miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: concedieri

23 articole
Politică

Primarul Ploieștiului, Polițeanu, anunță că va tăia salarii și va concedia angajați ai primăriei

Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, anunță că va tăia salarii și va concedia angajați ai primăriei: „O necesitate obiectivă și implacabilă”, a scris el pe Facebook. Polițeanu, fost deputat USR, a fost ales, în 2024, primar al Ploieștiului candidând independent.  Acum, el explică faptul că veniturile primăriei sunt mai mici decât necesarul de funcționare cu 176.854.760 de lei (peste 35 de milioane de euro). În plus, primăria are de achitat datorii și arierate care, la 31.12.2024, erau în valoare de 186.229.323 de lei (peste 37 de milioane de euro).  Citește și: Becali își povestește relația intimă cu Simion, înainte de a se certa: „L-am primit în casa mea, ia Georgică ouă și brânză” În 2024, investițiile în dezvoltarea Ploieștiului au fost de 770 de lei, mai arată el. Primarul Ploieștiului, Polițeanu, anunță că va tăia salarii și va concedia „𝗩𝗼𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝗿𝗲𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗹𝘁𝘂𝗶𝗲𝗹𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗲𝗶. Asta înseamnă, pe lângă multe alte măsuri de optimizare, și fie reducerea temporară a tuturor salariilor, fie disponibilizarea a circa 200 de oameni. Cel mai probabil, propunerea va fi o combinație între cele două. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆ 𝘀̗𝗶 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗮𝗰𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆, având în vedere că veniturile sunt mai mici decât necesarul de funcționare cu 176.854.760 de lei (peste 35 de milioane de euro). La acest deficit la funcționare, se adaugă datorii și arierate la 31.12.2024 în valoare de 186.229.323 de lei (peste 37 de milioane de euro). Nu includ aici facturile emise și neachitate în 2025. În plus, avem de plătit în solidar cu CJ suma de 146 de milioane de lei către Veolia - alte datorii istorice.   𝗜̂𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁̗𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗣𝗹𝗼𝗶𝗲𝘀̗𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗿𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗶 𝗮𝘂 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗶̂𝗻 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝟳𝟳𝟬 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶. Ați citit bine. 770 de lei.   Cum s-a ajuns în acest dezastru? Printr-o minciună perpetuă: la începutul fiecărui an se umflau veniturile prognozate (care se știa că sunt false) și apoi se acumulau datorii/arierate. Iar tot ce era pe investiții se muta la funcționare. Așa am ajuns aici. Și minciuna se oprește tot aici.   𝗦𝗲𝗻𝘀𝘂𝗹 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁̗𝗲𝗶 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗲𝗶 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗮 𝘀𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲, 𝗰𝗶 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝘁̗𝗲𝗮𝗻. Care au lipsit până acum”, a scris Polițeanu pe Facebook.   

Primarul Ploieștiului, Polițeanu, anunță că va tăia salarii și va concedia Foto: Facebook
Încep concedierile în rândul angajaților VOA (sursa: voanews.com)
Internațional

Concedieri la Vocea Americii, după ce postul a fost desființat de Trump la pachet cu Europa Liberă

Încep concedierile în rândul angajaților VOA. Angajați ai postului de radio Vocea Americii (Voice of America, VOA) au primit duminică notificări prin care erau informați că contractele lor se încheie pe 31 martie, potrivit BBC. Această decizie vine la doar o zi după anunțul administrației Trump, care a confirmat concedierea tuturor angajaților acestui post de radio. Încep concedierile în rândul angajaților VOA Decizia afectează și angajații de la Radio Free Asia și alte media finanțate de guvernul american, în cadrul tăierilor bugetare promise de Donald Trump. Citește și: Claudiu Târziu, atac dur la Simion: „Să vorbim despre AUR, despre coteria inertă care parazitează conducerea” Majoritatea personalului contractual VOA, în special cei care lucrează în serviciile non-anglofone, au fost anunțați că își vor pierde locurile de muncă la finalul lunii. Implicații asupra personalului străin din SUA Mulți dintre cei concediați nu sunt cetățeni americani, iar această situație le-ar putea afecta statutul legal de rezidență în Statele Unite. În schimb, angajații statutari ai Vocea Americii nu au primit încă notificări oficiale de concediere, dar au fost trimiși în concediu administrativ. Reacții și critici privind libertatea presei Jurnalistul Liam Scott, unul dintre cei concediați, a declarat pe platforma X că această măsură face parte dintr-un efort mai larg al administrației Trump de a destructura guvernul și de a limita libertatea presei. El a subliniat că nu a mai văzut niciodată o situație comparabilă în SUA. Istoria și rolul posturilor afectate Postul Vocea Americii a fost fondat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar Radio Free Europe și Radio Free Asia au fost create ulterior pentru a furniza informații în statele autoritare. Printr-un decret semnat vineri, Donald Trump a inclus agenția care administrează aceste posturi, USAGM, printre structurile „inutile” ale birocrației federale, punând astfel sub semnul întrebării viitorul acestor instituții media.

Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii (sursa: Facebook/Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)
Eveniment

Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii

Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că niciun angajat din minister și din instituțiile subordonate nu va fi concediat în urma reorganizării instituției, chiar dacă fondul de salarii a fost redus cu 5% în acest an. Acesta a explicat strategia prin care MADR va face economii fără a afecta locurile de muncă. Reorganizare fără concedieri la Ministerul Agriculturii Florin Barbu a precizat că reorganizarea MADR a fost aprobată prin lege și va intra în vigoare la 31 decembrie 2025. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol a scos peste opt milioane de lei din firmele grupului Nordis, pe persoană fizică. O parte, ca „avans” și „salarii”, deși nu era angajata acestor firme, restul – ca împrumuturi Numărul ordonatorilor de credite a fost redus de la 166 la 66, iar aproximativ 78-79 dintre aceștia au fost desființați. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că nu vor exista disponibilizări în cadrul ministerului sau al unităților subordonate. "Cât voi fi ministru al Agriculturii, nu voi da afară niciun angajat al ministerului sau din unitățile subordonate din țară", a declarat Barbu în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Cum va gestiona MADR reducerea bugetului? Bugetul Ministerului Agriculturii a fost diminuat cu 5% la fondul de salarii, însă Barbu a explicat că instituția se va încadra în acest buget printr-o gestionare etapizată a resurselor umane. Soluția identificată este pensionarea naturală a angajaților și redistribuirea personalului în instituțiile care au deficit. "Lunar, în toate agențiile Ministerului Agriculturii, care are aproximativ 13.500 de angajați, se înregistrează pensionări. Nu voi mai ocupa acele posturi și voi reloca personalul acolo unde este nevoie pentru a menține un echilibru și a asigura eficiența instituțiilor", a explicat ministrul. Economii de peste 100 de milioane de lei Prin reorganizarea MADR, economiile estimate depășesc 50 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). În plus, reducerea bugetului la fondul de salarii cu 5% aduce o economie suplimentară de 60 de milioane de lei. APIA și AFIR rămân instituții independente Ministrul Agriculturii a subliniat importanța păstrării agențiilor APIA și AFIR ca entități de sine stătătoare, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă în gestionarea fondurilor europene și naționale. Aceste instituții administrează un buget anual de 15,9 miliarde de lei. "Numai la APIA, plățile directe sunt de aproape 2,6 miliarde euro, iar AFIR gestionează proiecte de 5,9 miliarde de euro din fonduri europene și 3 miliarde de euro de la bugetul de stat. Aceste agenții trebuie să rămână independente, deoarece au atribuții diferite, iar fondurile pe care le gestionează revin în economia națională", a explicat Barbu.

Demolează minciunile lui Grindeanu Foto: idevice.ro
Politică

Demolează minciunile lui Grindeanu

Publicația locală Bihoreanul și un ex-vicepreședinte al CJ Bihor, Călin Gal, acum deputat, demolează minciunile lui Grindeanu: din 105 angajați concediați de Consiliul Județean Bihor, doar doi au câștigat procesele intentate instituției, arată ei. Din aceste relatări reiese că datele furnizate de Grindeanu despre disponibilizările eșuate de la CJ Bihor au fost o fantezie complet desprinsă de realitate. Citește și: Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului Demolează minciunile lui Grindeanu „La o lună după instalarea sa ca președinte al CJ Bihor, Bolojan a redus organigrama administrației județene de la 194 la 97 de posturi, iar într-o a doua etapă, în mai 2021, a mai tăiat încă 8, ajungând la 89 de posturi (total în care sunt incluse și cele trei poziții de demnitar - președinte plus doi vicepreședinți). Așadar, în total au fost reduse nu „200 de posturi”, din simplul motiv că CJ Bihor nici nu avea atâtea, ci 105 posturi. Fost vicepreședinte al CJ Bihor până la finele anului trecut și responsabil cu coordonarea Direcției Economice a instituției, Călin Gal, acum deputat, a declarat pentru BIHOREANUL, joi, că din cei 105 foști angajați doar 40 au deschis procese pentru a-și recâștiga posturile, însă numai 2 au și câștigat procesele”, scrie Bihoreanul. Gal a explicat și de ce aceștia au câștigat: unul pensionar militar și a trebuit reangajat, dar imediat după reangajare și-a dat demisia și a plecat, iar celălalt caz a fost al unei doamne care fusese în concediu de îngrijire a copilului și, potrivit legii, mai devreme de trei ani nu putea fi disponibilizată. Ce a susținut Grindeanu: „S-a făcut o reducere tot de vreo 200 de posturi. Ştiţi că 195 au câştigat procesul? Trei au renunţat, sau 5 au renunţat la proces şi ceilalţi 195 l-au câştigat.

A mințit Bolojan când s-a lăudat cu restructurarea CJ Bihor? Grindeanu este acuzatorul Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

A mințit Bolojan când s-a lăudat cu restructurarea CJ Bihor?

A mințit Ilie Bolojan, prin omisiune, când s-a lăudat cu restructurarea Consiliului Județean (CJ) Bihor? Din 200 de posturi reduse de Bolojan, 195 au câștigat procesul, susține acum ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), aliatul al guvernare al PNL. Citește și: Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului A mințit Bolojan când s-a lăudat cu restructurarea CJ Bihor? „La Consiliul Județean Bihor am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu avea de lucru, nu discut de calitatea oamenilor. Nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an”, spunea Ilie Bolojan în septembrie 2023. Aceste afirmații sunt contrazise de Grindeanu. „Ştiţi, eu m-am întrebat ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani cu o reducere la Consiliul Judeţean Bihor. S-a făcut o reducere tot de vreo 200 de posturi. Ştiţi că 195 au câştigat procesul? Trei au renunţat, sau 5 au renunţat la proces şi ceilalţi 195 l-au câştigat. Ca să faci reduceri de acest tip, să nu fiu înţeles că nu susţin această acţiune, doar că dacă o faci pentru presă, ai reversul peste câteva luni, la fel cum a fost la CJ Bihor. Ei vor acţiona în judecată şi vor câştiga. Dacă nu le faci aşezat şi foarte bine şi bazat pe lege şi le faci la grămadă, să dai bine la presă, ţi se întorc în cap peste câteva luni”, a spus Grindeanu. Ministrul PSD l-a acuzat, indirect, pe fostul președinte al Senatului Nicolae Ciucă de faptul că schema Senatului este supraîncărcată. „Eu sper că a făcut o analiză foarte bună şi am încredere în domnul Bolojan că a analizat foarte bine, nu aşa, la grămadă. E şi în postura să aibă multe informaţii, având în vedere că, în ultimii 10 ani, cine a condus Senatul a fost de la PNL. Şi atunci probabil că ştia foarte bine câţi angajaţi sunt în plus. I-o fi spus domnul Ciucă înainte”, a arătat Grindeanu.

Funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială Foto: Captură video
Politică

Funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială

Cine îl huiduie pe Ilie Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună. Ultimele date publicate de Casa Națională de Pensii arată că, în decembrie 2024, erau 888 de funcționari parlamentari care primeau această pensie specială. Citește și: Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere Directorii din Senat câștigă lunar, brut - potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului - între 14.000 și 17.700 de lei, plus sporul de condiții vătămătoare, de 1.500 de lei. Funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială Pensia specială medie a foștilor angajați ai Senatului era, în decembrie 2024, de 6.133 de lei, din care 3.516 lei erau subvenția de la bugetul de stat. În sistemul public de pensii, pensia medie era de peste 2.800 de lei, mai puțin decât subvenția la aceste pensii speciale. De această pensie beneficiază „funcționarii publici parlamentari care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de sistemul public de pensii, din care cel puțin 20 de ani în structurile Parlamentului, și care solicită pensionarea cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare”, potrivit noii legi a pensiilor speciale. Anterior, condițiile de pensionare erau mult mai relaxate. Președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL), se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției. Potrivit unui memorandum propus, azi, în ședința Biroului Permanent al Senatului, numărul angajaților instituției se va reduce cu 189, de la 796 la 607.

Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului Foto: Aktual 24
Politică

Bolojan pregătește dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului

Președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL), se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției. Potrivit unui memorandum propus, azi, în ședința Biroului Permanent al Senatului, numărul angajaților instituției se va reduce cu 189, de la 796 la 607. Site-ul stiri pe surse scrie că memorandumul a fost aprobat cu unele modificări. Citește și: Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale” În plus, nu este clar dacă toate posturile care se desființează sunt ocupate efectiv de cineva. Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului Memorandumul lui Bolojan, intitulat „Masuri pentru reorganizarea activității Senatului României și reducerea cheltuielilor bugetare” prevede, printre altele: reducerea numărului de secretari adjuncți, de la patru la doi la direcția de presă dispar șase posturi de la Direcţia generală cooperare parlamentară externă se taie 14 posturi 122 de posturi se desființează de la direcțiile legislativă, secretariat general și administrare patrimoniu dispar 24 de posturi de șofer, fiindcă se va aloca o mașină la zece senatori, nu la opt, cum este în prezent În plus, cota lunară de carburanți se reduce cu 20%, iar indemnizația acordată „coordonatorilor” comisiilor dispare. Memorandumul estimează o reducere de aproape 24% a posturilor existente. Nu există însă un calcul al impactului buegtar și un calendar al transpunerii efective în practică a prevederilor din memorandum.

Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea Șantierului Mangalia Foto: Facebook
Eveniment

Eșec major proiectului PSD-Tudose, preluarea Șantierului Mangalia

Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea de stat a Șantierului Naval Mangalia: aproape 300 de angajați vor fi dați afară. Șantierul este îngropat în datorii de circa 200 de milioane de euro, a anunțat conducerea șantierului. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea Șantierului Mangalia Șantierul Naval din Mangalia a fost preluat de statul român de la compania coreeană Daewoo la inițiativa premierului PSD Mihai Tudose. „Ne-am descoperit nişte deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem şi noi un santier naval. Şi vă spun că îl luăm, vom avea un şantier naval al statului (…) Poate o să facem nişte fregate pentru Armată, să facem şi mentenanţa la ele tot acolo. Poate facem şi noi o bărcuţă, acolo. Nu e posibil ca o ţară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un şantier care să facă o bărcuţă acolo”, declara Mihai Tudose la 10 ianuarie 2018. Însă șantierul este acum, de facto, în faliment. „Timpul merge împotriva noastră, iar cele mai bune șanse să supraviețuim și să avem restartul pentru a trăi mai mult, trebuie să reducem personalul cu 295. Este o zi grea pentru noi și îmi e greu să vă anunț asta. Procesul a fost foarte bine gândit pentru a reduce costurile. Chiar după acest plan de măsuri, va fi destul de greu fără proiecte mari“, a spus Sofien Lamiri, Directorul General al Șantierului naval Damen Mangalia. Între timp, Șantierul Naval Damen Galați produce pe bandă rulantă pentru marina militară olandeză: au fost finalizate până în momentul de față opt nave pentru Forţele Navale Regale Olandeze, iar în total au fost construite peste 30 de nave militare pentru diferite țări. Ultima mare navă produsă aici, „Den Helder”, de tip Combat Support Ship (CSS), a ajuns ieri la baza din Olanda.

Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei  Foto: Facebook PSD
Economie

Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei

Companiile germane din România anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice, vor să reducă investițiile și se pregătesc de concedieri, arată chestionarul de conjunctură al Camerei de Comerț şi Industrie Româno-Germană (AHK România), realizat în toamna acestui an. Citește și: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor Companiile germane anticipează o înrăutăţire a situaţiei Astfel, un procent de 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată. Aproximativ 60 de companii, majoritatea din industrie şi construcţii, şi-au exprimat opiniile cu privire la situaţia actuală a afacerilor lor, la evoluţia economică din România, la intenţiile de investiţii şi la competitivitate. În plus, disponibilitatea pentru investiţii s-a redus în comparaţie cu sondajul din primăvară. Multe companii intenţionează să-şi reducă cheltuielile (24,1%), iar peste 10% declară că nu vor face investiţii deloc. Totodată, intenţiile de angajare s-au redus vizibil, un sfert dintre respondenţi anticipând o scădere a numărului de angajaţi în următoarele 12 luni. Principalele riscuri pentru evoluţia economică, identificate de companiile germane din România sunt: creşterea costurilor cu forţa de muncă (32%), condiţiile-cadru politico-economice (31%) şi cererea scăzută pentru produse şi servicii (31%). „Un cadru economic previzibil este esenţial pentru ca firmele să investească şi să poată planifica pe termen lung. După alegeri, este crucial să se recâştige încrederea companiilor în condiţii stabile de afaceri", a declarat Sebastian Metz, director general al AHK România.

Volkswagen, scădere drastică a profitului net (sursa: vw.com)
Economie

Volkswagen, scădere drastică a profitului net

Volkswagen, scădere drastică a profitului net. Constructorul auto german Volkswagen a anunțat miercuri o scădere semnificativă de 63,7% a profitului net în al treilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Această scădere este atribuită costurilor ridicate și diminuării vânzărilor în China. Volkswagen, scădere drastică a profitului net În perioada iulie-septembrie 2024, Volkswagen a înregistrat un profit net de 1,58 miliarde de euro, un rezultat modest pentru un gigant auto care intenționează să implementeze cel mai mare program de restructurare din istoria sa, punând în pericol mii de locuri de muncă. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat Profitul operațional al grupului a scăzut cu 42%, ajungând la 2,86 miliarde de euro, în contextul unei cifre de afaceri de 78,5 miliarde de euro. Motivele scăderii profitului Volkswagen a înregistrat o scădere cu 7% a volumului de vânzări la nivel global, iar creșterea de 6,4% în America de Nord nu a fost suficientă pentru a compensa scăderea de 15% din China, principala piață a grupului. În plus, vânzările de modele electrice au scăzut cu 10% în acest trimestru. Impactul asupra marjei operaționale Marja operațională a grupului a coborât la 5,4% în primele nouă luni ale anului, față de 6,9% în aceeași perioadă a anului anterior. Scăderea vânzărilor mărcilor Porsche și Audi, cunoscute pentru profitabilitate ridicată, a avut un impact semnificativ, în timp ce rentabilitatea mărcii VW a fost de doar 2%. Germania, măsuri drastice de restructurare Volkswagen are în vedere măsuri drastice de restructurare pentru a reduce costurile și a îmbunătăți eficiența. Printre acestea se numără închiderea a trei uzine din Germania, reducerea personalului și diminuarea salariilor pentru cei 120.000 de angajați VW din țară. Aceste măsuri ar putea avea un impact puternic asupra economiei germane. Rezultatele reflectă un context de piață provocator și subliniază nevoia urgentă de ajustări financiare și operaționale. Directorul financiar al Volkswagen, Arno Antlitz, a subliniat necesitatea unor măsuri rapide pentru a susține competitivitatea grupului în contextul unui mediu global tot mai dificil.

Boeing va concedia 10% din angajați (sursa: Facebook/The Boeing Company)
Eveniment

Boeing va concedia 10% din angajați

Boeing va concedia 10% din angajați. Producătorul american de avioane Boeing a anunțat reducerea cu 10% a forței sale de muncă și o nouă amânare a livrărilor modelului 777X, conform unui comunicat recent. Boeing va concedia 10% din angajați Directorul general al Boeing, Kelly Ortberg, a transmis angajaților că restructurarea forței de muncă este necesară pentru a se alinia la realitățile financiare ale companiei și pentru a se concentra pe priorități strategice. Citește și: STENOGRAME Vanghelie despre Geoană: Îl știu cum știu chiloții de pe mine. „Dobitocul căștigă, mă…”, crede fostul primar al Sectorului 5 Ortberg a subliniat că decizia de a amâna livrarea modelului 777X până în 2026 vine ca urmare a mai multor întârzieri în dezvoltarea și omologarea acestui model, care inițial trebuia să fie pus în funcțiune în 2020. Producția, afectată de greva sindicatului În plus, Boeing va prioritiza producția modelului 767 Freighters, cu planuri de finalizare a programului comercial până în 2027. Compania anticipează pierderi substanțiale în diviziile de apărare, spațiu și securitate în acest trimestru. De asemenea, producția avioanelor 737 și 777 este afectată de greva sindicatului principal al angajaților Boeing, care reprezintă 33.000 de membri, adăugând presiune asupra companiei deja afectate de diverse probleme de siguranță aeriană.

Gigantul Amazon are probleme în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Gigantul Amazon are probleme în România

Gigantul Amazon are probleme în România. Iașiul a fost județul din Regiunea Nord-Est cu cele mai mari turbulențe în topul celor mai mari 15 business-uri după cifra de afaceri. Gigantul Amazon are probleme în România Firmele ieșite din top aveau în 2022, cumulat, 921 de angajați. Firmele nou intrate în top au împreună 1.004 salariați. Citește și: Salariul mediu net în administrația publică – 7.055 lei/lună, cu 1.000 de lei mai mult decât acum un an Acestea au avut, așadar, un aport pozitiv la numărul de angajați pentru topul celor mai mari firme 15 firme din Iași din 2023. Însă dintre firmele care și-au păstrat o poziție în acest top, patru au avut reduceri de personal, renunțând, cumulat, la 659 de angajați. Amazon Development Center SRL, de exemplu, a încheiat anul cu 3.770 de angajați, cu 464 mai puțini decât avea la începutul lui 2023. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Președintele argentinian Milei a dat afară peste 5.000 de funcționari Foto: Facebook
Internațional

Președintele argentinian Milei a dat afară peste 5.000 de funcționari

La 18 zile de la instalare, președintele argentinian Javier Milei a dat afară peste 5.000 de funcționari guvernamentali. El și-a îndeplinit o promisiune electorală și a concediat toți funcționarii angajați în 2023. După unele estimări, este posibil ca numărul celor concediați să ajungă la 7.000, scrie El Pais, în ediția în limba engleză. Citește și: Dezvoltatorii imobiliari care au vrut să desființeze Asociația Salvați Bucureștiul au relansat organizația: donații de 130.000 de lei în doar șase zile Președintele argentinian a avertizat că vor mai urma concedieri, pentru a reduce cheltuielile statului. Președintele argentinian Milei a dat afară peste 5.000 de funcționari În schimb, Guvernul României promite din vară, dar nu reușește să desființeze niște posturi neocupate din aparatul bugetar. Acum o săptămână, printr-o prevedere strecurată într-o ordonanță de urgență, reorganizarea aparatului administrativ a fost amânată cu șase luni, până la 1 iulie. „Sectorul public argentinian are aproape 3,5 milioane de salariați, potrivit ultimelor date ale Ministerului Muncii, din care o zecime lucrează pentru administrația federală. 2,2% din PIB-ul țării este cheltuit pentru plata angajaților federali, potrivit unui raport al firmei de consultanță Ieral-Fundación Mediterránea, un procent care a fost redus din 2015, când reprezenta 3,3% din PIB-ul țării. Potrivit analizei respective, ponderea ocupării forței de muncă publice în buget este similară «cu cea a țărilor scandinave și a Japoniei și Germaniei»”, arată El Pais. Printr-un alt decret, emis la 21 decembrie, Milei a eliminat zeci de reglementări impuse de stat, a permis privatizarea companiilor de stat, cum ar fi gigantul petrolier YPF, și deschide ușa operațiunilor în dolari. De asemenea, decretul a dat startul procesului de flexibilizare a pieței muncii și a sistemului de sănătate din țară. Citește și: EXCLUSIV Adjuncta DSP Timiș, 133 de zile de concediu medical și 14 zile concediu de odihnă în opt luni. O săptămână de concediu medical a fost petrecută în Tunisia de Cornelia Cismaș Malac În plus, noua administrație de la Buenos Aires a redus numărul ministerelor la jumătate și a legalizat educația la domiciliu.

Amazon pregătește concedieri masive în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Amazon pregătește concedieri masive în România

Amazon pregătește concedieri masive în România. Cea mai mare companie din Iaşi specializată în activităţi de realizare a software-ului la comandă pare să-şi instaureze o nouă tradiţie prin mutări surprinzătoare de personal, la final de an. Amazon pregătește concedieri masive în România În 2022, în timp ce pe plan global IT-iştii îşi aşteptau cu înfrigurare documentele de demitere din funcţii, Amazon Development Center Iaşi angaja masiv. Citește și: Disperare: Vodafone crește unilateral prețurile abonamentelor și introduce o clauză în contract potrivit căreia poate indexa anual, tot unilateral, prețul Finalul anului 2023 nu pare însă la fel de optimist pentru salariaţii Amazon de la Iaşi. Contractele lor de muncă, prevăzute cu clauze stricte de confidenţialitate, nu le permit să îşi exprime public îngrijorarea. Dar îngrijorarea nu ţine cont de clauze, iar zvonurile legate de posibile "concedieri masive" în unitatea de business "Servicii pentru afaceri cu amănuntul (RBS)" s-au înteţit în ultimele săptămâni. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri (sursa: Facebook/Vodafone Romania)
Eveniment

Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri

Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri. În Germania, compania Vodafone a fost dat în judecată din cauza creșteri abuzive a tarifelor. În Marea Britanie, CEO-ul companiei a anunțat disponibilizări majore, în toate filialele europene. În Spania, Vodafone și-a vândut deja afacerea unei alte companii. Creștere de preț unilaterală în Germania În luna februarie, Vodafone Germania înregistra o scădere cu 1,8% a veniturilor din servicii. În luna aprilie, majora prețurile pentru toate tarifele de rețea fixă pentru cablu și DSL, cu cinci euro pe lună, fără a da posibilitatea clienților de a renegocia contractele. Citește și: Vodafone România, în colaps: a concediat un sfert din angajați, are pierderi anuale de sute de milioane de lei și datorii de aproape patru miliarde de lei, cam cât cifra de afaceri În jur de zece milioane de clienți au fost afectați. În luna mai Asociația Federală a Organizațiilor Consumatorilor ((VZBV) a catalogat ilegală această creștere de prețuri pentru contractele existente. Deși furnizorul de telecomunicații acorda clienților un drept special de reziliere în cazul creșterii prețurilor, acest lucru nu a fost suficient pentru avocații Asociației. Proces colectiv cu 10.000 de consumatori Din perspectiva lor, compania nu ar fi trebuit să crească unilateral prețurile pentru relațiile contractuale aflate în derulare fără a renegocia cu clienții. Potrivit acestora, furnizorii de servicii impun de obicei prețuri mai mari pentru contracte noi. Citește și: Strategia Vodafone: apelul *555 de 1,29 euro, la care clienții ajung pentru că, la toate numerele de contact cu tarif normal, operatorii sunt „ocupați” Drept urmare Asociația a anunțat că pregătește o acțiune colectivă în instanță contra Vodafone. În doar câteva săptămâni, peste 10.000 de persoane au raportat Asociației abuzuri contractuale. Pe 14 noiembrie, Asociația Federală a Organizațiilor de Consumatori a anunțat demararea procesului intentat Vodafone, la Curtea Regională Superioară Hamm. Milioane de clienți afectați „Un cost suplimentar de cinci euro pe lună reprezintă o mulțime de bani pentru mulți oameni”, a declarat recent șefa Asociației, Ramona Pop, adăugând că acțiunea colectivă îi va ajuta pe consumatori să se apere împotriva abuzurilor contractuale. Citește și: Vodafone România amenință DeFapt.ro cu procese și cere retragerea unui articol care conține date de la Ministerul de Finanțe despre companie „Cum o confruntarea directă cu o companie este o barieră pentru mulți clienți, un proces colectiv le mărește șansele de reușită. Acțiunea colectivă are ca scop să-i asigure pe milioanele de clienți Vodafone că își pot primi banii înapoi direct”, a afirmat Ramona Pop. Dacă verdictul va fi pozitiv, instanța va numi un administrator care va primi banii de la firma și îi va transfera consumatorilor, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să se confrunte ei înșiși cu compania. 11.000 de concedieri la nivel european Pe 16 mai, la Londra, Margherita Della Valle, CEO-ul Vodafone, a anunțat că 11.000 de angajați vor fi disponibilizați (aproximativ unu din opt locuri de muncă) din toate filialele europene. Motivul: scăderea numărului de clienți și scăderea profiturilor. „Performanța noastră nu a fost suficient de bună”, a declarat Della Valle, explicând decizia pentru cea mai mare disponibilizare din istoria grupului de telecomunicații. Della Valle a spus că reducerile vor elibera o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro, care va fi alocată pentru marketingul necesar revitalizării brandul Vodafone și 150 de milioane de euro, pentru a îmbunătăți experiența clienților. 40%, scădere a valorii de piață Totuși, Della Valle a afirmat că economiile din reducerea locurilor de muncă nu vor atinge obiectivul de reducere a consturilor de 1 miliard de euro, anunțat la finalul anului trecut. În noiembrie 2022, Vodafone și-a redus previziunile anuale de profit, anunțând inclusiv posibilitatea reducerii locurilor de muncă, pentru a face față creșterii facturilor la energie și inflației. În decembrie, compania a numit-o CEO pe Della Valle, în locul lui Nick Read, în mandatul căruia compania înregistrase o scădere de 40% a valorii de piață. Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri După declarațiile din luna mai a noului CEO, acțiunile Vodafone au mai scăzut cu peste 9%, înregistrând cea mai mare scădere a cotei FTSE 100, investitorii reacționând la prognoza unei scăderi de 1,5 miliarde de euro a fluxului de numerar pentru acest an. „Perfomanța slabă a Vodafone din ultima perioadă este ceva la care piața a ajuns să se aștepte”, a concluzionat Matt Britzman, analist de acțiuni la Hargreaves Lansdown. „Noul director executiv a vorbit foarte mult despre multitudinea de provocări cu care se confruntă în noul său rol. Onestitatea este revigorantă, dar nu suficientă pentru a menține acțiunile în scădere. Piețele vor trebui să vadă rezultate tangibile în anul viitor, înainte de a deveni mai entuziasmate.”, a adăugat Britzman. Vodafone Spania, afacere vândută La sfârșitul lunii octombrie, compania Vodafone a anunțat că își va vinde afacerile din Spania către compania Zegona Communications, pentru suma de cinci miliarde de euro. Potrivit Financial Times, această decizie a Vodafone a fost „cel mai mare pas de până acum în reducerea afacerilor sale europene.” Motivele: profituri slabe în ultimii ani. Veniturile Vodafone Spania au scăzut cu 6,5% față de anul precedent, până la 3,9 miliarde de euro. La sfârșitul lunii iunie 2023, baza de clienți pentru telefonia mobilă scăzuse cu 86.000, iar pentru internet, cu 65.000. Potrivit presei spaniole, pierderea clienților a fost cauzată de concurența celorlalte companii care ofereau prețuri mult mai bune. Majorări unilaterale de tarif și în Spania Recent, Vodafone Spania a comunicat clienților că își va majora toate tarifele cu 4,38% în ianuarie 2024, în conformitate cu politica sa de actualizare a prețurilor în funcție de inflația medie anuală calculată din octombrie 2022 până în septembrie 2023. Compania a aplicat deja această politică anul trecut, când și-a majorat toate ratele cu 8,1% în concordanță cu creșterea inflației. Diferența este că actualizarea prețurilor în 2024 nu va mai da dreptul clienților de a solicita anularea contractului, fără să plătească o penalitate. Filiala spaniolă a Vodafone introdusese în 2022 o clauză prin care și-a modificat contractele de servicii care îi permite să aplice anual la începutul fiecărui an o creștere de preț pe factura echivalentă cu IPC (Indicele prețurilor de consum). Noul proprietar spaniol va reduce prețurile Acest lucru a anulat dreptul clienților de a-și rezilia contractul în următoarele 30 de zile fără nici o penalitate, în cazul oricărei modificări contractuale. „Rețineți că actualizarea prețurilor în conformitate cu IPC nu dă dreptul de a solicita anularea contractului. Prin urmare, dacă vă dezabonați și aveți angajamente restante de permanență, va trebui să plătiți suma corespunzătoare penalității asociate nerespectării”, a indicat Vodafone în mesajul către clienții săi. Totuși, după cum comentează presa spaniolă, această actualizare a tarifelor poate rămâne o măsură temporară. Când Zegona va oficializa achiziția a 100% din Vodafone Spania, fondul a anunțat deja că va schimba politica agresivă de prețuri, axându-se pe abordarea ofertelor low-cost din piață.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră