luni 31 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: avertizare

23 articole
Internațional

Rusia poate ataca Polonia până în 2030, dacă învinge Ucraina, spune ministrul polonez de Externe

Polonia avertizează asupra pericolului agresiunii ruse. Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a lansat luni un avertisment privind necesitatea pregătirii pentru o posibilă agresiune rusă înainte de finalul acestui deceniu. Polonia avertizează asupra pericolului agresiunii ruse Potrivit acestuia, Rusia nu poate învinge singură Ucraina în prezent, dar dacă ar reuși să exploateze resursele acestei țări, ar putea deveni o amenințare majoră pentru alte state. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Într-un interviu acordat postului de radio TOK FM, Sikorski a explicat că Rusia nu dispune în prezent de capacitatea de a înfrânge Ucraina fără sprijin extern. Cu toate acestea, dacă Moscova ar reuși să preia controlul asupra potențialului industrial, uman și militar al Ucrainei, balanța de putere s-ar putea schimba dramatic. „Trebuie să ne pregătim pentru o posibilă agresiune mai largă a Rusiei spre sfârșitul deceniului”, a avertizat șeful diplomației poloneze. Riscul unei escaladări militare dacă Ucraina cedează Sikorski a explicat că, în prezent, Rusia este limitată de războiul pe care îl poartă împotriva Ucrainei. Totuși, o eventuală capitulare forțată a Ucrainei ar putea schimba radical situația geopolitică din regiune. „Dacă Rusia ar captura resursele industriale și umane ale Ucrainei, inclusiv armata sa – cea mai mare din Europa în tabăra aliată – acest lucru ar avea consecințe majore”, a subliniat Sikorski. Negocieri internaționale în desfășurare Ministrul polonez s-a referit și la discuțiile care au loc în prezent în Arabia Saudită, unde SUA, Ucraina și Rusia participă separat. Acesta și-a exprimat speranța că negocierile vor conduce la o încetare a focului și la pace, dar a subliniat că Ucraina nu trebuie privită ca o „victimă voluntară” a agresiunii ruse. „Ucraina are aliați puternici de partea sa, inclusiv Uniunea Europeană și Polonia”, a subliniat Sikorski. Supraviețuirea Ucrainei, o prioritate strategică În ceea ce privește viitorul Ucrainei, șeful diplomației poloneze a evidențiat importanța menținerii suveranității acestei țări. El a punctat că obiectivul principal este ca Ucraina să rămână un stat independent, capabil să își aleagă propriile conducere și să decidă asupra viitorului său european și internațional. „Cel mai important lucru este ca Ucraina să supraviețuiască ca o națiune care își poate alege liderii și care controlează majoritatea teritoriului său”, a concluzionat Sikorski.

Polonia avertizează asupra pericolului agresiunii ruse (sursa: Facebook/Radosław Sikorski)
Germania avertizează asupra călătoriilor în SUA (sursa: Pexels/Omar Ramadan)
Internațional

Germania își avertizează cetățenii în legătură cu călătoriile în SUA

Germania avertizează asupra călătoriilor în SUA. Guvernul german a revizuit marți recomandările de călătorie pentru Statele Unite, subliniind că nici viza americană, nici autorizația ESTA nu garantează automat intrarea în țară. Decizia vine după ce mai mulți cetățeni germani au fost reținuți la frontieră, a anunțat Ministerul de Externe de la Berlin. Germania avertizează asupra călătoriilor în SUA Ministerul de Externe german a actualizat informațiile oficiale pentru a clarifica faptul că autoritățile americane de frontieră au ultimul cuvânt în privința acceptării vizitatorilor, indiferent de documentele de călătorie deținute. Citește și: Lovitură pentru Antonescu, șanse mari pentru ca Simion să prindă turul doi: Anamaria Gavrilă s-a retras din competiția pentru Cotroceni „Decizia finală dacă o persoană poate intra în SUA le aparține autorităților americane de frontieră”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului. Cu toate acestea, oficialul german a precizat că această modificare nu constituie un avertisment de călătorie, ci doar o clarificare menită să evite eventuale confuzii. Politica de imigrație a SUA, sub monitorizarea Berlinului Schimbarea recomandărilor vine pe fondul unei politici de imigrație mai stricte impuse de administrația Trump. După învestirea sa pe 20 ianuarie, președintele american a semnat mai multe ordine executive care vizează controale mai stricte la frontiere, verificări riguroase pentru vize, măsuri dure împotriva migranților fără documente. Autoritățile germane analizează dacă recentele rețineri ale unor cetățeni germani la intrarea în SUA sunt rezultatul unei schimbări de politică. Cetățeni germani reținuți la frontieră Ministerul de Externe german a confirmat că trei cetățeni germani au fost reținuți recent la intrarea în SUA. Două cazuri au fost soluționate, iar persoanele respective s-au întors în Germania. Un al treilea caz este încă în desfășurare, fiind gestionat de consulatul german din Boston. Potrivit postului american WGBH, un cetățean german posesor de Carte Verde (Green Card) a fost reținut în martie pe aeroportul din Boston și se află într-un centru de detenție. Berlinul nu a oferit încă detalii despre situația actuală a acestuia. Ce trebuie să știe călătorii germani despre SUA? Actualizarea recomandărilor de călătorie subliniază că obținerea unei autorizări ESTA sau a unei vize SUA nu garantează accesul în țară. Autoritățile de frontieră au dreptul să refuze intrarea, indiferent de documentele prezentate. Germanii care intenționează să călătorească în SUA sunt sfătuiți să fie conștienți de aceste reguli și să se informeze în prealabil pentru a evita situații neplăcute.  

