miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cnas

57 articole
Eveniment

România informatizată: Casa Națională de Asigurări de Sănătate, blocată de lipsa „tipizatelor”

România informatizată, anul 2025: Casa Națională de Asigurări (CNAS) de Sănătate a fost blocată de lipsa „tipizatelor”, deci nu se puteau acorda bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi clinice, precum şi bilete de trimitere pentru internare. Citește și: Televiziunile mogulilor se bat pe Călin Georgescu: „Marș!”, strigă Anca Alexandrescu la reportera RTV Săptămânile trecute, și sistemul informatic al CNAS a fost nefuncțional în repetate rânduri.  Casa Națională de Asigurări de Sănătate, blocată de lipsa „tipizatelor” „O nenorocire nu vine niciodată singură la casa de asigurări! După dezastrul SIUI/PIAS din curtea CNAS, săptămâna asta CASMB a rămas fără tipizate. Colegii medici de familie s-au dus să cumpere 5, 10 carnete de bilete de trimitere, care de obicei ajung unui medic câteva luni (sunt 50 de trimiteri/carnet), dar nu mai sunt de câteva zile în stoc.    Deh, dacă vine câte o clinică și ia câteva sute, cărate cu căruciorul în parcare... se termină! Azi se termină și cele pentru laborator. La prânz mai erau vreo 40 de carnete.   Ce mi se pare cel mai amuzant în toată situația asta este că mâine o parte dintre colegi vor să protesteze prin asigurarea consultațiilor de urgență și atât. Să reprogrameze pacienții fără urgențe, adică. Păi, dacă SIUI/PIAS nu merge iar tipizate nu se pot cumpăra, protestul îl organizează de fapt, involuntar, chiar casele de asigurări!   Bravo, băi, sunteți cei mai tari!”, a scris pe Facebook, la 13 februarie, medicul de familie Raluca Zoiţanu.   „Fiind început de an, CASMB a înregistrat un număr mare de cereri privind achiziţionarea de tipizate tip carnete de bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi clinice, precum şi bilete de trimitere pentru internare, de la furnizorii de servicii medicale”, a precizat CNAS pentru news.ro.   Însă, potrivit CNAS, a fost onorată de către Imprimeria Naţională doar în proporţie de 25%

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, blocată de lipsa „tipizatelor” Foto: Sanatatea TV
Cardurile de sănătate, blocate din nou (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Coșmarul cardurilor de sănătate blocate nu se mai termină, unii pacienți rămân fără medicamente

Cardurile de sănătate, blocate din nou. Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este nefuncțional de aproape trei săptămâni. Cardurile de sănătate, blocate din nou Medicii de familie, însă, subliniază că problemele tehnice nu sunt noi, ci persistă de peste 20 de ani. Citește și: Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român, deși are o pensie specială uriașă Deși pacienții nu resimt întotdeauna direct întârzierile, blocajele apar atunci când medicii nu pot verifica statutul de asigurat al acestora. În unele cazuri, rețetele validate de medici sunt ulterior refuzate de sistem, iar costurile trebuie suportate chiar de aceștia, dacă pacientul se dovedește a fi neasigurat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

CNAS, criza resursei umane în IT (sursa: Inquam Photos/Saul Pop)
Eveniment

Catastrofă la CNAS: sistemul informatic este antic, specialiștii IT nu vin pe salariile de la stat

CNAS, criza resursei umane în IT. Resursa umană din domeniul IT la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este insuficientă, deoarece specialiștii nu sunt motivați de salariile oferite, a declarat președinta CNAS, Valeria Herdea, în cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputaților. CNAS, criza resursei umane în IT „Avem oameni, dar specialiștii IT nu vin la salariile pe care le putem oferi. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan În acest moment, un expert IT poate câștiga de 10 ori mai mult în sectorul privat decât la CNAS”, a subliniat Herdea. Din cele cinci posturi disponibile, doar două au fost ocupate, iar unul dintre specialiști a demisionat după o săptămână din cauza volumului imens de muncă. Platforma PIAS funcționează cu dificultate Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS 1 – a fost lansată în 2002 și, conform președintei CNAS, funcționează acum „cu intermitențe”. Disfuncționalitățile au devenit mai evidente în 2024, afectând furnizorii și pacienții. „Am anunțat perioadele de indisponibilitate, iar echipele lucrează la remedierea problemelor. Se fac intervenții și testări, dar sistemul este vechi și depășit”, a explicat Herdea. Bugetul insuficient și obstacolele legislative Resursa materială este direct dependentă de alocările bugetare, însă fondurile sunt adesea insuficiente. În plus, legislația actuală împiedică o achiziție rapidă și eficientă a soluțiilor IT. „Șase luni durează o simplă solicitare în SEAP, iar după aceea poate apărea o ordonanță care ne împiedică să mai facem achiziția. Acesta este un obstacol major în modernizarea sistemului”, a explicat președinta CNAS. Soluția: Implementarea platformei PIAS 2 Pentru a evita repetarea problemelor, CNAS lucrează la implementarea platformei PIAS 2, care va fi pregătită pentru 70.000 de furnizori de servicii medicale. „Sistemul actual a fost proiectat pentru 10.000 - 15.000 de furnizori, dar astăzi avem 42.000. Trebuie să supraviețuim cu ce avem, până când PIAS 2 va fi operațională”, a adăugat Herdea. CNAS caută specialiști IT, dar oferta nu este atractivă Deși CNAS a organizat concursuri repetate pentru ocuparea posturilor IT, specialiștii care s-au prezentat fie nu au trecut probele, fie au renunțat rapid, din cauza condițiilor de muncă. „Încercăm să găsim cele mai bune soluții, dar realitatea este că nu suntem competitivi pe piața IT”, a concluzionat Valeria Herdea.

Medicii de familie protestează, pacienții așteaptă cu orele Foto: Facebook ROVaccinare
Eveniment

Medicii de familie protestează, pacienții așteaptă cu orele

Sistemul informatic al CNAS, care a costat circa un miliard de lei, a picat din nou: medicii de familie din Timiș protestează, iar pacienții așteaptă cu orele. Medicii de familie din judeţul Timiş au anunţat că vineri, în data de 14 februarie, nu se vor face consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă. Citește și: Elisabeta Lipă s-a premiat cu zeci de mii de lei pentru rezultatele obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris Potrivit news.ro, urmare a faptului că sistemul IT al CNAS nu funcționează, pacienții așteaptă cu orele pe holurile cabinetelor medicilor de familie. Medicii de familie protestează, pacienții așteaptă cu orele „Nici până la această dată nu s-au remediat problemele de funcţionare ale Platformei informatice din asigurările de sănătate, în consecinţă, vineri, 14 februarie 2025, nu se fac consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă”, a transmis Patronatul Medicilor de Familie din judeţul Timiş, într-un comunicat de presă, de joi. Potrivit sursei citate, protestul are loc atât la nivelul judeţului Timiş, cât şi la nivel naţional. ”Disfuncţionalităţile grave ale Sistemului Unic Integrat ( SIUI ) cauzează prejudicii atât pacienţilor, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară. Din cauza acestor probleme, pacienţii noştri sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi aşa precară a acestora fiind pusă în pericol. Deşi noi, medicii de familie, nu avem nicio culpă în ceea ce priveşte lipsa de funcţionalitate a SIUI, suportăm consecinţele, fiind puşi în imposibilitate de a acorda servicii medicale către pacienţi”, se mai precizează în comunicat. Medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale Medicii de familie mai spun că nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie 2025 şi nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor la momentul prezentării acestora la cabinete. „Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supun presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii. În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie”, au arătat medicii de familie. Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună, a arătat, la Medika Tv, vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan.

Cel mai dezastruos sistem IT al statului a costat un miliard lei Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Cel mai dezastruos sistem IT al statului a costat un miliard lei

Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună, a arătat, la Medika Tv, vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Cel mai dezastruos sistem IT al statului a costat un miliard lei Ea a explicat că, de la o valoare iniţială a contractului încheiat în anul 2002 pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de 119 milioane de euro, după 18 acte adiţionale, valoarea finală a sistemului informatic SIUI a ajuns 123 de milioane de euro. Costurile au crescut din nou după implementarea de noi module, cum ar fi cardul electronic de asigurări de sănătate, sistemul informatic al prescripţiei electronice, dosarul electronic de sănătate, la care se adaugă mentenanţă, dotarea cu noi echipamente, costurile cu electricitatea, mentenanţa licenţelor, stocarea şi buna funcţionare a acestor echipamente în data center-ul pus la dispoziţie de STS. În total, în perioada 2002-2023, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cheltuit 1,09 miliarde de lei pentru SIUI. „Sunt momente în care trebuie să amâni o interogare în sistemul informatic pentru o dată ulterioară sau pentru după ora 5, când nu mai avem aşa mare prezenţă în cabinetele medicale, sau chiar pe timpul nopţii să faci anumite operaţiuni simple de raportare sau de centralizare date”, a arătat vicepreședintele CNAS. Pe de altă parte, IT-iștii refuză să lucreze la CNAS, chiar dacă salariul net oferit este de 3.900 de euro. „Există aceste cinci posturi scoase cumva la concurs încă din anul 2023. În primă fază au existat trei persoane care au promovat acest concurs şi din acestea trei am rămas cu două persoane. O persoană a renunţat, imediat după promovare, luând contact cu activitatea de la Casei Naţională, care nu este una uşoară deloc. În prezent sunt în continuare trei posturi care trebuie cumva ocupate”, a arătat Larisa Mezinu-Bălan.

Colegiul Medicilor acționează în instanță CNAS (sursa: Facebook/CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate)
Justiție

Colegiul Medicilor acționează în instanță CNAS

Colegiul Medicilor acționează în instanță CNAS. Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunțat duminică inițierea unei acțiuni în instanță împotriva Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Motivul este refuzul CNAS de a transmite nota de fundamentare pentru bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate pe 2025, un document esențial pentru asigurarea transparenței în alocarea fondurilor. Colegiul Medicilor acționează în instanță CNAS În acțiunea sa, CMR cere instanței să oblige CNAS să furnizeze două documente de interes public: Citește și: Cel mai dezastruos impozit reinventat de Ciolacu II: noua taxă pe stâlp lovește în companiile din energie și agricultură și va crește facturile Nota de fundamentare a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, transmisă Ministerului Finanțelor pentru elaborarea bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale pentru 2025. Proiecția bugetară pentru Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate pentru anii 2025 și 2026, elaborată de Ministerul Finanțelor. De ce este importantă nota de fundamentare? CMR subliniază că nota de fundamentare este esențială pentru a verifica dacă solicitările medicilor au fost incluse în buget. Potrivit CMR, reprezentanții CNAS nu au oferit clarificări suficiente în privința solicitărilor primite. Într-o scrisoare deschisă publicată sâmbătă, CMR acuză CNAS că invocă texte de lege fără să răspundă concret la cerințele transmise. Divergențe între negocieri și răspunsurile oficiale În timpul unei ședințe de negociere din 13 noiembrie, CNAS a discutat despre simulări privind valoarea punctelor per capita și pe servicii medicale. Cu toate acestea, aceste informații nu au fost prezentate ulterior, ceea ce a generat neînțelegeri între cele două instituții. Răspunsul oficial transmis de CNAS către CMR pe 23 decembrie 2024 contrazice declarațiile făcute în timpul negocierilor. Clarificări solicitate CMR solicită explicații detaliate privind procesul de semnare a actelor adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale. Problemele identificate includ: Lipsa precizării valorii punctului per capita și a punctului pe serviciu medical pentru perioada 1 aprilie 2025 - 31 decembrie 2025. Absența clarificărilor privind suportul legal al semnării unor contracte fără valoare contractuală explicită, ceea ce contravine principiilor unui contract civil. Obiectivul CMR: transparență și parteneriat corect cu CNAS Colegiul Medicilor subliniază necesitatea unui parteneriat transparent și corect cu CNAS, bazat pe colaborare, nu pe subordonare. CMR își dorește ca procesul de fundamentare a bugetului să fie clar și să reflecte cerințele medicilor, în interesul pacienților. Demers pentru transparență în sistemul de sănătate Acțiunea inițiată de Colegiul Medicilor evidențiază nevoia de claritate și responsabilitate în gestionarea fondurilor din sănătate. Măsura urmărește să asigure că resursele bugetare sunt alocate corect, având în vedere importanța majoră a acestora pentru furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Minciuni în serie ale lui Ciolacu privind Sănătatea Foto: Realitatea TV
Politică

Minciuni în serie ale lui Ciolacu privind Sănătatea

Minciuni în serie ale lui Ciolacu privind Sănătatea: neagă locul 1 în UE la decese prevenibile și datoriile uriașe către spitale din străinătate. El a încercat să plaseze pe PNL vina pentru mortalitatea excesivă, spunând că România a fost pe locul I în lume atunci când, în perioada pandemiei, s-au închis spitalele. Citește și: Trei întrebări care nu i s-au pus lui Ciolacu la dezbaterea Antena 3. Soți ai unor candidați PSD s-au prefăcut că-l critică pe premier Minciuni în serie ale lui Ciolacu privind Sănătatea „Jurnalist Antena 3: Știți cât era la 1 ianuarie 2024 datoria statului român la spitale din străinătate. 342 milioane de euro.” Ciolacu: Nu cred”. Informația jurnalistului de la Antena 3 era corectă și apare în raportul CNAS pe anul 2023, la pagina 120. Mai rău, în anul 2023 s-a înregistrat cea mai mare diferență între sumele facturate de statele UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - unde românii se puteau tratata în calitate de asigurat al CNAS - și plățile efective făcute de Casa de Sănătate din România. Strict în anul 2023, facturi de peste 80 de milioane de euro au rămas neachitate. „Jurnalist Antena 3: Știți pe ce loc se află România în topul european la capitolul decese din cauze prevenibile și tratabile? Ciolacu: Am fost în 2020 pe primul loc, e anul cu pandemie, la mortalitate excesivă. În 2024 nu am văzut încă statistica. Vedeți că e un raport care face trimitere la anul 2020, atunci m-am speriat pentru că ajunsesem la primul loc în lume cu acea aberație de a închide spitalele”. Însă ultimul raport al UE care indică acest fapt, este din decembrie 2023: „State of Health in the EU Country Health Profile 2023” și prezintă date din 2020 și 2021, când restricțiile au fost ridicate în foarte mare măsură.

CNAS, incapabil să mai achite concediile medicale Foto: Formare medicala
Eveniment

CNAS, incapabil să mai achite concediile medicale

CNAS este incapabil să mai achite concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate: s-au acumulat datorii astronomice la plata acestora, arată un memorandum al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În plus, CNAS are probleme cu plata propriilor angajați. Citește și: România, depășită de șase state în clasamentul PNRR de când Ciolacu este premier – Siegfried Mureșan CNAS, incapabil să mai achite concediile medicale Unul din memorandumurile CNAS arată ce datorii imense s-au strâns la plata concediilor medicale. „Restanțele deja acumulate la data de 31 august 2024, în valoare de 2.808.146 mii lei, amplifică presiunea financiară și creează riscul să nu se poată onora obligațiile curente și viitoare (...) În vederea decontării în luna octombrie 2024 a concediilor medicale și a indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, ținând cont de constrîngerile bugetare actuale, întrucât veniturile din aceste indemnizații reprezintă, în multe cazuri, singura sursă de venit pentru persoanele fizice, solicităm suplimentarea limitei de cheltuieli pe luna octombrie 2024 la Titlul IX Asistență socială, cu credite de angajament și credite bugetare în sumă de 100.000 mii lei. Aceasta este o cerere minimă, în contextul necesității urgente de a menține funcționalitatea sistemului de decontare a concediilor medicale și indemnizațiilor sociale până la identificarea unor soluții bugetare pe termen lung”, se arată în memorandum. În plus, CNAS cere 46 de milioane de lei pentru a plăti angajații.

Ciolacu și Rafila ignoră criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer Foto: PSD
Eveniment

Ciolacu și Rafila ignoră criza medicamentelor bolnavii de cancer

Premierul PSD Marcel Ciolacu și ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, ignoră, de două săptămâni, criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer. În plus, principalele canale de comunicare ale PSD - Antena 3, România TV sau site-ul stiripesurse.ro - ignoră situația. Citiți și: Decizie definitivă: putem spune că AUR face propagandă pro-rusă, există suficiente motive Ciolacu și Rafila ignoră criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer Primele informații despre o criză au apărut încă din 13 septembrie, când Pro TV anunța: „Medicii de la Institutul Oncologic București vin cu un semnal de alarmă și spun că se confruntă cu o lipsă de medicamente – nu mai puțin de 14 citostatice lipsesc în acest moment din spital. Este vorba despre medicamente ieftine, care costă 20-30 de lei, dar este vorba și despre medicamente foarte scumpe, care fac parte, de exemplu, din tratamentul de imunoterapie”. Ulterior, mai multe publicații au arătat că situația nu s-a remediat. „Zeci de pacienți bolnavi de cancer care străbat chiar și sute de kilometri pentru a fi tratați la Institutul Oncologic București sunt trimiși acasă pentru că nu există medicamente pentru tratamentul lor. Reprezentanții spitalului spun că banii de la Casa de Sănătate București vin în sume mici, comparativ cu nevoile unității medicale”, anunța Digi 24, al 25 septembrie. Însă Guvernul nu a avut nici o reacție. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat, la 25 septembrie, la conferința „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social” și, potrivit unei știri de pe site-ul stiripesurse.ro, nu a spus nimic despre criza de medicamente. Pe site-urile Antenei 3, România TV, Realitatea și stiripesurse.ro această informație nu există. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” În 2012, Antena 3 a avut emisiuni în serie pe tema crizei de medicamente pentru bolnavii de cancer, de la acel moment. Mihai Gâdea l-a făcut „dobitoc”, în direct, pe șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În 2009, o publicație locală, dinBotoșani, titra: „Guvernul Boc i-a condamnat la moarte pe bolnavii de cancer”.

CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor Foto: Inquam
Eveniment

CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor

CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor de stat, care trebuie plătite pe 15 septembrie și cere o sumă uriașă pentru a rezolva aceasă problemă: guvernul Ciolacu ar trebui să aprobe azi o „suplimentare” a limitei de credite bugetare și de angajament cu peste 789 de milioane de lei. Citește și: Ciolacu, eșec major, deși i-a cedat lui von der Leyen: România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană, din 2009 până acum Totuși, în memorandum se arată că vor fi diminuate fondurile pe trimestrul IV și astfel se vor menține alocările anuale. CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor În memorandumul aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi, se arată că CNAS nu are bani să acopere majorările salariale din spitalele de stat. „Astfel, la solicitarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de suplimentare a creditelor de angajament și a creditelor bugetare în trimestrul III 2024 cu suma de 789.452 mii lei și diminuarea corespunzătoare a prevederilor trimestrului IV 2024, cu încadrarea în prevederile anuale aprobate pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor comunică prin adresa nr. 481226/2024 aprobarea modificărilor prevederilor trimestriale mai sus menționate. Având în vedere că influențele financiare amintite reprezintă parte din drepturile salariale care, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, trebuie plătite de unitățile sanitare publice personalului angajat până cel târziu pe data de 15 septembrie 2024, aprobarea suplimentării limitei de cheltuieli pentru luna septembrie trebuie să se realizeze cu celeritate pentru a nu genera nemulțumiri din partea angajaților și a organizațiilor sindicale care îi reprezintă, cu consecințe directe asupra populației. În aceste condiții, pentru asigurarea acordării și decontării influenţelor financiare determinate de creșterile salariale, precum și a celor determinate de drepturile salariale prevăzute de lege pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativteritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este necesară suplimentarea limitei de cheltueli pe luna septembrie 2024, cu credite de angajament și credite bugetare în sumă de 789.452 mii lei”, se arată în memorandum. Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României Memorandumul a fost inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de președintele CNAS, Valeria Herdea.

Efectul dezastrului din sistemul public de sănătate Foto: Inquam/Saul Pop
Economie

Efectul dezastrului din sistemul public de sănătate

Efectul dezastrului din sistemul public de sănătate: cifra de afaceri a a clinicilor private a ajuns la 12,4 miliarde lei, adică 20% din bugetul CNAS pe anul 2023. Citește și: PSD și PNL au început să se înjure, dar rămân partenere la guvernare. Ciucă: PNL nu va dezerta de la guvernare Efectul dezastrului din sistemul public de sănătate Potrivit datelor din Ziarul Financiar, afacerile clinicilor private de pe piaţa locală au ajuns anul trecut la un nivel record de 12,4 miliarde de lei (2,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de anul anterior şi de cinci ori mai mult faţă de zece ani în urmă. Doar unitățile spitalicești private - cod CAEN 8610 - activităţi spitaliceşti - sunt în număr de 417 și au avut o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de lei în 2023. Bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate a fost, în 2023, de 59,9 miliarde de lei. Numărul angajaților din sistemul privat de sănătate a ajuns la 40.000. Pentru comparație, în iunie 2024, în unitățile sanitare din rețeaua autorităților locale erau angajate 146.022 persoane, iar alte 80.651 lucrau în unitățile finanțate din fondul național de sănătate, FNUASS. Grafic: Ziarul Financiar Profitul net al clinicilor private a ajuns, în 2023, la 2,5 miliarde de lei, mai mare cu 14% față de 2022. Marja de profit a fost de 20%.

Băsescu a propus reforma Sănătății, dar “baronii sănătății“ l-au învins Foto: Antena 3
Politică

Băsescu propus reforma Sănătății, dar “baronii sănătății“ l-au învins

Fostul președinte Traian Băsescu amintește că a propus, în 2012, reforma Sănătății și spargerea monpolului CNAS, dar “baronii sănătății“ l-au învins și nu s-a schimbat nimic: “Doar morţii din spitale ar putea fi ceva mai mulţi“, a scris el pe Facebook. Citește și: Dragnea l-a făcut europarlamentar pe Victor Negrescu fiindcă făcea lobby pentru legile justiției. Acum, Ciolacu îl vrea comisar european Băsescu a propus reforma Sănătății, dar “baronii sănătății“ l-au învins “Ianuarie 2012. Stimulaţi subtil de “BARONII SĂNĂTĂŢII”, românii ies în stradă să-şi apere sistemul de sănătate, cu spitalele, infecţiile, subfinanţarea şi morţii săi. Poporul, “BARONII SĂNĂTĂŢII” şi galeriile de fotbal câştigă bătălia. Proiectul legii de reformare a sistemului de sănătate este retras de guvern. Nu se va schimba nimic. Şi neschimbat a rămas până azi. Doar morţii din spitale ar putea fi ceva mai mulţi“, a afirmat fostul șef de stat. Protestele din stradă au fost stimulate de opoziția lui Raed Arafat la liberalizarea sistemului. “Realitatea ne arată că principalele probleme pe care le avem sunt monopolul CNAS, care este un dezastru din punct de vedere al eficienței cheltuirii banilor, apoi politizarea sistemului santar, ineficientă, corupția și abia apoi subfinanțarea. Trebuie să depolitizăm sistemul, să eliminăm corupția.(…) Sistemul nu a progresat, deși s-au introdus în el de 5 ori mai mulți bani. Asta înseamnă că modul cum administrăm sistemul e deficitar, iar populația e nemulțumită pe bună dreptate, chiar dacă sunt insule de excelență", a declarat Traian Băsescu în ianuarie 2012. “Un asigurător privat va spune avem standarde de cost, va supraveghea, va spune 'pentru apendicită se stă internat doar 48 de ore', acum se plătește după numărul de paturi în spital, se stă cu săptămânile. El nu va mai privi nici la rețete, nici la zilele lungi de spitalizare cu indiferență, pentru că el pierde. El va îndrepta în mod obligatoriu ceea ce este acum deficitar: tratamentul în ambulatoriu. Asigurătorul privat va plăti ca omul să fie tratat acasă, acum CNAS nu îi păsă că se duce omul cu un furuncul și stă două săptămâni în spital. Va interveni grija pentru bani", a mai explicat Traian Băsescu.

Casa de Asigurări de Sănătate se îndreaptă spre faliment Foto: Inquam/George Calin
Politică

Casa de Asigurări de Sănătate se îndreaptă spre faliment

Un document bine ascuns de Guvern arată că Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se îndreaptă spre faliment: în șase luni a cheltuit cât pentru aproape opt luni. Citește și: EXCLUSIV Adrian Curaj, „baronul” fondurilor din cercetare, în conflict grav de interese: câștigă sute de mii de lei din proiecte finanțate de UEFISCDI, instituția pe care o conduce Potrivit unei anexe la un memorandum cu tema “Stabilirea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pe luna august 2024“, CNAS a cheltuit 61% din creditele de angajament și 63,6% din creditele bugetare după doar șase luni. Casa de Asigurări de Sănătate se îndreaptă spre faliment Și în 2023, CNAS a rămas fără bani în ultimele trei luni, iar unele spitale mari abia au reușit să plătească salariile. De exemplu, în decembrie 2023, bugetul alocat de către Casa de Asigurări de Sănătate spitalelor mari din București era de 300 de lei pe lună. Documentul, care provine de la ministrul de Finanțe, Marcel Boloș (PNL), arată că cheltuielile de personal, subvențiile și asistența socială au înghițit mult peste sumele prevăzute. “La nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat se remarcă o execuție mai mare raportat la prevederile anuale la următoarele titluri de cheltuieli bugetare: titlul 10 „Cheltuieli de personal” (53,36%), titlul 40 „Subvenții” (65,22%), titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice” (53,11%), titlul 57 „Asistență socială” (56,86%), titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020” (68,38%) și titlul 59 „Alte cheltuieli” (66,90%). La nivelul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației semnalăm faptul că pe primele 6 luni ale anului 2024 se înregistrează o execuție de 72,64%. De asemenea, la nivelul programelor naționale derulate de această instituție se remarcă următoarele: Pentru Programul Național de Dezvoltare Locală etape I și II s-au efectuat deschideri de credite bugetare pe primul semestru în sumă de 1.158.170 mii lei, reprezentând 87,15% din prevederile bugetare anuale alocate. Pentru Programul național de investiții „Anghel Saligny” s-au efectuat deschideri de credite bugetare în sumă de 4.645.335 mii lei, reprezentând 79,6% din prevederile bugetare anuale alocate. Pentru Programul național de construcții de interes public sau social derulat prin Compania Națională de Investiții s-au efectuat deschideri de credite bugetare pe primele 6 luni ale anului în sumă de 1.949.500 mii lei, reprezentând 90,28 % din prevederile bugetare anuale aprobate“, se arată în document.

„Toată lumea își are locul în USR. Și creștini și atei. Și gay și hetero. Și LGBT și non-LGBT”, spune Elena Lasconi Foto: Facebook
Eveniment

Toată lumea își are locul în USR

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a transmis azi mesaj intern către USR, pe un grup de pe rețelele sociale: „Toată lumea își are locul în USR. Și creștini și atei. Și gay și hetero. Și LGBT și non-LGBT”, se arată în mesaj. Lasconi și-a anunțat candidatura pentru președinția USR și ar putea candida la președinția României. Citește și: PSD a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment: pierderi astronomice, în 2023, de patru ori peste cele din toți anii precedenți, cumulat În mesaj ea insistă că USR este un partid pro-libertate și reia tema spargerii monopolului CNAS. Redăm integral mesajul lui Lasconi pe grupurile interne ale USR: Lasconi: Toată lumea își are locul în USR „Toată lumea își are locul în USR. Și creștini și atei. Și gay și hetero. Și LGBT și non-LGBT. USR este un partid de «centru-dreapta modern». Ultima alianță în care USR a fost este una care a fost denumită «dreapta unită». Iar dreapta înseamnă să fii pro-libertate. Nu să încerci să schimbi oamenii prin stat, ci să-i lase liberi să-și facă propriile decizii în viață. USR a fost, este și va rămâne un partid pro-libertate în tot și toate. Eu cred în Dumnezeu, sunt creștin ortodoxă, dar niciodată nu voi încerca să conving sau să schimb crezul cuiva. Nu sunt în politică pentru asta. Sunt aici ca să reformez România. Vocația USR-ului nu este impunerea unui stil de viața, ci lupta ca fiecare să-și trăiască viața cum vrea aici în România. Ce ne unește este tocmai această luptă pentru un trai mai bun care poate avea loc. Putem să avem salarii mai bune să nu mai plece românii, dacă reducem taxarea muncii și cheltuielile statului. Putem să avem un sistem mai bun de sănătate, dacă desființăm monopolul CNAS și dăm dreptul românilor să-și aleagă asigurători de sănătate. Putem să avem un sistem mai bun de educație, dacă desființăm inspectoratele și ducem deciziile la nivelul școlilor. Putem avea o Românie din care românii să nu mai plece, ba chiar să se întoarcă. Trebuie doar să vrem asta și să ne unim ca să facem asta”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va rămâne fără bani la final de septembrie, spune Valeria Herdea
Eveniment

Casa de Asigurări de Sănătate rămâne fără bani

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va rămâne fără bani la final de septembrie, anunță șefa instituției, așa că aceasta face apel la pacienți să devină „proactivi”. Aceeași situație a fost înregistrată și în 2023. Citește și: Cum a ajuns primarul care se crede „manechin”, Piedone, de la 220 de kilograme la 123 kg: a făcut două operații de îngustare a burții. El se laudă că poate împinge roaba Casa de Asigurări de Sănătate rămâne fără bani „Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă", a declarat, luni, preşedintele CNAS, Valeria Herdea, la o dezbatere organizată de Profit.ro. Ea a anunţat că este în curs de demarare un proiect interinstituţional între Ministerul de Finanţe, Colegiul Medicilor din România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la care este invitat şi Ministerul Sănătăţii să participe, astfel încât echipe mixte să verifice eficienţa activităţii furnizorilor de servicii medicale. Grafică: Ziarul Financiar În decembrie 2023, premierul PSD Marcel Ciolacu scotea bani din fondul de rezervă pentru CNAS și se plângea că nu știe unde se duc banii pentru Sănătate: „Aceleași cerințe le am și de la Sănătate, unde astăzi alocăm încă aproape 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor. Aștept de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să vină cu un sistem clar și eficient de raportare a costurilor, cu criterii clare pentru sumele alocate pe fiecare program de sănătate. Nu poți avea un buget de 12 miliarde de euro pe an și să nu știi în timp real pe ce se duc banii!”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră