În spațiu, americanii și rușii colaborează. Directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Iuri Borisov, a salutat, marţi, solidaritatea de care a dat dovadă partea americană în timpul recentei creşteri a temperaturilor la bordul unui vehicul conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după o scurgere accidentală.
În spațiu, americanii și rușii colaborează
„Salutăm toată echipa americană, ei s-au comportat foarte demn în această situaţie şi ne-au întins o mână pentru a ne ajuta. Însă eu sper că vom rezolva problema prin propriile mijloace”, a declarat Iuri Borisov într-o discuţie cu cei trei cosmonauţi ruşi prezenţi la bordul ISS – Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin şi Anna Kikina.
„Sper că acest mic incident care s-a produs la sistemul de reglare a temperaturii (în capsula Soyuz MS-22) nu a avut vreun efect asupra moralului vostru şi capacităţii voastre de a vă păstra sângele rece”, a continuat el, potrivit unei transcrieri publicate de Roscosmos.
„Aţi dat un exemplu lumii întregi despre felul în care trebuie să lucrezi în condiţiile cele mai îngrozitoare şi mai dificile. Sper că mulţi dintre politicieni vor învăţa o lecţie”, a adăugat Iuri Borisov.
ISS, excepție în relațiile Rusia – SUA
Scurgerea de pe Soyuz MS-22 s-a produs miercuri atunci când cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin se pregăteau pentru o ieşire în spaţiu, care a fost în cele din urmă anulată.
Sursa acelei scurgeri a fost identificată: ea provenea de la sistemul de răcire al capsulei Soyuz, iar fluidul descoperit în exteriorul capsulei era, a priori, lichid de răcire.
Luni, Roscosmos a anunţat că temperatura s-a stabilizat în jurul valorii de 30 de grade Celsius în capsula rusească. Potrivit aceleiaşi agenţii, cauza scurgerii era în curs de identificare şi o comisie specială ar trebui să decidă dacă vehiculul spaţial va mai putea fi utilizat pentru a aduce cosmonauţi pe Terra.
ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite şi Rusia după declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie şi după sancţiunile adoptate ulterior de statele occidentale.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.