România face performanță în UE: suntem pe locul III la producția de cârnați, arată Agro TV citând Eurostat.
Pe de altă parte, Germania era, în 2019, țara cu cel mai mare consum de mezeluri, reprezentând aproximativ 27% din volumul total, respectiv 1,5 milioane de tone. Mai mult, consumul de cârnați din Germania a depășit de trei ori cifrele înregistrate de al doilea mare consumator, Polonia (574.000 tone). Franța (495.000 tone) s-a clasat pe locul al treilea în ceea ce privește consumul total, cu o cotă de 8,8%.
Țările cu cele mai ridicate niveluri de consum de cârnați pe cap de locuitor erau, în 2019, Republica Cehă (19 kg pe persoană), Germania (19 kg pe persoană) și Austria (16 kg pe persoană).
România, locul III la producția de cârnați
„Vânzările de cârnați din România au adus în anul 2022 o valoare adăugată de 0,9 miliarde de euro, plasând țara noastră pe poziția a treia între statele Uniunii Europene, potrivit celui mai recent raport Eurostat privind industria alimentară.
Pe primul loc în clasament se află Polonia, a cărei industrie de profil a generat 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria, cu un venit de 1,1 miliarde de euro, însă România a prins podiumul înaintea altor țări cu tradiții bogate în domeniu, precum Slovacia şi Ungaria”, scrie Agro TV.
Piața de hot dog și cârnați din Europa a fost în valoare de 14,67 miliarde de dolari în 2022 și se anticipează că va ajunge la 15,76 miliarde de dolari până în 2027, arată site-ul Market Data Forecast.
„Cârnații sunt de mult timp simboluri ale bucătăriei europene. De-a lungul anilor, au fost mai disponibili în mai multe forme, în mai multe locuri din întreaga lume, atrăgând în primul rând consumatorii de carne, dar, în ultima vreme, și veganii.
Țările europene preferă cârnații față de carnea tradițională deoarece aceștia sunt conservați și au o durată de depozitare mai lungă, ceea ce poate fi un factor cheie pentru ca industria cârnaților să prevaleze și să crească pe piețele europene. Un alt factor cheie ar fi cultura de fast-food”, explică acest site.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.