Avertismentul lui Donald Trump pentru Zelenski (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Trump, nou atac la adresa lui Zelenski: "America nu va mai tolera asta prea mult timp"

Avertismentul lui Donald Trump pentru Zelenski. Președintele american Donald Trump a lansat luni un nou atac la adresa liderului ucrainean Volodimir Zelenski, criticând declarațiile acestuia despre perspectivele păcii în Ucraina. Avertismentul lui Donald Trump pentru Zelenski Pe rețeaua sa socială, Truth Social, Trump a transmis că „America nu va mai tolera asta prea mult timp”, făcând referire la poziția lui Zelenski privind continuarea ostilităților. Citește și: Procuror care face tranzacții cu criptomonede și cerea poliției să-l păzească la tir cu arcul, trimis în judecată disciplinară Mesajul lui Trump vine în contextul unui articol Associated Press, intitulat „Zelenski susține că sfârșitul războiului din Ucraina este «foarte, foarte departe»”, pe care liderul american l-a comentat dur: „Este cel mai prost lucru pe care putea să-l spună și America nu va mai tolera asta prea mult timp”, a scris Trump. Trump: „Zelenski nu vrea pace cât timp primește ajutor” Donald Trump a continuat criticile la adresa președintelui ucrainean, acuzându-l că nu își dorește încetarea războiului câtă vreme beneficiază de sprijinul Statelor Unite și al Europei. „Este așa cum am spus, tipul ăsta nu vrea ca acolo să fie pace atâta timp cât are sprijin american. Europa, în întâlnirea pe care au avut-o cu Zelenski, a afirmat categoric că nu poate face acest lucru fără SUA”, a adăugat Trump pe Truth Social. Întâlnirea tensionată de la Casa Albă Declarațiile lui Donald Trump vin la scurt timp după ce, vineri, a avut loc un schimb acid între liderul american și Volodimir Zelenski, chiar în Biroul Oval al Casei Albe. Întâlnirea fusese programată pentru semnarea unui acord privind resursele naturale ale Ucrainei, însă ceremonia nu a mai avut loc. Trump și Vance l-au acuzat pe Zelenski de lipsă de recunoștință față de sprijinul militar oferit de SUA și de atitudine lipsită de respect față de partenerii americani.

Macron avertizează: Putin amenință Moldova, România (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Internațional

Macron: Dacă Putin nu e oprit, "va merge sigur în Republica Moldova şi poate în România"

Macron avertizează: Putin amenință Moldova, România. Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment ferm cu privire la pericolul reprezentat de Vladimir Putin. Într-un interviu acordat mai multor publicații franceze, printre care Le Parisien, Macron a subliniat că, dacă liderul rus nu va fi oprit în Ucraina, următoarele ținte ar putea fi Republica Moldova și România. Macron avertizează: Putin amenință Moldova, România „Dacă președintele rus Vladimir Putin, care a invadat Ucraina în 2022, nu este oprit, va merge sigur în (Republica) Moldova și poate mai departe, în România”, a declarat Emmanuel Macron. Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan Președintele Franței a atras atenția și asupra riscurilor majore pe care le-ar presupune o eventuală dezangajare a Statelor Unite din sprijinirea Ucrainei. Potrivit lui Macron, un astfel de pas nu ar fi în interesul Washingtonului. „Ceea ce au făcut Statele Unite în ultimii trei ani este în deplină concordanță cu tradiția lor diplomatică și militară”, a subliniat Macron. Mai mult, dacă SUA ar accepta o încetare a focului fără garanții solide de securitate pentru Ucraina, „capacitatea lor de descurajare geostrategică față de Rusia, China și alții ar dispărea în aceeași zi”, a avertizat liderul de la Elysee. O apărare europeană comună Macron a pledat și pentru o accelerare a proiectelor comune de apărare la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestuia, statele membre trebuie să avanseze rapid spre o finanțare comună masivă, dedicată securității europene. „Am dat mandat Comisiei Europene pentru a defini nevoile de capacități pentru a construi o apărare comună”, a precizat președintele francez. Liderii UE urmează să se întâlnească joi, la Bruxelles, într-un summit decisiv, în care vor discuta aceste propuneri. Macron insistă asupra urgenței mobilizării „cu sute de miliarde de euro” pentru a garanta securitatea colectivă a Europei.  

Ninsoare și lapoviță până luni seara (sursa: Facebook/Poliția Română)
Eveniment

Ninsoare și lapoviță până luni seara

Ninsoare și lapoviță până luni seara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o informare meteo de ninsoare, vânt puternic și răcire accentuată, valabilă până luni, 3 februarie, la ora 22:00. Fenomenele meteo severe vor afecta întreaga țară, cu variații regionale în ceea ce privește tipul precipitațiilor și intensitatea vântului. Ninsoare și lapoviță până luni seara Meteorologii anunță că precipitațiile vor fi prezente pe arii extinse în nordul țării pe parcursul zilei de duminică, urmând să se extindă în centrul, estul și sud-estul țării în noaptea de duminică spre luni. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Ninsori abundente vor avea loc în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei. Se va depune un strat de zăpadă între 1 și 5 cm, iar în Carpații Orientali stratul poate ajunge până la 10 cm. În restul regiunilor, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, cu posibilitatea formării poleiului sau ghețușului izolat. Vânt puternic și rafale de până la 80 km/h Vântul se va intensifica începând de luni, 3 februarie, în mai multe zone. În est, sud-est și sud-vest: Rafale de 40 - 45 km/h În zona montană înaltă, răbufniri de 60 - 80 km/h în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură Temperaturi în scădere Pe măsură ce frontul atmosferic traversează România, temperaturile vor scădea semnificativ. Duminică, se va înregistra prima scădere semnificativă a temperaturilor în nord-vest și nord Luni, răcirea se va extinde în toată țara, cu minime preponderent negative Meteorologii avertizează că întreaga săptămână va fi marcată de vreme rece, cu temperaturi ce pot deveni geroase în depresiunile din nord și centru. De asemenea, vântul va continua să bată cu intensificări temporare în regiunile estice și la munte. Recomandări pentru șoferi și populație Având în vedere condițiile meteo severe, autoritățile recomandă evitarea călătoriilor neesențiale în zonele afectate de ninsoare și viscol. De asemenea, echiparea corespunzătoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante, atenție sporită la polei și carosabil alunecos și protejarea împotriva frigului, mai ales în zonele unde se așteaptă ger și vânt puternic.

Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice (sursa: Facebook/Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA")
Eveniment

Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice

Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice. CNS Cartel Alfa a lansat un avertisment dur referitor la situația politică și economică a României, acuzând clasa politică de lipsă de transparență și de decizii hazardate. Potrivit comunicatului transmis sâmbătă, decidenții politici ignoră dialogul cu cetățenii și se concentrează exclusiv pe interese proprii. Cartel Alfa avertizează asupra crizei economice Potrivit CNS Cartel Alfa, degradarea ratingului de credit al României de către agenția internațională Fitch, în decembrie 2024, a accentuat criza politică și economică. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia România are cele mai ridicate dobânzi de împrumut din Europa Centrală și de Est, iar instabilitatea locală este alimentată de două mari deficite: Deficitul bugetar: Aproximativ 8,6% din PIB, conform datelor Ministerului de Finanțe. Deficitul comercial: Creștere de 17,7% față de 2023, cauzată de dezechilibrul dintre exporturi și importuri. Cheltuielile Publice, realitate vs. retorică politică În ciuda acuzațiilor că nivelul cheltuielilor publice este cauza principală a deficitului, datele Eurostat contrazic această idee. România cheltuie doar 40,3% din PIB, sub media europeană de 49%. De asemenea, afirmația conform căreia România are cel mai mare număr de bugetari este falsă, numărul angajaților din administrația publică fiind cel mai scăzut raportat la populație din Europa. Pierderea încrederii economice Potrivit sindicaliștilor, criza politică este amplificată de incertitudinea din industria europeană, mai ales în Germania, unde scăderea încrederii în rândul industriașilor are efecte negative și asupra României. Mai multe companii industriale au anunțat restructurări și reduceri de personal. Această scădere a producției industriale, alături de polarizarea politică și lipsa de transparență, adâncește criza din România. Austeritate discriminatorie CNS Cartel Alfa critică Guvernul Ciolacu II pentru lipsa consultării publice și aplicarea unor măsuri de austeritate percepute drept discriminatorii, precum eliminarea scutirilor pentru construcții, IT și agricultură. Sindicatul amintește și de scutiri de TVA pentru jocurile de noroc și impozitarea dobânzilor bancare, dar exceptarea criptomonedelor. Circ politic Sindicaliștii subliniază incoerența mesajelor transmise de guvernanți, oferind exemplul TVA-ului. În timp ce premierul declară că nu va fi crescut, alți membri ai coaliției admit posibilitatea acestei măsuri. Această lipsă de direcție clară afectează încrederea publicului și creează un climat economic instabil. Solicitări și soluții CNS Cartel Alfa cere clasei politice să-și asume responsabilitatea mandatului oferit de cetățeni, să inițieze un dialog real cu partenerii sociali și să corecteze deficitul bugetar prin îmbunătățirea colectării fiscale, evitând măsuri care și-au dovedit ineficiența. În fața unei crize fără precedent, CNS Cartel Alfa avertizează că lipsa unei abordări transparente și responsabile din partea clasei politice poate avea consecințe grave asupra României.

Ilie Bolojan avertizează asupra echilibrului bugetar (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Ilie Bolojan avertizează asupra echilibrului bugetar

Ilie Bolojan avertizează asupra echilibrului bugetar. Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a subliniat că reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului și eliminarea risipei sunt esențiale pentru evitarea majorării taxelor. Într-un interviu acordat la Digi 24, Bolojan a avertizat că România se află într-un echilibru bugetar fragil, iar măsurile de austeritate sunt inevitabile pentru stabilitate economică. Ilie Bolojan avertizează asupra echilibrului bugetar Ilie Bolojan a evidențiat faptul că România a cheltuit mai mult decât își permite în ultimii ani, iar acest dezechilibru pune presiune pe bugetul național. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” „Avem două-trei opțiuni: fie scădem cheltuielile de funcționare ale statului, eliminând risipa, fie continuăm să ne îndatorăm, iar în caz contrar, taxele vor trebui majorate,” a explicat Bolojan. Transparența, un pas obligatoriu Pentru a reduce risipa și a crește responsabilitatea, Bolojan a cerut miniștrilor PNL să publice contractele colective de muncă din companiile de stat. „Unele drepturi acordate prin aceste contracte sunt aberante. Este esențial ca românii să vadă unde există nesimțire mare. Transparența este obligatorie,” a afirmat liderul PNL, subliniind că directorii care refuză schimbările ar trebui demişi. Ordonanța „trenuleț”, vitală pentru stabilitate bugetară Bolojan a salutat adoptarea ordonanței „trenuleț”, care a împiedicat creșterea cheltuielilor statului și a redus riscul unui deficit bugetar mai mare. „Fără această măsură, deficitul ar fi ajuns la 11-12%, ceea ce ar fi însemnat intrarea României în incapacitate de plată,” a declarat acesta. Reducerea cheltuielilor înainte de majorarea taxelor Bolojan a reiterat că reducerea cheltuielilor este prioritară pentru a evita creșterea taxelor, care ar avea consecințe negative asupra economiei și populației. „Trebuie să fim realiști și să vedem ce putem reduce înainte de a lua decizia de a majora taxe. Este un gest de respect față de români,” a concluzionat liderul interimar al PNL. Ilie Bolojan propune măsuri clare pentru stabilizarea bugetului național, punând accent pe transparență, reducerea risipei și evitarea creșterii taxelor. Măsurile sale vizează un management mai eficient al resurselor statului și o mai mare responsabilitate din partea autorităților și companiilor de stat.

Arabia Saudită avertizase Germania asupra atacatorului (sursa: Facebook/Olaf Scholz)
Internațional

Arabia Saudită avertizase Germania asupra atacatorului

Arabia Saudită avertizase Germania asupra atacatorului. Arabia Saudită a transmis un avertisment către autoritățile germane cu privire la Taleb A., suspectul implicat în atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg. Potrivit surselor de securitate de la Riad, suspectul era cunoscut și solicitat pentru extrădare de către regatul saudit. Arabia Saudită avertizase Germania asupra atacatorului Arabia Saudită a cerut extrădarea lui Taleb A., un cetățean saudit de 50 de ani, conform legislației germane. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Cu toate acestea, autoritățile germane nu au răspuns solicitării, au precizat sursele. Avertismentul despre suspect fusese transmis cu aproximativ un an înainte de incident, dar detaliile privind natura acestuia rămân necunoscute. Cine este Taleb A.? Taleb A., un medic de origine saudită, provine din orașul Al-Hofuf, situat în estul Arabiei Saudite. El aparține comunității șiite, care reprezintă aproximativ 10% din populația majoritar sunnită a regatului. Este important de menționat că minoritatea șiită din Arabia Saudită se confruntă adesea cu discriminare, conform rapoartelor repetate din regiune. Acest context ar putea oferi indicii despre posibilele motive sau tensiuni în viața suspectului. Atacul din Magdeburg: cinci morți, peste 200 de răniți Vineri seara, Taleb A. a intrat cu o mașină închiriată în mulțimea adunată la târgul de Crăciun din Magdeburg. Tragedia s-a soldat cu cinci morți și peste 200 de răniți, conform unui bilanț actualizat. ncidentul a generat reacții puternice, iar măsurile de securitate au fost intensificate în mai multe țări europene. Cooperarea internațională, sub semnul întrebării Avertismentul emis de Arabia Saudită și lipsa unui răspuns din partea Germaniei ridică semne de întrebare privind cooperarea între state în prevenirea unor astfel de incidente tragice. Contextul cultural și religios al suspectului adaugă un strat de complexitate la înțelegerea motivațiilor din spatele atacului.

Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE (sursa: Facebook/ANPC)
Eveniment

Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE

Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE. Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează consumatorii să fie precauți atunci când fac cumpărături online, mai ales de la comercianți din afara Uniunii Europene. Acesta subliniază că autoritățile au o capacitate limitată de intervenție în caz de probleme cu astfel de operatori. Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE „Dacă operatorul economic care administrează site-ul nu are personalitate juridică în Uniunea Europeană, capacitatea autorităților de a interveni este limitată. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță Recomand utilizarea cardului pentru plata online, pentru a beneficia de siguranță și transparență, inclusiv posibilitatea de recuperare a sumei în cazuri de fraudă”, a transmis Paul Anghel pe Facebook. Produse cosmetice Când achiziționează produse cosmetice, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită calității și conformității produselor. Cumpărați doar din magazine specializate. Produsele cumpărate trebuie să fie însoțite de documente justificative (bon fiscal, factură). Evitați tarabele sau vânzătorii ambulanți. Produsele originale nu se vând în afara lanțurilor de distribuție oficiale. Verificați eticheta și ambalajul. Produsele contrafăcute au deseori etichete de calitate slabă sau ambalaje neconforme. Fiți atenți la holograme. Unele branduri folosesc etichete personalizate pentru securizarea produselor. Bijuterii În perioada sărbătorilor, bijuteriile sunt printre cele mai populare cadouri, dar Anghel recomandă să le cumpărați doar din magazine autorizate. Alegeți magazine autorizate. Bijuteriile din metale prețioase trebuie să fie vândute doar de operatorii economici cu autorizație ANPC. Evitați prețurile suspect de mici. O bijuterie vândută la un preț foarte scăzut poate fi contrafăcută. Căutați autorizația ANPC. Aceasta trebuie afișată într-un loc vizibil în magazin. Textile și încălțăminte În cazul confecțiilor textile sau al încălțămintei, consumatorii trebuie să fie atenți la următoarele: Verificați etichetele. Etichetele trebuie să includă compoziția materialelor și instrucțiuni de întreținere clare. Evitați produse cu denumiri similare brandurilor consacrate. Exemple precum „Adibas” sau „Puna” indică o contrafacere. Examinați produsul. Încălțămintea trebuie probată și inspectată înainte de achiziție. Păstrați bonul fiscal. Acesta este necesar pentru eventuale reclamații. Precauții la promoții Paul Anghel le recomandă consumatorilor să fie vigilenți în privința ofertelor și promoțiilor de sărbători: Verificați valabilitatea promoției. Asigurați-vă că durata promoției este clar menționată. Comparați prețurile. Analizați prețul pe unitate de produs pentru a evita ofertele înșelătoare. Fiți atenți la prețul vechi barat. Asigurați-vă că reducerile sunt reale. Intervenția ANPC „Colegii mei comisari din cadrul ANPC vor fi la datorie în perioada sărbătorilor, pregătiți să intervină pentru protejarea intereselor consumatorilor”, a asigurat Paul Anghel. Acest set de recomandări este esențial pentru evitarea capcanelor comerciale în perioada premergătoare sărbătorilor, contribuind la o experiență de cumpărături sigură și informată.

Rusia avertizează cetățenii să evite Occidentul (sursa: tass.ru)
Internațional

Rusia avertizează cetățenii să evite Occidentul

Rusia avertizează cetățenii să evite Occidentul. Rusia a emis un avertisment miercuri, îndemnând cetățenii să evite călătoriile în Statele Unite, Canada și anumite țări din Uniunea Europeană. Potrivit declarațiilor oficiale, există riscul ca rușii să fie „vânați” de autoritățile americane. Rusia avertizează cetățenii să evite Occidentul Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că relațiile dintre Rusia și SUA sunt mai conflictuale ca niciodată. Citește și: Ciolacu a cheltuit, din pixul său, fără nici un fel de control al Parlamentului, aproape 18 miliarde de lei, doar în primele opt luni din 2024 „Aceste relații se află pe punctul de a se rupe, din vina Washingtonului”, a precizat Zaharova în cadrul unui briefing de presă. Zaharova a subliniat că atât călătoriile private, cât și cele oficiale către SUA implică riscuri majore în acest context tensionat. „Recomandăm cetățenilor ruși să evite deplasările în SUA și în țările aliate acesteia, în special Canada și majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, mai ales pe durata sărbătorilor”, a afirmat aceasta. Relație tensionată cu SUA Diplomați ruși și americani confirmă că relațiile bilaterale nu au mai fost atât de deteriorate din timpul crizei rachetelor din Cuba, în 1962. Tensiunile sunt alimentate de dezacordurile privind războiul din Ucraina, care au culminat luna trecută. Escaladarea conflictului Situația a atins un punct critic recent, după ce Ucraina a utilizat rachete americane și britanice pentru a lovi teritoriul rus. Drept răspuns, Rusia a coborât pragul nuclear, iar acuzațiile reciproce de reținere a cetățenilor pe baza unor motive nefondate au intensificat conflictul. Avertismentul emis de Rusia reflectă gravitatea relațiilor dintre cele două puteri mondiale.

Germania avertizează asupra creșterii agresivității Rusiei (sursa: Facebook/ Nancy Faeser)
Internațional

Germania avertizează asupra creșterii agresivității Rusiei

Germania avertizează asupra creșterii agresivității Rusiei. Ministrul de interne german, Nancy Faeser, a atras atenția asupra unei amenințări crescânde de confruntare între Rusia și NATO, subliniind necesitatea unei abordări prudente și decisive pentru protejarea securității naționale. Germania avertizează asupra creșterii agresivității Rusiei Nancy Faeser a declarat că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, Europa se confruntă cu un „punct de cotitură” în securitatea internă. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe Lasconi Ministrul a acuzat Rusia că duce un război hibrid, utilizând campanii de dezinformare, atacuri cibernetice și acte de sabotaj controlate de stat. Creșterea sabotajelor: infrastructura critică, în pericol Faeser a confirmat o intensificare semnificativă a activităților de sabotaj rusești, subliniind importanța protejării infrastructurii critice. Ea a amintit că guvernul german a propus o lege pentru îmbunătățirea securității fizice a facilităților esențiale, precum nodurile energetice, rețelele de transport și telecomunicațiile. Apel la sprijinul opoziției pentru securitate națională Ministrul a făcut apel la opoziția CDU/CSU să sprijine adoptarea legii, avertizând că blocarea acesteia ar fi „iresponsabilă” în contextul actualelor amenințări. Coaliția de guvernare nu deține o majoritate în parlament, fiind necesar sprijinul opoziției pentru a asigura trecerea legislației. Planuri pentru adăposturi naționale Faeser a anunțat planuri pentru dezvoltarea unei rețele naționale de identificare a buncărelor și a altor adăposturi accesibile. Printre acestea se numără parcările subterane, stațiile de metrou și subsolurile clădirilor publice, care vor fi integrate în aplicații de navigație și avertizare. Recomandări pentru o mai bună securitate Deși conceptul adăposturilor este în curs de dezvoltare, Faeser a recunoscut că „nu se pot compensa decenii de neglijență în doar câțiva ani”. Între timp, autoritățile germane oferă recomandări pentru protejarea locuințelor individuale, inclusiv măsuri simple pentru întărirea pivnițelor. În fața riscurilor tot mai mari, Nancy Faeser îndeamnă la o abordare echilibrată, care să combine decizia fermă cu prudența, pentru a răspunde eficient amenințărilor la adresa securității europene.

BNR avertizează: inflația va mai crește (sursa: Facebook/Ministerul Finanțelor)
Economie

BNR avertizează: inflația va mai crește

BNR avertizează: inflația va mai crește. Rata anuală a inflației va urca la 4,9% în 2024, urmând să scadă la 3,5% în 2025 și la 3,3% în 2026, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație al BNR. Mesajul a fost prezentat în cadrul primei ediții a conferinței „INVEST in Hospitality Properties in the CEE Region”. BNR avertizează: inflația va mai crește În mesajul guvernatorului Mugur Isărescu, citit de Cristian Popa se arată: Citește și: Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30% „Potrivit noilor date și evaluări la nivelul Băncii Centrale, rata anuală a inflației se va mări probabil la 4,9% la finele anului curent, apoi se va reduce la 3,5% la finele anului 2025, la 3,3% la finele trimestrului trei 2026. S-a observat că evoluția fluctuantă și nivelurile mai ridicate ale ratelor anuale ale inflației sunt atribuibile prioritar unor efecte de bază în dublul sens, asociate inclusiv modificărilor legislative în domeniul energiei aplicate în luna aprilie 2024, dar și secetei severe din acest an”. Factori care influențează inflația Potrivit lui Cristian Popa, presiunile inflaționiste sunt alimentate de situația fiscal-bugetară și de incertitudinile legate de prețurile energiei și alimentelor. „Incertitudini însemnate continuă să fie asociate evoluției anticipate a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv pe fondul modificărilor legislative din domeniu, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului și a altor materii prime, în condițiile escaladării tensiunilor geopolitice.” De asemenea, el a evidențiat rolul consumului privat, care a susținut creșterea anuală a economiei în 2024, și dinamica ridicată a costurilor unitare cu forța de muncă în sectorul privat. Riscuri economice și impactul tensiunilor geopolitice Cristian Popa a subliniat că incertitudinile și riscurile la adresa economiei sunt amplificate de tensiunile geopolitice, războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și contextul economic global. „Este important să menținem ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene și să le orientăm astfel încât să genereze sinergii în economie pe termen lung”, a declarat el. Măsuri pentru reducerea deficitului Riscurile asociate perspectivei inflației sunt strâns legate de politica fiscală și de măsurile bugetare ce ar putea fi implementate din 2025. Acestea vizează poziționarea deficitului bugetar pe o traiectorie descrescătoare, sustenabilă și compatibilă cu cerințele Uniunii Europene. Conferința „INVEST" Evenimentul, organizat de Think Tank-ul INVEST la București, a adus împreună lideri din industria ospitalității, investitori, miniștri și experți în real estate. Subiectele principale au inclus creșterea profitabilității în sectorul hotelier și oportunitățile oferite de piețele din România și Europa Centrală și de Est. Elveția a fost invitatul special al conferinței.

Germania avertizează China, dacă ajută Rusia (sursa: Facebook/Annalena Baerbock)
Internațional

Germania avertizează China, dacă ajută Rusia

Germania avertizează China, dacă ajută Rusia. Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a transmis un avertisment clar Chinei, cerând să nu sprijine invazia Rusiei în Ucraina cu echipamente militare. Germania avertizează China, dacă ajută Rusia Declarația a fost făcută în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles. Citește și: Estimare pe baza sondajelor existente: Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion, dar nu foarte mari Baerbock a subliniat că sprijinul pentru Rusia afectează interesele fundamentale de securitate ale Europei și a avertizat că acest tip de susținere „trebuie și va avea consecințe” pentru Beijing. UE pregătește noi sancțiuni împotriva Iranului Pe lângă avertismentul adresat Chinei, Baerbock a confirmat că Uniunea Europeană va introduce noi sancțiuni împotriva Iranului pentru livrarea de rachete balistice către Rusia. Decizia vine în contextul sprijinului militar crescut pe care Rusia îl primește din partea unor state precum Coreea de Nord, China și Iran. Drone chinezești și bunuri duale, o preocupare majoră Un oficial al Uniunii Europene a declarat că informații din surse de intelligence indică producția de drone în China care ajung în Rusia și sunt utilizate în războiul din Ucraina. De asemenea, Beijingul ar furniza Rusiei bunuri și tehnologii duale, cu potențial de utilizare militară. Cu toate acestea, blocul european nu dispune de dovezi directe privind transferul de materiale militare între China și Rusia, dar consideră aceste practici „extrem de îngrijorătoare”. UE, vigilentă în fața sprijinului pentru Rusia Miniștrii afacerilor externe din UE continuă să monitorizeze atent sprijinul pe care Rusia îl primește din partea aliaților săi. Reuniunea de la Bruxelles reflectă hotărârea Uniunii de a lua măsuri împotriva oricărei forme de susținere militară care alimentează conflictul din Ucraina.

Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea (sursa: X/Josep Borrell Fontelles)
Internațional

Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea

Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea. Într-un interviu acordat acordat EFE, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a subliniat că Europa trebuie să fie pregătită să primească mai puțină protecție din partea SUA și să își asigure singură securitatea. În cei cinci ani de mandat la conducerea diplomației europene, Borrell a promovat autonomia strategică a Europei, într-un context geopolitic tot mai tensionat. Borrell: Europa trebuie să-și asigure securitatea Borrell a declarat că Europa nu trebuie să depindă permanent de „umbrela protectoare” a Statelor Unite pentru securitate, subliniind că invazia rusă din Ucraina a accelerat pașii către o apărare europeană mai autonomă. Citește și: EXCLUSIV Legătura financiară dintre Ciolacu și nepotul care s-a îmbogățit pe spatele statului: șeful PSD a „albit” 100.000 de euro investindu-i în afacerile nepotului sub formă de împrumut Cu tancuri rusești carbonizate în fundal, Borrell a reafirmat sprijinul european pentru Ucraina și nevoia unei politici de securitate mai independente. Contribuțiile UE pentru Ucraina Referindu-se la războiul din Ucraina, Borrell a arătat că Uniunea Europeană și statele membre au contribuit cu aproape 44 de miliarde de euro în sprijin militar și civil. UE este principalul donator al Ucrainei, fiind un susținător ferm în eforturile de rezistență ale acesteia. Sprijinul financiar Pe lângă sprijinul financiar, Borrell a subliniat că statele europene au crescut cheltuielile militare, răspunzând astfel la o solicitare făcută inițial de Donald Trump în mandatul său anterior. Țări importante din UE și NATO, inclusiv Germania, au adoptat această abordare după invazia rusă, contribuind la o apărare europeană mai robustă. O lume mai periculoasă Borrell a avertizat că lumea de astăzi este mai periculoasă, cu un război care se desfășoară aproape de granițele Europei și implică o țară candidată la aderarea în UE. Sprijinul pentru Ucraina rămâne o obligație esențială, a concluzionat el, evidențiind angajamentul UE de a susține națiunile partenere și de a respecta promisiunile asumate.

Acuzațiile Iranului față de Statele Unite (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Acuzațiile Iranului față de Statele Unite

Acuzațiile Iranului față de Statele Unite. Luni, Iranul a adresat un avertisment în scris către Statele Unite, acuzându-le de „responsabilitate deplină” și „complicitate” în cazul unui posibil atac israelian asupra Iranului. Reacția vine după declarațiile președintelui american Joe Biden, făcute vineri la Berlin. Acuzațiile Iranului față de Statele Unite Misiunea diplomatică iraniană la ONU, din New York, a trimis o scrisoare secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și președinției elvețiene a Consiliului de Securitate. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș Documentul critică o declarație făcută de Joe Biden la Berlin, pe 18 octombrie, pe care o consideră „profund alarmantă și provocatoare”. În timpul unei discuții cu presa, înainte de întoarcerea sa la Washington, președintele Biden a răspuns „da și da” la întrebările referitoare la reacția Israelului la atacurile Iranului din 1 octombrie. Această declarație a fost interpretată de Teheran ca o aprobare tacită din partea Statelor Unite pentru o posibilă acțiune militară israeliană împotriva Iranului. Tensiunile din regiune Conflictul actual implică Israelul, aflat în război împotriva grupărilor Hamas în Fâșia Gaza și Hezbollah în Liban, ambele sprijinite de Iran. Israelul a amenințat că va răspunde atacului iranian cu 200 de rachete, care a avut loc pe 1 octombrie, ca răspuns la asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în atacuri atribuite Israelului. "Responsabilitatea" SUA Ambasadorul iranian la ONU, Amir Saied Iravani, a subliniat în scrisoare că declarațiile lui Joe Biden sugerează sprijinul Statelor Unite pentru agresiunile Israelului. Iravani a avertizat că SUA ar putea fi considerate „responsabile” pentru încurajarea și susținerea acțiunilor militare ale Israelului împotriva Iranului, ceea ce ar constitui o încălcare a dreptului internațional. Diplomatul iranian a cerut Consiliului de Securitate să solicite Statelor Unite să își folosească influența pentru a opri Israelul de la „crimele de război” și „genocidul” împotriva palestinienilor din Gaza și a libanezilor. Totodată, el a subliniat că sprijinul militar american pentru Israel ar putea intensifica agresiunile împotriva Iranului. Planurile Israelului în discuțiile cu SUA Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a comunicat președintelui Biden că intenționează să vizeze doar baze militare, evitând infrastructura petrolieră sau nucleară a Iranului. Aceasta a fost o informație relatată de Washington Post, evidențiind o posibilă delimitare a acțiunilor Israelului în contextul conflictului regional.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră