Putin, făcut praf de aliații iranieni. Teheranul a informat Moscova asupra posibilităţii unei „operaţiuni teroriste” majore pe teritoriul ei înaintea masacrului comis luna trecută într-o sală de concerte din apropierea capitalei ruse, au declarat trei surse familiare cu chestiunea, citate luni de Reuters, potrivit Agerpres.
Putin, făcut praf de aliații iranieni
În cel mai letal atac de pe teritoriul Rusiei din ultimii 20 de ani, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul cu arme automate la 22 martie asupra participanţilor la concertul din Crocus City Hall, ucigând cel puţin 144 de persoane într-un atentat revendicat de gruparea militantă Stat Islamic.
„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtăşit cu Moscova informaţii despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, obţinute în timpul interogatoriilor celor arestaţi în legătură cu atacurile cu bombă letale din Iran”, a spus o sursă.
Ministerul iranian al Informaţiilor a anunţat în ianuarie că a arestat 35 de persoane având legături cu două atacuri cu bombă la 3 ianuarie în oraşul Kerman (sud-est), în care au fost ucise aproape 100 de persoane. Pe 19 ianuarie, ministerul a declarat că a arestat un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a grupării Stat Islamic, cu baza în Afganistan.
ISIS-K, atentat pe 3 ianuarie în Iran
Stat Islamic a revendicat exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluţia Islamică din 1979. Surse din informaţiile americane au spus că ISIS-K a comis atât atacurile din 3 ianuarie în Iran, cât şi atentatul din 22 martie de la Moscova.
Stat Islamic a ocupat cândva zone mari din Irak şi Siria, impunând o domnie a terorii şi inspirând atacuri comise de un nou tip de terorişti, aşa-numiţii „lupi singuratici”, în ţări occidentale, dar a fost declarat învins în 2017.
Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai înfricoşătoare ramuri ale sale, a ridicat din nou profilul grupului cu vărsări de sânge pe scară largă.
Iranul informase Moscova că teroriștii erau în Rusia
ISIS-K, numit după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părţi din Iran, Turkmenistan şi Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârşitul anului 2014 şi şi-a stabilit rapid o reputaţie de brutalitate extremă.
O a doua sursă, care a cerut de asemenea anonimatul din cauza sensibilităţii problemei, a spus că informaţiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent nu aveau detalii specifice cu privire la momentul şi ţinta exactă.
„Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiţi să se pregătească pentru o operaţiune semnificativă în Rusia (…). Unul dintre teroriştii (arestaţi în Iran) a spus că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia”, a spus a doua sursă.
O a treia sursă, un înalt oficial de securitate, a declarat: „Întrucât Iranul a fost victima unor atacuri teroriste timp de ani de zile, autorităţile iraniene şi-au îndeplinit obligaţia de a alerta Moscova pe baza informaţiilor obţinute de la teroriştii arestaţi”.
Kremlinul face pe niznaiul
Ministerul de Externe iranian nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Casa Albă nu a comentat această chestiune.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu are nicio informaţie despre avertismentul iranian adresat Moscovei cu privire la o „operaţiune teroristă” în Rusia.
O sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane în legătură cu un atac iminent în Rusia a spus că se bazează pe interceptări de „discuţii” între militanţi ISIS-K.
Contestând afirmaţiile SUA, Rusia a declarat că ea crede că Ucraina are legătură cu atacul, fără a furniza dovezi. Kievul a negat cu fermitate afirmaţia.
Cu toate acestea, este mai greu pentru Rusia să respingă informaţiile de la aliatul diplomatic Iran cu privire la atac, care a ridicat semne de întrebare legate de eficacitatea serviciilor de securitate ruse, notează Reuters. Moscova şi Teheranul, ambele sub sancţiuni occidentale, au aprofundat cooperarea militară şi de altă natură de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Autorii masacrului, tadjici
Atât atacurile de la Kerman, cât şi cele de lângă Moscova au implicat cetăţeni tadjici. ISIS-K a recrutat în mod agresiv din Tadjikistan, o fostă republică sovietică săracă, spun experţi în securitate.
Sursele au declarat că Iranul a discutat despre preocupările sale de securitate cu Tadjikistanul. O sursă diplomatică din Tadjikistan a confirmat că Teheranul a discutat recent cu Duşanbe problema implicării crescânde a etnicilor tadjici în activităţi militante.
Stat Islamic întreţine o ură virulentă faţă de şiiţi – secta dominantă a Iranului şi de asemenea ţinta atacurilor afiliaţilor săi în Afganistan. SI îi consideră apostaţi.
În 2022, Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra unui altar şiit în Iran, în care au fost ucise 13 persoane. Teheranul a identificat atacatorul ca fiind un cetăţean tadjic.
Atacurile anterioare revendicate de Stat Islamic includ două atentate cu bombă în 2017 care au vizat parlamentul Iranului şi mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.