/

EXCLUSIV Veste și căști antiglonț din China pentru jandarmi și polițiști, importate de firma unui fost ofițer de la „Doi și-un sfert” cu sprijinul financiar al lui Nicolae Dumitru „Niro”

Jandarmeria, Poliția - echipamente antiglonț din China
Jandarmeria, Poliția - echipamente antiglonț din China (sursa: Facebook/Jandarmeria Română)

Mihail Vornicov, un colonel pensionat de la „Doi și-un sfert”, serviciul secret de informații al Ministerului de Interne, a câștigat contracte de aproape 20 de milioane de lei de la Poliția Română și Jandarmeria Română.

Jandarmeria, Poliția – echipamente antiglonț din China.

Pentru că nu avea banii necesari ca să plătească taxele vamale pentru importul de căști antiglonț din China, firma colonelului Vornicov a fost creditată de Niro Investement SA, controlată de Nicolae Dumitru, zis „Niro”.

Contractul de creditare a fost semnat din partea companiei lui Niro de un fost șef al Direcției Generale și Protecție Internă.

Cel mai mare contract, 12,5 milioane de lei

DeFapt.ro a dezvăluit recent o parte din contractele câștigate de firma International Consultants and Business Company SRL (ICBC), deținută de Mihail Vornicov și Guo Jinnan, președinta Asociației Femeilor de Afaceri Chineze din România.

Citește și: EXCLUSIV Jandarmeria cumpără veste, căști și scuturi antiglonț de la o firmă deținută de un fost polițist și de o chinezoaică cu conexiuni în Dragonul Roșu

Documentele publice arată că firma ICBC a câștigat în ultimii patru ani contracte de aproape 20 de milioane de lei în urma unor licitații organizate de Jandarmeria Română și Poliția Română.

Căști și veste antiglonț chinezești pentru jandarmii români (sursa: Facebook/Jandarmeria Română)

Cel mai mare contract are o valoare de 12,15 milioane de lei și a fost adjudecat în anul 2021 în urma unei licitații organizate de Jandarmeria Română. Conform acestui contract, ICBC s-a obligat să furnizeze maximum 5.000 de căști antiglonț și 5.000 de veste antiglonț. Prețul unei căști antiglonț a fost stabilit la 1.050 lei fără TVA, iar al unei veste, la 1.380 lei fără TVA.

Echipamente certificate în China

Tot în anul 2021, a fost semnat un alt contract, cu Jandarmeria Galați, instituție care a cumpărat 16 căști antiglonț, 16 veste antiglonț și un scut antiglonț. Căștile și vestele antiglonț au fost cumpărate la un preț mult mai mare față de cel plătit de Jandarmeria Română. De exemplu, casca antiglonț a costat 1.570 lei bucata, iar vesta antiglonț, 1.700 lei.

Mihail Vornicov a declarat pentru DeFapt.ro că vestele antiglonț asamblate în România au fost testate la un institut al Ministerului Apărării, însă căștile antiglonț nu au mai fost testate balistic pentru că ar fi venit însoțite de un certificat de testare emis de un institut de cercetare al armatei chineze.

În schimb, Poliția Română se poate lăuda că a cumpărat 9.000 de bastoanele telescopice și 12.000 de bastoanele cu electroșocuri, toate chinezești, pentru suma de 1,8 milioane lei. Bastonul telescopic avea un preț unitar de 88,88 lei, iar cel cu electroșocuri, de doar 60 lei fără TVA.

Jandarmeria, Poliția – echipamente antiglonț din China

În vara anului 2022 a ajuns în România un container cu produse militare pentru Jandarmeria Română, importate din China de firma controlată de Mihail Vornicov.

Pentru că nu avea bani să plătească taxele vamale, ICBC a luat un împrumut sub forma unui contract de garantare de aproape 900.000 de lei de la Niro Investment SA, controlată de Nicolae Dumitru, zis „Niro”.

Contractul a fost semnat din partea Niro Investment SA de directorul operațional Cătălin Marius Dragotă, fostul șef al Poliției Capitalei și al Direcției de Combatere a Criminalități Organizate.

Pentru o scurtă perioadă de timp, Dragotă a trecut și pe la șefia Direcției Generale și Protecție Internă, serviciul secret de informații al Ministerului de Interne, acolo unde a lucrat și Mihail Vornicov.

872 de colete din China garantate de „Niro”

Conform contractului, firma lui Nicolae Dumitru se obliga „să constituie o garanție pentru plata de către Debitor Creditorului, cel târziu la data de 14.07.2022, a sumei totale de 897.272 lei, reprezentând obligație plata TVA conform AWB Containere China 872 colete, sumă pe care o va achita Creditorul către ANAF în numele și pe seama Debitorului”.

Creditorul din această tranzacție era firma Master Mind, firma care se ocupa de efectuarea documentelor vamale.

Mihail Vornicov a declarat că a restituit împrumutul primit de la firma lui Nicolae Dumitru. Asociata lui Vornicov, chinezoaica Guo Jinnan, a precizat că a luat banii cu împrumut de la Niro Investments SA atunci când a venit marfa.

„Am făcut contract de împrumut pentru bani, iar banii i-am dat înapoi”, a declarat Guo Jinnan pentru DeFapt.ro.

Mihai Vornicov și Guo Jinnan (sursa: defapt.ro)

Vornicov de la „Doi și-un sfert”

Mihail Vornicov a fost încadrat ca polițist în Ministerul de Interne la începutul anilor ’90. Timp de peste 25 de ani a fost ofițer de informații la Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), controversatul serviciu secret al ministerului de Interne cunoscut și ca „Doi și-un sfert”. Acolo a ocupat mai multe funcții de execuție și conducere.

De-a lungul carierei sale, Vornicov a condus Serviciul Străini și Probleme de Migrări din cadrul Poliției Capitalei, dar a fost plasat și ca „neacoperit” în mai multe funcții civile importante ale satului român.

De exemplu, în anul 2005 a fost numit temporar în funcția de secretar general al Ministerului Mediului printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Doctor și autor de cărți masonice

Funcția de la Mediu era una civilă, destinată oficial doar înalților funcționari publici din România. Întrebat dacă consideră că numirea sa temporară la minister a reprezentat o imixtiune a servicilor secrete în administrația publică centrală, Mihail Vornicov a spus: „De fiecare dată m-am dus acolo unde m-a trimis Ministerul de Interne”.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Ulterior, în anul 2006, și-a luat titlul academic de Doctor în Drept Internațional Public, specializarea Drept Consular. Câțiva ani mai târziu, avea să publice cartea cu titlul „Ritul York în masonerie”, deși susține că nu este mason.

Finalul carierei sale de „spion” al Ministerului de Interne avea să fie bifat oficial în anul 2016, atunci când s-a pensionat cu gradul de comisar șef, echivalentul gradului de colonel. În anul 2023, încasa o pensie de peste 20.000 euro anual, adică în jur de 1.700 de euro lunar.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

4 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:15Clotilde Armand, reacție vehementă după ce Înalta Curte a decis, definitiv, că fosta primăriță a fost incompatibilă și, ca efect, nu va mai intra în Parlament
21:06Scholz va pierde încrederea Bundestagului cu o săptămână înainte de Crăciun, Germania va avea alegeri anticipate în februarie
20:58Degringoladă politică în Franța, Macron va numi un nou premier după ce Michel Barnier a fost nevoit să demisioneze după numai trei luni
20:51Rusia acuză un nou atac ucrainean cu rachete americane ATACMS asupra teritoriului său. Moscova va răspunde cu racheta hipersonică Oreșnik, cred SUA
20:42Zelenski a criticat discuția telefonică a lui Orban cu Putin: Subminează unitatea europeană și discută despre Ucraina ignorând Ucraina
17:31Trump promite autorizări în regim accelerat tuturor celor care vor investi peste un miliard de dolari în SUA
15:44Televiziunile vor fi considerate companii strategice, care nu pot fi vândute fără acordul Guvernului, deși sunt private. Măsura, luată în Polonia pentru a preîntâmpina dezinformări ca în România și Moldova
15:38Contestația AUR la anularea alegerilor de către CCR, respinsă de Înalta Curte, cum era previzibil
15:30Clotilde Armand, incompatibilă ca primar – verdict definitiv al Înaltei Curți. Armand ar trebui să piardă mandatul de senator
15:22Noul Parlament, convocat de Iohannis pe 20 decembrie. După această dată poate fi votat un nou Guvern
15:09Primarul PSD din Crevedia, care exploata un bolnav psihic la ferma sa ilegală, a fost reținut de procurori
15:01Rusia le recomandă cetățenilor săi să nu călătorească în SUA, Canada și UE, unde ar fi „vânați”
14:55Prosumatorii nu sunt obligați să-și instaleze baterii pentru a stoca energia produsă de panouri solare, a decis Camera Deputaților
14:17Nici rectorul Babeș Bolyai nu spune „nu” unei candidaturi la președinție: „Partidele proeuropene trebuie să facă o listă de aproximativ 5 potențiali candidați”
12:18Magistrala 6 de metrou, spre Otopeni, în aer: lucrările la un tronson nici nu au început, Grindeanu evită să spună, oficial, când se termină