Profesorii de la Harvard dau în judecată administrația Trump pentru a bloca tăierea fondurilor federale

Harvard vs Trump, luptă pentru finanțare. Profesorii Universității Harvard, prin intermediul Asociației Americane a Profesorilor Universitari (AAUP), au intentat un proces împotriva administrației Trump, potrivit CNN. Motivul? O posibilă suspendare a finanțării federale de aproape 9 miliarde de dolari, condiționată de schimbări majore de politică internă la nivelul universității.
Harvard vs Trump, luptă pentru finanțare
Procesul a fost însoțit de o solicitare pentru o ordonanță temporară de restricție, prin care să se oprească imediat orice încercare a administrației Trump de a întrerupe finanțarea federală către Harvard.
Potrivit documentelor depuse, decizia guvernului pune în pericol independența academică și dreptul la liberă exprimare al profesorilor și studenților.
Eliminarea programelor de diversitate și interzicerea măștilor
Universitatea a primit recent o scrisoare din partea unui grup de lucru federal care includea cerințe drastice pentru continuarea finanțării.
Printre acestea: desființarea programelor de diversitate, echitate și incluziune (DEI), interzicerea purtării măștilor în timpul protestelor de pe campus și colaborare completă cu autoritățile de imigrare.
Scrisoarea a venit în contextul intensificării eforturilor federale de combatere a antisemitismului în campusuri universitare, pe fondul tensiunilor legate de conflictul Israel-Hamas.
Profesorii acuză o încălcare a libertății academice
Reclamanții susțin că acțiunile administrației Trump încalcă Primul Amendament și Titlul VI din Legea Drepturilor Civile, care interzice discriminarea în programele finanțate de stat.
Procesul atrage atenția că este pentru prima dată când o universitate de talia Harvard se confruntă cu o amenințare atât de directă la adresa autonomiei sale instituționale.
„Oficialii executivi nu pot constrânge o universitate privată să reducă la tăcere libertatea academică prin folosirea pârghiilor financiare ale guvernului federal”, se arată în dosarul depus în instanță.
Suspendarea finanțării, considerată „iminentă”
Scrisoarea administrației face parte dintr-o anchetă amplă a mai multor agenții federale, care analizează contracte și granturi în valoare de peste 8,7 miliarde de dolari între Harvard și guvernul federal.
Precedentele sunt îngrijorătoare: Universitatea Columbia a pierdut deja 400 de milioane de dolari în finanțare federală, după ce nu a respectat cerințele administrației Trump.
Ulterior, Columbia a anunțat o serie de modificări de politică, considerate concesii făcute guvernului.
Impact major asupra cercetării academice
Profesorii afirmă că această revizuire a provocat deja „daune grave și ireparabile”, prin blocarea cercetării în domenii fără legătură cu acuzațiile de antisemitism.
Programele academice întregi ar putea fi închise dacă nu se aliniază viziunii ideologice impuse de guvern, potrivit plângerii.
Președintele interimar al Harvard, Alan Garber, a avertizat că retragerea fondurilor ar periclita cercetări științifice esențiale și chiar salvatoare de vieți.
Apărarea libertății de exprimare universitară
Andrew Manuel Crespo, profesor de drept la Harvard și consilier juridic al AAUP, a declarat că guvernul nu are dreptul să pedepsească opiniile critice prin tăierea fondurilor.
„Profesorii de la Harvard au dreptul constituțional de a preda, cerceta și vorbi liber, fără teama că vor fi sancționați financiar pentru opiniile lor”, a declarat Crespo.