice militare are ca scop principal identificarea şi determinarea evoluţiei aeronavelor şi rachetelor în spaţiul aerian aflat în observaţie", a transmis MApN. Oficialii MApN au mai precizat că "radarele respective sunt constructiv destinate descoperirii ţintelor aeriene reprezentate de mijloace de zbor clasice, suprafeţele efective de reflexie şi parametrii de evoluţie ale acestora influenţând direct capacitatea radarelor de a le identifica".

Țintă aeriană detectată în zona Dobrogei (sursa: Facebook/Forțele Aeriene Române)
Eveniment

Țintă aeriană detectată în zona Dobrogei

Țintă aeriană detectată în zona Dobrogei. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că sâmbătă, în jurul orei 02:30, sistemul radar de supraveghere al Armatei României a detectat o țintă aeriană de dimensiuni mici în Marea Neagră, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. Țintă aeriană detectată în zona Dobrogei MapN a emis un comunicat de presă: Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR "Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională. Astfel, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea." Potrivit sursei citate, semnalul radar a indicat trecerea frontierei terestre a României în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiței. La acel moment, Centrul Național Militar de Comandă a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru a institui măsuri de alertare a populației din nord-estul județului Constanța. Radarele de supraveghere aeriană au monitorizat constant traseul țintei, care s-a deplasat spre localitatea Cogealac, județul Constanța, cu o adâncime maximă de pătrundere de 19 kilometri pe teritoriul național. Aeronavele de luptă nu au reușit contact vizual cu ținta pe întregul traseu. Semnalul radar a fost pierdut în jurul orei 04:30, la sud de localitatea Cogealac. Încetarea alertei aeriene "Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5,10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă", se mai menţionează în comunicat. MApN a mai precizat că a informat în timp real structurile aliate cu privire la situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.

Fragmente de dronă rusă lângă Plauru (sursa: Inquam Photos/Ovidiu Micsik)
Eveniment

Fragmente de dronă rusă lângă Plauru

Fragmente de dronă rusă lângă Plauru. Specialişti ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Serviciului Român de Informaţii au găsit marţi fragmente de dronă de origine rusească, într-o zonă aflată la sud de localitatea Plauru din judeţul Tulcea, informează MApN. Fragmente de dronă rusă lângă Plauru Sursa citată arată că investigaţiile executate la faţa locului au stabilit că fragmentele respective provin de la o dronă rusească de tip Geran 2. Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură, mai precizează MApN. Specialiştii au continuat acţiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina. În acest context, MApN reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră