În afară de Ungaria condusă de guvernul Viktor Orban, România a primit cel mai slab portofoliu de comisar european din Europa de Est. La polul opus sunt balticii, care sunt marii câștigători ai noii împărțiri a atribuțiilor în viitoarea Comisie Europeană.
Drept consolare pentru faptul că premierul Marcel Ciolacu a cedat presiunilor Ursulei von der Leyen, l-a retras pe Victor Negrescu și a propus o femeie, pe Roxana Mînzatu, funcția României este de „vicepreședinte”, dar titulatura este golită de conținut.
Mînzatu se va coupa de „Oameni, Competențe și Pregătire”, un titlu pompos, dar gol de conținut.
„Nu are o componentă economică, așa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuții clare și prin care nu va coordona direcțiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru Români”, a explicat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan situația portofoliului lui Mînzatu.
România a primit cel mai slab portofoliu din Europa de Est
De ce balticii sunt marii câștigători:
- Kaja Kallas, fostul premier eston, un critic dur al Rusiei, a primit funcția de Înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, de facto ministerul de Externe, poate cel mai important post după cel de președinte de comisie
- Lituanianul Andrius Kubilius va gestiona Apărarea și Spațiul, un post nou în care va fi responsabil de construirea unei capacităţi europene de producţie militară.
- Letonul Valdis Dombrovskis va prelua Economia, post la care visa Marcel Ciolacu. Dombrovskis va gestiona reconstrucția Ucrainei.
Un alt câștigător este Polonia, care a primit, pentru Piotr Serafim, bugetul UE. Serafim este un apropiat al premierului polonez Tusk.
Cehia a primit, pentru Jozef Síkela, așa-numitele „parteneriate internaționale”. Acest portofoliu controlează cheltuielile pentru cooperare internațională și este alternativa UE la „Inițiativa Belt and Road” a Chinei comuniste.
Croatia, țară cu un vast litoral la Mediterana, primește, pentru Dubravka Šuica, exact acest portofoliu, „Mediterana”, care acoperă complicatele relații cu țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Slovacul Maroš Šefčovič a preluat un portofoliu extrem de râvnit: comerțul, care va gestiona și sensibilele politici vamale.
Slovenia va gestiona, prin Marta Kos, „Extinderea” UE, de care România era direct interesată, pentru a putea ajuta Republica Moldova.
În sfârșit, Bulgaria primește, pentru Ekaterina Zaharieva, „Start-up-uri, cercetare și inovare”, o poziție majoră în condițiile în care UE încearcă să reducă decalajul tehnologic față de SUA și China.
Comisarul European al Ungariei, Oliver Varhelyi, a primit în noua Comisie Europeană portofoliul pentru sănătate și bunăstarea animalelor
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.