vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 19 noiembrie 2023

ANALIZĂ Cea mai bună lună pentru Putin de când a atacat Ucraina: Vestul, concentrat pe conflictul din Israel, ofensiva Kievului - blocată, economia Rusiei crește peste cea a Marii Britanii

Cea mai bună lună pentru Putin de când a atacat Ucraina Foto: Kremlin.ru
Cea mai bună lună pentru Putin de când a atacat Ucraina Foto: Kremlin.ru

Este cea mai bună lună pentru Putin de când a atacat Ucraina, arată în The Times analistul Mark Galeotti: Vestul este concentrat pe conflictul din Israel și a uitat de războiul din estul Europei, ofensiva Kievului a fost blocată de fortificațiile rusești, iar economia Rusiei crește peste cea a Marii Britanii.

Citește și: DOCUMENT EXCLUSIV Facturile lui Umbrărescu pentru Autostrada Moldovei, neplătite: nu mai sunt bani la buget. Șeful CNAIR: Nu am avut toată suma

Putin are toate motivele să sărbătorească la acest final de an, a apreciat Galeotti, în The Times.

Cea mai bună lună pentru Putin de când a atacat Ucraina

Care sunt motivele care l-ar face pe președintele Rusiei să fie foarte mulțumit de situație:

  • Contraofensiva ucraineană pare să se fi oprit, iar noroiul și frigul care vor urma vor face aproape imposibile noi progrese. Pierderile rușilor au fost serioase, mai mult decât duble față de cele ale ucrainenilor, dar apărarea lor a rezistat și s-au dovedit capabili să se adapteze la noile capacități oferite de tehnologia occidentală. Rușii folosesc cu succes drone și capacități electronice avansate împotriva armamentului oferit de Vest.
  • Vestul nu reușește să ofere Ucrainei cantitatea de muniție necesară. De cealaltă parte, complexul militar-industrial rusesc lucrează la capacitate maximă, în 2-3 schimburi, iar șomajul a scăzut la circa 3%. Coreea de Nord a oferit deja Rusiei un milion de proiectile - cantitatea necesară pentru o lună de război.
  • PIB-ul Rusiei va crește probabil cu 2-3% în acest an, față de 0,5% cât se preconizează că va crește cel al Marii Britanii”, arată Galeotti. Sancțiunile vestice au avut impact limitat, Rusia procură echipamente avansate prin intermediul unor terțe țări și vinde petrol la cel puțin 80 de dolari barilul, deși grupul G7+ a impus în decembrie anul trecut un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc.
  • Armata rusească nu are probleme cu recrutările, rușii se oferă voluntari, datorită salariilor uriașe oferite.
  • „Forțele ucrainene sunt epuizate și, în ciuda eforturilor de a minimiza pierderile, au suferit pierderi mai mari decât rușii, proporțional cu totalul populației. Anul viitor va fi marcat de o mobilizare din ce în ce mai extinsă și mai coercitivă pentru a alimenta războiul”, arată The Times.

Livrările SUA către Ucraina, afectate de sprijinul pentru Israel

Evenimentele din Orientul Mijlociu i-au oferit lui Putin criza pe care o aștepta. Aceasta nu este lipsită de costuri politice pentru Putin, în special în ceea ce privește relația sa cu Israelul, dar gradul în care acest eveniment consumă atenția politicienilor occidentali și a mass-media încurajează Kremlinul să creadă că va duce la o diminuare a asistenței și a atenției acordate Ucrainei.

Deși este prea devreme pentru a accepta că acest lucru este adevărat, perspectiva livrărilor militare americane - inclusiv a proiectilelor de artilerie de 155 mm de care ucrainenii au nevoie atât de disperată - care sosesc în Israel i-a încurajat pe ruși”, mai arată analistul britanic Mark Galeotti.

El arată că sunt și unele vești bune pentru Ucraina: alegerile prezidențiale din Rusia de anul viitor vor fi fraudate masiv, ceea ce ar putea afecta sprijinul rușilor pentru război, iar Kievul va putea folosi în câteva luni avioanele F-16.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră