vineri 18 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 13 aprilie 2025

Donald Trump vrea să ofere 10.000 de dolari anual fiecărui groenlandez pentru a obține insula

Trump vrea să cumpere simpatia groenlandezilor (sursa: Facebook/The White House)
Trump vrea să cumpere simpatia groenlandezilor (sursa: Facebook/The White House)

Trump vrea să cumpere simpatia groenlandezilor. În ciuda refuzului categoric al Danemarcei de a ceda Groenlanda, Donald Trump insistă în planul său de a anexa teritoriul, propunând o nouă strategie: câștigarea opiniei publice locale cu bani.

Trump vrea să cumpere simpatia groenlandezilor

După ce a fluturat anterior ideea unei intervenții militare, Donald Trump vine cu o nouă ofertă: un cec anual de 10.000 de dolari pentru fiecare dintre cei aproximativ 57.000 de locuitori ai Groenlandei.

Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști

Potrivit New York Times, propunerea a fost discutată în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, ca alternativă la cele 600 de milioane de dolari pe care Danemarca le alocă anual insulei sub formă de subvenții.

Mesajul lui Trump: „Vă vom îmbogăți și proteja”

Trump le-a transmis groenlandezilor promisiuni generoase: „Vă vom proteja. Vă vom îmbogăți”.

În paralel, echipa sa a lansat o campanie de comunicare agresivă, cu videoclipuri și postări pe rețelele sociale care glorifică rolul armatei americane în Groenlanda în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Apel la identitate: „Aveți rădăcini inuite, ca noi”

Campania include și un apel identitar, mizând pe originile comune.

Groenlandezii, descendenți ai populațiilor inuite venite din Alaska în urmă cu secole, sunt încurajați să se simtă apropiați de populația indigenă din Alaska, stat american din care SUA speră să creeze un „pod cultural” spre Groenlanda.

Miza reală: resursele naturale ale Groenlandei

Dincolo de strategia de apropiere și promisiunile financiare, interesul lui Donald Trump pentru Groenlanda este, în esență, economic.

Odată cu topirea ghețarilor cauzată de schimbările climatice, resursele naturale ale insulei – uraniu, aur, cupru, petrol – devin tot mai accesibile. Statele Unite ar putea astfel obține un avantaj strategic și economic major.

Reacții dure din partea Danemarcei și Groenlandei

Planul lui Trump nu este primit cu brațele deschise.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a respins categoric ideea: „Nu poți anexa un alt stat”, condamnând presiunile și amenințările administrației americane.

La rândul său, prim-ministrul Groenlandei, Jens-Frederik Nielsen, a fost la fel de ferm: „Statele Unite nu vor obține Groenlanda”.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră