În trei zile și jumătate, lituanienii au strâns, din donații, cinci milioane de euro pentru a cumpăra o dronă pentru Ucraina, scrie agenția de presă Bloomberg. Cu acești bani va fi achiziționată o dronă produsă de Turcia, Bayraktar, deja celebră pentru modul eficient în care a fost folosită de armata Ucrainei în primele zile ale invaziei rusești.
5 million Eur. for Bayractar for @Ukraine. We did it in 3 days! ✌
— #Lithuania 🇱🇹 #StandWithUkraine 🇺🇦 (@Lithuania) May 28, 2022
Most donations of crowdfunding were small, between 10-500 €. #Lithuania #StandWithUkraine 🇺🇦#Proud2beLithuanian pic.twitter.com/fq0P4QZTcl
Lituanienii, milioane de euro pentru o dronă pentru Ucraina
Campania a fost organizată de jurnalistul Andrius Tapinas și a devenit virală în națiunea baltică de 2,8 milioane locuitori. Donații au venit de la mii de oameni, inclusiv adolescenți, rezidenți ai unei case de bătrâni sau de la fostul președinte Dalia Grybauskaite. Lituanienii nu vor „să privească cum vechea Europa nu vrea să ajute Ucraina” să obțină arme, a spus Tapinas.
Ukrainian defenders hear about Lithuanian initiative to buy Bayraktar for Ukraine. Their reaction: pic.twitter.com/QlZEqf1vaG
— Andrius Tapinas (@AndriusTapinas) May 27, 2022
Campania a primit „undă verde” de la miniștrii Apărării din Lituania și Turcia. Săptămâna viitoare, autoritățile din Lituania vor merge în Turcia pentru a completa tranzacția.
Petro Beshta, ambasadorul Ucrainei în Lituania, a salutat această campanie: „Este extraordinar. Să aducem drona Bayraktar pe front imediat”.
Lituania, prima țară care s-a desprins de gazele rusești
În aprilie, Lituania fost prima țară europeană care a oprit complet importurile de gaze din Rusia.
„Dorind să obțină independența energetică deplină față de gazul rusesc și ca răspuns la șantajul energetic al Rusiei, după invadarea Ucrainei, Lituania s-a desprins complet gazul rusesc: sistemul de transport al gazului funcționează fără gaze rusești de la începutul acestei luni”, scrie MarketScreener.
Ministrul Energiei, Dainius Kreivys, a spus că acesta este un punct de cotitură în istoria independenței energetice a Lituaniei: „Suntem prima țară din UE care avea contracte cu Gazprom și care-și asigură independența față de gazele rusești. Este rezultatul unei politici energetice consecvente pe termen lung și a deciziilor oportune privind infrastructura”.
Președintele Gitanas Nauseda a spus că Lituania a înrerupt deja contractele de aprovizionare cu petrol și importă această materie primă din Arabia Saudită.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.