sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prefect

24 articole
Politică

Nicușor Dan încă mai așteaptă un răspuns de la Ciolacu

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, încă mai așteaptă un răspuns de la premierului Marcel Ciolacu, după ce i-a prezentat o listă cu zeci de construcții ridicate ilegal. El i-a solicitat premierului să ceară Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Instituţiei Prefectului Capitalei, să ia măsuri în privinţa acestora şi să le conteste. Citește și: Penalul Adrian Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă pe listele din Olt, pentru Camera Deputaților Nicușor Dan încă mai așteaptă un răspuns de la Ciolacu „I-am spus (premierului - n.r.): Uitaţi, aici sunt 38 de construcţii ilegale, ar trebui ca Inspectoratul să confirme sau să infirme ce spun eu, că sunt ilegale, şi prefectul, ambii în subordinea primului ministru, să meargă în instanţă şi să le conteste. Aştept, încă, un răspuns”, a declarat primarul general, citat de news.ro. El a amintit că i-a transmis premierului că motivul prolemelor legate de trafic în Capitală îl reprezintă „urbanismul scăpat de sub control”. Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a cerut la 17 septembrie prefectului Capitalei și Inspectoratului de Stat în Construcții să atace în instanță PUZ-ul Sectorului 2, în baza căruia au fost emise autorizații de construcție “nelegale” care contribuie la aglomerarea traficului. El a spus că „dacă cineva face o investiție de 60 de mil de euro plus TVA care se bazează pe un PUZ despre care instanța spune că e nelegal, sau persoana respectivă e inconștientă, sau ea știe că statul român nu există de fapt”. Citește și: VIDEO Reacție nervoasă a lui Răzvan Exarhu când era filmat parcând pe trotuar: „Puteți să vă băgați telefonul ăla în c*r?”

Nicușor Dan încă mai așteaptă un răspuns de la Ciolacu Foto: captură video
Prefectul PSD se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg Foto: Facebook
Eveniment

Prefectul PSD se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg

Prefectul PSD de Brăila, fostul jandarm Timofei Iulian, cu pensie specială uriașă și amicul lui Mihai Tudose, se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg, relatează mai multe publicații. El ar fi acum cercetat pentru modul fraudulos în care și-a majorat pensia. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Încă din august 2024, Jandameria a confirmat că „există suspiciuni rezonabile” că Timofei „a prejudiciat financiar” instituția, dar el nu a fost schimbat din funcție. Potrivit declarației de avere din iunie 2024, prefectul Timofei a avut în anul fiscal 2023 o pensie specială de 141.000 de lei, net, pe care o cumula cu salariul de prefect, cu doar 700 de lei mai mare. În anul fiscal 2021, pensia lui Timofei era de 130.000 de lei și mai primea doar 993 de lei, în calitate de „observator arbitri fotbal”. Prefectul PSD se ponta „în misiune” la înmormântarea unui coleg Încă din august 2024, site-ul elcomandantepress.ro a scris că fostul prim-adjunct al jandarmeriei județene „și-a trecut în mod fraudulos misiuni de reprezentare ca fiind misiuni operative. Exemplu: s-a trecut în misiune 2zile la înmormântarea unui subofițer în weekend câte 8 ore în fiecare zi, adică l-a înmormântat pe subofițer 2 zile la rând câte 8 ore conform documentelor operative”. „Împreună cu comandantul unității și celălalt locțiitor au încheiat un procesverbal prin care s-au desemnat nejustificat ca fiind grupă operativă și astfel ei figurau practic la serviciu zilnic între orele 08:00-20:00 (...) A participat la toate misiunile din toate sărbătorile legale și din weekend-uri, lucrândcate 12 ore pe zi în afara sau in cadrul misiunilor.”, mai arată acest site. Recent, informația a fost redistribuită de mai multe site-uri și de postul Realitatea TV.

Prefectul PSD de Tulcea, în campanie, deși legea o interzice
Politică

Prefectul PSD de Tulcea, în campanie, deși legea o interzice

Prefectul PSD de Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a fost fotografiat în timp ce se afla în campanie electorală cu colegii de partid, deși legea îi interzice să participe la astfel de acțiuni „sub sancțiunea demiterii”. În plus, potrivit unor surse politice, el îi ceartă pe șefii instituțiilor deconcentrate care amendează candidații PSD la alegerile locale. Citește și: Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului” Prefectul PSD de Tulcea, în campanie, deși legea o interzice DeFapt.ro a scris în octombrie 2023 că prefectul Munteanu oferă asistență juridică localităților din județ pe care ar trebui să le supravegheze că respectă legea. Munteanu este absolvent de Drept la universitatea privată Titu Maiorescu și a obținut toate aceste contracte prin „încredințare directă”, potrivit propriei sale declarații de avere. Acum, el a fost fotografiat, iar imaginile au apărut pe rețelele sociale, la o acțiune electorală a PSD în comuna Văcăreni, împreună cu directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Teodosie Marinov (fost guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării). Ambii sunt considerați apropiați ai președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Constantinescu. Potrivit articolului 119 din legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, „prefecţii şi subprefecţii nu pot candida şi nu pot participa la acţiunile din campania electorală, sub sancţiunea demiterii din funcţie, decât în situaţia în care demisionează cu cel puţin 50 de zile înaintea datei alegerilor”. Potrivit unor surse politice, prefectul Munteanu a discutat cu Direcția Sanitar Veterinară din Tulcea după ce această instituție l-a sancționat pe primarul comunei Luncavița, de la Pro România, dar care acum candidează pentru PSD, pentru că sacrifica porci în curtea proprie și-i vindea la magazinul său fără nicio analiză. Garda de Mediu ar fi fost admonestată pentru că a închis spălătoria auto a primarului PSD din comuna Frecăței, care deversa apele uzate într-o fosă, nu în sistemul de canalizare. Citește și: Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?” Prefectul este cercetat de ANI pentru starea de incompatibilitate în care s-a aflat pe vremea când exercita simultan calitatea de consilier județean și cea de membru în consiliul de administrație al SC Servicii Publice SA, în perioada 2020-2022, făcând obiectul unui dosar deschis în urma sesizării nr. 7382/ 15.03.2023.

Persoană cu handicap are carnet de conducere Foto: Facebook Simona Bucura Oprescu
Eveniment

Persoană cu handicap are carnet de conducere

În Gorj, o persoană „încadrată cu handicap” din 2004, cu drept la însoțitor, are carnet de conducere, a arătat, azi, prefectul Iulian Popescu . În tot județul sunt 170 de persoane în situații asemănătoare. Citește și: Patronul unei firme de transport, cu câștiguri nete de peste zece milioane de lei/an, se alătură protestelor: vrea subvenții pentru că face profit. În 2016 a fost racolat de PSD Popescu a spus că va sesiza Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Persoană cu handicap are carnet de conducere „Voi trimite în cursul zilei documentele către Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. (...) Este un prejudiciu foarte mare. (...) Vă dau exemplul unui bărbat din comuna Runcu, încadrat în grad de handicap în 2004, inclusiv cu însoţitor. Între timp, s-a prezentat şi şi-a schimbat permisul de conducere de trei ori. Aici este vădită o problemă penală, iar dacă aş face calculul sumelor primite până acum, sumele sunt exorbitante. Nu e vorba numai de banii primiţi direct de la stat, ci şi de facilităţile acordate de administraţiile locale de-a lungul timpului, scutiri de taxe, impozite. Toţi aceşti bani trebuie recuperaţi pentru că este un prejudiciu foarte mare şi vreau ca să se tragă un semnal de alarmă", a spus Iulian Popescu. Totodată, el a adăugat că va extinde ancheta privind încadrările în grade de handicap şi la alte deficienţe, inclusiv cele psihiatrice şi cele de lipsa acuităţii auditive, care sunt incompatibile cu deţinerea permisului de conducere. În urmă cu aproximativ o lună, Prefectura Gorj a demarat o anchetă pe baza unor informaţii conform cărora, în judeţ, mai multe persoane încadrate cu handicap pe probleme de vedere, în diverse grade de handicap, au, în acelaşi timp, permis de conducere.

Gafă epică la Digi 24 Foto: Captură video
Eveniment

Gafă epică la Digi 24

Gafă epică la Digi 24: moderatorul emisiunii din prime time-ul acestui post, Cosmin Prelipceanu, a dialogat un minut și jumătate cu o persoană despre care credea că este prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), dar la capătul firului era „un cetățean obișnuit”. De fapt, redacția Digi 24 greșise numărul. Adevăratul prefect a fost intervievat ulterior și a ținut să precizeze că nu vorbise el anterior. Citește și: VIDEO EXCLUSIV Liderul AUR, George Simion, huiduit de fermieri: „Ai venit acu’, la cules de voturi?” Iată cum a decurs dialogul lui Prelipceanu cu presupusul prefect: Gafă epică la Digi 24 „Cosmin Prelipceanu: În direct acum cu noi Prefectul Capitalei. Bună seara, ne auzim?.....Alo, ne auzim?... Bună seara, sunteți în direct, v-am văzut mai devreme la Chiajna. Ați stat de vorbă cu protestatarii. Acum acolo este George Simion. Ce se întâmplă? Presupusul prefect: Nu sunt acolo. Cosmin Prelipceanu: Nu sunteți acolo, dar sunt sigur că ați aflat, că a ajuns acolo un lider politic. Este vorba despre liderul AUR, care le-a luat apărarea protestatarilor. Spune că sunt forțele de ordine în număr foarte mare. Se întreabă dacă le-au fost suspendate drepturile acestor oameni care vor să protesteze în Piața Victoriei. Care este punctul dvs. de vedere? Presupusul prefect: Îi susțin! Cosmin Prelipceanu: Îi susțineți? Pe cine? Presupusul prefect: Pe protestatari Cosmin Prelipceanu: Am înțeles bine, să intre în Capitală? Presupusul prefect: Nu nu. Dar trebuie făcut ceva și pentru ei. Cosmin Prelipceanu: Asta înseamnă că vor fi lăsați să vină în Piața Victoriei? Presupusul prefect: Legal, legal da. Sunt alături de ei, dar legal. Cosmin Prelipceanu: Legal, adică… explicați-ne ce ar trebui să se întâmple. Presupusul prefect: Să se facă ceva legal. Adică să li se dea voie, dar legal să vină să protesteze, să li se dea voie. Cosmin Prelipceanu: Cine să li se dea voie? Cine să le dea? Presupusul prefect: Prefectul. Cosmin Prelipceanu: Adică dvs. Nu sunteți prefectul? Nu vorbim cu Rareş Hopincă? Presupusul prefect: Nu, nu, nu, nu. Cosmin Prelipceanu: Înseamnă că este o greșeală. Deci nu sunteți Rareș Hopincă? Domnule prefect, sunteți cu noi? Presupusul prefect: Nu, nu sunt. Nu sunt prefect. Cosmin Prelipceanu: A greșeală. Dar cine sunteți? Presupusul prefect: Sunt un cetățean ca oricare. Cosmin Prelipceanu: Și totuși ați răspuns primelor mele întrebări. Presupusul prefect: Păi, da, nu știam despre ce este vorba. Deci am crezut că este un sondaj, ceva, așa. Cosmin Prelipceanu: Bun. Colegii mei vă vor suna încă o dată. Vrem și noi să știm totuși cine sunteți. Păstrăm imaginile de la Chiajna. Vă reamintesc. E o situație în desfășurare acolo a ajuns liderul AUR, George Simion”.

Dispută între vechii liberali și pedeliști, la Botoșani Foto: prefectul  Cornilă, posibil candidat PNL la primăria Botoșani
Politică

Dispută între vechii liberali și pedeliști, la Botoșani

Dispută între vechii liberali și pedeliști, la Botoșani: biroul municipal a fost dizolvat, iar președintele organizației, senatorul Cristian Achiţei, a fost demis. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar Hotărârea a fost luată de Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PNL după ce organizaţia municipală nu şi-a desemnat în termenul stabilit candidatul la Primăria Botoşani. Dispută între vechii liberali și pedeliști, la Botoșani „Conform statutului, conducerea a fost preluată de preşedintele judeţean (deputatul Costel Şoptică). În maxim 45 de zile, va propune un preşedinte interimar care va fi validat prin vot de organizaţia judeţeană. El îşi va face un BPL interimar", a declarat Sorin Cornilă, prefect al judeţului Botoşani. Presa locală apreciază că, de fapt, situația s-a datorat conflictului între vechii liberali și pedeliști. „Așadar ruptura dintre foștii membri PDL (prezenți mai ales în organizația municipală) și vechii liberali s-a accentuat, pe fondul unei lipse de comunicare dar și a unei strategii clare pentru alegerile locale”, scrie Info Botoșani. Botoșeneanul.ro scrie că PNL are două variante pentru candidatura la primăria municipiului Botoșani: „Cătălin Flutur, prezent de altfel la ședința Biroului Politic Județean, și Sorin Cornilă, o alternativă pentru liberalii care urmăresc un suflu nou pe listele electorale”. Citește și: Ce salariu primea de la stat judecătorul Cristi Danileț, care se pensionează la 48 de ani „Conform unor sondaje recente PNL ar avea 26 – 27% din voturile botoșănenilor, Sorin Cornilă regăsindu-se undeva în scorul partidului. Cătălin Flutur ar avea doar un procent peste”, mai arată această publicație.

Nu există nici un cardiolog de gardă în județul Gorj Foto: PSD
Eveniment

Nu există nici un cardiolog de gardă în județul Gorj

Nu există, în aceste zile de sărbătoare, nici un cardiolog de gardă în județul Gorj, acuză prefectul PNL Iulian Popescu. „Din nefericire, managementul Spitalului Judeţean a reuşit această contra-performanţă criminală, să nu fie în stare să acorde comunităţii SERVICII MEDICALE ESENŢIALE, după ce ani de zile a dispreţuit cadrele medicale”, a scris prefectul pe Facebook. Spitalul județean Gorj este subordonat Consiliului Județean, controlat de PSD. DeFapt.ro a arătat, la 3 noiembrie, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a plasat în consiliul de administrație al celui mai mare spital din Gorj un muncitor „calificat”. Spitalul nu este capabil să ofere servicii de radiologie, la urgențe. Citește și: Rafila a plasat în consiliul de administrație al celui mai mare spital din Gorj un muncitor „calificat”. Spitalul nu este capabil să ofere servicii de radiologie, la urgențe Nu există nici un cardiolog de gardă în județul Gorj „Inimile gorjenilor trebuie să fie observate şi tratate în PERMANENŢĂ - 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Pentru a nu ştiu câta oară avem dovezi clare că sănătatea gorjenilor este pusă în pericol de către conducerea Consiliului Judeţean Gorj şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Îmi pare rău că trebuie să încep noul an cu asemenea subiecte negative pentru comunitatea noastră. În urma unor telefoane disperate primite astăzi de la rudele pacienţilor internaţi cu probleme grave cardiologice, am aflat că în aceste zile, când numărul de incidente este oricum mai mare decât de obicei, NU EXISTĂ NICIUN MEDIC CARDIOLOG DE GARDĂ în tot judeţul Gorj. Este incredibil, desprins din filmele de groază, faptul că pentru toţi cetăţenii judeţului Gorj nu se poate găsi un singur medic care să asigure permanenţa”, a arătat prefectul Popescu. Iulian Popescu susţine că lipsa gărzilor la cardiologie în cel mai mare spital din judeţ „reprezintă o situaţie foarte gravă, o STARE DE URGENŢĂ” şi că aceasta „pune în pericol vieţile gorjenilor cu urgenţe”. Prefectul va cere un raport cu explicații „Este crucial să se ia măsuri urgente pentru a asigura disponibilitatea constantă a personalului medical specializat în cardiologie, mai ales în situaţii critice, lipsa unui specialist afectând negativ rata de supravieţuire şi starea de sănătate a gorjenilor. Ştiu că este mai uşor să arunci vina pe medici şi să spui că nu vor să facă gărzi, dar asta este o scuză pentru cei care conduc sănătatea în judeţul Gorj, iar rolul unui lider, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau manager de spital, este exact acela de a identifica soluţii, mai ales în situaţii de criză, de a găsi specialişti şi a-i motiva corespunzător, de a forma un mediu de lucru competitiv şi în acelaşi timp atractiv pentru medici şi asistenţi. Din nefericire, managementul Spitalului Judeţean a reuşit această contra-performanţă criminală, să nu fie în stare să acorde comunităţii SERVICII MEDICALE ESENŢIALE, după ce ani de zile a dispreţuit cadrele medicale”, a adăugat prefectul în mesajul de pe reţeaua de socializare. Citește și: VIDEO George Simion, beat clampă de Revelion: liderul AUR, filmat mergând împleticit și cu cămașa pe jumătate ieșită din pantaloni Acesta anunţă că solicită managerului Spitalului Judeţean Gorj să prezinte un raport cu motivele din cauza cărora s-a ajuns ca între 31 decembrie şi 2 ianuarie să existe niciun medic cardiolog de gardă în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Popescu anunţă de asemenea că în perioada următoare va aduce această situaţie la cunoştinţa conducerii Ministerului Sănătăţii şi va solicita o analiză a managementului Spitalului Judeţean Gorj.

Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de construire Foto: Captură video
Eveniment

Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de construire

Ferma Dacilor funcționa și găzduia polițiști și angajați ai ISU fără a avea nici măcar autorizație de construire. Informația referitoare la lipsa autorizației de construcții a fost oferită de prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu. Citește și: „Ferma Dacilor” a interlopului Cornel Dinicu, fără autorizație ISU, contract cu sindicatul polițiștilor SNPPC. Ce relație are patronul cu Horia Constantinescu, șeful ANPC Însă, teoretic, legea permite intrarea în legalitate a unei clădiri care a fost ridicată fără autorizație de construire. Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de construire „După lichidarea incendiului, am convocat administrația locală, am evaluat primele documente, am constatat că nu există autorizație de construire. Proprietarii au intrat în legalitate în toamna anului 2020 printr-un raport de expertiză și un certificat de edificare a construcției (...) Orice construcție se construiește în baza unei autorizații de construire. Ar trebui să existe un certificat de urbanism, avize și, implicit, autorizația de construire. Printre avizele necesare obținerii autorizației de construire ar trebui să existe și avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, urmând ca după recepția lucrării să se elibereze și autorizația de securitate la incendiu. Tot acest flux al documentelor nu a existat. Ei au intrat în legalitate pe baza unei modificări legislative, printr-un raport de expertiză și un certificat de edificare a construcției“, a explicat prefectul Nanu la Antena 3. Duminică seara, într-un interviu pentru postul B1, primarul Capitalei, Nicușor Dan, vorbea exact despre acest fenomen. Citește și: Șeful Protecției Consumatorului, pesedistul Horia Constantinescu, laude deșănțate pentru Ferma Dacilor: „Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani”. Proprietarul, un interlop „Vă dau un singur exemplu, celebrul șantier din Icoanei 2-8. Au venit doi inspectori de la Inspectoratul București și au constatat că autorizația aia nu are aviz de securitate la incendiu, nu are memoriu de rezistență, nu are memoriu de instalații, încalcă Codul civil și multe alte lucruri. După care a venit inspectorul național și a spus, «anulez procesul-verbal», fără nicio explicație, pe scurt. Deci în situația în care nu există o presiune uriașă civică pentru ca lucrurile astea să înceteze, din păcate, tot timpul o să avem tipul acesta de accidente”, a spus Nicușor Dan.

O femeie a murit blocată în liftul spitalului județean Slatina Foto: Captură video
Eveniment

O femeie a murit blocată în liftul spitalului județean Slatina

Sâmbătă, o femeie de 81 de ani a murit blocată în liftul spitalului județean Slatina, dar spitalul, fief al PSD Olt, nici măcar nu a anunțat poliția. Poliția a fost înștiințată abia luni, după ce prefectul liberal Mario di Mezzo, aflat în conflict cu PSD-ul local, a scris pe Facebook despre acest eveniment. Citește și: În timp ce spitalele de stat au rămas fără bani de medicamente, Guvernul a scos un miliard de lei din rezerva bugetară pentru salariile magistraților. Ceruseră 3,7 miliarde de lei Fieful baronului PSD Paul Stănescu Spitalul aparține Consiliului Județean Olt, fief al baronului PSD Paul Stănescu. Manager este o absolventă a Facultății de drept a Universității din Craiova, Angela Nicolae, bugetar în întreaga carieră profesională și care, potrivit CV-ului, știe doar limba engleză. Președinte al Consiliului Județean este Marius Oprescu, PSD. În 2013, el al lovit cu mașina de serviciu de la CJ Olt – o Toyota Hilux – o căruță nesemnalizată încărcată cu lemne, rănind patru persoane, printre care și un adult care a murit după trei săptămâni. Avocatul familiei bărbatului decedat a susținut la acel moment că Marius Oprescu a încercat mușamalizarea cazului și a acuzat Spitalul de Urgență din Slatina, unde a fost dus Oprescu pentru recoltarea de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, nu ar fi respectat protocolul medical. Medicul legist Sorin Lesnic a declarat atunci pentru Digi24 că a fost obligat să schimbe raportul privind cauza morţii uneia dintre victimele accidentului de maşină produs de Oprescu, vicepreşedinte al CJ Olt la acel moment. Medicul legist a declarat că a fost amenințat și împiedicat să obțină datele de care avea nevoie, chiar de către conducerea spitalului, fiind nevoie de intervenția poliției. Citește și: Tânără mămică, externată cu copilul în brațe, de la spitalul Baia Mare, în șlapi, halat și lenjerie intimă. Motivul: garderoba se închidea la ora 15.00 O femeie a murit blocată în liftul spitalului județean Slatina „Sâmbătă dimineață, o femeie a murit în liftul blocat din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Femeia era mama unei asistente și trebuia dusă de la etajul 5 (neuro) la etajul 2 (terapie intensivă) pentru a fi intubată. Liftul s-a blocat între etajele 4 și 5 și, in ciuda manevrelor de resuscitare, pacienta a decedat. Lifturile sunt un risc permanent pentru pacienți și cadre medicale. Câți oameni e nevoie să mai moara până când cineva sa o demita pe aceasta vătafă care-și spune manager de spital? Rușine, vătafilor”, a scris prefectul PNL Mario di Mezzo, pe Facebook. Poliția a arătat că a fost anunțată abia pe 18 decembrie. „La data de 18 decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat, prin adresă, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie, în jurul orei 08:05, o femeie de 81 de ani, din judeţul Olt, care se afla internată la unitatea spitalicească, ar fi decedat într-unul din lifturile spitalului, care s-ar fi blocat”, au anunţat reprezentanţii IPJ Olt. Poliţiştii din Olt au deschis o anchetă și fac cercetări pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările în care a avut loc evenimentul. Ulterior, prefectul a cerut personal explicații directorului și directorului medical al spitalului, dar a fost dat afară din instituție. Citește și: O judecătoare cu Q5, vilă de 140 mp în București și salariu de 200.000 lei/an spune că-n România este dictatură fiindcă nu i se plătesc drepturile salariale obținute prin hotărâri judecătorești Legea prevede că poliția trebuia anunțată în 24 de ore „Ce nu s-a văzut la televizor: tăcerea vinovată a celor doi vătafi de la SJU Slatina la întrebarea «de ce ați anunțat poliția în 48 de ore, când legea spune că este obligatoriu sa fie anunțată în cel mult 24?» este cea mai buna dovadă că au vrut să mușamalizeze această tragedie rezultată din incompetența lor. Mai mult, aroganța lor este inclusiv la adresa ministrului despre care vătaful director medical spune că nu este obligația lui să îl informeze. Daca eu nu anunțam public această tragedie, probabil că: 1) nimeni nu ar fi știut 2) poliția nu ar fi fost notificată 3) ministrul nu ar fi aflat 4) totul ar fi fost mușamalizat prin teroare și amenințări Mulțumesc personalului medical care a avut curaj să îmi spună în ciuda presiunilor imense, înțelegând că gunoiul ascuns sub preș naște alt gunoi mai mare”, a arătat prefectul.

Cherecheș rămâne primar al Băii-Mari fiindcă prefectul este în concediu Foto: Instituția prefectului
Politică

Cherecheș rămâne primar fiindcă prefectul este în concediu

Cătălin Cherecheș rămâne primar al Băii-Mari fiindcă prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, este de azi în concediu, anunță Antena 3, citată de DCNews. Postul nu precizează câte zile va lipsi prefectul. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense deținea și într-un seif din Baia Mare Prefectul este absolvent al unei școli profesionale de mecanici auto, el absolvind facultatea de management a universității din Baia Mare la 26 de ani. Înainte de a fi numit prefect el a fost manager la „Dental Tehnic Assist” din Seini. Cherecheș rămâne primar al Băii-Mari fiindcă prefectul este în concediu Mandatul unui primar încetează după „condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”. Însă ordinul de demitere a primarului trebuie semnat de prefectul județului. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupție, a fugit din țară vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea către Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. „Instituția Prefectului va trebui să primească un referat de la secretarul UAT-ului, cu sentința de la instanță pe care trebuie să o primim și noi. Tot ce primim în referatul de la secretarul UAT-ului, prefectul admite un ordin prin care constată încetarea mandatului de drept“, a spus anterior Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat duminică seară eliberarea din funcţie a şefului Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, după fuga primarului Cherecheş din ţară. O dată cu acesta, a fost înlocuit şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. De asemenea, Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Persoane cu certificat de nevăzător au fost prinse de poliție în timp ce conduceau Foto: Facebook
Eveniment

Persoane certificat nevăzător prinse poliție conduceau

Olt: mai multe de persoane cu certificat de nevăzător au fost prinse de poliție în timp ce conduceau, scrie Jurnalul Olteniei, citându-l pe prefectul județului, Mario de Mezzo (PNL). Acestea vedeau foarte bine, fiind sancționate pentru că depășiseră viteza sau nu purtau centură. Pro Motor scrie că, în acest an, șapte persoane cu certificat de nevăzător au fost oprite și sancționate de poliția rutieră din Olt. Citește și: Meniu cu 27 de opțiuni, la un spital de stat: pacienții pot alege între friptură de vită cu ciuperci, somon, pui tikka masala sau opțiuni vegetariene. La un spital din Londra „Am aflat, cu surprindere, că în ultimul an, șapte șoferi care figurează în baza de date a primăriei ca fiind nevăzători, au fost sancționați contravențional de Poliția Rutieră pentru diverse abateri în trafic. Aceștia primesc indemnizație de handicap vizual major, dar au în continuare permis de conducere. Și circulă nestingheriți pe drumurile publice”, a declarat pentru ProMotor, prefectul de Olt, Mario De Mezzo. Conform datelor transmise prefecturii Olt, cei șapte au depășit limita de viteză, au parcat neregulamentar sau nu au purtat centura de siguranță. Persoane cu certificat de nevăzător au fost prinse de poliție în timp ce conduceau Însă, de fapt, sunt mult mai multe persoane cu certificat de nevăzător care au carnet de conducere. „În urma unei statistici pe care am solicitat o de la DGASPC și de la Serviciul Permise și Înmatriculări Auto, aflat în subordinea instituției prefectului, am ajuns la concluzia că sunt 78 de nevăzători în județul Olt care au permise de conducere valabile. 78 de nevăzători din județul Olt cu grad de handicap vizual I sau II, ceea ce înseamnă grav și accentuat, care au permise de conducere valabile. Mai mult decât atât, pentru că această statistică am solicitat-o în urma unor informații și sesizări, am informații clare că dintre acești oameni care au grad de handicap I și II, grav și accentuat, sunt oameni care conduc mașini. Mie mi se pare o situație comică că anumite persoane nevăzătoare, orbi în speță, conduc mașinile în municipiul Slatina și în județul Olt”, a spus de Mezzo, citat de Jurnalul Olteniei. Prefectul a mai afirmat că situația nevăzătorilor cu permise de conducere valabile apare în urma unei sincope legislative. Citește și: Judecătoarea Pivniceru, primă de pensionare de 30.000 de euro. Pensia anuală, aproape 400.000 de lei. Alți judecători cer aceeași primă în instanță „Până prin 2014, 2016, medicii din Comisia DGASPC, care acordau gradul de handicap, sesizau organele de poliție care retrăgeau permisul. S-a făcut o schimbare legislativă, în urma căreia medicul oftalmolog care declară un pacient că are grad de handicap și este nevăzător, sau medicul de familie trebuie să notifice Poliția Rutieră pentru ca aceasta să anuleze permisul de conducere. Acest lucru nu se întâmplă”, a mai declarat prefectul de Olt, adăugând că va transmite situația Serviciului Rutier și va solicita anularea celor 78 de permise de conducere.

Șapte oficiali din Botoșani taie panglica la o bucată de beton Foto: Facebook Prefectura Botosani
Eveniment

Șapte oficiali Botoșani taie panglica bucată de beton

Poza zilei: șapte oficiali din Botoșani, inclusiv prefectul Sorin Cornilă și președintele Consiliului Județean, Doina Feodorovici, taie panglica la o bucată de beton frumos vopsită, denumită „Heliportul Botoșani”. Evenimentul a avut loc vineri, dar fotografia - publicată într-un grupaj cu alte 30 de imagini - de pe pagina de Facebook a prefecturii Botoșani a devenit virală abia azi. Citește și: GALERIE FOTO Cine este Dăncilă de Botoșani, protectoarea lui Budăi și a lăcătușului – manager de spital: Doina Fedorovici, CV secret, a vorbit 3 minute în 8 ani în Senat, top-model pe Facebook Șapte oficiali din Botoșani taie panglica la o bucată de beton Heliportul Botoșani a costat 1,8 milioane de lei, iar derularea sa ar fi durat „mulți ani”, potrivit prefectului. Acesta este ultimul heliport din cele şapte pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a amenajat, cu fonduri europene, în România şi Republica Moldova. Citește și: Contracte cu dedicație: profesorii pot folosi prima de carieră didactică la un număr limitat de magazine! Câțiva retaileri mari, excluși „Cu această ocazie, au fost prezentate aspecte relevante despre proiectul care a facilitat realizarea acestei investiții și beneficiile oferite sistemului medical de urgență”, se afirmă pe pagina de Facebook a prefecturii Botoșani. „Ne bucurăm cu toții pentru că am dus la bun sfârșit acest proiect început cu mulți ani în urmă, mulțumesc tuturor partenerilor din proiect și vă felicit pentru că am ajuns să operaționalizăm acest obiectiv important pentru noi. Vă mulțumesc domnule General de flotilă aeriană Cătălin-Paul DACHE pentru faptul că ați reacționat promt la toate intervențiile mele din ultimele 2 săptămâni prin care am reglat câteva nereguli care erau în acest proiect, prin intervenția la constructor și prin sprijinul primit de la ISU Botoșani. Sper să avem și alte proiecte și să actualizăm împreună și acest proiect. De ce să nu reușim poate pe un alt proiect să mai pregătim unul în județul Botoșani. Pentru că sunt de reală nevoie pentru noi. Am văzut pe prezentarea dumneavoastră că anul trecut au fost preluate 68 de persoane din Botoșani și în al doilea rând, sperăm să reușim să avem și noi un elicopter, dar cred că prin parteneriat și prin discuții vom reuși să aducem și noi în Botoșani un elicopter pentru că acum avem acest heliport pentru care vă mulțumesc dumneavoastră și partenerilor”, a perorat prefectul, potrivit declarației consemnate pe pagina de Facebook a primăriei.

Prefectul PSD oferă asistență localităților pe care ar trebui să le supravegheze Foto: Facebook
Politică

Prefectul PSD asistență localităților trebui supravegheze

Prefectul PSD de Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, oferă asistență juridică localităților din județ pe care ar trebui să le supravegheze că respectă legea. Munteanu este absolvent de Drept la universitatea privată Titu Maiorescu și a obținut toate aceste contracte prin „încredințare directă”, potrivit propriei sale declarații de avere. Citește și: Opera baronului PSD de Tulcea, Horia Teodorescu: o treime din școlile care ar fi trebuit să fie renovate cu banii europeni din programul ITI Delta Dunării sunt ruine Prefectul PSD oferă asistență localităților pe care ar trebui să le supravegheze Munteanu este considerat potențialul succesor al actualului președinte al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care a anunțat că nu va mai candida. Prefectul, care este și avocat, are trei contracte de asistență juridică: cu localitățile Somova, Horia și Luncavița, toate fiind din Tulcea. Valoarea totală a acestor contracte este de 76.000 de lei pe lună. În 2022, când a fost numit prefect - el fiind, anterior, consilier județean PSD - aceste contracte erau de doar 72.000 de lei. În 2021, avea un singur contract juridic, cu localitatea Somova, de doar 18.000 de lei. DeFapt a scris că și baronul PSD de Tulcea, Horia Teodorescu, președinte al Consiliului Județean, și cea pe care o definește drept „mama copilului său”, deputata PSD Mirela Furtună, sunt abonați la contracte cu statul chiar în județul pe care-l reprezintă în diferite funcții. Citește și: Baronul PSD de Tulcea face zeci de milioane de la primăriile pe care le controlează. Conflict de interese evident, ANI nu-l deranjează pe baron Prefectul PSD Munteanu alături de „mama copilului” președintelului CJ Tulcea, Horia Teodorescu, deputata PSD Mirela Furtună Sesizare către ANI, îngropată Soția sa este, Violeta Munteanu, și ea abonată la un contract cu statul: acordă consiliere juridică controversatei Asociații pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI – Delta Dunării (ADI ITI DD), care gestionează un program de circa 1,3 miliarde de euro și despre care presa a scris în repetate rânduri că a fost un eșec, dar, în schimb, a finanțat clientela PSD din județ. Violeta Munteanu avea, din 2014, un contract de circa 68.000 de lei cu ADI ITI Delta Dunării. În ultima declarație de avere a prefectului, din 2023, acest contract nu mai apare, dar soția sa a fost angajată consilier juridic la ADI ITI DD. Ambii soți au avut câștiguri bune, în ani, din servicii de avocatură și diferite alte beneficii de la stat, dar averea lor este uriașă: au în bănci circa 70.000 de euro, dețin două mașini, printre care un Audi Allroad, au o vilă, mai multe terenuir în intravilan și un teren agricol. Potrivit unor informații, la Agenția Națională de Integritate (ANI) ar exista o sesizare legată de faptul că pe perioada mandatului de consilier județean PSD (2020-2022) a fost și membru în consiliul de administrație al SC Servicii Publice, societatea de salubrizare a municipiului Tulcea. Pe numele său există o sesizare depusă la ANI, înregistrată sub nr. 7382/ 15.03.2023. Dar ANI nu a făcut nimic vreme de mai multe luni, așa că se apropie termenul de prescriere a faptei, iulie 2024. În 2021, luase circa 8.000 de lei de la Servicii Publice, iar alți 17.500 i-au venit din colegiul director al ADI ITI DD, unde soția sa oferea consiliere juridică.

Pacienții de la psihiatrie erau ținuți în magazia centralei termice a SJU Pitești Foto: Facebook
Eveniment

Pacienții psihiatrie, ținuți lângă magazia centralei termice

La spitalul județean Pitești, pacienții de la psihiatrie erau ținuți în magazia centralei termice, a relatat, azi, prefectul județului, după un control al Direcției de Sănătate Publică (DSP) la acest spital. Citește și: Varianta telefonului salvator pentru tânărul șofer drogat, susținută și de fostul ministru de Externe Baconschi: „Altfel nu-mi explic. Doar îi găsiseră și în bolidul tunat o întreagă «farmacie»” „Primele concluzii ale comisiei de control în spitale confirmă o parte din sesizările făcute de argeşeni! Nu este respectat timpul maxim de preluare a unui pacient în zona de tratament, nici prioritizarea la laboratorul de imagistică. Probleme au fost depistate şi pe linia securităţii la incendiu: mai multe uşi blocate împiedicau evacuarea în caz de urgenţă”, anunța, încă de la 11 august, prefectura. Pacienții de la psihiatrie erau ținuți lângă magazia centralei termice „O parte dintre nereguli au fost făcute publice. Totodată, am transmis şi faptul că la Secţia Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Piteşti mai mulţi pacienţi erau trataţi într-un salon amenajat în clădirea tehnică! Salonul cu 6 paturi era amenajat într-un imobil care adăposteşte centrala termică, magazia, fără să existe autorizaţie de securitate la incendiu. Salonul are un perete comun cu centrala termică şi un alt perete comun cu magazia. 3 femei erau internate la momentul controlului", a declarat, la 23 august, prefectul Radu Perianu. El a susținut că salonul a fost amenajat cu acceptul managementului unităţii spitaliceşti, care a fost sancţionat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru că a pus în funcţiune şi a continuat funcţionarea spaţiului care nu avea aviz. Potrivit prefectului, în aceeaşi secţie s-a constatat că pe mai multe holuri nu erau asigurate căile de acces pentru o evacuare rapidă în caz de urgenţă, fiind aplicată o sancţiune de 2.500 de lei, iar la Secţia Boli Infecţioase, mai multe aparate electrice nu erau exploatate corespunzător, fiind dată o amendă de 500 de lei. Ușile, prea mici pentru paturile late - dezastru în caz de evacuare În alte secţii - ATI, Neurochirurgie, Chirurgie Vasculară - s-a constatat că uşile saloanelor au o lăţime mai mică decât cea a paturilor mobile, ceea ce creează dificultăţi în cazul în care ar fi nevoie de evacuarea pacienţilor într-o situaţie de urgenţă. Tot din raportul ISU reiese că tabloul electric general, aflat în subsolul SJU Piteşti, este într-o stare avansată de coroziune şi poate exista risc de incendiu. Prefectul a spus că aşteaptă rapoartele de control ale tuturor instituţiilor implicate, din comisie mai făcând parte DSP, DSVSA, ITM şi CAS. Citește și: Șefii din Jandarmerie și-au luat ore suplimentare ilegal. Procurorii militari vor redeschiderea dosarului închis de DNA. Acuzații, acum pensionari speciali la 50 de ani El a mai menţionat că miercuri dimineaţă a dispus constituirea a două echipe suplimentare, pentru a face verificări la spitalele din municipiul Câmpulung şi oraşul Costeşti. Prefectul de Argeș, Radu Perianu Radu Perianu a anunţat, pe 10 august, demararea unor controale în spitalele din Argeş, în urma sesizărilor venite de la cetăţeni.

Spitalul Slatina nu-l lasă pe prefectul județului să verifice dacă sunt gândaci Foto: SJU Slatina
Eveniment

Spitalul Slatina nu-l lasă pe prefectul să verifice gândaci

Spitalul județean Slatina, fief PSD, nu-l lasă pe prefectul PNL al județului, Mario de Mezzo, să verifice dacă la secția cardiologie sunt gândaci. „Nu este organ de control”, a spus, sec, managerul spitalului, Angela Nicolae. Citește și: La spitalul unde PSD a numit manager un lăcătuș mecanic, o mamă a trei copii a murit în chinuri, așteptând ore întregi un medic: „Sper să vină devreme că mor aici” Angela Nicolae este un economist cu studii la universitatea din Craiova și avea zero experiență în administrarea unui spital când a fost plasată, de conducerea PSD a județului, în fruntea celui mai mare spital din Olt. PSD a vrut să o susțină, în 2022, pentru funcția de prefect al județului Olt. Prefectul PNL Mario de Mezzo a anunțat că va sesiza Corpul de control al ministrului Sănătăţii şi că va face toate demersurile legale, prin pârghiile pe care le are la dispoziţie, pentru a se asigura „că această problemă nu va fi ascunsă printre hârtii, aşa cum pare să fie tendinţa”. Spitalul Slatina nu-l lasă pe prefectul județului să verifice dacă sunt gândaci Vineri, prefectul judeţului Olt, Mario de Mezzo, a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina, într-un control neanunţat, pentru a face verificări, după ce a primit două sesizări conform cărora în secţia de cardiologie a unităţii sanitare sunt gândaci. „Morţii se îngroapă cu pământ, viii se îngroapă cu hârtii. În urma a două sesizări pe care le-am primit că la Spitalul de Urgenţă Slatina colcăie de gândaci la secţia de cardiologie, am decis să fac un control inopinat. Am fost întâmpinat cu o rezistenţă virulentă din partea directorului medical care nu este jurist, juristul fiind intimidat de acesta, altfel el împărtăşindu-mi punctul de vedere că prefectul poate face un control. (...) În sine, control inopinat înseamnă intru, verific, mă asigur că totul e în regulă. Nu pentru că vreau să fac eu circ, cum a făcut directorul medical de la spitalul judeţean, ci pentru a mă asigura că locuitorii judeţului Olt au condiţii decente în acest spital. I-am spus directorului medical că un om care nu are nimic de ascuns nu are nicio problemă să meargă cu mine în secţie şi să îmi arate secţia”, a afirmat, vineri, prefectul de Olt, într-o filmare realizată în faţa spitalului şi postată pe Facebook. Spitalul neagă indignat „La solicitarea reprezentanţilor unităţii sanitare, domnul Mario-Lucian De Mezzo, Prefectul Judeţului Olt, nu a prezentat niciun act administrativ de dispunere a acestui control şi nici nu a pus la dispoziţia unităţii sanitare sesizările primite de către Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, afirmând că nu are sesizări scrise, ci doar fotografii primite pe telefonul mobil personal. În acest context, reprezentanţii unităţii sanitare, respectând regulile, procedurile şi protocoalele aplicabile la nivelul spitalului, l-au informat pe domnul Mario-Lucian De Mezzo, Prefectul Judeţului Olt, că nu are calitatea de organ de control şi nu poate efectua acţiune de control în cadrul Secţiei Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina”, a declarat managerul spitalului.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră