/

Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile

Putin, razna Kasparov, finanțat din Ucraina
Putin, razna: Kasparov, finanțat din Ucraina (sursa: Inquam Photos/George Călin)

Putin, razna: Kasparov, finanțat din Ucraina. Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, au fost desemnaţi vineri drept „agenţi ai străinătăţii” în Rusia, a informat Ministerul rus de Justiţie, notează AFP.

Putin, razna: Kasparov, finanțat din Ucraina

Această etichetă infamă, care aminteşte de „duşmanii poporului” din perioada sovietică, este folosită pe scara largă împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului acuzaţi că desfăşoară activităţi politice finanţate din străinătate.

„Agenţii străinătăţii” sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri complicate, sub ameninţarea unor grave sancţiuni. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

În lista actualizată de pe site-ul său, Ministerul rus de Justiţiei susţine că Mihail Hodorkovski, 58 de ani, şi Garry Kasparov, 59 de ani, au „surse” din Ucraina pentru a-şi finanţa activităţile.

Doi disidenți în exil

Fost campion mondial la şah, Garry Kasparov este opozant de multă vreme al preşedintelui Vladimir Putin şi trăieşte în exil în Statele Unite de aproape zece ani.

Mihail Hodorkovski a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia în anii 1990, înainte de a intra în opoziţie cu Kremlinul când Vladimir Putin a venit la putere în 2000.

Citește și: Rusia va tăia, de sâmbătă, gazele furnizate Finlandei, fiindcă refuză să plătească în ruble. Este a treia țară care pierde accesul la gaze rusești

El a stat zece ani în închisoare, între 2003 şi 2013, şi de atunci trăieşte în exil. Ani de zile, el a finanţat printre altele, în Rusia, organizaţia de opoziţie Open Russia, care s-a dizolvat în mai 2021 în faţa represiunii în creştere.

Putin, bolnav?

„Cred că dacă ştiam numele unor oameni care complotează împotriva lui Putin aceştia erau de mult timp morţi. Pentru că Putin ar fi ştiut dinainte. Eu sunt un jucător de şah, sunt obişnuit să comentez fapte, nu speculaţii şi zvonuri.

Nu am idee dacă Vladimir Putin este bolnav din punct de vedere psihic sau fizic. Probabil, pentru că nu arată bine, dar de unde să ştiu? Am citit câteva cărţi de istorie şi am înţeles că dictatorii sunt în pericol atunci când îşi arată slăbiciunile.

Războiul din Ucraina, esențial pentru soarta lui Putin

Aşa că, deşi nu am cunoştinţe despre vreo conspiraţie în acest moment, pot să vă asigur că ceva s-ar putea întâmpla dacă Putin pierde războiul din Ucraina. Sper că termenul este <când> nu <dacă>. Pentru că sancţiunile vor forţa milioane de ruşi să iasă în stradă pentru a protesta vizavi de deteriorarea drastică a condiţiilor de trai.

Cred că asemenea multor dictatori dinaintea lui, Putin va ajunge… îşi va încheia cariera politică fără voinţa lui. Şi asta s-ar putea întâmpla mult mai devreme decât îşi imaginează lumea. Viitorul dictaturii lui Vladimir Putin depinde exclusiv de rezultatul războiului din Ucraina”, a spus Kasparov la București, unde a fost recent.

22 de ani de putere

Fostul jucător profesionist de şah a arătat că Putin se află astăzi într-o capcană şi că el nu poate accepta o înfrângere militară şi politică pentru că realizează că pierderea războiului va însemna sfârşitul dictaturii sale.

„Putin este un dictator care este la putere în Rusia de 22 de ani. Realitatea lui poate fi distorsionată. De fapt, e destul de probabil să fie distorsionată. 22 de ani de putere absolută afectează orice persoană. Chiar şi o persoană cu cele mai nobile intenţii şi un intelect de excepţie.

În realitatea lui, Putin este raţional. A comis atât de multe fapte reprobabile în trecut, începând cu Groznîi, continuând cu uciderea adversarilor politici şi încheind cu anexarea Crimeei… deci este o lungă listă, dar fără nicio consecinţă. Din perspectiva lui, ceea ce se întâmplă azi în Ucraina, a fost rezultatul unei noi întrebări <De ce nu?> .

„Putin este într-o capcană acum”

Dictatorii întotdeauna întreabă <De ce nu?> şi nu <De ce?>. El a crezut că va cuceri Kievul în câteva zile, de altfel şi serviciile americane au crezut că va fi un război scurt, şi apoi îşi va pune păpuşa la conducerea Guvernului Ucrainei. Şi apoi se va aşeza la masa negocierilor.

Cred că a fost surprins neplăcut de răspunsul şi de rezistenţa ucrainenilor, de eroismul lor şi de unitatea lumii libere care a susţinut Ucraina. Deci probabil că realitatea lui Putin se îndreaptă gradual spre punctul de întâlnire cu realitatea noastră. Iar pentru el este o descoperire total neplăcută.

Dar Putin este într-o capcană acum. El nu poate accepta o înfrângere militară şi politică, pentru că el realizează că pierderea războiului va însemna sfârşitul dictaturii. De aceea va încerca să arunce în acest război toate resursele pe care le deţine pentru a schimba cursul evenimentelor. Dar cred că strădaniile lui vin prea târziu”, a explicat Kasparov.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea
16:04Sistarea furnizării gazului rusesc în UE prin Ucraina este salutată de Polonia, dar criticată vehement de Slovacia
15:53Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina
15:48Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor. A fost găsit după două ore de căutări
15:47Atac înspăimântător la New Orleans: după ce a intrat cu un camion în mulțime, șoferul a coborât și a început să tragă cu arma. Zece morți, zeci de răniți
15:35Premieră în UE: Ungaria pierde un miliard de euro din cauza unor încălcări ale statului de drept
15:29Datoria guvernamentală a depășit 931 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB
12:29Magistrații români au încheiat anul 2024 cu o pensie medie de 25.184 de lei, din care 21.945 de lei este subvenția contribuabililor
11:57VIDEO Ciolacu, noi culmi ale penibilului: înainte de Anul Nou, și-a tatuat pe mână „Nu se mărește TVA-ul”. Dar a mărit alte taxe și a înghețat pensiile