marți 29 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: donald trump

230 articole
Internațional

Efectul Trump: Groenlanda își întărește legăturile cu Danemarca, de care voia să se distanțeze

Danemarca și Groenlanda își consolidează alianța. Danemarca și teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să își consolideze relațiile, ca răspuns la interesul exprimat de președintele american Donald Trump privind preluarea controlului asupra insulei arctice. Danemarca și Groenlanda își consolidează alianța Noul prim-ministru al Groenlandei, Jens-Frederik Nielsen, a sosit duminică la Copenhaga pentru o vizită de trei zile, menită să evidențieze unitatea dintre Groenlanda și Danemarca. Citește și: Legea Ciolacu privind pensionarea specială a magistraților, retrasă subit de pe ordinea de zi a Senatului. Țoiu (USR) susține că era neconstituțională „Ne aflăm într-o situație de politică externă care impune o apropiere”, a declarat Nielsen într-o conferință de presă comună cu premierul danez Mette Frederiksen. Doar groenlandezii vor decide viitorul insulei Liderii celor două teritorii au subliniat că doar groenlandezii pot decide asupra viitorului Groenlandei. Totodată, aceștia navighează cu prudență între respingerea intențiilor SUA de a anexa insula și menținerea unor relații cordiale cu aliatul lor tradițional. „Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA și pentru mai multă dezvoltare, dar dorim respect. Nu vom fi niciodată o bucată de proprietate care poate fi cumpărată de oricine”, a declarat Jens-Frederik Nielsen. Relațiile se încălzesc, după tensiuni Apropierea dintre Nuuk și Copenhaga vine după o perioadă tensionată, în care fostul premier groenlandez a acuzat Danemarca de un „genocid” istoric și a intensificat eforturile pentru obținerea independenței. Premierul danez, Mette Frederiksen, a anunțat că Danemarca este dispusă să investească mai mult în Groenlanda și să sprijine financiar transferul de noi responsabilități către autoritățile locale, într-un proces de „modernizare” a relației lor. Cooperare mai strânsă în domeniul apărării în regiunea arctică Danemarca a propus consolidarea colaborării în domeniul apărării în regiunea arctică. Duminică, atât Nielsen, cât și Frederiksen și-au reafirmat angajamentul de a întări apărarea Groenlandei și a întregii regiuni. În semn suplimentar de unitate, regele Danemarcei, Frederik, va efectua luni o vizită oficială în Groenlanda.

Danemarca și Groenlanda își consolidează alianța (sursa: Facebook/Mette Frederiksen)
Trump mizează pe „incertitudine strategică” comercială (sursa: ABC News)
Internațional

Desele răzgândiri ale lui Trump în privința tarifelor sunt o "incertitudine strategică"

Trump mizează pe „incertitudine strategică” comercială. Ministrul de finanțe american, Scott Bessent, a apărat duminică politica tarifară a președintelui Donald Trump, prezentând-o drept un instrument de creare a „incertitudinii strategice” menite să ofere un avantaj Statelor Unite, transmite ABC. Tarife masive impuse partenerilor comerciali și Chinei După revenirea la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a introdus tarife vamale de cel puțin 10% pentru majoritatea partenerilor comerciali ai SUA, precum și o suprataxă suplimentară de 145% pentru majoritatea produselor importate din China. Citește și: Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”. Plus: „Sistemul de pensii speciale, monstruos” Beijingul a răspuns prin impunerea unor tarife proprii de 125% asupra produselor americane. Trump mizează pe „incertitudine strategică” comercială Într-un interviu acordat postului ABC, Scott Bessent a explicat că, în teoria jocurilor, „incertitudinea strategică” presupune să nu îți dezvălui limitele într-o negociere. „Nimeni nu este mai bine plasat decât președintele Trump pentru a crea acest efect de levier”, a subliniat Bessent, susținând eficiența strategiei comerciale adoptate. Progrese în negocierile comerciale cu țările asiatice Întrebat despre stadiul negocierilor comerciale inițiate de administrația Trump cu țările afectate de tarife, Bessent a precizat că „anumite negocieri înaintează foarte bine, în special cele cu statele asiatice”. În prezent, Washingtonul acordă prioritate discuțiilor cu aliați precum Japonia, Coreea de Sud și Elveția. Discuții incerte cu China privind un acord comercial Într-un interviu acordat revistei Time Magazine, Donald Trump a declarat că se poartă discuții cu China pentru a ajunge la un acord comercial, sugerând că o înțelegere ar putea fi finalizată în săptămânile următoare. Trump a menționat și o conversație telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, fără însă a oferi detalii privind data sau conținutul discuției. China neagă negocierile comerciale cu SUA Sâmbătă, China a negat oficial că ar purta negocieri comerciale cu Statele Unite. Scott Bessent a sugerat că această negare ar putea fi motivată de faptul că autoritățile de la Beijing „se adresează unui public diferit”.

Trump vrea gratis pe Panama, Suez (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump vrea tranzit gratuit pentru navele americane prin canalele Panama și Suez

Trump vrea gratis pe Panama, Suez. Donald Trump a solicitat sâmbătă ca navele militare și comerciale americane să aibă acces liber prin canalele Panama și Suez, cerându-i secretarului de stat Marco Rubio să gestioneze urgent această chestiune Trump vrea gratis pe Panama, Suez După luni de afirmații privind dorința de a recâștiga controlul asupra Canalului Panama, Donald Trump își extinde acum atenția și asupra Canalului Suez, două căi esențiale pentru comerțul mondial. Citește și: Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”. Plus: „Sistemul de pensii speciale, monstruos” „Navele americane, atât militare, cât și comerciale, ar trebui să aibă permisiunea de a tranzita gratuit canalele Panama și Suez. Aceste canale nu ar exista fără Statele Unite ale Americii”, a scris Trump pe rețeaua sa Truth Social. Trump a anunțat că i-a cerut secretarului de stat Marco Rubio să preia „imediat” dosarul referitor la libertatea de tranzit prin cele două canale maritime strategice. Tensiuni recurente în jurul Canalului Panama Încă înainte de începerea mandatului său, Donald Trump a exercitat presiuni asupra statului Panama, sugerând posibilitatea de a „recupera” Canalul Panama, construit de Statele Unite și administrat de acestea până în 1999. În baza unui acord semnat în 1977 de președintele Jimmy Carter, Panama a preluat controlul asupra canalului. În prezent, SUA și China sunt cei mai importanți utilizatori ai acestui pasaj, prin care trece circa 5% din comerțul maritim mondial. Recent, Washingtonul a obținut acordul pentru desfășurarea de trupe americane în jurul canalului, consolidând astfel influența sa strategică în zonă. Canalul Suez, afectat de criza din Yemen Canalul Suez, controlat de Egipt din 1956, era responsabil pentru aproximativ 10% din comerțul maritim mondial. Însă atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor comerciale, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, au redus drastic traficul. Statele Unite, alături de alte țări, au intervenit pentru a securiza ruta, însă scăderea tranzitului a afectat grav economia Egiptului, adâncită în cea mai severă criză economică din istoria sa.  

Președintele german, reticent cu „diplomația funerară” (sursa: Facebook/Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier)
Internațional

Președintele german dezumflă iluziile celor care așteaptă rezultate după întâlnirea Trump - Zelenski

Președintele german, reticent cu „diplomația funerară”. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat la prudență în ceea ce privește așteptările legate de rezultatele întâlnirilor politice desfășurate în marja funeraliilor Papei Francisc de la Roma. Președintele german, reticent cu „diplomația funerară” „Trebuie să nu uităm că este, înainte de toate, o înmormântare și că nu ar trebui să ne așteptăm la progrese majore în politica externă din această așa-zisă diplomație funerară”, a declarat Steinmeier, după slujba de la Vatican. Citește și: Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”. Plus: „Sistemul de pensii speciale, monstruos” Președintele german a subliniat că, în mod firesc, liderii care se cunosc între ei profită de ocazie pentru scurte discuții, dar a insistat că nu trebuie exagerată importanța acestor contacte: „Nu vă așteptați să se desfășoare vreo politică externă majoră aici”. Printre întâlnirile cele mai evidențiate s-a numărat cea dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, președinții SUA și Ucrainei. Trump și Zelenski: o întâlnire scurtă, dar promițătoare Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut o discuție de aproximativ 15 minute la Bazilica Sfântul Petru, față în față, într-un cadru sobru. Zelenski a descris întâlnirea pe rețeaua X ca fiind „o reuniune bună”, deși a recunoscut că a fost mai degrabă simbolică. Totuși, liderul ucrainean a subliniat că, dacă vor exista rezultate concrete, întâlnirea ar putea deveni „istorică”. Zelenski a insistat că prioritatea sa rămâne încetarea focului necondiționată în războiul cu Rusia, ca premisă pentru orice negociere. Inițial, era planificată o a doua rundă de discuții între Trump și Zelenski după funeralii, însă aceasta a fost anulată din cauza plecării președintelui american din Roma. Continuarea dialogului cu aliații europeni Între timp, Zelenski a continuat consultările cu aliații săi europeni, inclusiv cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer. Cei doi lideri europeni și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, în special după ce Trump a propus un plan de pace care prevedea, printre altele, recunoașterea controlului rus asupra Crimeei, punct respins ferm de Zelenski și de liderii europeni.

Trump, mesaj dur pentru Vladimir Putin (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump se simte dus cu vorba de Putin, condamnă atacurile rusești și amenință cu noi sancțiuni

Trump, mesaj dur pentru Vladimir Putin. Într-un mesaj postat pe rețeaua Truth Social, președintele american Donald Trump l-a acuzat pe Vladimir Putin că „probabil nu vrea să oprească războiul” din Ucraina și a amenințat Rusia cu noi sancțiuni. Trump, mesaj dur pentru Vladimir Putin Referindu-se la atacurile rusești asupra zonelor civile, Trump a afirmat că aceste acțiuni demonstrează lipsa de intenție a lui Putin de a încheia războiul, sugerând că liderul de la Kremlin ar trebui tratat prin „sancțiuni secundare” sau „sancțiuni bancare”. Citește și: Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”. Plus: „Sistemul de pensii speciale, monstruos” „Nu există niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone civile. Aceste acțiuni mă fac să mă gândesc că probabil nu vrea să oprească războiul, ci doar mă duce cu vorba, şi trebuie tratat diferit cu el, prin "Sancţiuni Secundare" sau "Bancare"?”, a scris președintele SUA. Critici pentru Obama și Biden În același mesaj, Trump a lansat atacuri și asupra predecesorilor săi Joe Biden și Barack Obama, precum și asupra jurnaliștilor americani care îi critică propunerea de plan de pace. „Orice acord aș încheia, oricât de bun ar fi, presa părtinitoare va vorbi de rău despre el”, a declarat Trump, criticându-l în special pe Peter Baker, jurnalist de la The New York Times. Donald Trump a susținut, încă o dată, că războiul ruso-ucrainean nu s-ar fi întâmplat dacă el ar fi fost la conducerea SUA. În mesajul său, el i-a acuzat pe Obama și Biden că au permis anexarea Crimeei de către Rusia fără reacție și că au lăsat în urmă „o mizerie” pe care el încearcă să o „curețe”. Întâlnirea dintre Trump și Zelenski la Roma Aflându-se la Roma, la funeraliile Papei Francisc, Trump a avut o scurtă întâlnire de 15 minute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Casa Albă a descris discuția drept „foarte productivă”, iar Zelenski a apreciat că întâlnirea ar putea deveni „istorică” dacă va conduce la o încetare necondiționată a focului în Ucraina. Propunerile de pace Planul de pace propus de Trump prevede încetarea permanentă a focului și recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei. De asemenea, Trump susține excluderea aderării Ucrainei la NATO (dar nu la UE), ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, plasarea centralei nucleare Zaporojie sub control american și garanții de securitate oferite Ucrainei de către state europene voluntare. În contrapropunerea transmisă Washingtonului, Ucraina și aliații europeni cer amânarea discuțiilor despre teritorii până după armistițiu, menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, garanții sporite de securitate pentru Ucraina și despăgubiri din partea Rusiei pentru daunele provocate de război. Tema Crimeei, subiect major de tensiune Tema statutului Crimeei a devenit un nou focar de tensiune între Ucraina și SUA. Zelenski a respins categoric ideea recunoașterii controlului rusesc asupra peninsulei, ceea ce a provocat o reacție virulentă din partea lui Trump. Președintele american l-a avertizat pe Zelenski că poate alege între pace acum sau „trei ani de lupte care pot duce la pierderea întregii țări”. Reacțiile liderilor europeni Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru o pace justă, subliniind că acum „îi revine președintelui Putin să demonstreze că dorește cu adevărat pacea”. Premierul britanic Keir Starmer a subliniat, după întâlnirea cu Zelenski, importanța menținerii eforturilor intense pentru încheierea conflictului. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a asigurat la rândul său pe Zelenski de sprijinul continuu al UE „la masa negocierilor pentru a obține o pace justă și durabilă”.

Zelenski, Trump, întâlnire la funeraliile Papei (sursa: Președinția Ucrainei)
Internațional

Zelenski și Trump, discuție în doi la Vatican. "Foarte productivă", a comunicat Casa Albă

Zelenski, Trump, întâlnire la funeraliile Papei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american Donald Trump au avut sâmbătă o scurtă întâlnire la Roma, la funeraliile Papei Francisc, a anunțat președinția ucraineană. Evenimentul vine la câteva ore după ce Donald Trump a declarat că Kievul și Moscova sunt „foarte aproape de un acord”. Zelenski, Trump, întâlnire la funeraliile Papei Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serhii Nikiforov, a confirmat că „reuniunea a avut loc și deja s-a terminat”, fără a oferi alte informații suplimentare despre conținutul discuțiilor. Citește și: Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”. Plus: „Sistemul de pensii speciale, monstruos” La rândul său, directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, a precizat că cei doi lideri „s-au întâlnit astăzi în cadru privat și au avut o discuție foarte productivă”. Potrivit acestuia, vor fi furnizate mai multe detalii despre această întrevedere în perioada următoare. O posibilă nouă întâlnire după funeralii Conform agenției italiene ANSA, Zelenski și Trump ar putea avea o nouă întrevedere după încheierea funeraliilor Papei Francisc, semn că dialogul dintre Washington și Kiev rămâne activ într-un context geopolitic tensionat. În noaptea de vineri spre sâmbătă, Donald Trump a afirmat că Rusia și Ucraina sunt „foarte aproape de un acord”, fără a dezvălui însă detalii concrete despre termenii discuțiilor. În paralel, Vladimir Putin a evocat și el „posibilitatea unor negocieri directe” între Moscova și Kiev. Dialog intensificat între Washington și Moscova Emisarul american Steve Witkoff, considerat un interlocutor privilegiat al Kremlinului, s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin pentru a patra oară de la relansarea dialogului ruso-american, inițiat de administrația Trump. Mai mulți oficiali ruși au confirmat că negocierile între cele două părți înaintează. Trump, critic la adresa lui Zelenski Pe de altă parte, Donald Trump și-a intensificat criticile la adresa lui Volodimir Zelenski, acuzând Ucraina că blochează finalizarea unui acord de pace. Această presiune este cu atât mai semnificativă cu cât Kievul depinde esențial de sprijinul militar american pentru a rezista invaziei ruse lansate în februarie 2022.

Orban vrea în UE pentru comerț (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Internațional

Viktor Orban nu vrea să scoată Ungaria din UE, deși Trump i-a sugerat asta

Orban vrea în UE pentru comerț. Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că nu intenționează să scoată Ungaria din Uniunea Europeană, ci dorește să contribuie, alături de alți conservatori, la transformarea UE pentru a redeveni „ceea ce a fost odinioară”. Orban vrea în UE pentru comerț Această declarație vine după ce premierul polonez Donald Tusk a sugerat că Orban ar plănui un „Hungexit”, mai ales în urma discuțiilor sale cu Donald Trump. Citește și: Eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați face CSM să se zvârcolească: Consiliul acuză discriminarea Într-un mesaj publicat pe platforma X, Viktor Orban i-a transmis lui Donald Tusk că Ungaria nu va părăsi UE, dar va încerca să o reformeze prin noul grup „Patrioți pentru Europa”. Orban a reafirmat că aderarea Ungariei și Poloniei la UE, în 2004, a avut loc într-un alt context, când „birocrații de la Bruxelles serveau poporul și nu propriile interese”. Discuțiile lui Orban cu Donald Trump despre viitorul Ungariei Orban a povestit că Donald Trump l-a întrebat în repetate rânduri dacă Ungaria va ieși din UE, însă premierul ungar a răspuns că nu va lua o astfel de decizie decât dacă va exista o ofertă mai avantajoasă. Orban a subliniat că 85% din exporturile Ungariei depind de piața europeană. Tensiuni permanente între Budapesta și Bruxelles Viktor Orban se află într-un conflict prelungit cu Comisia Europeană, acuzată de încălcări ale statului de drept, limitarea drepturilor comunității LGBT, control asupra presei și justiției și relații apropiate cu Rusia. Aceste conflicte au dus la suspendarea fondurilor europene pentru Ungaria, inclusiv Planul Național de Redresare și circa 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune. „Lupta” pentru fondurile europene Premierul ungar a anunțat că Ungaria a reușit deblocarea a circa 13 miliarde de euro, după intense negocieri cu Bruxelles-ul, și a promis că va continua să lupte pentru a recupera diferența rămasă. Orban a respins condițiile impuse de UE, precum deschiderea față de migranți și schimbarea politicii externe față de Ucraina, afirmând că preferă să continue „lupta” decât să facă concesii.

Trump anunță posibil acord Rusia, Ucraina (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Fără nici un fel de fundament, Trump anunță că Moscova și Kievul sunt aproape de un acord

Trump anunță posibil acord Rusia, Ucraina. Președintele american Donald Trump a anunțat că Rusia și Ucraina sunt „foarte aproape de un acord” și a cerut celor două părți să se întâlnească la cel mai înalt nivel pentru a-l finaliza Trump anunță posibil acord Rusia, Ucraina La scurt timp după sosirea sa la Roma, pentru funeraliile Papei, Donald Trump a transmis pe Truth Social: Citește și: Eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați face CSM să se zvârcolească: Consiliul acuză discriminarea "Sunt foarte aproape de un acord şi cele două părţi ar trebui să se întâlnească acum, la cel mai înalt nivel, pentru 'a-l finaliza' ". Întâlnire Trump-Zelenski la Vatican Vineri seara, Donald Trump și Prima Doamnă Melania Trump au sosit la Roma, aterizând pe aeroportul Leonardo da Vinci, marcând astfel prima vizită externă a președintelui de la revenirea la Casa Albă, în ianuarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat dorința de a se întâlni cu omologul său american la Vatican, însă vineri a anunțat că nu este sigur dacă va putea participa la funeraliile Papei Francisc. Sâmbătă, Roma va găzdui funeraliile Papei Francisc, la care și-au confirmat prezența aproximativ 50 de șefi de stat, zece suverani și peste 130 de delegații oficiale, potrivit informațiilor comunicate de Vatican.

Trump, atac la Zelenski privind Crimeea (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump îl atacă iar virulent pe Zelenski pentru că nu acceptă suveranitatea Rusiei asupra Crimeei

Trump, atac la Zelenski privind Crimeea. Președintele american Donald Trump l-a acuzat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski că împiedică procesul de pace cu Rusia, după ce acesta a declarat că Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova. Trump, atac la Zelenski privind Crimeea Într-o postare vehementă pe platforma Truth Social, Donald Trump a calificat declarația lui Zelenski despre Crimeea drept „incendiară” și „dăunătoare negocierilor de pace”. Citește și: Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Civilă, plus creșterea numărului de angajați cu 10%: salariile cresc cu 13%, veniturile - cu sub 3% Potrivit lui Trump, peninsula „a fost pierdută cu ani în urmă” și „nici măcar nu mai este un punct de discuție”. „Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască oficial Crimeea ca teritoriu rusesc, dar dacă o voia cu adevărat, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?”, a scris Trump. Acuzații de prelungire a conflictului Donald Trump a continuat să critice atitudinea liderului de la Kiev, acuzându-l că „nu are cărți în mână” și că „prelungește crimele” prin refuzul de a accepta realitatea anexării Crimeei, care a avut loc în 2014. Potrivit președintelui SUA, declarații de acest tip nu fac decât să îngreuneze calea spre un acord de pace. „Suntem foarte aproape de un acord care să pună capăt războiului, dar afirmațiile lui Zelenski nu ajută deloc”, a subliniat Trump. Critici reluate dintr-o confruntare mai veche Această critică nu este prima lansată de Donald Trump la adresa lui Zelenski. În luna martie, cei doi au avut o confruntare tensionată chiar în Biroul Oval de la Casa Albă. Acum, în contextul unor discuții internaționale în desfășurare la Londra, Trump pare să reia același ton dur: „Declarații inflamatoare precum cele ale lui Zelenski fac extrem de dificilă rezolvarea acestui conflict. Nu e nimic cu care să te mândrești!”, a conchis președintele american.

Trump vrea deportări rapide, fără procese (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Este nevoie de deportări în masă fără procese, spune Trump, iritat că e împiedicat de Curtea Supremă

Trump vrea deportări rapide, fără procese. Președintele american Donald Trump a declarat că are dreptul legal de a expulza migranții fără procese, în ciuda unei decizii recente a Curții Supreme care a blocat temporar deportarea unor zeci de venezueleni. Trump vrea deportări rapide, fără procese Declarația a fost făcută marți, în contextul în care liderul de la Casa Albă promovează o politică dură anti-imigrație încă de la începutul celui de-al doilea mandat. Citește și: Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Civilă, plus creșterea numărului de angajați cu 10%: salariile cresc cu 13%, veniturile - cu sub 3% Administrația Trump a invocat Legea inamicilor străini din 1798, un act rar folosit, pentru a justifica deportarea imediată a unor migranți acuzați că ar fi membri ai organizației infracționale Tren de Aragua. Conform acestei legi, președintele are puterea de a expulza cetățeni străini în perioada unui conflict, chiar și fără un proces individual. Curtea Supremă blochează temporar deportările Curtea Supremă a Statelor Unite a emis un ordin prin care interzice deportarea migranților vizați până la o decizie definitivă. Intervenția vine în urma unei petiții depuse de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), care susține că migranții nu au avut parte de un proces echitabil. Trump atacă sistemul judiciar În declarațiile sale, Trump a afirmat că Venezuela și alte țări „își golesc închisorile în Statele Unite”, trimițând „asasini, traficanți de droguri și bolnavi mintal”. Acesta a adăugat că procesele juridice individuale sunt imposibile pentru fiecare migrant și că amânarea deportărilor ar pune în pericol siguranța națională. Migranți trimiși în închisoarea CECOT În paralel cu disputa juridică, autoritățile americane au deportat deja peste 200 de venezueleni și salvadorieni, mulți fiind trimiși în închisoarea de maximă securitate CECOT din Salvador. Acțiunea face parte dintr-o serie mai amplă de măsuri anti-imigrație susținute de Trump în actualul mandat.

Musk se retrage din administrația Trump (sursa: X/SMX)
Internațional

Elon Musk renunță la atribuțiile guvernamentale după ce asocierea cu Trump a nenorocit Tesla

Musk se retrage din administrația Trump . Elon Musk a anunțat că își va reduce „semnificativ” implicarea în administrația Trump începând cu luna mai, pentru a se concentra pe redresarea companiei Tesla. Musk se retrage din administrația Trump Miliardarul american conduce în prezent Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), însă scăderea masivă a profitului Tesla l-a determinat să-și regândească prioritățile. Citește și: Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cum îl recunoaștem, cum îl putem preveni și de ce fiecare minut contează Tesla a raportat o prăbușire a profitului trimestrial cu 71%, ajungând la doar 409 milioane dolari, față de 1,39 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Venitul pe acțiune a fost de 0,12 dolari, mult sub estimările analiștilor. În plus, veniturile totale ale companiei au scăzut cu 9,2%, la 19,33 miliarde dolari, față de 21,30 miliarde anul trecut. Scădere a vânzărilor și vandalizări la nivel global Deși interesul pentru vehicule electrice este în creștere, Tesla se confruntă cu scăderi ale vânzărilor în piețe-cheie precum Europa și China. În plus, compania raportează vandalizări ale automobilelor și rețelei de dealeri la nivel mondial. Marja brută a scăzut și ea, ajungând la 16,3% de la 17,4%. Model Y mai ieftin și robotaxiuri Pentru a relansa vânzările, Tesla intenționează să lanseze în prima jumătate a anului o versiune mai accesibilă a SUV-ului Model Y. Totodată, în iunie va fi lansat un serviciu de robotaxiuri fără șofer în Austin, Texas, cu extindere ulterioară în alte orașe. Între timp, investitorii așteaptă lansarea unui vehicul electric low-cost, promis de Musk, dar despre care nu au apărut încă detalii oficiale. Tesla, în pericol să piardă supremația globală Concurența tot mai intensă pune presiune suplimentară pe Tesla. Potrivit Counterpoint Research, producătorul chinez BYD ar putea depăși Tesla în 2025 ca lider global în vânzările de vehicule electrice, cu o cotă de piață estimată la 15,7%, față de 15,3% pentru Tesla.

Trump participă la funeraliile Papei Francisc (sursa: Vatican News)
Internațional

Papa Francisc îl aduce pe Trump în Europa: președintele SUA a anunțat că va participa la funeralii

Trump participă la funeraliile Papei Francisc. Papa Francisc a încetat din viață la 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Cardinalii vor stabili marți data funeraliilor, la care președintele Donald Trump va fi prezent. Trump participă la funeraliile Papei Francisc Conform regulilor Vaticanului, cardinalii se reunesc marți dimineață la ora 09:00 pentru o primă congregație generală. Citește și: Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor” La finalul acestei întâlniri, va fi anunțată data oficială a funeraliilor, care ar putea avea loc între vineri și duminică. De asemenea, cardinalii vor începe procesul complex de alegere a viitorului suveran pontif, care va avea loc în următoarele săptămâni. La funeralii sunt așteptați zeci de șefi de stat și membri ai caselor regale, după modelul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea, în 2005. Președintele american Donald Trump a anunțat că va participa la ceremonie împreună cu soția sa, Melania. Dorința papei: simplitate și sobrietate în ultimul omagiu Începând de miercuri, trupul neînsuflețit al Papei Francisc va fi transferat de la reședința Santa Marta la Bazilica Sfântul Petru, unde va fi expus credincioșilor fără catafalc, conform voinței sale. În testament, Jorge Bergoglio a cerut să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, într-un mormânt simplu, fără decorațiuni, inscripționat doar cu numele său în latină: „Franciscus”. Mii de credincioși, în Piața Sfântul Petru Luni seara, la apus, mii de oameni s-au strâns în Piața Sfântul Petru pentru a se ruga, unii venind cu flori și lumânări. „Papa Francisc a încercat să ne arate că orientarea sexuală și rasa nu contează în ochii lui Dumnezeu”, a declarat un student mexican în vârstă de 22 de ani, aflat la Roma. Reacții emoționante și omagii din întreaga lume Lideri din întreaga lume, din Iran, Germania, SUA, UE, ONU, Liban, Israel și Autoritatea Palestiniană, i-au adus omagii Papei Francisc. Președintele rus Vladimir Putin l-a numit un „apărător al umanismului și justiției”, în timp ce omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit pentru rugăciunile sale pentru pace în Ucraina. Celebrul fotbalist Lionel Messi, care l-a cunoscut personal pe Papa Francisc, a scris un mesaj emoționant pe Instagram: „Un papă diferit, apropiat, argentinian… Odihnește-te în pace, Papa Francisc”. Un pontificat dedicat binelui comun Pe parcursul celor 12 ani de pontificat, Papa Francisc a fost o voce puternică în favoarea migranților, protecției mediului și justiției sociale. Deși nu a modificat pozițiile Bisericii privind avortul sau celibatul preoților, el a adus o perspectivă umanistă și incluzivă în mesajele sale publice. Reformator curajos într-o instituție rezistentă la schimbare Papa a încercat să reformeze Curia Romană, să sporească rolul femeilor și laicilor în viața Bisericii și să facă ordine în finanțele Vaticanului. De asemenea, a ridicat secretul pontifical în cazurile de abuz sexual și a impus reguli stricte pentru raportarea acestora. Cu toate acestea, organizațiile victimelor i-au reproșat că nu a mers suficient de departe.

Trump minimalizează scandalul scurgerii de informații (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump minimalizează noul scandal privind scurgerile de informații militare: "Încercați ceva nou!”

Trump minimalizează scandalul scurgerii de informații. Președintele american Donald Trump a sărit în apărarea lui Pete Hegseth, secretarul Apărării, în ciuda apariției unui nou scandal legat de divulgarea unor detalii sensibile despre atacuri aeriene în Yemen, într-un chat de grup pe Signal. Trump minimalizează scandalul scurgerii de informații La un eveniment organizat la Casa Albă, cu ocazia Paștelui, Donald Trump a fost întrebat despre noul scandal în care este implicat Pete Hegseth. Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion Președintele SUA a părut iritat și a repezit reporterul. „Iar vorbim despre Signal? Credeam că am terminat cu asta cu săptămâni în urmă. Înceracați să găsiți ceva nou” Conform presei americane, informațiile ar fi fost distribuite către membri apropiați ai familiei și colaboratori ai lui Hegseth, fără vreo funcție oficială în domeniul apărării. A doua scurgere de informații într-un grup privat Signal Potrivit CBS News, Hegseth ar fi transmis în 15 martie informații despre raiduri aeriene asupra Yemenului într-un grup Signal intitulat „Defense | Team Huddle”, creat chiar de el. Printre destinatari se numărau soția sa, Jennifer (fostă producătoare la Fox News), fratele său Phil și avocatul personal Tim Parlatore. Niciunul nu are atribuții directe care să justifice accesul la astfel de date. Anterior, o altă controversă izbucnise când un jurnalist fusese adăugat din greșeală într-un chat similar unde se discutau operațiuni împotriva rebelilor Houthi. Casa Albă: „Nu s-au transmis informații clasificate” Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, nu a negat explicit scurgerile, dar a insistat că Hegseth se bucură în continuare de sprijinul președintelui. Ea a afirmat că „Pete Hegseth conduce fenomenal Pentagonul” și a sugerat că scurgerile ar fi cauzate de rezistența internă față de reformele sale. Într-un răspuns trimis New York Times, Casa Albă a susținut că „nicio informație clasificată nu a fost împărtășită”. Hegseth evită întrebările directe, atacă presa Întrebat de reporteri despre acuzațiile din noul articol, Pete Hegseth a evitat răspunsurile directe, acuzând în schimb mass-media că este plină de „mincinoși care încearcă să distrugă oameni”. Hegseth a sugerat că informațiile din presă vin din partea oficialilor recent concediați din Pentagon. Săptămâna trecută, Hegseth a demis trei membri de rang înalt, pe care i-a acuzat de „dezvăluiri neautorizate”. Atacurile SUA în Yemen: zeci de morți și acuzații de crime de război Pe fondul controverselor de la Washington, raidurile americane continuă în Yemen, în contextul conflictului din Marea Roșie. Conform autorităților locale conduse de rebelii Houthi, cel mai recent atac asupra unui terminal petrolier din nord-vestul Yemenului a provocat cel puțin 74 de morți și 171 de răniți. Washingtonul susține că aceste lovituri sunt un răspuns la atacurile Houthi asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie. Rebelii afirmă că acțiunile lor vizează nave cu legături israeliene, americane sau britanice, în contextul sprijinului acordat Palestinei în conflictul din Gaza.

Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii (sursa: Pexels/Pixabay)
Internațional

Investitorii fug de America. Războiul comercial al lui Trump subminează piața bursieră americană

Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii. Agenda comercială agresivă a președintelui Donald Trump a zdruncinat piețele globale și a afectat serios imaginea Statelor Unite ca principală destinație pentru investiții, potrivit CNN. În ciuda promisiunilor unei „noi epoci de aur a Americii”, atractivitatea investițiilor în SUA începe să pălească. Tarifele lui Donald Trump sperie investitorii Potrivit analiștilor, citați de CNN, tarifele vamale introduse de președintele Trump marchează sfârșitul epocii în care SUA erau văzute ca lider incontestabil al piețelor globale. Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion Politica sa comercială a provocat incertitudine în mediul de afaceri și a dus la revizuiri negative ale previziunilor de creștere economică. Băncile de pe Wall Street au redus estimările pentru indicele S&P 500, iar directorii executivi au devenit tot mai prudenți în privința viitorului. Un sondaj recent realizat de Bank of America arată că un număr record de investitori globali intenționează să își reducă expunerea pe acțiunile americane, cel mai mare procent înregistrat din 2001 până acum. 73% dintre respondenți consideră că excepționalismul american a atins apogeul. Trei factori care au schimbat direcția capitalurilor Potrivit lui Alessio de Longis, strateg de investiții la Invesco, trei evenimente au determinat investitorii să își reorienteze strategiile: În ianuarie, modelul AI low-cost DeepSeek, similar cu ChatGPT, a surprins Silicon Valley și a contrazis ideea că SUA domină tehnologia AI. În luna februarie, politica externă americană mai puțin favorabilă Ucrainei a impulsionat cheltuielile de apărare în Germania, atrăgând investiții în Europa. În perioada martie – aprilie, strategia incoerentă privind tarifele vamale a determinat investitorii să caute piețe alternative. De Longis afirmă că portofoliul său a trecut de la o concentrare majoritară pe acțiunile americane la o abordare echilibrată între titluri din SUA și Europa. Investitorii redescoperă piețele internaționale Sondajele recente ale Asociației Americane a Investitorilor Individuali arată că peste 50% dintre participanți sunt pesimiști în privința pieței bursiere americane. Interesul pentru acțiuni internaționale crește – un semnal important după 15 ani de concentrare aproape exclusivă pe SUA. „Am început să primim tot mai multe solicitări de creștere a expunerii pe piețele internaționale”, spune Jason Blackwell, strateg la Focus Wealth Partners. În opinia sa, combinația dintre ascensiunea DeepSeek, dinamica europeană și tarifele impuse de Trump a dus la o reevaluare a strategiilor de investiții. Supremația economică a SUA, sub semnul întrebării În ciuda faptului că SUA generează 25% din PIB-ul global și reprezintă 65% din valoarea piețelor bursiere internaționale, mulți analiști cred că dominația sa ar putea scădea. Ajay Rajadhyaksha, analist la Barclays, subliniază că Europa a adoptat în sfârșit o politică de stimul fiscal major, devenind o alternativă viabilă pentru investitorii supraponderați pe piața americană. În același timp, companiile chineze precum Huawei sau BYD au făcut progrese tehnologice impresionante, iar guvernul chinez a început să sprijine din nou sectorul privat. Încrederea în economia americană, serios afectată Sondajul Bank of America din aprilie indică faptul că 49% dintre managerii de fonduri se așteaptă la o „aterizare dură” a economiei globale, în creștere față de 11% în martie. Aurul a crescut cu aproape 27% în acest an, semn că investitorii se îndreaptă spre active sigure. Dolarul american a slăbit semnificativ, iar indicele său a înregistrat cea mai slabă săptămână din 2022 încoace. Euro a atins cel mai înalt nivel față de dolar din ultimii trei ani. Analiștii Goldman Sachs avertizează că tarifele vamale ar putea afecta marjele de profit ale firmelor americane și veniturile reale ale consumatorilor, ceea ce ar submina avantajul competitiv al SUA și ar slăbi susținerea pentru dolarul puternic. O nouă ordine economică mondială? Krishna Guha, vicepreședinte la Evercore ISI, afirmă că evoluțiile recente ale piețelor reflectă o pierdere de încredere în politica economică a lui Trump. Renașterea producției interne, dorită de președintele SUA, poate afecta un sistem economic global interdependent în care SUA a fost centrul.   Potrivit lui Arun Sai de la Pictet Asset Management, insistența administrației Trump de a rescrie regulile comerțului mondial a contribuit la diminuarea fluxurilor de capital spre SUA. Chiar dacă bursa americană rămâne atractivă pe termen lung, investitorii caută diversificare și oportunități în alte regiuni. JP Morgan estimează că există o probabilitate de 60% pentru o recesiune globală în acest an. În acest context, investitorii europeni sunt tot mai reticenți în a aloca resurse semnificative pe piața americană.

Ted Cruz critică tarifele lui Trump (sursa: Facebook/Ted Cruz)
Internațional

Prima grupare republicană care-l atacă serios pe Trump: senatorul Ted Cruz critică vehement tarifele

Ted Cruz critică tarifele lui Trump. Senatorul republican Ted Cruz a criticat strategia tarifară a președintelui Donald Trump, avertizând că aceasta ar fi putut duce la un „măcel politic” pentru partid, dacă liderul de la Casa Albă nu ar fi dat parțial înapoi. Această declarație este doar cea mai recentă dovadă că senatorul din Texas încearcă să-și croiască un drum politic propriu, independent de linia oficială a Partidului Republican, potrivit Politico. Cruz își consolidează influența De la preluarea conducerii Comisiei pentru Comerț din Senat în ianuarie, Cruz — care nu și-a ascuns niciodată ambițiile prezidențiale — a început să-și impună prioritățile, chiar și în dezacord cu Casa Albă sau cu alți colegi republicani. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" În primele patru luni de mandat, a provocat iritare în rândul republicanilor din comisie și la Casa Albă prin promisiunea de a cita în fața Senatului directorii Big Tech, chiar dacă administrația menține relații bune cu aceștia. Refuzul colegilor săi de a-i acorda puterea unilaterală de a emite citații a dus la tensiuni interne. Cruz susține proiecte bipartizane, dar creează conflicte Senatorul texan s-a angajat în susținerea unor inițiative bipartizane, precum legislația privind siguranța aviației, finanțarea Gărzii de Coastă sau reglementarea plății sportivilor universitari. Cu toate acestea, a fost protagonistul unor confruntări aprinse în comisie, stârnind nemulțumirea senatoarei democrate Maria Cantwell, care a declarat: „Nu vreau să transformăm comisia într-o copie a Camerei Reprezentanților”. Ted Cruz critică tarifele lui Trump Deși Trump a încercat să reducă disidența în interiorul partidului, Cruz a ales să-și exprime public rezervele față de războiul comercial. „Îi cer președintelui să asculte vocile îngerilor, nu ale demonilor”, a spus Cruz, subliniind că este în contact constant cu Trump și cu Casa Albă. Mesajul lui Cruz privind tarifele a fost apreciat de unii colegi republicani, precum senatorul Jerry Moran, care a susținut o legislație pentru limitarea autorității prezidențiale în materie de tarife și a declarat că intervenția lui Cruz a fost „foarte utilă”. Profil politic distinct Chiar dacă Comisia pentru Comerț nu este una cu vizibilitate publică majoră, Cruz o folosește pentru a-și construi un profil politic distinct. A promovat supravegherea giganților tech, a exprimat scepticism față de tarife și a încurajat colaborarea bipartizană pe teme sensibile. Imagine controversată: între respect și ironie Cruz are o reputație controversată: este frecvent criticat de stânga și deseori irită propriii colegi republicani prin stilul său considerat exhibiționist. Este cunoscut pentru momentul în care a citit „Green Eggs and Ham” în timpul unui filibuster în Senat în 2013, dar și pentru podcastul său zilnic, folosit pentru a-și consolida brandul personal. Candidatura din 2028 Întrebat direct dacă intenționează să candideze la președinție, Cruz a evitat un răspuns. „Avem foarte mult de muncă. Președintele Trump a câștigat un mandat puternic, iar eu sunt concentrat 100% pe implementarea promisiunilor sale”, a declarat senatorul. Distanțarea de Trump Cruz alege cu grijă momentele în care să se alinieze cu Trump. A organizat audieri care sprijină argumentele fostului președinte privind controlul asupra Groenlandei și Canalului Panama și a sprijinit un proiect legislativ inițiat de Melania Trump pentru combaterea pornografiei de răzbunare generate de AI, adoptat deja de Senat. Reacții pozitive din ambele tabere politice Mai mulți senatori republicani au lăudat stilul direct al lui Cruz. Senatorul Tim Sheehy l-a descris ca având „un simț al umorului inspirat”, iar Cynthia Lummis l-a numit „o gură de aer proaspăt”. Inclusiv unii democrați, precum senatorul Brian Schatz, au exprimat dorința de a colabora cu Cruz pe proiecte comune, în ciuda divergențelor anterioare privind citațiile.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră