sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: declarații

20 articole
Eveniment

Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii

Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că niciun angajat din minister și din instituțiile subordonate nu va fi concediat în urma reorganizării instituției, chiar dacă fondul de salarii a fost redus cu 5% în acest an. Acesta a explicat strategia prin care MADR va face economii fără a afecta locurile de muncă. Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii Florin Barbu a precizat că reorganizarea MADR a fost aprobată prin lege și va intra în vigoare la 31 decembrie 2025. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol a scos peste opt milioane de lei din firmele grupului Nordis, pe persoană fizică. O parte, ca „avans” și „salarii”, deși nu era angajata acestor firme, restul – ca împrumuturi Numărul ordonatorilor de credite a fost redus de la 166 la 66, iar aproximativ 78-79 dintre aceștia au fost desființați. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că nu vor exista disponibilizări în cadrul ministerului sau al unităților subordonate. "Cât voi fi ministru al Agriculturii, nu voi da afară niciun angajat al ministerului sau din unitățile subordonate din țară", a declarat Barbu în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Cum va gestiona MADR reducerea bugetului? Bugetul Ministerului Agriculturii a fost diminuat cu 5% la fondul de salarii, însă Barbu a explicat că instituția se va încadra în acest buget printr-o gestionare etapizată a resurselor umane. Soluția identificată este pensionarea naturală a angajaților și redistribuirea personalului în instituțiile care au deficit. "Lunar, în toate agențiile Ministerului Agriculturii, care are aproximativ 13.500 de angajați, se înregistrează pensionări. Nu voi mai ocupa acele posturi și voi reloca personalul acolo unde este nevoie pentru a menține un echilibru și a asigura eficiența instituțiilor", a explicat ministrul. Economii de peste 100 de milioane de lei Prin reorganizarea MADR, economiile estimate depășesc 50 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). În plus, reducerea bugetului la fondul de salarii cu 5% aduce o economie suplimentară de 60 de milioane de lei. APIA și AFIR rămân instituții independente Ministrul Agriculturii a subliniat importanța păstrării agențiilor APIA și AFIR ca entități de sine stătătoare, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă în gestionarea fondurilor europene și naționale. Aceste instituții administrează un buget anual de 15,9 miliarde de lei. "Numai la APIA, plățile directe sunt de aproape 2,6 miliarde euro, iar AFIR gestionează proiecte de 5,9 miliarde de euro din fonduri europene și 3 miliarde de euro de la bugetul de stat. Aceste agenții trebuie să rămână independente, deoarece au atribuții diferite, iar fondurile pe care le gestionează revin în economia națională", a explicat Barbu.

Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii (sursa: Facebook/Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)
Muzeul Drents susține respectarea obligațiilor contractuale (sursa: X/RTL Talkshow)
Eveniment

Muzeul Drents susține respectarea obligațiilor contractuale

Muzeul Drents susține respectarea obligațiilor contractuale. Directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, a declarat că instituția pe care o conduce a respectat toate cerințele de securitate stabilite contractual cu asigurătorul. „Noi ne respectăm mereu obligațiile”, a afirmat Tupan marți seară, în cadrul talk-show-ului Renze. Muzeul Drents susține respectarea obligațiilor contractuale În cadrul emisiunii, Tupan nu a oferit detalii despre cerințele specifice impuse de asigurător pentru emiterea poliței. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Însă acesta a precizat: „Toate măsurile necesare erau incluse în acel contract” Întrebat dacă ar fi trebuit să existe un paznic prezent în muzeu pe timpul nopții, directorul a răspuns că au fost implementate alte măsuri de securitate menite să asigure o „alarma mai rapidă” decât prezența fizică a unui paznic. Tupan a subliniat, de asemenea, că un eventual paznic ar fi fost expus pericolului în cazul exploziei care a precedat jaful. "Şi noi suntem victime" Tupan a recunoscut că furtul este un eveniment extrem de dureros: „Este incredibil de dureros și trist ceea ce s-a întâmplat”. El a declarat că înțelege furia declanșată în România în urma furtului, dar a subliniat că „și noi suntem victime”. "Lumea s-a schimbat. Muzeele trebuie să se adapteze" Directorul Muzeului Drents consideră că acest furt depășește domeniul muzeal și evidențiază o nouă realitate: „Lumea s-a schimbat". "Ca instituții culturale, trebuie să reacționăm și să ne adaptăm”, a concluzionat acesta.

Declarații alarmante despre Ucraina și Moldova (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Declarații alarmante despre Ucraina și Moldova

Declarații alarmante despre Ucraina și Moldova. Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, a făcut declarații alarmante despre viitorul Ucrainei și Republicii Moldova. Patrușev a sugerat că aceste state ar putea să își piardă independența, invocând factori precum criza energetică și politicile antiruse. Declarații alarmante despre Ucraina și Moldova Într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, Patrușev a declarat că există posibilitatea ca Ucraina să înceteze să existe ca stat independent în 2024. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție El a subliniat că Rusia urmărește atingerea obiectivelor stabilite de Vladimir Putin, inclusiv recunoașterea internațională a alipirii regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson și Crimeea la Federația Rusă. Potrivit consilierului rus, naționalismul și rusofobia ar fi contribuit la destabilizarea Ucrainei înainte de invazia rusă. Viitor incert pentru Republica Moldova În ceea ce privește Republica Moldova, Patrușev a afirmat că politica sa „antirusă agresivă” ar putea duce fie la integrarea în alt stat, fie la dispariția sa ca entitate independentă. El a acuzat conducerea de la Chișinău de discriminarea populației rusofone și a asociat criza energetică din Moldova cu directivele primite de la Bruxelles pentru reducerea dependenței de gazul rusesc. Negocieri Rusia-SUA, fără UE Patrușev a evidențiat că negocierile de pace asupra Ucrainei ar trebui să aibă loc exclusiv între Rusia și SUA, fără implicarea altor țări occidentale. El a criticat Uniunea Europeană, susținând că nu mai are autoritatea de a reprezenta interesele tuturor statelor membre, menționând țări precum Ungaria, Slovacia și România ca exemple de state cu poziții „echilibrate” față de Rusia. Cine este Nikolai Patrușev? În vârstă de 73 de ani, Nikolai Patrușev este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin și un posibil succesor al acestuia. Fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) și secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev a jucat un rol esențial în anexarea Crimeei în 2014 și în decizia de a invada Ucraina în 2022. Comentariile sale recente reflectă o viziune radicală asupra geopoliticii și a relațiilor internaționale.

Scholz condamnă declarațiile lui Elon Musk (sursa: Facebook/Olaf Scholz)
Internațional

Scholz condamnă declarațiile lui Elon Musk

Scholz condamnă declarațiile lui Elon Musk. Cancelarul german Olaf Scholz a criticat în termeni duri declarațiile controversate ale miliardarului Elon Musk, precum și susținerea acestuia pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Într-un interviu acordat revistei Stern, Scholz a evidențiat pericolele asociate influenței lui Musk în Europa și sprijinul acestuia pentru politici care slăbesc legăturile transatlantice. Scholz condamnă declarațiile lui Elon Musk Răspunzând atacurilor lui Musk, care l-a numit pe Scholz „nebun” și „prost incompetent”, cancelarul german a declarat că astfel de afirmații nu afectează stabilitatea democrației germane. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță „În Germania, totul se întâmplă conform voinței cetățenilor, nu conform declarațiilor eronate ale unui miliardar american,” a subliniat Scholz. De asemenea, cancelarul a apărat președintele german Frank-Walter Steinmeier, pe care Musk l-a calificat drept „tiran antidemocratic,” reafirmând că Germania rămâne o democrație puternică și stabilă. Sprijinul lui Musk pentru AfD Olaf Scholz a evidențiat pericolul reprezentat de sprijinul public al lui Musk pentru AfD, un partid care promovează legături mai strânse cu Rusia și slăbirea relațiilor transatlantice. Cancelarul consideră că acest sprijin este o problemă serioasă, mai ales în contextul în care AfD ocupă locul al doilea în sondajele electorale, cu 19% din intențiile de vot, înaintea alegerilor legislative anticipate din 23 februarie. Partidul a recunoscut recent, în publicația Spiegel, că menține contacte regulate cu echipa lui Musk. Mai mult, miliardarul urmează să participe la o discuție pe platforma X (fosta Twitter) cu liderul AfD, Alice Weidel, pe 9 ianuarie. Scholz refuză un dialog cu Musk Întrebat dacă intenționează să-l invite pe Musk la o discuție, Scholz a răspuns ferm: „Nu cred că ar trebui să căutăm să intrăm în grațiile dlui Musk. Las asta pe seama altora.” Cancelarul a menționat că ultima sa întâlnire cu Musk a avut loc în martie 2022, în timpul inaugurării fabricii Tesla din Brandenburg, moment în care AfD-ul local protesta împotriva acesteia. Influența lui Musk asupra politicii din Europa Germania nu este singura țintă a atacurilor lui Musk în Europa. Miliardarul și-a extins influența pentru a sprijini dreapta radicală, inclusiv în Regatul Unit, și a lansat critici la adresa Comisiei Europene. Scholz a avertizat asupra riscurilor generate de astfel de acțiuni, subliniind necesitatea de a proteja valorile democratice în fața unor astfel de influențe externe. Îngrijorare la nivel politic Declarațiile lui Elon Musk și sprijinul pentru AfD reprezintă o provocare majoră pentru stabilitatea politică din Germania și Europa. Olaf Scholz a răspuns cu fermitate, reafirmând valorile democratice ale Germaniei și refuzând să legitimeze influența controversată a miliardarului american.

Prăbușirea avionului azer, declarațiile lui Putin (sursa: Facebook/Ilham Aliyev)
Internațional

Prăbușirea avionului azer, declarațiile lui Putin

Prăbușirea avionului azer, declarațiile lui Puțin. Prăbușirea unui avion azer miercuri în Kazahstan continuă să genereze speculații, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut implicarea apărării antiaeriene ruse în aceeași zonă și perioadă. Incidentul tragic, în urma căruia 38 de persoane și-au pierdut viața, a fost abordat sâmbătă în cadrul unei discuții telefonice între Putin și omologul său azer, Ilham Aliev. Prăbușirea avionului azer, declarațiile lui Putin Potrivit declarațiilor lui Vladimir Putin, apărarea antiaeriană rusă a fost activă miercuri, în timpul atacurilor cu drone de luptă ucrainene asupra regiunilor Groznîi, Mozdok și Vladikavkaz. Citește și: EXCLUSIV Noul ministru al Justiției, Radu Marinescu (PSD), avocatul mafiei imobiliare din Craiova, colaborator apropiat al lui Doru „Măgaru’”, omul care punea interlopii la masă cu statul „Avionul de linie azer a încercat în mai multe rânduri să aterizeze pe aeroportul din Groznîi, în timp ce apărarea antiaeriană rusă răspundea la atacurile cu drone,” a explicat liderul rus, conform Kremlinului. Cu toate acestea, Putin nu a confirmat că avionul a fost lovit de unitățile antiaeriene ruse, o ipoteză care a generat suspiciuni internaționale. Scuzele Kremlinului Deși nu a recunoscut responsabilitatea directă a Rusiei, Vladimir Putin i-a prezentat scuze lui Ilham Aliev pentru tragedia care a avut loc în spațiul aerian rus. „Vladimir Putin a prezentat scuze pentru faptul că acest incident tragic s-a produs în spațiul aerian rus,” a transmis Kremlinul într-un comunicat. Reacții internaționale După prăbușire, mai mulți experți occidentali au analizat imagini care ar sugera că fuselajul avionului a fost străpuns de gloanțe, ceea ce face plauzibilă ipoteza unei lovituri accidentale. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze acuzațiile venite din partea Casei Albe, care a evocat posibilitatea unui tir al apărării antiaeriene ruse. Detaliile tragediei Miercuri, avionul Embraer 190 al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit lângă Aktau, în vestul Kazahstanului, în timpul unei curse între Baku și Groznîi. Din cele 67 de persoane aflate la bord, 38 și-au pierdut viața, iar aeronava a fost distrusă complet, luând foc la impact. Prăbușirea avionului azer rămâne un subiect sensibil, alimentat de suspiciuni legate de apărarea antiaeriană rusă. În timp ce Kremlinul nu a recunoscut o implicare directă, scuzele lui Vladimir Putin și dovezile preliminare ridică întrebări cu privire la circumstanțele exacte ale tragediei. Anchetele continuă, iar comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile.

Neutralitatea politică, o obligație pentru clerici (sursa: Facebook/Valica Emanuel)
Eveniment

Neutralitatea politică, o obligație pentru clerici

Neutralitatea politică, o obligație pentru clerici. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis un comunicat, luni, pentru a se delimita de afirmațiile unui preot din Vatra Dornei, care a criticat orientarea României spre Bruxelles și Washington. Preotul a făcut aceste declarații în timpul unei predici, generând controverse prin mesajul său politic. Neutralitatea politică, o obligație pentru clerici Biroul de Presă al Arhiepiscopiei a subliniat importanța respectării hotărârilor Sfântului Sinod, care interzic clericilor să influențeze credincioșii în privința unor persoane sau partide politice. Citește și: Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează „Respectarea acestei hotărâri este esențială pentru menținerea unității în Biserică, precum și pentru asigurarea unei atitudini echilibrate și imparțiale în slujirea credincioșilor”, se menționează în comunicat. Afirmațiile preotului de la Vatra Dornei În predica sa, preotul a susținut că „drumul corect nu este cel spre Bruxelles sau Washington” și a criticat clasa politică românească pentru lipsa valorilor creștine. El a adăugat că oamenii care „vorbesc altfel decât politica oficială” sunt persecutați, amintind de contextul pandemiei: „Așa cum s-a întâmplat și la pandemie, care a fost un experiment (...).” Poziția fermă a Arhiepiscopiei Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a subliniat că astfel de afirmații contravin îndrumărilor Sfântului Sinod. „Ne delimităm ferm de astfel de afirmații părtinitoare”, se precizează în comunicat, reafirmând necesitatea neutralității politice în activitatea pastorală.

Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad

Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad. Rusia a făcut o declarație surprinzătoare duminică, anunțând că președintele sirian Bashar al-Assad a demisionat și a părăsit Siria. Anunțul vine în contextul avansului rapid al rebelilor sirieni, conduși de islamiști radicali, care au pus armata siriană în dificultate. Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei, Maria Zaharova, președintele sirian a luat decizia de a demisiona în urma negocierilor cu mai multe părți implicate în conflictul armat. Citește și: GALERIE FOTO Călin Georgescu, păzit ca Putin. Gărzile de corp, în slujba unui mercenar român care are trupe în Congo și este suspectat de legături cu gruparea rusă Wagner Zaharova a precizat că Assad a dat instrucțiuni pentru un transfer pașnic al puterii. „În urma negocierilor între Bashar al-Assad și un anumit număr de participanți la conflictul armat din Siria, el a decis să demisioneze din funcția prezidențială și a părăsit țara”, a declarat oficialul rus. Rusia nu a participat la negocieri Maria Zaharova a subliniat că Rusia nu a fost implicată în discuțiile care au condus la demisia președintelui sirian. Totodată, oficialul rus a menționat că nu există informații despre locul în care se află Bashar al-Assad în acest moment. Moscova îndeamnă la soluții politice în Siria Într-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile recente din Siria și a cerut tuturor părților să evite violențele. Rusia a reiterat importanța soluțiilor politice pentru rezolvarea conflictului: „Îndemnăm toate părțile implicate să se abțină de la utilizarea violenței și să rezolve toate chestiunile guvernării prin mijloace politice”, se arată în declarația oficială. Bazele militare rusești din Siria, în stare de alertă În contextul situației tensionate, Rusia a plasat bazele sale militare din Siria în stare de alertă. Cu toate acestea, Moscova a precizat că în prezent nu există nicio amenințare semnificativă asupra acestor facilități. Demisia lui Bashar al-Assad marchează un moment crucial în conflictul sirian, aducând noi incertitudini asupra viitorului țării. Rusia, deși declară că nu a participat la negocieri, continuă să joace încă un rol activ regiune.

Ponta, declarații favorabile Gabriel Resources în procesul Roșia Montana Foto: Facebook
Politică

Ponta, declarații favorabile Gabriel Resources procesul Roșia

Fostul premier OSD Victor Ponta a făcut declarații ce păreau a fi favorabile Gabriel Resources în procesul Roșia Montana, împotriva statului român, relatează sociologul Gabriel Stoica. Citește și: Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE, ceea ce explică și documentul penibil al SIE din CSAT, dar și bâlbele autorităților, spune un expert în intelligence El arată că, în 2019, a depus mărturie, în calitate de martor expert (pe mișcări colective și opinie publică), de partea statului român în procesul intentat acestuia de Gabriel Resources în speța Roșia Montană. Însă, în timpul audierii, avocații Gabriel Resources i-au prezentat lui Stoica o declarație video a lui Ponta „și alte declarații ale sale care păreau sa fie favorabile companiei Gabriel Resources”, relatează sociologul. Ponta, declarații favorabile Gabriel Resources în procesul Roșia Montana „Despre toxicitatea lui VP știam; m-am lovit de ea. În 2019, în Washington DC, am depus mărturie în calitate de martor expert (pe mișcări colective și opinie publică) de partea statului român în procesul intentat acestuia de Gabriel Resources în speța Roșia Montană. În timpul audierilor, în partea în care am fost chestionat de avocați părții adverse, aceștia mi-au pus, neașteptat, un video clip cu un interviu al lui Ponta și alte declarații ale sale care păreau sa fie favorabile companiei Gabriel Resources. M-au întrebat ce a vrut fostul Prim Ministru al României să spună, cum interpretez eu spusele sale. Le-am răspuns ca domeniul meu nu e hermenuetica. După ce am revăzut apoi transcrierile intervirilor și declaraților lui Ponta, impresia mea a fost în acele declarații și interviuri făcute la mult-mult timp de momentul 2013, Ponta nu doar o scălda dar se situa oarecum de partea companiei și împotriva României, repetând mantra cu statul român va trebui să plătească despăgubiri uriașe RMGC, ca și cum asta ar fi o chestie normală ori binemeritată de companie. Și facea astfel de declarații chiar și atunci când nu îl mai întreba nimeni, ceea ce mi s-a părut suspect întrucât știa foarte bine că este un litigiu comerical pe rol și că România risca să plătească despăgubiri însemnate dacă pierdea procesul. Nu s-a întâmplat așa datorită echipei fabuloase de avocați care a reprezentat România și alături de care, în calitate de sociolog, am avut și eu cinstea să mă implic, alături de colega și prietena Alina Pop. Au trecut 5 ani de atunci și vă zic că poziția lui Ponta de atunci încă îmi dă fiori. Ce s-ar fi întâmplat dacă pierdea statul român litigiul? (Nu am menționat lucrurile astea până acum deși mărturia mea și cele ale altor experți sunt publice pe site-ul curții respective de arbitraj. Când am văzut declarațiile lui Ponta de acum am avut senzația sinistră de déjà vu.)”, a scris Stoica, pe Facebook. Pe 8 martie, România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari. În plus, ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA drept cheltuieli.

Ciucă spune că așteaptă numărătoarea oficială (sursa: Facebook/Partidul Național Liberal)
Eveniment

Ciucă spune că așteaptă numărătoarea oficială

Ciucă spune că așteaptă numărătoarea oficială. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică seara, după încheierea primului tur al alegerilor prezidențiale, că rezultatele estimative indică o diversitate pe scena politică românească și a subliniat importanța finalizării corecte a procesului electoral. Ciucă spune că așteaptă numărătoarea oficială Liderul PNL a cerut seriozitate maximă din partea celor implicați în procesul de numărare a voturilor. Citește și: BREAKING Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri: Ciolacu, locul I; Lasconi este pe locul II, dar diferența față de Georgescu și Simion, în marja de eroare „În momentul de față avem doar estimările. Le cer tuturor celor care își desfășoară activitatea în secțiile de votare să fie cât se poate de serioși, așa cum au fost și până acum, și să finalizeze întreg procesul până la capăt,” a adăugat acesta. Referindu-se la viitorul PNL, Ciucă a precizat că deciziile partidului vor fi luate după anunțarea rezultatelor oficiale. „Mă bucur foarte mult că românii nu au căzut pradă acelor mășinațiuni și instrumentări pe sub masă în ceea ce privește votul lor. Le mulțumesc și, după ce avem rezultatele finale, vom lua și o decizie,” a concluzionat liderul PNL. Recunoștință pentru alegători „Vreau înainte de toate să le mulțumesc tuturor românilor care au ieșit astăzi la vot, să le mulțumesc celor care m-au votat și celor care nu m-au votat. Este un exercițiu de democrație și este o imagine care arată că pe scena politică din România este loc pentru toată lumea,” a spus Nicolae Ciucă, la sediul central al PNL. Mulțumiri pentru echipa de campanie Nicolae Ciucă a adresat mulțumiri speciale liderilor filialelor partidului, primarilor și celor care s-au implicat în campanie și în procesul electoral. „Vreau ca, în final, să avem cu toții imaginea a ceea ce a însemnat o campanie electorală prin care românii au putut să facă diferența între ceea ce înseamnă un vot pentru onestitate și pentru dedicare în a sluji țara.”

Marcel Ciolacu, despre „Ferma de Troli” (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Marcel Ciolacu, despre „Ferma de Troli”

Marcel Ciolacu, despre „Ferma de Troli”. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă, la Arad, că dezbaterile publice legate de o presupusă „fermă de troli” care ar susține candidatura lui Mircea Geoană la Președinție sunt benefice, întrucât acestea au determinat instituțiile statului să efectueze verificări și să monitorizeze campania electorală. Marcel Ciolacu, despre „Ferma de Troli” Întrebat de jurnaliști când va aduce dovezi concrete despre existența acestei „ferme de troli”, Ciolacu a menționat că statul român va aduce clarificări, nu el personal. Citește și: BLAT AUR-PSD Sora uneia dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat, prima pe lista lui Simion la Senat, în Bacău Premierul a adăugat că a discutat cu ministrul Digitalizării și că ANCOM este implicată în verificările care se vor desfășura în perioada următoare. „Este foarte bine că s-a deschis această investigație pentru a elimina suspiciunile și pentru a asigura monitorizarea întregii campanii,” a declarat premierul, menționând și situația din Republica Moldova, unde speră că Maia Sandu va câștiga alegerile. Geoană, acuzat de Lasconi Subiectul a devenit public după ce Elena Lasconi, președintele USR, l-a acuzat pe Mircea Geoană de întâlniri cu Tal Hanan, o persoană implicată în manipularea alegerilor în mai multe țări prin ferme de troli și campanii de fake news. Lasconi a postat pe Facebook fotografii cu Tal Hanan în fața sediului Institutului Aspen din București, condus de Geoană, și a sugerat că acesta ar putea fi implicat în strategii de manipulare. În replică, echipa de campanie a lui Mircea Geoană a calificat acuzațiile ca fiind „complet false”, afirmând că Geoană nu îl cunoaște pe Tal Hanan și nu a avut nicio întâlnire cu acesta. Echipa a criticat dur poziția Elenei Lasconi, acuzând-o de propagare a informațiilor false, care afectează decența dezbaterii electorale. Implicarea autorităților Premierul a reiterat miercuri că există suspiciuni privind o clădire din București în care ar funcționa o fermă de troli în sprijinul lui Mircea Geoană. În răspuns, Elena Lasconi i-a cerut să sesizeze DNSC și ANCOM pentru a investiga și, dacă este necesar, pentru a opri aceste ferme de troli sau pentru a verifica desfășurarea campaniei lui Geoană în mediul online.

Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie

Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie. Echipa de campanie a vicepreședintei Kamala Harris se așteaptă ca fostul președinte Donald Trump să își declare victoria în ziua alegerilor, marți, înainte ca toate voturile să fie numărate. Această strategie este similară cu cea folosită de Trump în alegerile din 2020. Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie Un oficial de rang înalt din echipa de campanie democrată a declarat că nu ar fi o surpriză ca Trump să facă acest anunț prematur, subliniind că acesta a încercat în trecut să semene îndoieli privind rezultatul alegerilor. Citește și: Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului: la întrebarea lui Ciucă, răspunde că SPP nu are evidența vizitatorilor Oficialul a menționat că echipa Harris va face tot posibilul pentru a se asigura că fiecare vot este numărat corect, indiferent de acțiunile adversarilor. Trump și-a exprimat săptămâna aceasta încrederea că va putea să își proclame victoria în ziua alegerilor. Însă oficialii locali avertizează că rezultatul final ar putea dura câteva zile, mai ales dacă este necesară o renumărare a voturilor în contextul unui scrutin foarte disputat. Cursa electorală, strânsă în statele cheie Sondajele indică o competiție extrem de strânsă între Trump și Harris în șapte state-cheie care vor decide rezultatul final: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona și Nevada. Ambele echipe de campanie și-au pregătit avocați pentru a putea contesta eventualele rezultate în aceste state. Procesul de numărare a voturilor În Statele Unite, nu există un sistem centralizat de numărare a voturilor. Fiecare stat își gestionează propriul proces, iar principalele mass-media, cu echipe dedicate de analiză a datelor, sunt cele care declară câștigătorul. În alegerile din 2020, Trump s-a autoproclamat câștigător înainte ca procesul de numărare să fie finalizat, iar Joe Biden a fost anunțat oficial câștigător trei zile mai târziu.

Ciolacu, cuvinte de laudă pentru Iliescu (sursa: Inquam Photos/Liviu Florin Albei)
Eveniment

Ciolacu, cuvinte de laudă pentru Iliescu

Ciolacu, cuvinte de laudă pentru Iliescu. Premierul Marcel Ciolacu, a declarat că va vorbi, "în perioada următoare" cu fostul preşedinte Ion Iliescu, despre care a spus că este "foarte ancorat în realitate" şi pe care îl respectă. Ciolacu, cuvinte de laudă pentru Iliescu "N-am vorbit în ultima perioadă (cu Ion Iliescu - n.r.), dar o să vorbesc în perioada următoare", a declarat Marcel Ciolacu, marţi seară, la Digi 24. Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE "Un preşedinte pe care eu îl respect, mai ales după interviul dat în care, să mă ierte, la 93 de ani, a punctat şi a făcut o prezentare, un tablou foarte concret şi ce reprezintă funcţia de preşedinte şi ce ar trebui să reprezinte instituţia prezidenţială. Mi s-a părut foarte ancorat în realitate ", a adăugat premierul. Întrebat dacă fostul preşedinte i-a dat vreodată vreun sfat, Ciolacu a spus că nu a mai discutat cu Iliescu de multă vreme. "Discuţiile cu domnia sa - n-am avut de o perioadă lungă, spre ruşinea mea - nu s-au rezumat la sfaturi. E un om de stânga care, repet, şi-a făcut şi el datoria faţă de ţară".

Ce planuri are Iohannis după alegeri? (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Ce planuri are Iohannis după alegeri?

Ce planuri are Iohannis după alegeri? Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că îşi doreşte să îşi ducă la bun sfârşit mandatul de şef al statului în aceste ultime luni rămase şi să menţină România pe parcursul ei, iar ce va face după momentul 21 decembrie nu are relevanţă. Ce planuri are Iohannis după alegeri? Şeful statului a răspuns astfel la întrebarea adresată de un jurnalist dacă ar accepta funcţia de premier al României în cazul în care îi va fi propusă de viitorul preşedinte care urmează a fi ales. Citește și: Cea mai mare pensie din România: 20.000 de euro, după recalculare. Este încasată de un pensionar cu numai 18 ani de cotizare din sistemul bancar "Eu îmi doresc să duc mandatul pe care l-am primit de la români la bun sfârşit şi, după cum se vede cu ochiul liber, sfârşitul acestui mandat nu este unul nici liniştit, nici cu prea multe certitudini decât cele pe care le-am construit împreună. Parcursul european, parcursul euroatlantic al României nu mai sunt puse sub semnul întrebării de nimeni şi cred că la această atitudine am participat un pic mai mult, dar, sigur, lucrurile au un început şi după un timp au un final. Eu îmi doresc să reuşesc să menţin în aceste puţine luni care mi-au rămas România pe parcursul ei. Îmi doresc să menţin instituţiile statului pe o linie clară, transparentă şi îmi doresc tare mult ca alegerile să decurgă într-un mod foarte bine organizat şi rezultatele să fie foarte clare. Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului şi nu cred că are vreo valoare publică să discutăm acum despre ce voi face eu sau nu voi face eu după 21 decembrie. Vom vedea atunci", a spus preşedintele Iohannis. Şeful statului efectuează, sâmbătă, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia preşedintei Maia Sandu, care are loc inclusiv în contextul în care, la această dată, România şi Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române.

Pugilista Imane Khelif, aur la JO (sursa: Facebook/Imane Khelif)
Eveniment

Pugilista Imane Khelif, aur la JO

Pugilista Imane Khelif, aur la JO. Khelif a învins-o în finala categoriei de 66 km pe pugilista Yang Liu din China. La conferința de presă de după meci, Khelif a avut multe de spus. Pugilista Imane Khelif, aur la JO Deși nu a făcut multe declarații în timpul încinsei controverse, privind genul său, Khelif a răbufnit la conferința de presă, de după meci. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte „Sunt femeie, am trăit ca femeie, am luptat ca femeie”, a declarat Khelif. Kheli a mulțumit familiei, președintelui algerian Abdelmadjid Tebboune, antrenorilor, publicului, dar „în primul rând, lui Dumnezeu pentru acest succes. Cred că am onorat întreaga lume arabă, toți musulmanii”, a spus ea. Sportiva s-a adresat și celor care au contestat-o: „Sunt dușmani. Dușmanii succesului. Iar atacurile lor dau succesului meu o aură cu totul specială.” Medalia de aur câștigată este răspunsul sportivei la „întreaga lume care a fost împotriva mea. A fost o campanie vicioasă împotriva mea. Sunt o femeie puternică, o femeie cu o forță deosebită”. Un sat mic, o familie foarte săracă Khelif și-a spus povestea: „Vin dintr-un sat mic, dintr-o familie foarte săracă dintr-un cartier sărac. Dar familia mea a fost mereu mândră de mine și m-a susținut mereu.” Ea a spus că onoarea ei a fost restaurată prin victorie. Khelif a susținut că mentalitatea oamenilor ar trebui să se schimbe, după numeroasele atacuri vehiculate în rețelele sociale: „Mesajul meu către lume este următorul: oamenii ar trebui să se gândească de valorile olimpice. Sunt foarte importante. Opriți bullying-ul! Sper că nu vom mai vedea astfel de atacuri în jocurile viitoare.” Khelif a avut un mesaj și către IBA: „Mă urăsc și nu știu de ce. Le-am trimis un singur mesaj: Onoarea și demnitatea mea sunt mai presus de toate”.

ANI a secretizat declarațiile de avere. În imagine, președintele Agenției, Florin Moise (sursa: Facebook/Agentia Nationala de Integritate)
Eveniment

ANI a secretizat declarațiile de avere

ANI a secretizat declarațiile de avere. De peste două săptămâni, baza de date cu declarații de avere și interese a Agenției Naționale de Integritate este indisponibilă. ANI a secretizat declarațiile de avere Potrivit portalului ANI, "Ca urmare a unor defectiuni tehnice, Portalul declarațiilor de avere și de interese nu este disponibil momentan. Citește și: EXCLUSIV Pacient cu infarct lăsat să vomite pe trotuar, sedat și oxigenat defectuos la „Sf. Pantelimon”, în final ucis de încă un infarct. La plângerea fiului, s-a deschis dosar penal Echipa noastră depune toate eforturile necesare pentru a remedia această problemă și pentru a restabili funcționarea normală a Portalului în cel mai scurt timp posibil.". Acest anunț nu este însoțit de nici un alt detaliu iar conducerea Agenției nu dă declarații publice pe acest subiect. 15 iunie, dată importantă Așa arată, ca mai jos, portalul declarațiilor de avere și interese. Portalul declarațiilor de avere și interese al ANI, mort (sursa: declaratii.integritate.eu) La jumătatea lunii iunie, ANI publică declarațiile de avere și interese anuale ale tuturor celor care au obligația să depună aceste documente.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră