Oficial: AACR abandonează BCR, are CEC. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis oficial cele trei conturi bancare pe care le deținea la bancă austriacă Erste – BCR. Prin aceste conturi, Autoritatea rula anual în jur de zece milioane de euro. Noile conturi de lei, dolari și euro au fost deschise la CEC Bank și făcute publice pe site-ul instituției. Decizia a fost luată după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, o altă instituție publică din subordinea Ministerului Transporturilor care s-a alăturat boicotului împotriva companiilor austriece, își va închide toate conturile bancare de la Erste – BCR până în februarie 2023.
Oficial: AACR abandonează BCR, are CEC
Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că bancomatul Erste – BCR instalat la intrarea în sediul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) va fi înlocuit cu unul de la CEC Bank. De atunci a trecut aproape o săptămână, timp în care AACR a finalizat toate procedurile de închidere a conturilor bancare deținute la Erste – BCR.
Noile conturi deschise la CEC Bank au fost publicate pe site-ul autorității. În urma acestui demers urmează ca cei aproximativ 200 de angajați să își schimbe cardurile de salarii emise de BCR cu unele noi de la CEC Bank.
Astfel, Autoritatea Aeronautică Civilă Română este prima instituție publică din România care a dus până la capăt boicotul împotriva companiilor austriece. În urmă cu trei săptămâni, mai exact pe 8 decembrie 2022, românii au început să boicoteze companiile austriece pentru că Austria și-a folosit dreptul de veto în Consiliul JAI pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
CNAIR mută peste 1,4 miliarde EUR de la BCR la CEC
Sorin Grindeanu, vicepemier și ministru al Transporturilor, a anunțat pe 13 decembrie, în urma votului negativ dat de Austria, că toate companiile din subordinea sa își vor închide conturile de la Erste-BCR pentru a trece la CEC Bank. Atunci a dat ca exemplu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care ar fi găsit „condiții mult mai bune la CEC”.
Procedura de închidere a conturilor bancare deținute de CNAIR la BCR este mult mai complexă decât în cazul AACR. De exemplu, veniturile totale ale CNAIR au fost estimate în anul 2022 la peste 7,2 miliarde de lei. Echivalentul a peste 1,4 miliarde euro.
Surse din cadrul CNAIR au declarat pentru Defapt.ro că „procesul de mutare a conturilor de la Erste-BCR la CEC Bank se află în plină desfășurare. Va dura un pic mai mult, până în februarie, cred. Pe lângă conturile structurii centrale, vor fi mutate și toate conturile subordonatelor, inclusiv ale Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.