sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ajutor

45 articole
Internațional

Biden oferă un nou ajutor Ucrainei

Biden oferă un nou ajutor Ucrainei. Președintele american Joe Biden a anunțat luni un nou pachet de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia. Această decizie vine pe fondul ultimelor săptămâni de mandat ale lui Biden, înainte ca președintele ales Donald Trump să preia puterea pe 20 ianuarie. Biden oferă un nou ajutor Ucrainei „Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina fără încetare pentru a-i întări poziția în acest război,” a declarat Biden într-un comunicat oficial. Citește și: BREAKING Ciolacu II s-a predat în fața magistraților și lasă neatinse diurnele nesimțite, de zeci de mii de lei, de care aceștia se bucură Noul pachet de ajutor include 1,25 miliarde de dolari provenind din stocurile existente ale SUA, ceea ce permite livrarea imediată de echipamente. De asemenea, 1,22 miliarde de dolari din Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI), prin care echipamentele sunt procurate de la industria de apărare sau de la parteneri internaționali. Acest proces poate dura luni sau chiar ani. Ajutorul oferă Ucrainei capabilități esențiale pe termen scurt și resurse strategice pe termen lung, inclusiv apărare aeriană, artilerie și alte sisteme critice pentru câmpul de luptă. Sprijin total pentru Ucraina în timpul mandatului De la începutul conflictului, Statele Unite au angajat un total de 175 de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina, consolidând capacitatea țării de a rezista invaziei ruse. Cu toate acestea, viitorul acestui sprijin rămâne incert odată cu preluarea mandatului de către Donald Trump, care a exprimat reticență față de implicarea continuă a SUA în conflict. Trump a subliniat în timpul campaniei sale că dorește un final rapid al războiului și că aliații europeni ar trebui să contribuie mai mult la sprijinirea Ucrainei. Sprijinul SUA, crucial Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de trei ani, Rusia a recurs la măsuri controversate pentru a-și întări poziția militară. Recent, au fost mobilizate trupe nord-coreene pentru a sprijini armata rusă pe câmpul de luptă, o mișcare care subliniază escaladarea tensiunilor și lipsa de resurse umane a Rusiei. Decizia lui Joe Biden de a accelera ajutorul militar pentru Ucraina reflectă angajamentul SUA de a sprijini Kievul în fața agresiunii rusești. Cu toate acestea, incertitudinea legată de viitorul relațiilor internaționale sub noua administrație Trump ridică semne de întrebare asupra ritmului și direcției acestui sprijin în 2025.

Biden oferă un nou ajutor Ucrainei (sursa: Facebook/The White House)
Cardurile de energie au devenit inutile (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cardurile de energie au devenit inutile

Cardurile de energie au devenit inutile. Ajutorul pentru încălzirea locuinței, acordat anterior pe cardurile de energie, nu mai este disponibil. Cardurile de energie au devenit inutile Sprijinul în valoare de 1.400 de lei a fost transferat până în decembrie anul trecut din fonduri europene. În acest an, singurul ajutor destinat persoanelor vulnerabile este cel oferit de autoritățile locale conform Legii 226/2021. Cererile pentru acest sezon se depun deja la Direcția de Asistență Socială. Citește și: Ipocrizia lui Lipă: dublu campion mondial lăsat fără indemnizație de merit, deși a câștigat și un proces, în timp ce angajații unor federații iau premii de sute de mii de euro Din cauza unor informații eronate apărute recent în spațiul public, foștii beneficiari ai cardurilor de energie au început să își verifice soldurile, reclamând întârzierea banilor. Însă acest sprijin, acordat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), nu mai este activ. Ajutorul a fost virat integral până la finalul anului trecut și a putut fi utilizat de beneficiari până în primăvara acestui an. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Noi beneficiari ai ajutorului de deces (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Noi beneficiari ai ajutorului de deces

Noi beneficiari ai ajutorului de deces. Noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduce modificări importante în cazul ajutorului de deces, în valoare de 7.567 de lei anul acesta. Noi beneficiari ai ajutorului de deces Legea extinde beneficiarii ajutoarelor pentru a include și persoanele juridice (de exemplu, firmele de pompe funebre), care pot primi ajutorul dacă dovedesc că au suportat cheltuielile de înmormântare. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor De asemenea, ajutorul de deces va fi acordat și pentru persoanele asigurate pentru perioade scurte înainte de deces. Dar și șomerilor, cât și persoanelor aflate în concediu pentru creșterea copilului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Putin are nevoie de ajutorul Ceceniei (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin are nevoie de ajutorul Ceceniei

Putin are nevoie de ajutorul Ceceniei. Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi seară în Cecenia, republica rusă din Caucaz condusă cu o mână de fier de aliatul său Ramzan Kadîrov şi pe care nu a mai vizitat-o din 2011. Putin are nevoie de ajutorul Ceceniei "Putin a sosit în Republica Cecenă. Un program bogat este prevăzut în cadrul acestei vizite', a scris Kadîrov pe Telegram. Citește și: Cum este influențată pensia recalculată de anii de armată și de cei de facultate. La ce trebuie să fie atenți pensionarii Televiziunea publică rusă a prezentat imagini cu sosirea lui Putin, coborând dintr-un elicopter şi întâmpinat de Kadîrov şi de colaboratorii săi cei mai apropiaţi. "Oamenii vor fi bucuroşi. Se vor bucura că preşedintele a venit în republică. Pentru noi, este stimulant, ne dă un plus de energie. Este o mare binecuvântare", a spus Kadîrov în faţa jurnaliştilor. Potrivit liderului cecen, Putin şi-a început vizita cu o oprire la mormântul tatălui său care i-a precedat în fruntea Ceceniei, Ahmat Kadîrov, ucis într-un atac comis de rebelii islamişti în 2004. Înaintea vizitei în Cecenia, Putin a fost marţi mai devreme la Beslan, în Osetia de Nord, o altă republică rusă din Caucaz, unde a adus un omagiu victimelor luării de ostatici sângeroase într-o şcoală de către un comando islamist cecen în 2004. Ce vrea Putin de la Kadîrov? Cecenia a cunoscut două conflicte armate majore în anii 1990 şi 2000, în care trupele ruse s-au confruntat cu o rebeliune separatistă ce a căpătat caractere islamiste, aceasta s-a răspândit în întreaga regiune şi în 2015 a jurat credinţă organizaţiei jihadiste Statul Islamic. Republica Cecenia este condusă din 2007 de Ramzan Kadîrov, ale cărui trupe sunt adesea acuzate de încălcări ale drepturilor omului în acest teritoriu. Vizita lui Putin acolo survine după ce Ucraina a deschis un al doilea front în războiul declanşat împotriva ei de Rusia, armata ucraineană lansând în urmă cu două săptămâni o ofensivă surpriză în regiunea rusă de graniţă Kursk. Unităţile cecene fac parte din forţele ruse desfăşurate acum pentru a face faţă asaltului ucrainean.

Germania, dispute privind ajutorul pentru Ucraina (sursa: Facebook/Olaf Scholz)
Internațional

Germania, dispute privind ajutorul pentru Ucraina

Germania, dispute privind ajutorul pentru Ucraina. Guvernul german este al doilea mare ajutor financiar al Ucrainei, după SUA. Plafonul planificat de guvernul federal asupra plăților ajutoarelor pentru Ucraina generează însă temeri privind o dezangajare a Berlinului. Inițiativa, criticat atât de politicieni din CDU/CSU, cât și din SPD Scrisoare lui Lindner Ministrul Finanțelor Christian Lindner (FDP) a scris într-o scrisoare către Ministrul Apărării Boris Pistorius (SPD) și Ministrul de Externe Annalena Baerbock (Verzi) că „noi măsuri” de sprijinire a Ucrainei ar trebui luate, doar dacă bugetul prevede, pentru anul acesta și următorii ani „o finanțare asigurată”. Citește și: Statul păgubește peste un milion de pensionari: aceștia nu pot obține adeverințe de vechime de la Arhivele Naționale, documentele sunt prea scumpe Lindner adaugă: „Vă rugăm să vă asigurați că sunt respectate limitele superioare.” Planificarea guvernului federal prevede că sprijinul pentru Ucraina dincolo de cele patru miliarde de euro planificate pentru 2025 va fi finanțat dintr-un nou pot internațional cu un volum de 50 de miliarde de euro, și nu mai de la bugetul federal. Totuși, Ministerul de Finanțe a anunțat că este încă dispus să discute. Germania, dispute privind ajutorul pentru Ucraina Politicianul CDU Roderich Kiesewetter a declarat că doar finanțarea sprijinului militar pentru Ucraina de la buget „înseamnă de facto că Ucraina este abandonată”. „Nu este suficient să finanțezi Ucraina din buzunarul tău și, atunci când devine incomod, să te referi la activele UE sau cele înghețate ale Rusiei, de la care se ia doar dobândă, dacă există, și la care Ucraina are oricum dreptul.” Kiesewetter l-a acuzat pe cancelarul Olaf Scholz (SPD) că se concentrează asupra viitoarelor alegeri de stat din Turingia, Saxonia și Brandenburg. De asemenea, Thorsten Frei (CDU), a susținut că, deși folosirea activele înghețate ale băncii centrale ruse pentru a sprijini Ucraina sunt justificate, „nimeni nu știe dacă, când și câți bani ar putea fi efectiv disponibili. Nici în guvernul federal nimeni nu știe când se vor încheia negocierile internaționale în acest sens”. Criticile SPD Critica la adresa guvernului federal vine chiar din propriile rânduri. Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Bundestagului, social-democratul Michael Roth, a declarat: „Va fi un semnal fatal din partea guvernului federal către Ucraina dacă nu sunt planificate alte fonduri pentru un nou ajutor militar în viitor buget federal.” El a adăugat: „Armata ucraineană este din nou în ofensivă pentru prima dată în câteva luni, țara are acum nevoie de sprijinul deplin al celui mai important aliat militar al său din Europa, Germania. În schimb, dezbaterea despre viitoarea finanțare a ajutorului militar pare o retragere mascată a Germaniei de la responsabilitate. Nu putem face securitatea noastră dependentă de constrângerile bugetare Cele 50 de miliarde de dolari dintr-un fond de ajutor al țărilor G-7, care ar trebui să fie, de asemenea, acoperite din dobânzi pentru activele înghețate, sunt „departe de a fi suficiente”. Scholz asigură susținerea Germaniei Germania "este şi rămâne primul susţinător al Ucrainei în Europa", a dat asigurări luni cancelarul federal Olaf Scholz, în pofida tăierilor bugetare prevăzute în 2025. În căutarea unor economii bugetare pe fond de dispută între partidele coaliţiei, guvernul Federal a decis să reducă la jumătate în 2025 suma alocată în cadrul bilateral ajutorului militar pentru Kiev. Pentru a compensa această reducere, Berlinul mizează pe punerea la dispoziţia Ucrainei a unui împrumut de 50 miliarde de dolari, garantat prin viitoarele dobânzi la activele ruse imobilizate, mecanism care a făcut obiectul unui acord între statele G7 la summitul lor din iunie. Berlinul a încercat luni să-şi reafirme sprijinul pentru Ucraina. "Vom continua sprijinul nostru: cu o sumă de 50 de miliarde de euro, alocată în acord cu G7. Aceasta va permite Ucrainei să îşi procure arme în cantitate mare", a afirmat Olaf Scholz pe platforma X. Cu toate acestea, reducerea la jumătate a ajutorului militar bilateral al Berlinului face obiectul unor critici intense în Germania şi adaugă incertitudine în contextul în care alegerile prezidenţiale din SUA ar putea modifica sprijinul internaţional pentru Kiev.

Părintele Damaschin și binefacerile "Glasului Vieții" (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Părintele Damaschin și binefacerile "Glasului Vieții"

Părintele Damaschin și binefacerile "Glasului Vieții". Oare cum este să ai un mare vis, dar realitatea să nu te lase să crezi în el, pentru ca mai apoi să apară cineva care să îți schimbe complet viața? Părintele Damaschin și binefacerile "Glasului Vieții" Ioana Calinic, în vârstă de 23 de ani, a reușit să urmeze Facultatea de Design din cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași (UNAGE) datorită părintelui Dan Damaschin. Citește și: Nicușor Dan, reorganizare dură a primăriei București: desființează instituții și direcții, dispar o treime din posturile de conducere De mai bine de patru ani, aceasta se numără printre tinerii care fac parte din "Glasul Vieții", vara aceasta culegând roadele absolvirii. Povestea ei este una de-a dreptul fascinantă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina

SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina. După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un uriaş plan de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, susţinut de aleşi ai ambelor partide. SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat o asistenţă militară şi economică care "va salva mii de vieţi", în timp ce liderul american, Joe Biden, şi-a exprimat satisfacţia după adoptarea unui pachet de "ajutor crucial" pentru Ucraina şi Israel, la "întâlnirea cu istoria". Citește și: Nicuşor Dan, tricou cu mesajul ”Ştim toţi!”, ca replică la tricoul prezentat de Cristian Popescu Piedone cu mesajul ”Şi eu sunt interlop” Rusia, în schimb, a susţinut că acest ajutor "va ucide şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev". Parlamentarii au votat în ritm rapid acest uriaş pachet financiar de 95 de miliarde de dolari, cerut de luni de zile de preşedintele Biden. Textul asupra Ucrainei prevede 61 de miliarde pentru a veni în ajutorul Kievului împotriva Rusiei; cel privind Israelul include câteva miliarde de dolari pentru a întări în special scutul antirachetă israelian, numit "Iron Dome" ("Domul de Fier"). Marți, vot în Senatul dominat de democrați În sala de şedinţe, unii parlamentari au fluturat steaguri ucrainene în huiduielile aleşilor trumpişti. Textele ar urma să fie examinate rapid de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi, a indicat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer. Acesta este rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume. În centrul tuturor tensiunilor: finanţarea războiului din Ucraina. "Sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina" Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor partizane. Democratul Joe Biden şi partidul său în Congres sunt foarte favorabili noilor ajutoare pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia. Dar republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi în a finanţa un conflict care trenează. Uniunea Europeană a salutat aprobarea ajutorului pentru Ucraina, apreciind că este "un mesaj clar pentru Kremlin". Mai circumspect, premierul polonez, Donald Tusk, un fervent apărător al Kievului, a mulţumit Statelor Unite, dar a subliniat întârzierea adoptării asistenţei. "Mai bine mai târziu decât prea târziu. Şi sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina", a scris el pe reţeaua socială X. Biden poate confisca active rusești În plin an electoral, problema s-a transformat în Statele Unite într-un duel la distanţă între cei doi candidaţi la preşedinţie. După luni de tergiversări, şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a ajuns să susţină pachetul financiar pentru Ucraina. "Pentru a spune sincer: prefer să trimit muniţii în Ucraina decât să-i trimit pe băieţii noştri la luptă", a pledat el, nu fără o vizibilă emoţie. Acest plan de ajutor - în principal asistenţă militară şi economică - de asemenea îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei. Bani și pentru Israel, și pentru Gaza Printre celelalte părţi ale uriaşului plan: 13 miliarde de dolari asistenţă militară pentru aliatul istoric al Statelor Unite, Israel, în războiul cu Hamas. Mai mult de nouă miliarde de dolari sunt, de asemenea, prevăzute pentru a "răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar în Fâşia Gaza şi pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume", potrivit unui rezumat al textului. Aşa cum a cerut Joe Biden, acest proiect de lege consacră opt miliarde de dolari pentru a face faţă Chinei pe plan militar şi a veni în ajutorul Taiwanului. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american declarase vineri că fluxul de ajutor american către Ucraina se va relua "imediat" după adoptarea acestui text de către ambele camere ale Congresului. Dar această adoptare l-ar putea costa pe liderul republican Mike Johnson poziţia sa: o mână de aleşi conservatori, adversari înverşunaţi ai ajutorului pentru Ucraina, au promis că vor face totul pentru a-l demite pe "speaker" cu scopul de a-l pedepsi pentru sprijinul său.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina, esențial (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Internațional

Pachetul de ajutor pentru Ucraina, esențial

Pachetul de ajutor pentru Ucraina, esențial. Belgia, una din cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene, a preluat la 1 ianuarie de la Spania preşedinţia semestrială a Consiliului UE. "Protecţie, consolidare, pregătire" Printre priorităţile preşedinţiei sale, Belgia a evidenţiat protejarea cetăţenilor, întărirea economiei şi pregătirea pentru un viitor comun. Citește și: Șoșoacă, singurul lider care se opune primirii în spațiul Schengen: „Trafic de droguri, trafic de copii pentru prostituţie, trafic de prostituţie, crimă organizată. Mai vreţi, mă, Schengen?” În următoarele şase luni, Belgia va prezida Consiliul UE pentru a 13-a oară, cu sloganul "Protecţie, consolidare, pregătire". Principalul obiectiv al preşedinţiei semestriale belgiene va fi armonizarea propunerilor legislative între cele două instituţii europene cu putere legislativă - Parlamentul European şi Consiliul UE. De data aceasta, Belgia va avea la dispoziţie doar patru luni pentru negocieri în numele Consiliului UE, deoarece ultima sesiune plenară a actualului Parlament European va avea loc în aprilie, înaintea scrutinului europarlamentar de la începutul lunii iunie. Pachetul de ajutor pentru Ucraina, esențial O sarcină importantă se află pe masa UE încă de la 1 februarie, dată la care a fost programat un summit extraordinar al liderilor Uniunii Europene. La acest summit, liderii europeni trebuie să ajungă la un acord cu privire la revizuirea bugetului multianual al UE, care include totodată un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Douăzeci şi şase de state membre ale UE au ajuns deja la un acord de principiu asupra acestui subiect la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie trecut, dar o ţară, Ungaria, s-a opus. De altfel, Ungaria premierului conservator Viktor Orban, care în ultimii ani s-a aflat în conflict constant cu instituţiile europene şi cu majoritatea statelor membre, va deţine preşedinţia Consiliului UE în semestrul al doilea al acestui an.

Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei (sursa: Inquam Photos/Alex Nicodim)
Eveniment

Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei

Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei. Secretariatul de stat ungar pentru comunităţile maghiare de peste hotare a anunţat sâmbătă că trimite 20 de milioane de forinţi (52.356 de euro) drept ajutor de urgenţă după accidentul tragic de la internatul liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc, relatează MTI. Ungaria, ajutor pentru internatul din Odorhei Ajutorul va fi furnizat prin alianţa profesorilor maghiari din România şi va fi destinat înlocuirii echipamentului tehnic avariat utilizat de elevi, menţionează un comunicat al Secretariatului de stat ungar pentru comunităţile maghiare de peste hotare. Citește și: Disperare: Vodafone crește unilateral prețurile abonamentelor și introduce o clauză în contract potrivit căreia poate indexa anual, tot unilateral, prețul Luni, un perete al internatului Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, sub dărâmături fiind prinşi patru elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Un băiat de 17 ani a decedat, iar trei fete au ajuns la spital, una dintre ele fiind încă în stare critică. Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat dosarul. Au fost audiaţi o serie de martori şi au fost ridicate o serie de înscrisuri pentru a fi administrate ca probe la dosarul cauzei.

Nehammer a promis Ucrainei milioane de euro, dar n-a dat nici un ban Foto: Facebook
Eveniment

Nehammer a promis Ucrainei, dar n-a dat nici un ban

Nehammer a promis Ucrainei două milioane de euro pentru deminare, dar, până acum, n-a dat nici un ban, arată presa austriacă. Nehammer a promis Ucrainei milioane de euro, dar n-a dat nici un ban „În luna mai, în Austria a avut loc o dezbatere animată cu privire la posibilitatea ca această țară să trimită soldați în Ucraina pentru a ajuta la deminare. Un "NU" strict a venit din partea cancelarului federal Karl Nehammer și a ministrului apărării Klaudia Tanner (ambii ÖVP). Motivul invocat a fost neutralitatea. Cu toate acestea, guvernul a anunțat că va plăti două milioane de euro din Fondul pentru dezastre externe (AKF) al Ministerului de Externe către Fondul internațional de încredere (ITF). Guvernul sloven a înființat ITF ca organizație de ajutor internațional, specializată în deminare. Până acum, însă, banii nu au ajuns acolo, după cum a relatat canalul de televiziune Ö1. Deputatul NEOS Helmut Brandstätter a aflat acest lucru de la ITF. Până în prezent, "nu a sosit niciun euro". Brandstätter acuză acum guvernul de «promisiuni deșarte». Este nevoie urgentă de acțiuni de deminare pentru ca ucrainenii să se poată întoarce acasă. Două milioane nu înseamnă mult, dar este un semn politic”, scrie PULS 24. Citește și: Directorul numit de Firea la Obregia, care a încercat să mușamalizeze starea bătrânilor din azilele groazei, are vilă în Voluntari și patru mașini de lux: Porsche, Lexus, două BMW Ministerul Afacerilor Externe a informat Ö1 că este necesar un contract pentru plata de la AKF, contract care nu a fost încă încheiat. Propunerile pentru un anumit proiect au fost primite de la ITF abia pe 4 iulie și sunt acum în curs de evaluare. Im Beitrag ist richtigerweise erwähnt: Es braucht ein konkretes Projekt und darauf aufbauend einen Vertrag mit der NGO. Das ist gerade im Gange, man kann nicht einfach Geld ohne Vereinbarung überweisen. Es geht einfach den korrekten Weg. https://t.co/3sUCrA2JsM— Daniel Kosak (@Kosak_Daniel) July 27, 2023 Potrivit Ministerului de Externe, un transfer este așteptat la jumătatea lunii august. Astfel, guvernul condus de Karl Nehammer tergiversează procesul de deminare a Ucrainei, apreciază PULS 24.

China poate declanșa un conflict global (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

China poate declanșa un conflict global

China poate declanșa un conflict global. Preşedintele american Joe Biden a respins iniţiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, a dat el clar de înţeles într-un interviu acordat vineri postului ABC. Biden: Ce aplaudă Putin nu e bun "Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?", a spus Biden despre planul chinez. "Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer", a clarificat el. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat", şi-a motivat poziţia liderul de la Casa Albă. "Ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur şi simplu nu este raţională", mai crede Biden. Dar el a refuzat să spună care ar fi consecinţele dacă China ar decide să ofere arme Rusiei - o îngrijorare a Kievului şi a aliaţilor săi occidentali -, afirmând doar că Beijingul s-ar confrunta în acest caz cu "sancţiuni severe", ca orice alt guvern sau entitate ce furnizează arme sau muniţii Rusiei. China poate declanșa un conflict global De la începutul războiului în Ucraina, China aparent s-a abţinut să ofere Rusiei un astfel de ajutor militar, dar conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informaţii înclină acum să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenţiona să livreze Moscovei drone şi muniţii. Citește și: UE și SUA, nou pachet de sancțiuni impus Rusiei. Moscova protestează, dar nu pare foarte afectată: FMI prognozează revenirea PIB-ului Eventuale livrări masive de muniţii chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii. Însuşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele Alianţei, ale căror stocuri de muniţii au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei. Zelenski vrea o întâlnire cu Xi Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Beijingului să nu livreze arme Moscovei. "Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, şi pentru mine acest lucru este foarte important", a subliniat Zelenski vineri seară, într-un mesaj în care s-a declarat favorabil faţă de unele elemente din "reflecţiile" avansate de China în planul prezentat de aceasta şi şi-a manifestat intenţia să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping. Totuşi, Zelenski a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabil pentru Kiev. Or, iniţiativa Chinei, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Vin cardurile pentru ajutorul de căldură (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Vin cardurile pentru ajutorul de căldură

Vin cardurile pentru ajutorul de căldură. Românii cu venituri mici, care ştiu că s-ar încadra pentru ajutorul financiar de 1.400 de lei, ajutor cu care să îşi poată plăti facturile la căldură, curent sau chiar să îşi cumpere lemne şi alte materiale de încălzire, trebuie să aştepte să primească de la poştaşi cardul de energie. Vin cardurile pentru ajutorul de căldură Lista este alcătuită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi transmisă Poştei Române, care va trimite beneficiarilor plicul acasă peste câteva zile. Asta, însă, fără ca oamenii să fi primit între timp o înştiinţare că se află printre cei care vor primi aceşti bani. Citește și: Rădulescu (BNR): Avem 0,85% din PIB pensii speciale; în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%, o cheltuială bugetară inacceptabilă, insuportabilă, nesustenabilă Sprijinul se acordă per loc de consum, iar în gospodăriile cu mai mulţi locuitori venitul pe membru de familie nu trebuie să treacă de 2.000 de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ucraina: cel mai mare ajutor american (sursa: Twitter/MFA of Ukraine)
Eveniment

Ucraina: cel mai mare ajutor american

Ucraina: cel mai mare ajutor american. Statele Unite for furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, a anunţat vineri Casa Albă. Ucraina: cel mai mare ajutor american Acest sprijin, ale cărui detalii vor fi făcute publice de Pentagon ulterior în cursul zilei, ar urma să includă de asemenea vehicule blindate de infanterie şi de transport de trupe, precum şi obuziere, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Washingtonul şi Berlinul anunţaseră încă de joi că vor livra Kievului blindate de infanterie - de tip Bradley din partea SUA şi model Marder din partea Germaniei. În serviciu din anii 1970, vehiculele Marder sunt blindate uşoare destinate transportului de trupe. Armamentul lor principal este un tun de 20 mm. Citește și: Un singur militar ucrainean rănit a fost tratat în România în sistemul medical militar, susține MApN. Șeful forțelor ucrainene pomenește 1.000 de militari răniți trimiși în 12 țări Vehiculele Bradley sunt dispozitive mai mult sau mai puţin din aceeaşi familie, în serviciu de la începutul anilor 1980. La modelul M2, ele sunt echipate cu un tun 25 mm, dar şi cu un lansator de rachete antitanc, şi pot transporta, în afara echipajului, şase luptători. Bradley "nu este un tanc de asalt, ci un distrugător de tancuri de asalt", a spus joi generalul Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. "Suntem convinşi că aceasta va ajuta mult (forţele ucrainene) pe câmpul de luptă", a adăugat el. Externele de la Kiev au salutat noul ajutor american care îi aduce pe ucraineni "mai aproape de victorie". De ce tancurile occidentale sunt importante pentru Kiev, a explicat Politico.

COVID: Taiwanul vrea să ajute China (sursa: president.gov.tw)
Internațional

COVID: Taiwanul vrea să ajute China

COVID: Taiwanul vrea să ajute China. Preşedinta Taiwanului a întins duminică, în urarea sa de Anul Nou, o "ramură de măslin" Beijingului, propunându-i ajutorul în faţa recrudescenţei contaminărilor de COVID-19 în China continentală. COVID: Taiwanul vrea să ajute China Insula democrată Taiwan, cu 24 de milioane de locuitori, trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care o consideră parte din teritoriul său ce trebuie recucerită, cu forţa dacă va fi necesar. Într-o alocuţiune cu accente paşnice, preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că taiwanezii sunt "gata să furnizeze ajutorul necesar în baza preocupărilor umanitare" Beijingului, "din moment ce există o nevoie". Preşedinta şi-a exprimat speranţa că ajutorul taiwanez ar putea "ajuta mai multe persoane să iasă din pandemie şi să treacă în Anul Nou sănătoşi". China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă de "zero-COVID", la trei ani după apariţia coronavirusului în oraşul Wuhan. Xi nu a răspuns În discursul său televizat de Anul Nou, sâmbătă, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că "lumina speranţei este în faţa noastră", prevenţia şi controlul epidemiilor intrând "într-o fază nouă". Însă Xi Jinping a mai afirmat, într-un alt discurs, vineri, că Beijingul "a combătut cu fermitate tentativele separatiste menite să obţină şi intervenţia forţelor externe în această perspectivă". Citește și: Cadoul lui Putin, de Anul Nou, către forțele de ocupație: liber la jafuri, soldații și funcționarii ruși aflați în Ucraina nu mai trebuie să-și declare averile Relaţiile dintre Taiwan şi China s-au deteriorat în 2022, Beijingul accentuând presiunea militară, diplomatică şi economică asupra insulei autonome. În august, Beijingul a organizat exerciţii militare masive lângă insulă, pentru a protesta împotriva unei vizite la Taipei a lui Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA. Ape agitate în strâmtoarea Taiwan În discursul său tradiţional de Anul Nou, duminică, Tsai Ing-wen a declarat că activităţile militare chineze în jurul Taiwanului nu sunt de "niciun ajutor" pentru menţinerea relaţiilor dintre cele două părţi. "Războiul nu a fost niciodată o opţiune pentru a rezolva probleme. Doar dialogul, cooperarea şi obiectivul comun de a promova stabilitatea şi dezvoltarea regiunii pot permite mai multor persoane să se simtă în siguranţă şi fericite", a declarat ea. O misiune comună pentru Taiwan şi China în 2023 este de "a restabili schimburile sănătoase şi durabile post-pandemie între populaţiile de pe ambele maluri" ale strâmtori Taiwan, a adăugat preşedinta taiwaneză. "Avem de asemenea datoria comună de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan şi în regiune", a pledat ea.

Disperare la Kremlin: Medvedev, la Beijing (sursa: fmprc.gov.c)
Internațional

Disperare la Kremlin: Medvedev, la Beijing

Disperare la Kremlin: Medvedev, la Beijing. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a întreprins o vizită surpriză la Beijing, unde a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping despre conflictul din Ucraina. Disperare la Kremlin: Medvedev, la Beijing Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video în care se poate vedea cum este primit de Xi, cum zâmbesc pentru poze, precum şi o reuniune între oficiali chinezi şi ruşi. Potrivit lui Dmitri Medvedev, el şi Xi au discutat despre parteneriatul strategic "fără limite" dintre ţările lor, precum şi despre Ucraina, însă nu a oferit alte amănunte. "Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China şi Rusia (...), despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în economie şi producţia industrială. De asemenea, am discutat probleme internaţionale, inclusiv, bineînţeles, conflictul din Ucraina", a spus Medvedev. Invitaţia Partidului Comunist Chinez "Discuţiile au fost utile", a conchis Medvedev, care a ajuns în China la invitaţia Partidului Comunist Chinez, în calitate de preşedinte al partidului Rusia Unită, la putere în Rusia. La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut la întâlnirea cu Medvedev "moderaţie" şi "dialog" în conflictul din Ucraina, transmite EFE, care citează agenţia oficială de presă a Chinei, Xinhua. Xi i-a cerut lui Medvedev să-i transmită preşedintelui rus Vladimir Putin "salutările sale cordiale şi cele mai bune urări". Şeful statului chinez a subliniat că ţara sa "a păstrat întotdeauna o atitudine obiectivă şi justă" faţă de războiul din Ucraina şi "a promovat convorbirile de pace", exprimându-şi totodată speranţa că ambele părţi "îşi vor soluţiona preocupările comune în sfera securităţii prin intermediul instrumentelor politice". Rusia are nevoie de China Xi a dat asigurări că relaţiile dintre Beijing şi Moscova "au rezistat la proba vicisitudinilor internaţionale şi s-au dezvoltat întotdeauna într-o manieră sănătoasă şi stabilă" şi a comunicat disponibilitatea ţării sale "de a colabora cu Rusia pentru a face să progreseze încontinuu relaţiile dintre cele două ţări" şi pentru a "promova guvernarea globală într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă". Rusia şi-a accelerat gesturile de deschidere către Beijing după ce a fost afectată de o serie întreagă de sancţiuni din partea Occidentului, în urma invaziei pe care a declanşat-o asupra Ucrainei. Citește și: Exporturile rusești de petrol s-au prăbușit cu peste 50% după declanșarea embargoului UE. În perioada 1-20 decembrie, cădere de 11% Rusia continuă să denumească această invazie drept "operaţiune militară specială". Moscova caută să-şi întărească relaţiile economice, politice şi în domeniul securităţii cu Beijingul, pentru a compensa deteriorarea relaţiilor cu Occidentul, şi vede în Xi Jinping un potenţial aliat în cadrul unei coaliţii antioccidentale.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră