/

NATO își întărește prezența în România cu un grup de luptă, trupe cu statut permanent

NATO trimite trupe permanente în România
NATO trimite trupe permanente în România (sursa: NATO)

NATO trimite trupe permanente în România. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri în avanpremiera summit-ului NATO, că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

NATO trimite trupe permanente în România

În cazul României, a fost agreată în urmă cu o lună crearea unui grup de luptă, condus de Franța.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.

Un grup de luptă reprezintă o prezență solidă, cvasi-permanentă a NATO. În acest moment, singurele state est-europene care beneficiază de prezența unor grupuri tactice de luptă multinaţionale NATO sunt Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Prezența unui grup de luptă pe teritoriul țării-gazdă nu este condiționată în timp, spre deosebire de prezența trupelor aflate în țara respectivă pe bază de rotație.

Declarații ale lui Stoltenberg

„Vom discuta rolul Chinei în această criză. Beijing a furnizat susținere politică Rusiei, aliații sunt îngrijorați că Beijingul ar putea furniza ajutor militar Rusiei.

Vom cere Belarus să nu mai suțină războiul Rusiei.

Nu putem lua pacea drept garantată, așa că aliații NATO trebuie să crească investițiile militare.

Putin trebui să încheie acest război și să se angajeze în diplomație reală. Aliații NATO au răspuns la criză cu o susținere puternică pentru Ucraina și impunerea de costuri fără precedent pentru Rusia. Mă aștept ca liderii NATO să majoreze semnificativ prezența în țările din Est cu trupe pe uscat, pe mare și în spațiul aerian.

La summit-ul de joi, vom discuta despre susținere pentru Georgia și Bosnia-Herțegovina.

O eventuală utilizare a armelor chimice de către Rusia va avea consecințe majore.

Citește și: Super-iahtul lui Putin, „lux bolnav”: suport hârtie igienică din aur, piscină interioară care se transformă în ring de dans și două heliporturi capabile să preia elicoptere militare

Mă aștept ca liderii NATO să discute despre întărirea susținerii pentru Ucraina. Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă. Trebuie să facem tot posibilul ca războiul să nu escaladeze dincolo de granițele Ucrainei.

Rusia nu poate câștiga un război nuclear. Retorica nucleară contrazice flagrant acordurile internaționale pe care Rusia le-a semnat.

Am furnizat Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și biologice, aliații vor discuta mâine cum să majoreze această susținere. Rusia a mai folosit agenți chimici împotriva unor oponenți ai regimului în Anglia, dar și în Siria. NATO are planuri deja pentru a-și proteja populația în cazul oricărui tip de atac și amenințare.”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:34Ungaria sprijină aderarea și terestră la Schengen a României, ministrul maghiar de Externe spune că aceasta „este în interesul național al Ungariei”
17:24Soldați nord-coreeni, trimiși în Kursk pentru a apăra teritoriul rus, confirmă NATO, care cere retragerea acestora
17:17Piaza rea Erik ten Hag îndepărtată, într-un final, de la Manchester United, echipă pe care a dus-o pe locul 14 în Premier League după nouă etape
17:08Oceanul Atlantic se dereglează: dispariția unor curenți are efecte catastrofale – nordul Europei îngheață, nivelul mărilor crește
16:51Șoc în Germania: angajații Volkswagen sunt prea scumpi, conducerea grupului auto pregătește concedieri masive și închiderea a trei fabrici, în ciuda protestelor sindicale
16:42Vremea se răcește accentuat în toată țara, cu temperaturi de cel mult 10 grade ziua și zero, noaptea. Apar și precipitațiile
16:28Guvernul dă până în 10.000 de lei pentru schimbarea vechilor sobe cu altele noi, eficiente energetic
13:14Odă penibilă către Lipă, recitată de canotorii juniori: „Cu profundă admirare, cu respect, recunoștință/ Pentru cea mai tare doamnă”
12:56România a avut una din cele mai mari majorări ale prețului la gaze, în primul semestru din 2024 – Eurostat
11:32O tânără pe care Antenele și Kanal D au „ucis-o” la știri va primi daune de mii de euro
11:02Mitul despre prăbușirea economică a Capitalei, demolat: puterea de cumpărare a locuitorilor se apropie mult de nivelul mediu din Europa
09:31Primele semne că liderii Hamas sunt deschiși unui acord cu Israelul care ar duce la încetarea focului în Gaza
09:20Schimbare de putere în Lituania, dar sprijinul pentru Ucraina rămâne la fel de solid
09:09Criza se adâncește la Volkswagen: sindicatele anunță proteste de amploare, conducerea nu renunță la închiderea unor fabrici
08:57Prima fabrică de armament Rheinmetall deschisă în Ucraina va produce tancuri. Alte două fabrici, în pregătire