/

EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor

Rafila minte în scandalul morților suspecte
Rafila minte în scandalul morților suspecte (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății - România)

Rafila minte în scandalul morților suspecte. Pesedistul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, fuge de cei 17 pacienți morți în condiții suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, după ce medicii le-au administrat incorect dozele de Noradrenalină.

Ministerul Sănătății a confirmat pentru DeFapt.ro că nu a făcut nici un control cu privire la morțile suspecte de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, deși ministrul Alexandru Rafila se lăuda public că a trimis o echipă de control împreună cu un profesor specialist de la Colegiul Medicilor București pentru a verifica situația scandaloasă.

Citește și: Familia specială Melintescu: doi pensionari de la Interne, angajați la cabinete de miniștri. La pensia de 5.000 de euro a soților, bonus de 2.000 de euro din salariu

Pentru a mușamaliza scandalul izbucnit la Spitalul „Sf. Pantelimon”, ministrul Alexandru Rafila i-a trimis la spital pe Luca Sorin Ion, șeful interimar al Corpului de Control, și pe pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul său personal, care nu are atribuții de control, chipurile pentru a „documenta și verifica” scandalul dintre cadrele medicale și nu morțile suspecte.

Pacienți de la ATI lăsați să moară

La începutul lunii aprilie a.c., s-a aflat că pacienții aflați în stare critică sunt lăsați să moară de către o parte din medicii de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din București. În perioada 4-6 aprilie 2024, nu mai puțin de 20 de pacienți au decedat în mod suspect.

Personalul medical declara sub protecția anonimatului pentru Cetateanul.net că pacienților cărora le-a fost prescrisă pe foaia de observație administrarea a 15 sau 20 miligrame de noradenalină primeau în realitate doar un miligram. O decizie controversată luată de medici, care a dus la moarte subită a pacienților.

Rafila anunță că trimite Corpul de control

Pe 11 aprilie au fost sesizați procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Tot atunci, ministrul Alexandru Rafila a anunțat public că va trimite Corpul de Control împreună cu un profesor de la Colegiul Medicilor pentru a verifica situația scandaloasă de la Spitalul Sf. Pantelimon.

O zi mai târziu, pe 12 aprilie, la sediul spitalului s-au prezentat în control pensionarul Luca Sorin Ion, directorul interimar al Corpului de Control al ministrului Sănătății, și pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul personal al ministrului Alexandru Rafila.

Cel din urmă, fost polițist, a fost adjunct al Direcției Generale Anticorupție, motiv pentru care statul român îi plătește o pensie de lux de 3.000 de euro lunar.

Echipa de control: șeful și un consilier fără atribuții

Prezența lui Octavian Melintescu a ridicat primele suspiciuni de mușamalizare a deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Motivul: legal, Melintescu nu poate face parte din echipa de control deoarece nu este funcționar public și nu este angajat al niciunui serviciu din Direcția Corp Control. Nici ministrul Alexandru Rafila nu poate să-i dea legal atribuții de control.

Mai mult, într-un asemenea caz de o gravitate extremă, cu 20 de decese suspecte, nici un alt angajat al Direcției Corp Control nu a fost inclus în „echipa” trimisă de ministrul Rafila la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Rafila minte în scandalul morților suspecte

DeFapt.ro i-a solicitat ministrului Alexandru Rafila în data de 18 aprilie 2024 să comunice care a fost misiunea de control a lui Luca Sorin Ion, șeful Corpului de Control, la Spitalul „Sf. Pantelimon”, dar și de ce acesta nu a fost însoțit de subalternii săi.

Răspunsul stupefiant al ministrului Alexandru Rafila a venit pe 10 iunie, la aproape două luni de la solicitare: „directorul Corpului de control al ministrului nu a efectuat o acțiune de control la nivelul Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon București”.

Rafila și-a încălcat propriul ordin ca să trimită consilierul

Mai mult, ministrul Alexandru Rafila recunoaște că și-a trimis consilierul personal, adică pe Octavian Melintescu, la Spitalul „Sf. Pantelimon” nu pentru a verifica cele 20 de decese supecte, ci la „o acțiune de documentare și verificare a unor aspecte administrative”.

Legal, consilierul personal al oricărui ministru nu poate participa la o asemenea acțiune.

În plus, trimiterea lui Melintescu în control încalcă inculsiv Ordinul de aprobarea al Regulamentului de Organizare și Funcționare al Ministerului Sănătății, aprobat în iunie 2022 chiar de ministrul Alexandru Rafila.

Nu au fost cercetate cauzele deceselor

Întrebat cum explică faptul că în urma controlului efectuat de Luca Sorin Ion si Octavian Melintescu s-a concluzionat că acuzatiile privind morțile suspecte de la „Sf. Pantelimon” nu se susțin, ministrul Alexandru Rafila a ținut să precizeze încă odată că „obiectul acțiunii de documentare și verificare de la nivelul Spitalului Clinic de Urgență <Sfântul Pantelimon> București nu a cuprins și verificarea cauzelor care au condus la decesul pacienților internați la ATI, fapt despre care Ministerul Sănătății a transmis un comunicat oficial”.

Răspunsul Ministerului Sănătății pentru DeFapt.ro (sursa: Ministerul Sănătății)

Numărul morților, mult mai mare

Au trecut două luni de când 17 pacienți au murit în condiții suspecte pe paturile Spitalului „Sfântul Pantelimon”.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a declarat pentru DeFapt.ro că e o mare problemă legată de numărul de decese suspecte pentru că în realitate ar fi vorba de 29 de persoane.

„17 au zis ei că doar la acele persoane s-a folosit noradrenalină. Atunci au fost 29 de persoane decedate într-un weekend. În ianuarie, au fost 22 de decese într-o zi.

Parchetul a extins cercetările și în celelalte cazuri de decese. Majoritatea sunt din neglijență în serviciu și nepăsarea actului medical”, a declarat Vasile Barbu.

Spitalul încasează bani pentru morți

Tot Vasile Barbu a explicat ce ar fi putut să descopere Corpul de Control al ministrului Alexandru Rafila dacă nu închidea ochii la cum se cheltuie banii în Spitalul „Sf. Pantelimon”:

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Noi am verificat și stocurile de medicamente, materiale sanitare. Ei nu puteau să asigure asistență medicală pe acțiuni prioritare. Au luat și o groază de bani. Au murit niște oameni, dar pe seama lor au luate peste 5.000 de lei pe zi de fiecare.

De ce? Pentru că îi băgau în ATI chiar dacă erau decedați. În astfel de cazuri se decontează de către CNAS peste 5.000 lei în loc de 1.900 lei. Ei erau foarte interesați să adune de peste tot oameni cu probleme. Erau foarte multe cazuri de pacienți care erau lăsați aproape să moară.

Și acum dacă mergeți în spitalul <Sf. Pantelimon> și intrați în Terapie Intensivă, miroase a cadavre. Nu sunt cadavre, sunt oameni care au escare, neîngrijiți, nespălați, neaspirați traheal”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:34România a învins Belgia cu 2-1 la ultimul meci dintre naționalele de fotbal ale celor două țări. A fost un amical care a avut loc la București în 2012
19:59Daune morale și materiale de 318.000 de lei după un accident auto în care unei femei i-a fost imobilizat genunchiul. Avocații firmei de asigurări, furioși
19:11Binefacerile neștiute ale oamenilor Bisericii. Ce face părintele Dan Damaschin cu „Glasul Vieții”
14:35Nicușor Dan, reorganizare dură a primăriei București: desființează instituții și direcții, dispar o treime din posturile de conducere
10:12Ciolacu și subordonații, inclusiv consilierii onorifici, precum Ponta, obligați să declare întâlnirile și să refuze cadouri de la părți interesate
09:26Lasconi spune că există riscul să fie sabotată de propriul partid și cere majoritate în Biroul Național: „Dacă nu, îmi voi da demisia”
21:27Mario Iorgulescu, mandat de arestare în alt caz: a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a sechestrat un tânăr de la care luase bani
20:40VIDEO David Popovici a luat aurul și la 200 m liber la Campionatele Europene de natație. Acum două zile, românul luase aur și la 100 m liber
19:31Dianei Șoșoacă i s-a îndeplinit un vechi vis: „Pentru prima dată în patru ani, o să am şi eu birou”. Șoșoacă este europarlamentar
15:41USR: 1.700 de lei vor pierde, în medie, angajaţii din minerit şi energie pe legea PSD-PNL a pensiilor
15:39Pensionarii, jecmăniți când cer copii după actele de muncă în vederea recalculării pensiilor. Sunt acuzate firmele de arhivare
15:13Decizie mult așteptată de pensionari: aceștia vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei
13:16Ciolacu forțează alegeri prezidențiale în septembrie. Sub 50 de zile pentru strângerea a 200.000 de semnături
12:08Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere
11:12Minune: 110 voturi pentru UDMR într-o secție din Videle, oraș fără nici un maghiar. Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării