Opozantul lui Maduro: azil în Spania. Edmundo Gonzalez Urrutia, candidat de opoziţie la preşedinţia Venezuelei, a ajuns duminică în Spania, unde a cerut azil, după ce autorităţile de la Madrid anunţaseră deja că îi vor răspunde favorabil.
Opozantul lui Maduro: azil în Spania
Gonzalez Urrutia, care contestă realegerea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a declarat la sosirea la Madrid că va continua „lupta pentru libertate şi pentru restabilirea democraţiei în Venezuela”.
Politicianul şi soţia sa călătoriseră cu un avion militar spaniol, care a aterizat înainte de ora locală 16.00 (14.00 GMT) la baza aeriană din Torrejon de Ardoz din apropierea capitalei, a anunţat ministerul spaniol de externe.
Într-un mesaj audio de 40 de secunde, fostul ambasador în vârstă de 75 de ani a vorbit despre „momente de presiune, de constrângere şi ameninţări” pentru a nu fi lăsat să plece din ţara sa şi a mulţumit pentru „dovezile de solidaritate primite”.
SUA îl sprijină pe Gonzales Urrutia
Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a făcut cunoscut, tot duminică, sprijinul pentru Gonzalez Urrutia.
El a declarat într-un comunicat că „Statele Unite condamnă cu fermitate decizia lui Maduro de a recurge la represiune şi la intimidare pentru a se agăţa de putere prin forţa brută, în loc să îşi recunoască înfrângerea la urne”.
Lidera opoziţiei venezuelene, Maria Corina Machado, a scris în reţeaua X că Gonzalez Urrutia a fost nevoit să fugă pentru „a-şi păstra liberatea şi viaţa”, după o lună în clandestinitate.
„Viaţa sa era în pericol, iar înmulţirea ameninţărilor, a citaţiilor, mandatele de arestare pe numele său arată că regimul nu are niciun scrupul şi nicio limită în obsesia sa de a-i închide gura şi de a încerca să-l frângă”.
Ea a dat asigurări că fostul candidat la preşedinţie „va lupta din străinătate alături de diaspora” şi a adăugat: „eu voi continua să fac acelaşi lucru aici”.
În țară, ar putea fi arestat
Gonzalez Urrutia nu a răspuns la trei citaţii din partea procuraturii, arătând că dacă s-a fi prezentat ar fi putut fi lipsit de libertate.
El a cerut să beneficieze de dreptul la azil, a declarat la televiziunea naţională ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, care a precizat că „guvernul, fireşte, i-l va acorda”.
Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, considerat obedient faţă de puterea politică, a apreciat la Caracas că azilul în Spania marchează „sfârşitul sezonului unei opere umoristice”.
Pe numele lui Gonzalez Urrutia fusese emis în 2 septembrie un mandat de arestare, după ce parchetul a deschis anchete pentru nerespectarea legilor, conspiraţie, uzurpare de funcţii şi sabotaj. Opozantul acceptase pe loc să o înlocuiască pe Machado, după ce aceasta fusese declarată ineligibilă.
Conform opoziţiei venezuelene, care a publicat procesele verbale puse la dispoziţiei de reprezentanţii săi în structurile electorale, Gonzalez Urrutia a obţinut peste 60% din voturi la alegerile din 28 iulie.
Statele Unite, Uniunea Europeană şi mai multe ţări latino-americane nu recunosc realegerea lui Maduro. O mare parte din comunitatea internaţională nu a recunoscut nici victoria acestuia în scrutinul din 2018 boicotat de opoziţia venezueleană, care a acuzat regimul de la Caracas de fraude.
După ce s-a anunţat a doua realegere a lui Maduro, în Venezuela au izbucnit proteste spontane, a căror reprimare s-a soldat cu 27 de morţi, 192 de răniţi şi circa 2400 de arestări.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.