sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: conturi

9 articole
Internațional

Conturi bancare naziste la Credit Suisse

Conturi bancare naziste la Credit Suisse. O comisie a Senatului american a dezvăluit noi dovezi care sugerează că Credit Suisse ar fi ascuns informații cruciale în timpul anchetelor anterioare legate de conturile bancare aparținând naziștilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dezvăluirile ridică întrebări semnificative despre transparența și responsabilitatea băncii elvețiene. Conturi bancare naziste la Credit Suisse Zeci de mii de documente descoperite recent arată existența unor conturi bancare care au aparținut naziștilor, necunoscute sau doar parțial cunoscute în investigațiile anterioare, conform Comisiei pentru buget a Senatului SUA. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” Printre probleme identificate a fost faptul că banca nu a dezvăluit existența acestor conturi în cadrul anchetelor din anii 1990. Printre descoperiri se numără un cont controlat de ofițeri SS de rang înalt, conform Wall Street Journal. Rolul fostului procuror Neil Barofsky Neil Barofsky, desemnat mediator la Credit Suisse în 2021, a avut un rol crucial în dezvăluirea acestor informații. Totuși, banca l-a demis în 2022, acuzând presiuni pentru a limita ancheta. În 2023, după preluarea Credit Suisse de către UBS, Barofsky a fost reintegrat și a continuat să investigheze arhivele, colaborând cu banca pentru a aduce la lumină informații esențiale. Reacția UBS UBS, care a preluat Credit Suisse, a declarat că s-a angajat să contribuie la o recenzare completă a conturilor legate de naziști și că oferă asistență deplină echipei lui Barofsky. "Ne dorim să facem lumină asupra acestei perioade tragice din istorie datorită anchetei", au declarat reprezentanții UBS. Despăgubirile din 1998 În 1998, băncile elvețiene, inclusiv Credit Suisse, au fost de acord să plătească 1,25 miliarde de dolari ca despăgubiri evreilor jefuiți de naziști. Noile dezvăluiri sugerează însă că investigațiile de atunci ar fi fost incomplete. Implicații și continuarea anchetei Ancheta Senatului american este în desfășurare, iar rezultatele finale ar putea avea implicații majore asupra reputației Credit Suisse și a UBS. Descoperirile ar putea aduce noi despăgubiri și ar sublinia nevoia de transparență în gestionarea arhivelor istorice. Dezvăluirile recente privind conturile naziste de la Credit Suisse pun sub semnul întrebării integritatea băncii și a investigațiilor anterioare. Ancheta în curs este esențială pentru a aduce claritate asupra acestui capitol tragic din istorie.

Conturi bancare naziste la Credit Suisse (sursa: Facebook/Credit Suisse)
Sporuri salariale și conturi pentru judecători (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Sporuri salariale și conturi pentru judecători

Sporuri salariale și conturi pentru judecători. Unul dintre cei mai bogaţi magistraţi ieşeni este preşedintele Curţii de Apel, Diana Cheptene-Micu. Sporuri salariale și conturi pentru judecători Aceasta deţine două terenuri intravilane în municipiu, în suprafaţă totală de 523 mp şi 1,5 ha de teren agricol în comuna Ghergheşti, din centrul judeţului Vaslui. Citește și: FOTO Becali a căzut cu Rolls Royce-ul în șanț. Latifundiarul din Pipera susține că nu el este vinovat și vrea să afle cine l-a încurcat în trafic Proprietăţile imobiliare ale judecătoarei sunt completate de o casă de 122 mp şi un apartament de 83 mp în Iaşi, toate fiind cumpărate în perioada 2015-2019. Un Volkswagen din 2000 şi un BMW din 2011 reprezintă parcul auto deţinut. Cele aproape 30 de conturi bancare deschise de Cheptene-Micu totalizează economii de 468.500 lei şi 101.000 euro, la care se adaugă 300.000 lei în bonuri de stat „Tezaur”. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Medicul psihiatru șpăgar - conturi, vilă, Mercedes (sursa: Facebook/Carmen Zaharia)
Eveniment

Medicul psihiatru șpăgar - conturi, vilă, Mercedes

Medicul psihiatru șpăgar - conturi, vilă, Mercedes. Din 2021 până în prezent, Carmen Zaharia, medicul șpăgar din Sibiu, s-a îmbogățit cu o vilă de 171 de metri pătrați, două conturi bancare (aproximativ 110.000 de lei) și un Mercedes. Medicul psihiatru șpăgar - conturi, vilă, Mercedes Totul, dintr-un salariu de sub 20.000 de lei pe lună. Citește și: Medicul șpăgar reținut, azi, la Sibiu are trei vile și două Mercedesuri. Lua șpagă 2-500 de lei și mâncare ca să-și facă datoria de psihiatru Dacă ar fi cheltuit numai 5.000 de lei lunar, medicul Carmen Zaharia ar fi reușit să pună deoparte 180.000 de lei anual. Adică 360.000 de lei în doi ani. Or, vila de 171 de metri pătrați din Focșani, cu teren inclus, poate avea un cost de aproximativ 100.000 de euro, echivalentul a cel puțin 450.000 de lei. Un Mercedes, fabricat în 2018 și cumpărat în 2022, nu poate avea un cost de sub 10.000 de euro, adică 50.000 de lei. Practic, vila, autoturismul și cele două conturi însumează aproximativ 610.000 de lei iar medicul Carmen Zaharia nu ar fi putut economisi mai mult de 360.000 de lei, doar puțin peste jumătate din 610.000 de lei.

Deliorga (CCR) a economisit toate veniturile în 2022 (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Deliorga (CCR) a economisit toate veniturile

Deliorga (CCR) a economisit toate veniturile. Judecătorul CCR Cristian Deliorga a câștigat în 2022, din salarii și pensia specială de magistrat puțin peste 702.000 de lei. Deliorga (CCR) a economisit toate veniturile Peste 657.000 de lei au fost puși în șase conturi bancare deschise în 2022. Citește și: Șeful CCR, Marian Enache, moșier la marginea Bucureștiului: mii de metri pătrați de teren în comune de lux, lângă pădure. Enache câștigă 15.000 de euro lunar din salariu și pensii speciale Deliorga are opt conturi bancare. Șase, deschise în 2022 (sursa: ccr.ro) Citește și: Viața de lux a șefului CCR, Marian Enache: 9.000 de euro lunar (300 de euro pe zi) – cheltuieli, plus economii de aproape 6.000 de euro pe lună. Totul, din bani publici: salariu, pensii speciale, sporuri Practic, din ce a câștigat anul trecut, lui Deliorga i-au mai rămas 45.000 de lei de cheltuială. La acești bani s-au adăugat puțin peste 33.000 de lei, pensia anuală a soției. Citește și: Deși are 47.000 lei/lună și două pensii speciale uriașe, președintele CCR, Marian Enache, ia și trei sporuri și o indemnizație. Enache a avut dosar de turnător, care a dispărut Împreună, așadar, soții Deliorga au trăit din 78.000 de lei în 2022, adică au avut o medie lunară de cheltuieli de 6.500 de lei, puțin peste 1.300 de euro. O sumă din care, într-adevăr, trăiesc foarte multe familii cu copii din România. Dar, prin comparație cu președintele Curții Constituționale, Marian Enache, care cheltuie 9.000 de euro lunar și mai pune aproape 6.000 de euro la ciorap, Deliorga este sărac lipit.

Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Justiție

Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă

Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă. Considerat judecătorul lui Dragnea, Daniel Grădinaru, actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a declarat nici un cont bancar. Citește și: Avere uriașă a obscurului judecător Grădinaru, șeful CSM tovarăș cu Savonea. Co-autor la sentințe halucinante, precum condamnarea cu suspendare a unui prădător sexual Dar are venituri lunare, împreună cu soția, de peste 66.000 de lei. Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă În 2022, soții Daniel și Ianina Blandiana Grădinaru au primit împreună, lunar, echivalentul a aproape 14.000 de euro din salarii și activități conexe magistraturii. Veniturile soților Grădinaru (sursa: integritate.eu) Dar, în nici o clipă, cei doi soți nu au avut în conturi bancare (dacă dețin, totuși, așa ceva), cumulat, mai mult de 4.999 de euro. Soții Grădinaru nu au declarat nici un cont bancar (sursa: integritate.eu) Este singura explicație pentru care soții Grădinaru nu au menționat nici un cont bancar în declarația de avere: potrivit legii declarării averilor, se menționează "conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro". Citește și: Controversata pensionară specială Viorica Costiniu cere „organelor abilitate” să ancheteze de unde a obținut DeFapt.ro documentul privind pretențiile salariale uriașe ale magistraților Așadar, din aproape 14.000 de euro lunar, soții Grădinaru cheltuie cel puțin 9.000 de euro. Sau îi țin la saltea. Mizilic de plată la rate bancare Unii ar putea argumenta că soții Grădinaru au rate mari la bancă, având trei credite. Citește și: DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă Să calculăm: un credit de 56.000 de euro pe 25 de ani, unul de 35.000 de euro pe 30 de ani și unul de 110.000 de lei (22.000 de euro) pe doar doi ani. Creditele bancare ale soților Grădinaru (sursa: integritate.eu) La un calcul grosier, creditul pe 25 de ani înseamnă rate lunare de cel mult 190 de euro (fără dobândă). În același mod, creditul pe 30 de ani are rate lunare de sub 100 de euro (fără dobândă). Iar cel pe doar doi ani (2022-2024) generează rate lunare (fără dobândă) de sub 1.000 de euro. Deci, până în 2022, ratele lunare (fără dobândă) ale soților Grădinaru erau de maximum 300 de euro plus dobândă, deci nu mai mult de 500 de euro. Doar în perioada 2022-2024, la aceasta se adaugă încă o rată lunară de 1.500 de euro, cu tot cu dobândă. În total, 2.000 de euro lunar se duc la bănci. Și tot mai rămân 12.000 de euro lunar de cheltuit.

Șefii bogați de spitale, fără conturi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șefii bogați de spitale, fără conturi

Șefii bogați de spitale, fără conturi. Salariile managerilor din Iași nu au crescut substanțial față de anul anterior, în multe cazuri diferențele fiind doar de câteva sute de lei lunar. Șefii bogați de spitale, fără conturi Zestrea acestora este însă consistentă, în materie de mașini, case sau terenuri, chiar și obiecte de artă sau bijuterii de zeci de mii de euro. Citește și: VIDEO Bătăușii de la Costinești nu au fost arestați, au fost puși sub control judiciar. Eliberați, au amenințat cu bătaia chiar în fața secției de poliție Un aspect interesant este că majoritatea conducătorilor spitalelor din Iași fie nu vor să economisească banii în bănci, fie preferă să îi țină "la saltea". Sau nu au economii deloc. Conform legii, se declară toate conturile bancare care au soldul cumulat de peste 5.000 de euro, adică 25.000 de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Oficial: AACR abandonează BCR, are CEC (sursa: Facebook/AACR)
Eveniment

Oficial: AACR abandonează BCR, are CEC

Oficial: AACR abandonează BCR, are CEC. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis oficial cele trei conturi bancare pe care le deținea la bancă austriacă Erste – BCR. Prin aceste conturi, Autoritatea rula anual în jur de zece milioane de euro. Noile conturi de lei, dolari și euro au fost deschise la CEC Bank și făcute publice pe site-ul instituției. Decizia a fost luată după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, o altă instituție publică din subordinea Ministerului Transporturilor care s-a alăturat boicotului împotriva companiilor austriece, își va închide toate conturile bancare de la Erste – BCR până în februarie 2023. Oficial: AACR abandonează BCR, are CEC Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că bancomatul Erste – BCR instalat la intrarea în sediul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) va fi înlocuit cu unul de la CEC Bank. De atunci a trecut aproape o săptămână, timp în care AACR a finalizat toate procedurile de închidere a conturilor bancare deținute la Erste – BCR. Citește și: EXCLUSIV Încă o instituție publică renunță la serviciile BCR: la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, bancomatul BCR a fost deja demontat, salariații vor primi salariile pe carduri CEC Noile conturi deschise la CEC Bank au fost publicate pe site-ul autorității. În urma acestui demers urmează ca cei aproximativ 200 de angajați să își schimbe cardurile de salarii emise de BCR cu unele noi de la CEC Bank. Noile conturi ale AACR au fost deschise la CEC (sursa: caa.ro) Astfel, Autoritatea Aeronautică Civilă Română este prima instituție publică din România care a dus până la capăt boicotul împotriva companiilor austriece. În urmă cu trei săptămâni, mai exact pe 8 decembrie 2022, românii au început să boicoteze companiile austriece pentru că Austria și-a folosit dreptul de veto în Consiliul JAI pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. CNAIR mută peste 1,4 miliarde EUR de la BCR la CEC Sorin Grindeanu, vicepemier și ministru al Transporturilor, a anunțat pe 13 decembrie, în urma votului negativ dat de Austria, că toate companiile din subordinea sa își vor închide conturile de la Erste-BCR pentru a trece la CEC Bank. Atunci a dat ca exemplu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care ar fi găsit „condiții mult mai bune la CEC”. Procedura de închidere a conturilor bancare deținute de CNAIR la BCR este mult mai complexă decât în cazul AACR. De exemplu, veniturile totale ale CNAIR au fost estimate în anul 2022 la peste 7,2 miliarde de lei. Echivalentul a peste 1,4 miliarde euro. Surse din cadrul CNAIR au declarat pentru Defapt.ro că „procesul de mutare a conturilor de la Erste-BCR la CEC Bank se află în plină desfășurare. Va dura un pic mai mult, până în februarie, cred. Pe lângă conturile structurii centrale, vor fi mutate și toate conturile subordonatelor, inclusiv ale Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri”.

Doar 12 persoane și-au mutat conturile de la BCR Foto: BCR
Politică

Doar 12 persoane și-au mutat conturile de la BCR

Din 2,8 milioane de clienți persoane fizice ai BCR, doar 12 persoane și-au mutat conturile după votul negativ al Austriei a declarat vicepreședintele BCR, Dana Dima, în emisiunea Deșteptarea la Europa FM, preluată de Economedia. Doar 12 persoane și-au mutat conturile de la BCR „Îmi asum responsabilitatea de a nu detalia foarte mult pentru fiecare client în parte. Dar nici nici nu aș vrea să minimizez importanța fiecărui client. Nu reprezintă sub nicio formă un impact în bilanțul băncii, pentru că, dincolo de toate, suntem o bancă solidă, puternic capitalizată, iar efectul celor 12 clienți persoane fizice nu este important”, a spus Dana Dima. În ceea ce privește votul negativ al Austriei, Dana Dima a spus: „Este un moment de dezamăgire pentru noi toți, pentru că suntem români, trăim în România de zeci de ani lucrăm aici. Toți colegii mei, 5.300 de angajați, au fost la fel de dezamăgiți și supărați de această decizie. Dar poate că este un moment important, chiar dacă noi nu suntem parte din partea politică.” Citește și: Singura șansă a României să fie acceptată în Schengen în 2023 este Consiliul European din februarie, transmite Guvernul României, pe surse. Dar trebuie să fie și Bulgaria pregătită Demersuri la nivel de cancelar și președinte al Austriei De asemenea, vicepreședintele BCR a explicat cum sprijină grupul bancar aderarea României la spațiul Schengen: „Avem eforturi concrete, la nivel de grup Erste și la nivelul Băncii Comerciale Române, de a informa și de a sprijini demersurile politice și diplomatice și aș vrea să vă spun foarte clar și responsabil că aceste demersuri sunt la nivel de cancelar și de președintele al Austriei, pentru că noi considerăm că România trebuie să fie parte din Europa și trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași responsabilități în același timp ca orice țară din Europa”. Dana Dima a mai afirmat că aceste întâlniri au avut loc și înainte de votul din Consiliul JAI: „Atât acum, dar și înainte, pentru că noi nu ne-am asumat acest rol în ultimele zile sau în ultimele ore, la nivelul președintelui Grupului Erste au existat aceste discuții și întâlniri la nivel înalt în care am susținut poziționare avantajelor economice ale României, pentru că noi considerăm că România este o țară importantă pe harta Europei și considerăm că trebuie să facem multe lucruri, să dezvoltăm multe lucruri și mai ales să creăm încredere în în societate. Deci aceste întâlniri au avut loc, repet, nu în ultimele ore sau minute și nu în aceste zile doar, ci dinainte și vor avea loc în continuare. Sprijinul Băncii Comerciale Române și al grupului este necondiționat.”

Zece țări europene plătesc ruble Gazpromului (sursa: Twitter/Gazprom)
Internațional

Zece țări europene plătesc ruble Gazpromului

Zece țări europene plătesc ruble Gazpromului. Acești cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom, transmite EFE. Zece țări europene plătesc ruble Gazpromului Gigantul rus a anunţat miercuri că a sistat livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria după ce aceste două ţări au respins mecanismul propus de preşedintele rus Vladimir Putin, de a plăti în ruble pentru gazul rusesc pe fondul sancţiunilor occidentale asupra tranzacţiilor în valută cu Rusia, ca urmare a campaniei militare a acestei ţări în Ucraina. Sursa, care a solicitat să vorbească sub protecţia anonimatului, a declarat că nu sunt prevăzute noi sistări ale livrărilor de gaz până în a doua jumătate a lunii mai, când trebuie să intre alte plăţi în ruble pentru combustibilul rusesc. Bulgaria și Polonia, primele victime Gazprom a explicat miercuri că a suspendat complet furnizarea de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) şi PGNiG (Polonia) pentru că nu a primit până la sfârşitul zilei de marţi plăţile în ruble pentru livrările aferente lunii aprilie, aşa cum a stabilit Putin în decretul său din 31 de martie pentru ţările "neprietenoase". Preşedintele rus a ordonat în acea zi ca ţările "neprietenoase", între care SUA, Canada, Regatul Unit şi toate statele membre ale UE - unde gazul rusesc reprezintă 40% din consum - să plătească în ruble livrările de gaz rusesc. Mecanismul conceput de Rusia stabileşte că aceste ţări considerate ostile trebuie să deschidă un cont special în ruble şi un altul în valută la Gazprombank. Înțelegere misterioasă între OMV și Gazprom Separat, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat miercuri că Austria va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro, nu în ruble, aşa cum relatase anterior agenţia TASS, transmite dpa. Calificând drept "fake news" (informaţii false - n.r.) relatarea TASS cum că Viena a plătit în ruble pentru gazul rusesc, Nehammer a scris pe Twitter că "Austria respectă strict sancţiunile UE convenite de comun acord". Citește și: Putin trece la o nouă fază a ofensivei anti-europene: Gazprom oprește complet livrările de gaz către Bulgaria și Polonia începând de miercuri. Care sunt riscurile pentru România Miercuri, într-o intervenţie pe marginea unei reuniuni guvernamentale pe tema condiţiilor de plată dintre compania de energie austriacă OMV şi furnizorul rus de gaz Gazprom, Nehammer a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus în urmă cu două săptămâni că plăţile în euro vor continua să fie acceptate şi că acest lucru rămâne neschimbat. Informaţii primite de dpa sugerează că un acord între OMV şi Gazprom, potrivit căruia OMV va face plăţi în euro, iar Gazprom le va converti în ruble, nu a fost finalizat. În Austria, se estimează că 80% din gazul importat provine din Rusia.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră