Europa menține Rusia în comerțul internațional. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi ca băncilor ruse să li se interzică să utilizeze sistemul de mesagerie SWIFT, principala reţea internaţională de plăţi din lume. Măsura ar lovi comerţul rusesc şi ar face mai dificile afacerile companiilor ruseşti. Propunerea s-a lovit de împotrivirea mai multor state UE, care preferă ca aceasta să fie rezervată pentru un pachet de sancţiuni ulterior.
Europa menține Rusia în comerțul internațional
Subiectul a fost abordat și la conferința de presă a președintelui american Joe Biden. De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT? Aceasta a fost o întrebare care i-a fost pusă insistent lui Biden în timpul conferinței de presă de joi.
Președintele american a dat asigurări joi că tăierea Rusiei din rețeaua interbancară SWIFT, o roată esențială în finanțele globale, rămâne „o opțiune” de răspuns la invazia Ucrainei, potrivit AFP.
El a subliniat, însă, că „în prezent. aceasta nu este o poziție” împărtășită de europeni. Dar a asigurat că celelalte sancțiuni financiare anunțate joi de Statele Unite și aliații lor au avut „un impact la fel de mare sau chiar mai mare” decât această opțiune.
SWIFT este esențial pentru siguranța tranzacțiilor
SWIFT, sau „Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, făcând fluxul comerțului internațional cursiv și fără probleme.
Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți.
Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze volume mari de tranzacții cu rapiditate.
A devenit astfel principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, în jur de 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.
În fiecare an, trilioane de dolari sunt transferate folosind sistemul.
Fără SWIFT, tranzacțiile scad și costurile cresc
SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul.
Cu sediul în Belgia, SWIFT realizează un profit modest, doar 36 de milioane EUR în 2020, pe baza evaluării sale anuale din 2020. Este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.
Dacă SWIFT ar exclude băncile rusești, ar restricționa accesul țării la piețele financiare din întreaga lume.
Pentru companiile și persoanele fizice rusești ar fi mai greu să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru export, să împrumute sau să investească în străinătate.
Băncile rusești ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail. Aceasta ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.
Elveția nu a adoptat sancțiunile
Elveţia a decis joi să nu se alinieze sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova, informează AFP.
„Din raţiuni de neutralitate”, Elveţia, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, nu a preluat direct sancţiunile adoptate la acea vreme de UE împotriva Rusiei, a amintit preşedintele elveţian, Ignazio Cassis, în timpul unei conferinţe de presă.
Consiliul Federal (guvernul) al Elveţiei a emis în schimb „o ordonanţă menită să împiedice ocolirea sancţiunilor UE via Elveţia”, a spus Cassis, la finalul unei reuniuni extraordinare.
De asemenea, Elveţia a elaborat o listă de persoane şi companii ruse cu care intermediarii financiari nu sunt autorizaţi să stabilească noi relaţii de afaceri, iar dacă aceste relaţii există deja, ele vor necesita autorizare.
Ea a luat de asemenea măsuri pentru a împiedica ocolirea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei pe piaţa fianciară elveţiană. Astfel, unele operaţiuni vor trebui şi ele să fie autorizate.
Consiliul Federal a decis să continue această cale de mijloc şi după invadarea Ucrainei de către Rusia. Pentru că neutralitate „nu înseamnă indiferenţă”, a subliniat preşedintele elveţian.
Din ce în ce mai mulți bogați ruși în Elveția
„Sancţiunile UE adoptate ieri (miercuri) trebuie să fie integrate în această ordonanţă sub formă de măsuri menite să împiedice ocolirea lor”, a continuat preşedintele elveţian. „Unele măsuri vor fi întărite, în special în domeniul financiar”, a adăugat el.
Stânga elveţiană a apreciat aceste măsuri ca fiind prea timide, în timp ce, dimpotrivă, pentru dreapta populistă UDC, formaţiunea politică ce dispune de cele mai multe mandate în Parlament, aceste măsuri merg prea departe.
Decizia luată de Elveţia este importantă, dat fiind rolul pe care îl are piaţa financiară elveţiană în Europa.
De asemenea, prezenţa de bogătaşi ruşi în Elveţia nu a încetat să crească în ultimii ani.
Cassis a mai anunţat joi închiderea ambasadei elveţiene la Kiev, unde sunt înregistraţi 268 de cetăţeni elveţieni.
Aeroflot nu mai zboară în Marea Britanie
Regatul Unit a impus joi o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei în replică la invadarea Ucrainei, interzicând compania aeriană Aeroflot şi vizând sectorul bancar, exporturile de tehnologii şi cinci oameni de afaceri, relatează AFP.
Compania aeriană Aeroflot, membră a Alianţei SkyTeam cu Air France-KLM, nu va mai putea deservi Regatul Unit.
Pe lângă cele cinci bănci sancţionate marţi, gigantul bancar rus de stat VTB este acum vizat, iar activele sale pe teritoriul Regatului Unit sunt îngheţate. La modul mai general, noile măsuri „vor permite excluderea totală a băncilor ruse din sectorul financiar britanic, care este bineînţeles cel mai important din Europa”, a spus Boris Johnson.
În total, 100 de noi entităţi vor fi vizate, precum conglomeratul Rostec (apărare, tehnologii, spaţiu). Cinci oameni şi femei de afaceri – Kirill Şamalov (petrochimie), descris de media drept fostul ginere al lui Vladimir Putin, Iuri Sliusar (aeronautică), Piotr Fradkov (bancă), Denis Bortnikov (bancă) şi Elena Gheorghieva (bancă) – sunt adăugaţi pe lista de personalităţi cărora li se interzice intrarea pe teritoriul britanic, unde activele lor sunt îngheţate.
Canada a impus „sancțiuni severe”
O nouă lege va fi adoptată pentru a viza exporturile către Rusia de tehnologie, ceea ce „va reduce capacităţile militare, industriale şi tehnologice ale Rusiei pentru ani de zile”, a dat asigurări Boris Johnson.
Canada va sancţiona „58 de persoane şi entităţi ruse” în răspuns la invazia Ucrainei de către armata rusă, a anunţat joi premierul canadian Justin Trudeau, invocând „sancţiuni severe”, relatează AFP.
Sancţiunile vor viza în special „membri ai elitei ruse”, „mari bănci ruse” şi „membri ai Consiliului de Securitate rus”, a precizat premierul canadian. „Suspendăm toate autorizaţiile de export pentru Rusia”, a adăugat Justin Trudeau, apreciind că invazia rusă a Ucrainei reprezintă o „ameninţare imensă la adresa securităţii şi păcii în lume”.
Au fost impuse şi „sancţiuni suplimentare” băncilor ruse susţinute de stat şi Canada va „interzice toate tranzacţiile financiare cu acestea”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Become a Patron!- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
Cine sunt creatorii defapt.ro.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Europa menține Rusia în comerțul internațional, refuză să o excludă din sistemul SWIFT. Neutr… […]
[…] Citește și: Europa menține Rusia în comerțul internațional, refuză să o excludă din sistemul SWIFT. Neutr… […]
[…] Citește și: Europa menține Rusia în comerțul internațional, refuză să o excludă din sistemul SWIFT. Neutr… […]