Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că închide o regie care nu mai avea activitate de 23 de ani, când serviciului public de alimentare cu apă și canalizare a fost concesionat. Potrivit datelor publice, Regia de apă București a avut un singur angajat din 2009 în 2020, iar în 2021 a rămas cu zero angajați. În mod constant, ea avea o pierdere anuală de 13.000 de lei, iar datoriile ajunseseră la 829.000 de lei. Însă regia are active circulante de 14,5 milioane lei, arată datele publice.
Nicușor Dan închide o regie care nu mai avea activitate
„Am început demersurile pentru lichidarea Regiei de Apă, care ar fi trebuit închisă încă de acum 23 de ani când s-a semnat contractul de concesiune a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare cu Apa Nova.
Clarificăm astfel situații juridice și administrative a căror finalizare trenează de ani de zile”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.
Apa Nova București, o filială a firmei franceze Veolia, a concesionat serviciul public de alimentare cu apă al Capitalei din 2000 în 2037. În ianuarie 2020, Direcția Națională Anticorupție a clasat un dosar cu acuzații de corupție la adresa conducerii Apa Nova, din lipsă de probe.
În ianuarie 2020, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat o listă cu ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor de exploatare la companiile municipale înființate de primarul Capitalei, Gabriela Firea, care arată că la 14 firme salariile consumă peste 70% din fonduri, la Regia de Apă sunt de 100%, iar la Societatea de Transport Bucureşti (STB), cheltuielile de personal sunt de 73%.
„Așa arată structura cheltuielilor companiilor administrate (căpușate?) de Gabriela Firea. Se plătesc salarii și atât. Pe românește sinecuri pentru PSD!!!”, a scris ministrul Cîțu pe pagina de Facebook.
Ministrul Finanțelor consideră că, în această situație, nu se mai pot face investiții sau reparații, pentru că banii acoperă salariile.„La RATB, peste 10 000 de angajati, cheltuieli de personal 73%. Cum sa mai faci si investitii sau reparatii?”, a afirmat Cîțu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.