Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că niciun angajat din minister și din instituțiile subordonate nu va fi concediat în urma reorganizării instituției, chiar dacă fondul de salarii a fost redus cu 5% în acest an. Acesta a explicat strategia prin care MADR va face economii fără a afecta locurile de muncă.
Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii
Florin Barbu a precizat că reorganizarea MADR a fost aprobată prin lege și va intra în vigoare la 31 decembrie 2025.
Numărul ordonatorilor de credite a fost redus de la 166 la 66, iar aproximativ 78-79 dintre aceștia au fost desființați.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat că nu vor exista disponibilizări în cadrul ministerului sau al unităților subordonate.
„Cât voi fi ministru al Agriculturii, nu voi da afară niciun angajat al ministerului sau din unitățile subordonate din țară”, a declarat Barbu în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.
Cum va gestiona MADR reducerea bugetului?
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost diminuat cu 5% la fondul de salarii, însă Barbu a explicat că instituția se va încadra în acest buget printr-o gestionare etapizată a resurselor umane.
Soluția identificată este pensionarea naturală a angajaților și redistribuirea personalului în instituțiile care au deficit.
„Lunar, în toate agențiile Ministerului Agriculturii, care are aproximativ 13.500 de angajați, se înregistrează pensionări.
Nu voi mai ocupa acele posturi și voi reloca personalul acolo unde este nevoie pentru a menține un echilibru și a asigura eficiența instituțiilor”, a explicat ministrul.
Economii de peste 100 de milioane de lei
Prin reorganizarea MADR, economiile estimate depășesc 50 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro).
În plus, reducerea bugetului la fondul de salarii cu 5% aduce o economie suplimentară de 60 de milioane de lei.
APIA și AFIR rămân instituții independente
Ministrul Agriculturii a subliniat importanța păstrării agențiilor APIA și AFIR ca entități de sine stătătoare, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă în gestionarea fondurilor europene și naționale.
Aceste instituții administrează un buget anual de 15,9 miliarde de lei.
„Numai la APIA, plățile directe sunt de aproape 2,6 miliarde euro, iar AFIR gestionează proiecte de 5,9 miliarde de euro din fonduri europene și 3 miliarde de euro de la bugetul de stat.
Aceste agenții trebuie să rămână independente, deoarece au atribuții diferite, iar fondurile pe care le gestionează revin în economia națională”, a explicat Barbu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.