Medicii de familie din 14 județe ar putea întrerupe activitatea pentru neplata de către CNAS a serviciilor prestate în octombrie.
Aceştia afirmă că plata parţială de 60-70% este inacceptabilă, iar ceea ce se întâmplă luna aceasta nu este un incident singular.
Medicii de familie ar putea întrerupe activitatea
„Aducem în atenţia Caselor judeţene de asigurări de sănătate şi CNAS că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu este respectat. Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune – interese.
Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligaţie a tuturor părţilor semnatare ale unui contract şi nu doar a furnizorilor de servicii medicale. Plata parţială, în proporţie de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Cu celeritate va trebui să oferiţi explicaţii publice entităţilor juridice pe care le reprezentăm şi ale căror predicţii fiscale le bulversaţi referitoare la nerespectarea repetată a caselor de sănătate a prevederilor contractuale.
Menţionăm că nu este un incident singular şi vă reamintim că în precedentul apropiat aţi avut o întârziere de plată de aproximativ 14 zile pe care nu v-aţi asumat-o„, susţin reprezentanţii medicilor de familie din Dolj, într-un comunicat de presă.
În comunicatul menţionat, care este semnat de reprezentanţii medicilor de familie din judeţele Dolj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti-Ilfov, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, Vâlcea, Vrancea, se CNAS să găsească soluţii imediate pentru plata corectă şi la timp a serviciilor medicale efectuate pentru a nu crea dificultăţi financiare profesioniştilor din domeniu.
Două zile până la grevă
„Spunem public că pacienţii care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidenţa răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicaţi asiguraţilor dumneavoastră care pot fi consecinţele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară. Cerem urgent CNAS si CJAS să acorde atenţie acestei probleme şi să găsească soluţii imediate pentru a asigura plata corectă şi la timp a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie pentru a nu crea dificultăţi financiare profesioniştilor din domeniu. Este crucial să se evite orice impact negativ asupra accesului pacienţilor la îngrijiri medicale primare de calitate. În cel mult două zile de la data prezentei, în lipsa măsurilor de remediere a problemelor semnalate, vom temporiza toată activitatea medicală programabilă„, se mai spune în comunicat.
Directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj, Mihaela Ştefan, a declarat, pentru Agerpres, că până în acest moment, la nivelul judeţului, către medicii de familie s-au plătit 879.849,55 lei, din suma totală de 15.799.714 lei care reprezintă contravaloarea serviciilor efectuate pentru luna octombrie, urmând ca suma restantă să fie achitată pe măsură ce banii vor fi alocaţi de la buget, situaţia fiind aceeaşi pentru toţi furnizorii de servicii medicale.
Potrivit sursei citate, suma decontată spitalelor din Dolj pentru luna octombrie este de 72,31%.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.