sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: spania

21 articole
Internațional

Măsurile Spaniei pentru combaterea crizei imobiliare

Măsurile Spaniei pentru combaterea crizei imobiliare. Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat introducerea unei taxe de 100% din valoarea locuinței pentru cetățenii din afara Uniunii Europene care nu au rezidență în Spania. Măsura are scopul de a prioritiza accesul rezidenților la locuințe și de a reduce utilizarea speculativă a proprietăților pentru turism. Măsurile Spaniei pentru combaterea crizei imobiliare Potrivit El Pais, Pedro Sánchez a declarat la un forum economic în Madrid că această măsură este „fără precedent” în Spania, dar se bazează pe exemple din țări precum Danemarca și Canada. Citește și: Legendarul manager „Titi” Preoteasa, care din 2001 îngroapă companiile CFR, și-a luat, într-un an, două apartamente în Dubai Premierul a subliniat că implementarea sa este „adecvată și extrem de necesară” în contextul crizei imobiliare acute din țară. Impactul cetățenilor non-UE asupra pieței imobiliare Conform datelor oficiale, în 2023, cetățenii din afara UE au achiziționat aproximativ 27.000 de proprietăți în Spania. Premierul a subliniat că majoritatea acestor achiziții nu au fost realizate pentru locuințe personale sau familiale, ci pentru speculă imobiliară și profituri din turism. Planul amplu al lui Sánchez În cadrul unui program mai amplu prezentat luni, Sánchez a propus și alte măsuri pentru combaterea crizei imobiliare, inclusiv: Transferul a peste 3.300 de locuințe către o nouă companie imobiliară publică. Sprijin financiar destinat tinerilor chiriași. Proteste pentru locuințe accesibile În ultimele luni, Spania a fost martora unor proteste ample împotriva creșterii costurilor locuințelor și chiriilor, cauzate parțial de turismul de masă. Noile măsuri propuse de guvern vizează reducerea acestor presiuni și restabilirea echilibrului pe piața imobiliară.

Măsurile Spaniei pentru combaterea crizei imobiliare (sursa: Facebook/Pedro Sánchez Pérez-Castejón)
Cea mai bogată familie de judecători Foto: Adevărul
Eveniment

Cea mai bogată familie de judecători

Cea mai bogată familie de judecători, Andrei și Iuliana Rus, are două apartamente în Emiratele Arabe Unite (EAU) și a câștigat, în anul fiscal 2023, de la stat, aproape 1,5 milioane de lei. Ambii sunt judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Presa scrie că Andrei Claudiu Rus este „om de bază al grupării antireformiste” din justiție. Printre altele, el l-a achitat pe fostul ministru PSD al Sanatății, Nicolae Bănicioiu, pe motiv că „fapta nu există” în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, scrie Presshub. Bănicioiu ar fi primit 1,3 milioane de lei în calitate de ministru al Sănătății pentru menținerea a cinci directori de spitale în Capitală. Însă Bănicioiu nu este singurul VIP achitat de Rus. Citește și: Două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale au ajuns la CCR-ul controlat de PSD: ar fi șansa lui Ciolacu să intre în turul II Cea mai bogată familie de judecători Azi, ministerul Justiției, condus de liberala Alina Gorghiu, a anunțat că Andrei Claudiu Rus va fi magistratul de legătură al României în Spania. În CV-ul său nu figurează faptul că ar ști spaniola, ci doar engleza. Familia judecătorilor Rus are două apartamente și o casă în București, plus două apartamente în Emiratele Arabe Unite. În 2024, familia a donat către Dan Pastiu și Alexandru Pastiu terenuri și apartamente evaluate la 1,8 milioane de lei. Veniturile de la stat sunt uriașe. Astfel, judecătorul Andrei Claudiu Pastiu a primit de la ICCJ 665.732 de lei salarii și salarii restante (deci a dat statul în judecată și a câștigat), plus încă 45.000 de lei alte salarii și dobânzi restante, dar a avut și alte mici venituri. Soția sa a încasat, printre altele, peste 340.000 de lei salarii și salarii restante de la ICCJ și de la o curte de apel, plus încă 316.821 de lei de la Scoala Nationala De Grefieri. Ea nu a ratat nici diurne în valoare de aproape 75.000 de lei. Andrei Claudiu Rus scrie în CV că a făcut Dreptul la Universitatea Ecologică, între 1996 și 2000. Este judecător din 2003, iar în 2018 a ajuns la ÎCCJ.

Nouă români, încă dispăruți, în Spania (sursa: X/Policia Moncada)
Eveniment

Nouă români, încă dispăruți, în Spania

Nouă români, încă dispăruți, în Spania. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că șapte dintre cetățenii români semnalați ca dispăruți în Spania, în urma fenomenelor meteorologice severe din Comunitatea Valenciană, sunt în siguranță. Nouă persoane sunt încă dispărute. Nouă români, încă dispăruți, în Spania MAE, prin Ambasada României la Madrid și Consulatul României la Castellon de la Plana, continuă să investigheze situația celor nouă cetățeni români care rămân dispăruți. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Reprezentanții diplomatici sunt în contact constant cu autoritățile spaniole, precum și cu rudele celor dispăruți, pentru a oferi sprijin și informații actualizate. Eforturi diplomatice pentru confirmarea deceselor Pe parcursul zilei de sâmbătă, Ambasada României la Madrid și Consulatul de la Castellon au verificat informațiile apărute în spațiul public referitoare la posibile decese ale unor cetățeni români. Cu toate acestea, până la această oră, nu au fost primite confirmări oficiale din partea autorităților spaniole. Asistență consulară pentru cetățenii români Cetățenii români aflați în dificultate în Spania pot solicita asistență consulară prin contactarea Consulatului României la Castellon de la Plana la numerele de telefon disponibile. Apelurile sunt direcționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și sunt preluate de operatorii Call Center în regim de permanență. Pentru situații urgente, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 677 842 467.

Inundații devastatoare în Spania, 211 morți (sursa: youtube/City TV)
Internațional

Inundații devastatoare în Spania, 211 morți

Inundații devastatoare în Spania, 211 morți. Săptămâna trecută, inundațiile masive din sud-estul Spaniei au provocat cel puțin 211 decese, conform ultimului bilanț comunicat de premierul spaniol Pedro Sanchez. Aceste cifre au fost anunțate sâmbătă, fiind bazate pe raportările echipelor de salvare desfășurate în zonele afectate. Inundații devastatoare în Spania, 211 morți Premierul a subliniat că echipele de intervenție au "localizat și înregistrat 211 morți" și a adăugat că operațiunile de căutare a persoanelor dispărute continuă. Citește și: BLAT AUR-PSD Sora uneia dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat, prima pe lista lui Simion la Senat, în Bacău Zonele cele mai afectate sunt acoperite de echipe de salvare care depun eforturi susținute pentru găsirea supraviețuitorilor. Sprijin militar Pentru a face față crizei, guvernul spaniol a anunțat mobilizarea suplimentară a 5.000 de militari în provincia Valencia, una dintre cele mai grav afectate regiuni. Dintre aceștia, 4.000 vor ajunge chiar sâmbătă, consolidând prezența forțelor de intervenție. Forțele de ordine, sporite Premierul Pedro Sanchez a mai precizat că, pentru a asigura gestionarea eficientă a situației, 5.000 de polițiști se vor alătura trupelor militare, ajungând la un total de 10.000 de agenți mobilizați în zonele dezastrului. Acest sprijin masiv va facilita operațiunile de salvare și securizare a zonelor sinistrate, ajutând comunitățile afectate să se recupereze în fața acestei tragedii.

Inundațiile din Spania, cauzele bilanțului sumbru (sursa: NPR)
Internațional

Inundațiile din Spania, cauzele bilanțului sumbru

Inundațiile din Spania, cauzele bilanțului sumbru. Sud-estul Spaniei a fost lovit de inundații severe, care au dus la moartea a 158 de persoane, cel mai mare număr de victime din 1973. Mai mulți experți au analizat cauzele care au contribuit la acest bilanț sumbru. Fenomen meteorologic extins: "Gota fria" Agenția spaniolă de meteorologie (Aemet) a raportat că în unele localități a plouat într-o singură zi cât pentru un an întreg. Citește și: Ciucă sugerează că Ciolacu locuia cu Sorina Docuz într-o vilă de protocol: „Sunt sigur că nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2” La Chiva, aproape de Valencia, s-au acumulat 491 de litri de apă pe metru pătrat. Acest fenomen extrem, cunoscut ca "gota fria" sau DANA, a dus la revărsarea râurilor și la apariția torenților de noroi, fiind considerat de climatologul Jorge Olcina ca un efect amplificat al încălzirii globale. Inundațiile din Spania, cauzele bilanțului sumbru Solurile uscate, afectate de seceta severă din ultimii doi ani, au facilitat scurgerile rapide de apă, incapabile să absoarbă volumele masive de precipitații. În plus, urbanizarea excesivă și lipsa spațiilor naturale în Valencia au sporit impactul inundațiilor, potrivit cercetătorului Pablo Aznar de la Observatorul socioeconomic al inundațiilor și secetei. Zone urbane dens populate Inundațiile au afectat intens zona metropolitană Valencia, cu o populație de 1,87 milioane de locuitori, densitatea urbană accentuând gravitatea dezastrului. Aznar a subliniat că pregătirea orașelor pentru astfel de dezastre climatice rămâne o provocare majoră. Ora de vârf și traficul Intemperiile au lovit la sfârșitul zilei, când mulți locuitori erau pe drum. Numeroase victime au murit în mașini, fiind surprinse de creșterea rapidă a nivelului apelor. Specialistul în hidrologie Hannah Cloke a menționat că o avertizare timpurie ar fi putut reduce acest impact. Avertismentele și autorităților Aemet a emis un cod roșu de alertă pentru Valencia, însă Protecția Civilă a trimis avertismentele prin mesaje abia seara târziu. Mulți locuitori au ignorat avertismentele, fiind obișnuiți cu alerte frecvente. Specialistul Pablo Aznar a subliniat necesitatea dezvoltării unei culturi a riscului în Spania, iar climatologul Jorge Olcina a punctat că educația despre riscurile extreme este esențială pentru a preveni astfel de tragedii.

Insulele Canare, proteste împotriva turismului excesiv (sursa: RFI)
Eveniment

Insulele Canare, proteste împotriva turismului excesiv

Insulele Canare, proteste împotriva turismului excesiv. Localnicii cer limitarea turismului de masă care le sufocă viața. Insulele Canare, proteste împotriva turismului excesiv Mii de persoane au ieșit în stradă duminică în mai multe stațiuni de vacanță din Insulele Canare, Spania, pentru a protesta împotriva turismului excesiv. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Manifestanții susțin că afluxul masiv de turiști afectează accesul localnicilor la piața imobiliară. Sub sloganul "Insulele Canare au o limită", locuitorii din Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote și El Hierro au cerut o schimbare a modelului turistic pentru insule. Proteste pe plajele turistice din Tenerife În Playa de las Americas din Tenerife, protestatarii au apărut pe plajă, în timp ce turiștii se bucurau de soare, scandând "Această plajă este a noastră". Activiștii au atras atenția asupra efectelor negative ale turismului de masă, menționând că milioanele de vizitatori care sosesc anual epuizează resursele naturale limitate, cum ar fi apa, și afectează mediul. Guvernul spaniol a estimat că la proteste au participat cel puțin 8.000 de persoane. Impactul turismului asupra localnicilor Între ianuarie și septembrie, Insulele Canare au fost vizitate de 9,9 milioane de turiști, cu 10,3% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. În contrast, populația insulelor era de aproximativ 2,2 milioane în 2023. Locuitorii cer o schimbare în modelul turistic, dorind ca beneficiile turismului să fie mai echitabil distribuite. Sara Lopez, o protestatară de 32 de ani din Gran Canaria, a declarat că insulele au nevoie de un model care să valorizeze frumusețea naturală a regiunii. Măsuri legislative pentru închirierile turistice În urma plângerilor privind creșterea prețurilor imobiliare și excluderea localnicilor de pe piața locuințelor, guvernul regional al Insulelor Canare a propus o lege pentru a înăspri regulile referitoare la închirierile pe termen scurt. Conform noilor reglementări, proprietățile nou construite nu vor putea fi închiriate pe termen scurt, iar proprietarii existenți vor avea cinci ani pentru a se conforma noilor cerințe, care includ dreptul vecinilor de a se opune autorizațiilor de închiriere. Proteste similare în alte regiuni ale Spaniei Protestele împotriva turismului excesiv nu sunt un fenomen izolat în Spania. Barcelona, Mallorca și Malaga au fost și ele scena unor manifestații similare în acest an. Sâmbătă, sute de protestatari au ieșit pe străzile din Valencia, cerând locuințe la prețuri accesibile și acuzând apartamentele turistice de creșterea prețurilor pe piața imobiliară.

Minciunile lui Ciolacu se evaporă: vizele pentru SUA rămân, în Schengenul terestru nu intrăm Foto: Facebook
Politică

Minciunile lui Ciolacu se evaporă

România nu va intra în Schengen în anul acesta, iar vizele pentru SUA nu vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2025: minciunile de campanie ale lui Marcel Ciolacu se evaporă la doar câteva zile după ce le lansase. Citește și: România, depășită de șase state în clasamentul PNRR de când Ciolacu este premier – Siegfried Mureșan Minciunile lui Ciolacu se evaporă „România va adera anul acesta la Schengen terestru”, spunea Ciolacu la 9 octombrie. O zi mai târziu, Austria a respins primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontiera terestră. „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner (ÖVP). „Vă mai dau o veste, anul fiscal în SUA se termina în septembrie. Eu sunt ferm convins că în octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA”, afirma Ciolacu în mai 2024. „Până la sfârşitul anului nu vom mai avea vize pentru Statele Unite, vom avea dublă cetăţenie în Spania şi mai mult ca sigur vom intra terestru în Schengen”, afirma el la 6 iulie. Însă, al 1 octombrie, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a pus capăt acestor false promisiuni: „Dacă toate condiţiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”. Nici despre negocierile ca românii din Spania să poată avea dublă cetățenie nu s-a mai auzit nimic. Cetățenii din mai multe state, precum Franța, Portugalia sau cele din America Latină, beneficiază de acest drept. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche

Opozantul lui Maduro: azil în Spania (sursa: Facebook/Edmundo González Urrutia)
Internațional

Opozantul lui Maduro: azil în Spania

Opozantul lui Maduro: azil în Spania. Edmundo Gonzalez Urrutia, candidat de opoziţie la preşedinţia Venezuelei, a ajuns duminică în Spania, unde a cerut azil, după ce autorităţile de la Madrid anunţaseră deja că îi vor răspunde favorabil. Opozantul lui Maduro: azil în Spania Gonzalez Urrutia, care contestă realegerea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a declarat la sosirea la Madrid că va continua "lupta pentru libertate şi pentru restabilirea democraţiei în Venezuela". Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Politicianul şi soţia sa călătoriseră cu un avion militar spaniol, care a aterizat înainte de ora locală 16.00 (14.00 GMT) la baza aeriană din Torrejon de Ardoz din apropierea capitalei, a anunţat ministerul spaniol de externe. Într-un mesaj audio de 40 de secunde, fostul ambasador în vârstă de 75 de ani a vorbit despre "momente de presiune, de constrângere şi ameninţări" pentru a nu fi lăsat să plece din ţara sa şi a mulţumit pentru "dovezile de solidaritate primite". SUA îl sprijină pe Gonzales Urrutia Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a făcut cunoscut, tot duminică, sprijinul pentru Gonzalez Urrutia. El a declarat într-un comunicat că "Statele Unite condamnă cu fermitate decizia lui Maduro de a recurge la represiune şi la intimidare pentru a se agăţa de putere prin forţa brută, în loc să îşi recunoască înfrângerea la urne". Lidera opoziţiei venezuelene, Maria Corina Machado, a scris în reţeaua X că Gonzalez Urrutia a fost nevoit să fugă pentru "a-şi păstra liberatea şi viaţa", după o lună în clandestinitate. "Viaţa sa era în pericol, iar înmulţirea ameninţărilor, a citaţiilor, mandatele de arestare pe numele său arată că regimul nu are niciun scrupul şi nicio limită în obsesia sa de a-i închide gura şi de a încerca să-l frângă". Ea a dat asigurări că fostul candidat la preşedinţie "va lupta din străinătate alături de diaspora" şi a adăugat: "eu voi continua să fac acelaşi lucru aici". În țară, ar putea fi arestat Gonzalez Urrutia nu a răspuns la trei citaţii din partea procuraturii, arătând că dacă s-a fi prezentat ar fi putut fi lipsit de libertate. El a cerut să beneficieze de dreptul la azil, a declarat la televiziunea naţională ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, care a precizat că "guvernul, fireşte, i-l va acorda". Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, considerat obedient faţă de puterea politică, a apreciat la Caracas că azilul în Spania marchează "sfârşitul sezonului unei opere umoristice". Pe numele lui Gonzalez Urrutia fusese emis în 2 septembrie un mandat de arestare, după ce parchetul a deschis anchete pentru nerespectarea legilor, conspiraţie, uzurpare de funcţii şi sabotaj. Opozantul acceptase pe loc să o înlocuiască pe Machado, după ce aceasta fusese declarată ineligibilă. Conform opoziţiei venezuelene, care a publicat procesele verbale puse la dispoziţiei de reprezentanţii săi în structurile electorale, Gonzalez Urrutia a obţinut peste 60% din voturi la alegerile din 28 iulie. Statele Unite, Uniunea Europeană şi mai multe ţări latino-americane nu recunosc realegerea lui Maduro. O mare parte din comunitatea internaţională nu a recunoscut nici victoria acestuia în scrutinul din 2018 boicotat de opoziţia venezueleană, care a acuzat regimul de la Caracas de fraude. După ce s-a anunţat a doua realegere a lui Maduro, în Venezuela au izbucnit proteste spontane, a căror reprimare s-a soldat cu 27 de morţi, 192 de răniţi şi circa 2400 de arestări.

Averea fabuloasă acumulată de procurorul folosit ca să o hăituiască pe Kovesi Foto: presshub
Eveniment

Averea fabuloasă procurorul folosit ca să o hăituiască pe Kovesi

Averea fabuloasă acumulată de procurorul din Darabani folosit de regimul Dragnea ca să o hăituiască pe Laura Codruța Kovesi, după ce a fost pensionat la Curtea Constituțională (unde cumulează pensia cu salariul): Gheorghe Stan și-a cumpărat, în 2024, un apartament de aproape 140 mp într-o frumoasă stațiune de pe coasta Mediteranei, în Spania. Citește și: De ce Sorin Grindeanu este direct responsabil de dezastrul din Transporturi: de la haosul de pe Otopeni și de la Tarom, la CFR-ul falit și închiderea haotică a Văii Oltului În 2019, când PSD l-a transferat de la secția specială de anchetare a magistraților - unde i-a făcut lui Kovesi mai multe dosare - Stan nu avea nici o locuință, nici un ban în conturile bancare, ci doar datorii de circa 17.000 de euro. Averea fabuloasă acumulată de procurorul folosit ca să o hăituiască pe Kovesi Gheorghe Stan s-a pensionat la 49 de ani. Însă în același an, 2023, el s-a căsătorit, iar darul de nunță a fost de 90.000 de euro - potrivit declarației de avere. La nunta sa au fost invitați, printre alții, Lia Savonea și Daniel Grădinaru (ambii, judecători la ICCJ, la secția penală), Mihai Chirica - primarul Iașiului sau Alex Florența, procurorul general al României, relata ReporterIS.ro În declarația de avere din 2024, Stan - care s-a pensionat și cumulează pensia specială cu salariul - arată că și-a cumpărat un apartament de 137,5 mp în Calahonda, în sudul Spaniei, la litoralul mediteranean. El nu are nici o locuință în România. Fostul procuror are două mașini Audi și a beneficiat, în anul fiscal 2023, , de la stat de multiple venituri: pensie și “diferențe restante de pensie“ de circa 354.000 de lei drepturi salariale de peste 473.000 de lei, de la CCR “compensare“ concediu de odihnă neefectuat în 2022 de 59.283 de lei În total, Stan a primit, în anul fiscal 2023, circa 880.000 de lei, o medie de 73.500 de lei pe lună. Actualul judecător la CCR are și încasări de aproape 200.000 de lei din pensia privată. Gheorghe Stan, născut în 1974, a făcut o facultate de drept privată, a fost consilier juridic la S.C. Agro Transport S.A. Bacău, între 1998 și 1999, iar apoi a fost procuror la Darabani, în Botoșani. El a fost numit șef al Secției speciale de investigare a magistraților după o controversă în CSM. Primele sale gesturi în fruntea acestei secții au fost două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi.

Pilot rus care a dezertat, ciuruit și călcat cu propria mașină Foto: X/Twitter
Eveniment

Pilot rus care a dezertat, ciuruit și călcat cu propria mașină

Răzbunarea mafiotă a lui Putin, într-o țară NATO: Maxim Kuzminov, un pilot rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopter, a fost găsit ciuruit de gloanțe și călcat cu propria mașină. Citește și: Profesoară de la un liceu de elită din București, reacție ironică după ce agentul Godină a scris: „Dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde” Șeful spionajului rusesc, Serghei Narîșkin, a jubilat public: „Acest trădător și criminal a devenit un cadavru moral din momentul în care și-a plănuit crima murdară și teribilă”. Pilot rus care a dezertat, ciuruit și călcat cu propria mașină Cadavrul lui Maxim Kuzminov, care a dezertat zburând în Ucraina cu elicopterul său Mi-8 în august anul trecut, a fost găsit ciuruit de o jumătate de duzină de gloanțe într-un garaj subteran din orașul Villajoyosa, în apropiere de Benidorm. Mașina victimei, care a fost furată de atacatorul său și folosită pentru a trece peste cadavrul lui Kuzminov, a fost găsită abandonată și carbonizată în orașul El Campello, situat în apropiere, pe coasta Costa Blanca. Kuzminov locuia în Spania sub un nume fals. El fusese condamnat la moarte în Rusia, pentru trădare. Serviciile secrete ucrainene i-au reproșat că nu a rămas în Ucraina, unde îl puteau proteja. Aug 2023: Russian Air Force Captain Maxim Kuzminov defected to Ukraine in his Mi-8 helicopter.Oct 1st 2023: Russian state TV showed GRU spetsnaz operators tasked with his assassination, say he won't live to see his trial.Feb 13th 2024: Kuzminov assassinated in Spain by the GRU. pic.twitter.com/UM1dCZcUaQ— Igor Sushko (@igorsushko) February 19, 2024 Acum, poliția spaniolă cercetează dacă mafia rusă cu sediul în Spania are legătură cu crima, posibil ca intermediari sau acționând la ordinul Moscovei, a relatat ziarul ABC. Guvernul condus de socialistul Pedro Sánchez a fost criticat pentru că nu a făcut o declarație prin care să anunțe represalii în cazul în care se constată că Moscova a comis o crimă pe teritoriul spaniol. Mai mulți ruși care au dezertat din armata lui Putin și se află în Spania s-au plâns presei locale că nu se simt în siguranță, iar Garda Civilă nici măcar nu i-a sunat, după acest asasinat, să verifice situația lor.

Dezmăț pe cheltuieli publice în Europa (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Internațional

Dezmăț pe cheltuieli publice în Europa

Dezmăț pe cheltuieli publice în Europa. Potrivit unor date Eurostat, țări precum Norvegia, Suedia, sau Danemarca au cei mai mulți funcționari publici, proporțional cu numărul total de angajați. Dezmăț pe cheltuieli publice în Europa În Norvegia, cota este de 30,7%, ceea ce înseamnă că aproape unul din trei angajați este angajat în sectorul public. Iar în Suedia și Danemarca cota e, de asemenea, peste 25%. La capătul opus al topului se situează Germania, cota reprezentând puțin peste 10% dintre lucrători. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În Franța, cifrele oficiale arată că puțin peste unul din cinci angajați (21,2%) lucrează în serviciul public, ceea ce reprezintă aproximativ 5,5 milioane de oameni. Cifra este mai mare decât media OCDE (18%). Însă în spatele cifrelor se ascund multe detalii – pe când în țările scandinave funcționarii publici nu au statut preferențial (precum pensii mai mari), nu același lucru se întâmplă în Germania sau în Franța. În Spania, creșterea angajărilor în sectorul public a fost, oficial, o măsură pentru a contracara șomajul, însă motivele electorale nu sunt excluse. Cu costurile de rigoare. Macron, promisiune electorală neonorată În campania electorală din 2017, Emmanuel Macron promitea eliminarea, pe parcursul mandatului său, a 120.000 de posturi de funcționar public (70.000 în autoritățile locale și 50.000 în funcția publică de stat). O promisiune pe care nu a respectat-o. După doi ani de mandat, în 2019, șeful statului a declarat că are de gând să "abandoneze" acest obiectiv, motivând că nu este sustenabil. Câteva săptămâni mai târziu, Gérald Darmanin, pe atunci ministru pentru Conturi Publice, a confirmat că guvernul nu va respecta această promisiune de campanie, din cauza situației economice și a "Vestelor galbene", stabilind un nou obiectiv: 85.000 de posturi de funcționari publici eliminate până în 2022. În 2021, ținta a fost desființarea a 70.000 de posturi, însă nici de data aceasta promisiunea nu a fost ținută. În timpul campaniei prezidențiale pentru al doilea mandat, Emmanuel Macron nu s-a mai angajat la nici o reducere a numărului de funcționari publici. Oficial, 5.674.000 de funcționari publici în Franța Oficial, potrivit ultimelor cifre, în Franța există 5.674.000 de funcționari publici, însă numărul lor pare a ajunge undeva la șapte milioane. Căci cifra oficială exclude numărul "operatorii de stat" (492.000) care e prevăzut într-o anexă a bugetului de stat pentru 2023. E vorba despre personalul din universități și școli de stat, organizații de cercetare precum CNRS sau CEA, personalul din muzee, agenții regionale de sănătate, toți beneficiind de toate privilegiile unui bugetar. Și anume: angajare pe viață, studii superioare gratuite, avansare pe bază de vechime, program redus de muncă, pensii mari și foarte mari (calculându-se, în pezent, în baza a 75% din media ultimelor șase luni în serviciu față de 50% din cei mai buni zece ani), locuințe publice alocate cu prioritate, vacanțe subvenționate etc. Alte două milioane de funcționari la secret Într-o altă anexă, bugetul de stat oferă o estimare pentru anul 2023, la rubrica "organisme private cu finanțare publică predominantă": 2% din totalul locurilor de muncă, adică 560.000. În 2009, în această anexă, cifra estimată era de 2,7% din totalul locurilor de muncă, iar în 2015, 1,4%, fluctuațiile arătând că nu e ușor de estimat numărul de angajați ai organizațiilor private care beneficiază de finanțare publică predominantă, precum asociațiile, care angajează în jur de două milioane de oameni. De asemenea, unii angajați ai La Poste și Orange (fostă France-Telecom), și angajați ai unor companii deținute 100% de stat, precum EDF, SNCF, RATP au statut de funcționar public, fără a fi incluși în statisticile funcționarilor publici – numărul acestora nu se cunoaște, invocându-se dreptul la confidențialitate. Germania, "republică de funcționari" În Germania crește numărul de funcționari publici, care în prezent se situează la 5,096 milioane. Cu toate acestea, Asociația funcționarilor publici (DBB) a criticat faptul că nu există suficient personal în sectorul public. Șeful DBB, Ulrich Silberbach, s-a referit la creșterea sarcinilor în multe domenii, adăugând că, potrivit evaluărilor, mai e nevoie de peste 360.000 de angajați la nivel național pentru a se furniza servicii, în mod adecvat. Pe de altă parte, există critici care susțin că Germania pe cale de a deveni o "republică de funcționari", reproșându-i lui Ulrich Silberbach că numărul angajaților din sectorul public crește de ani de zile, însă nu în domeniile utile cetățeanului, precum centrele de zi și clinici, profesori și ofițeri de poliție, ci mai ales în domenii care țin de instituții, în care investițiile ar trebui să meargă, nu înspre noi angajați, ci în direcția digitalizării. Un angajat la privat, muncă 91 de ani pentru pensie de funcționar Pe de altă parte, bugetarii germani beneficiază de multe avantaje. Nu plătesc taxe și au beneficii generoase la pensionare, mult mai mari decât cea a angajaților în sectorul privat. Tratamentul preferențial al funcționarilor publici a fost de altfel criticat de Rainer Holznagel, Președintele Federației Germane a Contribuabililor, care a comentat faptul că funcționarii publici primesc contracte pe viață și sunt scutiți de taxe: "Pe de o parte, acest lucru dăunează asigurărilor sociale statutare, deoarece se pierd venituri, iar pe de alta, dăunează contribuabililor, deoarece trebuie să finanțeze pensiile mari.". Nivelul pensiilor funcționarilor publici în Germania este deosebit de ridicat. Pentru a primi o pensie echivalentă cu cea a unui funcționar public, o persoană care lucrează în mediul privat ar trebui să muncească 91 de ani. În luna aprilie, la presiunea sindicatelor, Guvernul german a aprobat grile de salarizare mai mari pentru 2,5 milioane de lucrători din sectorul public. Mulți funcționari, puțini angajați În Spania, numărul funcționarilor publici a crescut de 5,3 ori mai mult decât numărul total de angajați din țară. Potrivit Labour Force Survey, ocuparea forței de muncă în rândul funcționarilor publici spanioli a crescut cu 95.800 de persoane în 2022, cea mai mare creștere înregistrată în grupul marilor economii euro, fiind depășită doar de Letonia, unde creșterea anuală a fost de 7,6% (ceea ce înseamnă, de fapt, 4.000 de angajați). Paradoxal, Spania a devenit liderul zonei euro în privința creșterii numărului de funcționari publici, fără însă a crea locuri noi de muncă, Guvernul fiind criticat că astfel realizează prin bugete ceea ce nu reușește prin politici, preferând să umfle ocuparea forței de muncă în administrațiile publice decât să faciliteze crearea de locuri de muncă pentru companii, susținând o economie reală. Spania, cei mai mulți șomeri din zona euro Potrivit Eurostat, În Spania, numărul funcționarilor publici este de 1,44 milioane, ceea ce reprezintă doar 7% din numărul total de angajați, însă datele se referă doar la angajații din sistemul guvernamental, nu la toți lucrătorii din sectorul public (precum sănătatea și învățământul), ceea ce ridică cifra la 3,53 milioane, adică 17,2% din totalul persoanelor angajate. Guvernul spaniol este criticat și pentru proasta funcționare a sistemului public, pe care, departe de a-l îmbunătăți, îl menține în mediocritate - potrivit Legii Funcției Publice, aprobată în ajunul alegerilor regionale, bugetarii care nu trec evaluarea performanței nu pot fi disponibilizați și nu-și pierd calitatea de funcționari publici. Citește și: Economist: O creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei. Anvelopa pensiilor speciale: 12 miliarde lei! În plus, noul val de angajări are iz de scop electoral: cu cât ai mai mulți funcționari publici, cu atât primești mai multe voturi. Deși Guvernul se laudă că a creat locuri de muncă, noii angajați în sistemul public au contracte temporare, ceea ce scurtează listele de șomaj doar pentru o perioadă. Iar șomajul a devenit o reală problemă în Spania: în luna aprilie s-au înregistrat 2,8 milioane de șomeri, cea mai mare rată a șomajului din zona euro.

Spania: puțuri ilegale din cauza secetei (sursa: dw.com)
Mediu

Spania: puțuri ilegale din cauza secetei

Spania: puțuri ilegale din cauza secetei. Un număr de 26 de persoane au fost arestate după ce au săpat în mod ilegal puţuri folosite pentru creşterea fructelor tropicale cum ar fi avocado şi mango în sudul Spaniei, regiune afectată de o secetă prelungită, a precizat poliţia marţi, potrivit El Pais. Spania: puțuri ilegale din cauza secetei Pe parcursul unei investigaţii care a durat patru ani, autorităţile au descoperit peste 250 de fântâni, puţuri şi bazine săpate ilegal în regiunea Axarquia din Andaluzia, care este afectată de secetă din 2021. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Spania este cel mai mare producător din Europa de fructe tropicale, care necesită cantităţi mari de apă. Producătorii estimează o scădere a producţiei de avocado cu 25% anul acesta din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor. Suspecţii sunt investigaţi pentru folosirea ilegală a apelor publice şi pentru o presupusă folosire frauduloasă a apei în scopul irigării recoltelor subtropicale, a spus poliţia. Autorităţile nu au precizat dacă cei arestaţi erau cultivatori comerciali sau practicanţi ai agriculturii de subzistenţă. Absenţa precipitaţiilor a făcut ca gestionarea rezervelor de apă să fie în centrul atenţiei în Spania, în special în regiunea mlăştinoasă Donana, o rezervaţie naturală care se află tot în Andaluzia şi care este periclitată de schimbările climatice, precum şi de irigările ilegale la fermele de căpşuni din apropiere. Secetă severă în Catalonia şi Andaluzia Spania a înregistrat cel mai secetos şi cel mai călduros aprilie de la începutul arhivei meteorologice, potrivit agenţiei meteo a Spaniei, AEMET. Nivelul mediu al apei în bazinele din Catalonia şi Andaluzia - zonele cel mai grav afectate - este de circa 25%. În Catalonia, nord-estul Spaniei, fermierii au organizat marţi un protest în tractoare în mai multe oraşe, solicitând ajutor guvernamental pentru a face faţă impactului secetei. Citește și: Norvegia, furnizor major de energie pentru Europa, îngrijorată de vulnerabilitatea infrastructurilor sale submarine strategice Sindicatul fermierilor Unio de Pagesos presează autorităţile pentru a oferi subvenţii, stimulente fiscale şi salariale, precum şi modernizarea de urgenţă a reţelei pentru a garanta o rezervă minimă de apă fermierilor. Un fermier a declarat că, potrivit estimărilor sale, doar circa 2% din producţia sa va fi adecvată pentru comercializare anul acesta din cauza penuriei de apă. Autorităţile "nu implementează măsuri pentru a ajuta sectorul să combată seceta", a spus el în timpul unui protest în oraşul Lleida, la circa 150 de kilometri de Barcelona.

Spania înregistrează un record absolut de temperatură Foto: News.ro
Mediu

Spania înregistrează un record absolut de temperatură

Spania continentală înregistrează un record absolut de temperatură în aprilie de 38,8 grade Celsius, la Cordoba, potrivit unor date provizorii publicate vineri de Agenţia meteorologică spaniolă (AEMET), relatează AFP, citată de news.ro. Această temperatură, înregistrată la nivelul staţiei meteo de pe aeroportul din acest oraş andaluz, ”ar fi (...) temperatura-record a Spaniei continentale în luna aprilie”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Aemet. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Spania înregistrează un record absolut de temperatură Precedentul record al Spaniei continentale data din 2011 şi a fost înregistrat la Elche (est) - 38,6 grade Celsius. Citește și: Teodosie Tomitanul, cel mai turbulent lider al BOR, încasează 28.000 de lei pe lună de la stat. Mai mult de jumătate din bani vin prin Arhiepiscopie Aceste ”date provizorii” este necesar să fie ”confirmate”, un proces care ar putea dura mai multe zile, declară AFP organismul. Acest record nu este însă un record absolut al întregii Spanii, iar ”maximumul istoric s-a înregistrat în 2013, în (arhipelagul) Canarelor”, situat în largul coastelor de nord-est ale Africii, precizează Aemet. Acest record era de 40,2 grade Celsius. Spania a înregistrat săptămâna aceasta, la fel ca Portugalia, un val de căldură excepţional de timpuriu, provocat de o masă de aer cald şi uscat provenind din Africa de Nord. Vineri, la ora 9.30 GMT (12.30, ora României), termometrul indica peste 30 de grade Celsius în provincia Jaen, în Andaluzia, potrivit înregitrărilor Aemet. Episoade de temperatură excepţional de mare s-au multiplicat în ultimii ani în Spania, o ţară europeană aflată în prima linie, cu aproape 75% din teritoriu cu risc de deşertificare, potrivit ONU. Spania a înregistrat în 2022 cel mai cald an înregistrat vreodată, iar mai multe valuri de căldură au avut loc începând din luna mai, potrivit Aemet. Un studiiu publicat marţi de Universitatea Politehnică din Catalonia arată că numărul zilelor anului marcate de căldura estivală a crescut de la 90 în 1971 la 145 în 2022. În afară de temperaturi, Spania, care exportă o mare parte a producţiei sale agricole către restul Europei, se confruntă cu o secetă catastrofală, care-i îngrijorează atât pe agricultori, cât şi autorităţile. Potrivit COAG, principalul sindicat al agricultorilor, 60% dintre terenurile agricole spaniole sunt ”asfixiate” în prezent din cauza unei lipse de precipitaţii.

Spania, aprilie: 40 de grade Celsius (sursa: Facebook/Agencia Estatal de Meteorología)
Mediu

Spania, aprilie: 40 de grade Celsius

Spania, aprilie: 40 de grade Celsius. Țara se va confrunta în această săptămână cu un val de căldură excepţional pentru această perioadă a anului, cu temperaturi maxime de 40 de grade Celsius aşteptate în Andaluzia, în contextul în care ţara iberică suferă deja din cauza unei secete prelungite ce are consecinţe catastrofale pentru agricultură, informează AFP. Aer uscat de origine africană Spania va experimenta în zilele următoare "temperaturi excepţional de ridicate pentru această perioadă a anului", demne de "valori estivale", a avertizat într-un comunicat Agenţia de meteorologie spaniolă (Aemet). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acest val de căldură, asociat cu sosirea "unei mase de aer foarte cald şi uscat de origine africană deasupra Peninsulei Iberice şi Insulelor Baleare", va atinge perioada sa de vârf spre sfârşitul săptămânii în sudul ţării, a precizat aceeaşi agenţie publică spaniolă. Potrivit Aemet, temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius marţi şi miercuri în mare parte a sudului ţării, cu posibile valori de vârf de 35 de grade Celsius în Andaluzia, precum şi în regiunile Valencia şi Murcia, pe coasta mediteraneeană. Spania, aprilie: 40 de grade Celsius Temperaturile vor continua să crească şi vor atinge "în manieră generalizată 35 de grade Celsius joi şi vineri în jumătatea sudică a ţării şi în Valea Ebrului din nord-est, cu valori de până la 40 de grade Celsius" aşteptate în Valea Guadalquivir din Andaluzia. Potrivit Aemet, temperaturile vor fi în această săptămână cu 6-10°C peste media valorilor normale din acest anotimp. Dar, în anumite locuri, ele vor depăşi chiar şi cu 15-20°C valorile normale pentru sfârşitul lunii aprilie, a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al agenţiei spaniole, Ruben del Campo. Acest val de căldură survine în contextul în care Spania traversează o primăvară anormal de caldă şi de uscată, mai ales în regiunea Catalonia, care se confruntă cu cea mai gravă secetă a sa din ultimele decenii, unde autorităţile au luat deja măsuri pentru a reduce consumul de apă. Agricultura, afectată masiv În lipsa precipitaţiilor, rezervoarele de apă - care stochează apa de ploaie pentru a putea să o utilizeze în lunile mai uscate - se află doar la un sfert din capacitatea lor în această regiune, potrivit autorităţilor locale. Totodată, mulţi agricultori au fost nevoiţi să renunţe în ultimele săptămâni la însămânţări. "Ne aflăm într-un moment dificil din punct de vedere hidrologic", cu atât mai mult cu cât pânzele freatice şi rezervoarele de apă spaniole au fost afectate în ultimii ani de o lipsă cronică de precipitaţii, a declarat săptămâna trecută ministrul Agriculturii din această ţară, Luis Planas. Citește și: Averea totală a oligarhilor ruși a crescut în 2022 cu 152 de miliarde de dolari (Forbes) Potrivit datelor transmise de serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S) publicate joia trecută, Europa, continentul în care temperatura creşte de două ori mai repede decât media globală, a cunoscut anul trecut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor centralizate din 1950.

Spaniolii confirmă că sunt urmașii lui Don Juan Foto: British Library
Eveniment

Spaniolii confirmă că sunt urmașii lui Don Juan

Spaniolii confirmă că sunt urmașii lui Don Juan: aproape jumătate dintre ei sunt de acord cu poliamorul, arată un sondaj recent, efectuat de Centrul de Investigații Sociologice, o instituție de stat. Potrivit sondajului, 47% dintre cei chestionați au fost de acord că o persoană "poate avea două sau mai multe relații sexuale afective în același timp”. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Spaniolii confirmă că sunt urmașii lui Don Juan Acceptarea din ce în ce mai mare a poliamoriei - sau implicarea în mai multe relații romantice consimțite în același timp - a fost recent subiectul unui articol al revistei spaniole Hola!, care nota: "ceea ce pare evident este că ne aflăm într-un moment de schimbare a modelelor de cuplu și de relații". În sondajul publicat săptămâna aceasta, 47% dintre spanioli spun că sunt "de acord" sau "foarte de acord" cu faptul că "o persoană poate avea două sau mai multe relații sexuale afective în același timp". În sondajul anterior, realizat în octombrie 2021, această cifră era de mai puțin de 40 la sută. „Sondajul ar putea sugera că moravurile societății ajung din urmă presupusele predilecții ale lui Juan Carlos, care are acum 85 de ani și despre care se spune că ar fi bolnav, și care ar fi avut 5.000 de amante, potrivit unei biografii scrise de un general în retragere. Sau cu viziunea asupra lumii a Celestinei, care vede rușinea ca pe un obstacol în calea plăcerii și se opune fidelității maritale și castității”, comentează The Times. Citește și: Panică la AUR! George Simion mă roagă să-i adaug pagina la „Favorite”: „Algoritmii Facebook nu mai permit ca toate postările să ajungă la tine” Însă acceptarea ideei de poliamor nu înseamnă că spaniolii practică acest tip de relații. Un studiu de anul trecut arăta că 94,6% dintre cuplurile intervievate au declarat că și-au fost credincioase din punct de vedere sexual, 4,8% au declarat că au o relație deschisă cu contacte sexuale ocazionale și doar 0,5% au declarat că sunt într-o relație poliamoroasă cu trei sau mai multe persoane implicate.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră