Nevaccinații pot intra la supermarketurile din mall, a declarat Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru. Bucureștiul a ajuns la cea mai ridicată incidență de la debutul pandemiei, iar valul cinci încă nu și-a atins vârful, potrivit specialiștilor. Duminică, aproape jumătate din totalul național de infectări s-au înregistrat în Capitală. Cu toate acestea, Guvernul a modificat unele din regulile antiepidemice care se vor aplica în următoarea lună și a eliminat o restricție – cea care privea accesul în supermarketurile din malluri pentru persoanele nevaccinate.
Magazinele alimentare din mall-uri vor putea primi clienți fără să le mai ceară certificatul verde, dacă își fac culoare de acces, circulație și ieșire separate, potrivit noilor reglementări adoptate săptămâna trecută, odată cu prelungirea stării de alertă pentru încă o lună. Până acum, accesul în supermarketurile din mall nu era permis decât pentru clienții care dovedeau că sunt vaccinați, testați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Acum, dacă aceste magazine își fac culoare de acces separate, vor putea primi toți clienții.
Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a declarat duminică seara la Digi24 că după prelungirea stării de alertă prin hotărâre de guvern, a fost convocată vineri o ședință a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), iar de duminică noaptea au intrat în vigoare la nivelul Capitalei noile măsuri.
Nevaccinații pot intra la supermarketurile din mall
În ceea ce privește accesul tuturor persoanelor în magazinele alimentare din parcurile și centrele comerciale, o altă condiție este asigurarea unui spațiu de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și a unui număr limitat de coșuri de cumpărături, a menționat Alexandra Văcaru. Instituția prefectului nu a primit însă până în acest moment solicitări sau apeluri telefonice din partea centrelor comerciale pentru clarificări suplimentare în privința noilor reglementări.
Alexandra Văcaru a explicat ce alte modificări au intervenit după hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă.
Citește și: Înregistrări din ședința conducerii USR: Cioloș a amenințat cu demisia
„Principala modificare este că nu mai avem două praguri de incidență – aveam de 1 și de 3 la mia de locuitori. Acum rămâne unul singur, cel de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în funcție de care au loc o serie de modificări, în principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context – că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele – deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a precizat Alexandra Văcaru. Ea a subliniat că în condițiile actuale ale ratei de incidență din București, de peste 30 la mia de locuitori, această cerință, grad de ocupare de doar 30 la sută, rămâne în vigoare.
Există o singură excepție pentru acest prag – în cazul sălilor de joacă pentru copii, acolo este permis 50 la sută.
O altă modificare se referă la persoanele care au trecut prin boală, în ceea ce privește accesul lor în spațiul public. „Până acum, aveam o perioadă de referință între a 5-a zi și a 180-a zi de la momentul confirmării infectării, dar acum avem ca punct de plecare pentru această perioadă ultima zi a izolării”, a precizat Alexandra Văcaru.
Școlile, în format fizic
Prefectul a confirmat că nu se pune problema, cel puțin pentru moment, a trecerii tuturor școlilor în sistem online în București. Această situație ar putea interveni doar când gradul de ocupare a paturilor COVID din spitalele bucureștene ar ajunge la 75 la sută.
În rest, școlile pot intra online individual, pe o perioadă limitată, în condițiile specifice. Din ianuarie până în prezent, CMBSU a aprobat o astfel de măsură în cazul a 24 de unități de învățământ din Capitală, dintre care 12 între timp și-au reluat deja activitatea cu prezență fizică, a precizat Alexandra Văcaru.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
- Patreon
- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450,
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.