sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 03 noiembrie 2024

Alegerea președintelui SUA, un proces complicat care durează aproape doi ani. Care sunt etapele electorale prezidențiale americane

Procesul complicat al alegerii președintelui SUA (sursa: Facebook/Joe Biden)
Procesul complicat al alegerii președintelui SUA (sursa: Facebook/Joe Biden)

Procesul complicat al alegerii președintelui SUA. Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024, marcând cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria țării. Cetățenii americani vor alege președintele și vicepreședintele printr-un sistem complex care combină votul popular cu Colegiul Electoral.

Procesul complicat al alegerii președintelui SUA

Înainte de ziua alegerilor, cele două partide majore – Partidul Democrat și Partidul Republican – își desemnează candidatul la președinție.

Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei

Acest proces începe prin alegeri primare și caucus-uri la nivel de stat, desfășurate pe parcursul unui an înainte de scrutinul final.

În primăvara și vara anului premergător alegerilor, candidații se înregistrează și participă la dezbateri pentru a câștiga sprijinul alegătorilor în alegerile primare, urmate de convențiile naționale în care sunt oficial nominalizați.

Drumul lung până la nominalizare

Alegerile primare au loc între ianuarie și iunie, când statele federate își aleg delegații care vor vota la convențiile naționale.

Aceste alegeri primare sunt completate de caucus-uri, întâlniri conduse de partide, ce au loc în anumite state.

Data de „Super Tuesday” din martie este un moment esențial, când mai multe state organizează simultan alegeri primare.

Regulile de alocare a delegaților variază semnificativ între state, în funcție de normele fiecărui partid politic.

Desemnarea candidaților oficiali

În vară, cele două partide majore organizează convențiile naționale pentru a-și desemna oficial candidații la președinție și vicepreședinție.

Candidatul nominalizat anunță partenerul de cursă pentru funcția de vicepreședinte, iar cei doi apar împreună pe buletinul de vot în alegerile generale.

Partidele mici și candidații independenți pot apărea pe buletinele de vot din anumite state, dacă îndeplinesc cerințele de eligibilitate.

Rolul Colegiului Electoral

În alegerile generale, cetățenii votează pentru un grup de electori care îl reprezintă pe candidatul lor preferat.

Acești electori formează Colegiul Electoral, care numără 538 de membri. Pentru a câștiga președinția, un candidat trebuie să obțină majoritatea absolută, adică 270 de voturi electorale.

Sistemul „winner-take-all” din majoritatea statelor alocă toate voturile electorale candidatului cu cele mai multe voturi populare într-un stat, cu excepția statelor Nebraska și Maine, care distribuie voturile în mod proporțional.

Fiecare stat are un număr de electori egal cu totalul reprezentanților săi în Congres, la care se adaugă trei electori din Districtul Columbia.

Colegiul Electoral include 538 de voturi; cele mai importante state, precum California, Texas și Florida, au un număr mare de electori, influențând decisiv rezultatul final.

Electorii se întâlnesc în capitalele statelor lor în decembrie pentru a-și exprima votul, iar rezultatul este confirmat în Congres în ianuarie.

Ce se întâmplă dacă niciun candidat nu obține majoritatea?

Dacă niciun candidat nu obține 270 de voturi electorale, Camera Reprezentanților alege președintele, iar Senatul alege vicepreședintele, fiecare stat având un singur vot.

Deși electorii au teoretic libertatea de a vota orice candidat, în practică aceștia sunt obligați să voteze conform angajamentului luat față de câștigătorul votului popular din statul lor.

Începerea mandatului prezidențial

Mandatul președintelui ales începe oficial pe 20 ianuarie, în anul de după alegeri, într-o ceremonie inaugurală pe treptele Capitoliului Statelor Unite.

Președintele depune jurământul în public, tradițional sub supravegherea președintelui Curții Supreme, marcând începutul oficial al noului mandat prezidențial.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră