vineri 25 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: europa

98 articole
Internațional

Rușii au declanșat războiul împotriva Europei: primul atac cibernetic de amploare împotriva Olandei

Rusia declanșează războiul cibernetic asupra Europei. Rusia își accelerează ofensiva hibridă împotriva Olandei și a aliaților europeni, avertizează Serviciul de Informații Militare olandez (MIVD) într-un raport anual recent. Potrivit raportului, Moscova urmărește destabilizarea societăților occidentale prin sabotaj cibernetic, spionaj și atacuri asupra infrastructurii esențiale. Rusia declanșează războiul cibernetic asupra Europei Directorul MIVD, Peter Reesink, a confirmat că serviciile publice olandeze au fost pentru prima dată ținta unui sabotaj cibernetic rusesc. Citește și: Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor” Deși atacul a fost contracarat la timp, autoritățile consideră acest incident un semnal de alarmă pentru securitatea națională și europeană. „A fost pentru prima dată când Rusia a încercat să obțină controlul asupra sistemului public. Am reușit să prevenim atacul, dar riscul rămâne ridicat”, a declarat Reesink. Infrastructura critică din Olanda și Marea Nordului, vizată Raportul MIVD subliniază că Rusia desfășoară operațiuni cibernetice de recunoaștere asupra infrastructurii esențiale din Olanda. Scopul ar putea fi pregătirea unor acțiuni viitoare de sabotaj, în special asupra cablurilor de internet și rețelelor de energie din zona Mării Nordului. Aceste acțiuni sunt considerate pași premergători unor atacuri care pot afecta grav funcționarea societății și securitatea economică a Europei. Rusia, tot mai agresivă Raportul MIVD se aliniază pozițiilor exprimate în ultimii ani de multiple guverne occidentale, care denunță escaladarea amenințărilor hibride venite din partea Rusiei și Chinei. Acestea includ: atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și companiilor strategice; campanii de dezinformare și manipulare în mediul online; acțiuni de spionaj și influențare a opiniei publice; sabotaje fizice ale infrastructurii. Securitatea Europei, în pericol și după războiul din Ucraina Peter Reesink avertizează că amenințarea rusă asupra Europei nu va dispărea odată cu încheierea războiului din Ucraina. Dimpotrivă, strategiile hibride ar putea deveni și mai sofisticate, punând presiune pe democrațiile occidentale. „Observăm o intensificare a acestor acțiuni, iar riscul nu se va reduce, chiar dacă ostilitățile din Ucraina se vor opri”, a precizat directorul MIVD.

Rusia declanșează războiul cibernetic asupra Europei (sursa: Facebook/Ministerie van Defensie)
București, locul III în clasamentul „Top ten European capitals for a city break this spring” Foto: Facebook Primăria București
Eveniment

București, locul III în clasamentul „Top ten European capitals for a city break this spring”

București este locul III în clasamentul „Top ten European capitals for a city break this spring” alcătuit de Discover Cars, pe blogul companiei. Pe locul I se află Sofia, pe II - Sarajevo, iar pe IV - Zagreb. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Orașele au primit un punctaj în funcție de costul închirierii unei mașini pentru patru zile în această primăvară și de costul cazării la hotel pentru patru zile. Studiul a examinat, de asemenea, 5 atracții populare din fiecare oraș, comparând distanța de la aeroport și prețul de intrare atât pentru adulți, cât și pentru copii. Fiecare oraș a primit un punctaj pe baza acestor factori. București, locul III în clasamentul „Top ten European capitals for a city break this spring” „Bucureștiul ocupă locul al treilea, cu un scor de 159. România a avut cel mai mic cost la închirierea unei mașini pentru patru zile de la cel mai apropiat aeroport al capitalei, Aeroportul Internațional Henri Coandă, la doar 13,75 euro. Este complet gratuit să vizitați Centrul Vechi al Bucureștiului, pentru o plimbare într-o zi însorită de primăvară. Orașul Vechi este plin de clădiri istorice frumoase și este cunoscut și pentru viața sa de noapte. Alternativ, pentru o plimbare pe malul lacului, Parcul Regele Mihai I este, de asemenea, liber de vizitat - un loc ideal pentru a vă plimba și a asculta cântecul păsărilor, în afara agitației din centrul orașului. Ambele destinații se află la mai puțin de 20 km de aeroport. Pentru 4,62 euro pentru adulți și 1,11 euro pentru copii, puteți vizita și Muzeul Satului din Parcul Regele Mihai I. Acest minunat muzeu în aer liber arată cum ar fi fost viața satului românesc tradițional de-a lungul secolelor, cu exemple de case din secolele XVIII și XIX”, explică DiscoverCars.com.      

SUA închid ambasade, inclusiv în Europa (sursa: Pexels/Chris F)
Internațional

SUA se retrag din lume: vor închide aproape 30 de ambasade și consulate, inclusiv din Europa

SUA închid ambasade, inclusiv în Europa. Administrația președintelui Donald Trump intenționează să închidă aproape 30 de ambasade și consulate ale Statelor Unite, conform unor documente interne ale Departamentului de Stat, consultate de CNN. Măsura vizează în special țări din Europa și Africa și face parte dintr-un plan amplu de reducere a cheltuielilor guvernamentale. SUA închid ambasade, inclusiv în Europa Printre misiunile diplomatice americane propuse pentru închidere se numără: Citește și: Germina Nagâț arată cum l-a protejat CNSAS pe Crin Antonescu, blocând accesul publicului la „nota de constatare” Ambasadele din Malta și Luxemburg Cinci consulate din Franța Două consulate din Germania Două consulate din Bosnia și Herțegovina Un consulat din Regatul Unit Planul vizează și Africa, unde ar putea fi închise Ambasadele din Republica Congo, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud și un consulat din Africa de Sud. În Asia se propune reducerea activității diplomatice în Somalia și Irak Mai multe alte posturi diplomatice ar urma să fie „redimensionate” pentru a reduce costurile. Criterii de selecție: volum de muncă și costuri Potrivit documentului intern, selecția ambasadelor și consulatelor ce ar putea fi închise s-a bazat pe Volumul de muncă desfășurat Starea facilităților Costurile asociate cu personalul local Recomandările vin din partea asistentului secretarului pentru administrație din cadrul Departamentului de Stat, în contextul unei strategii mai largi de eficientizare. Legătura cu planurile lui Elon Musk și reforma federală Închiderea reprezentanțelor diplomatice se aliniază viziunii promovate de Elon Musk, apropiat al președintelui Trump, care susține reducerea drastică a cheltuielilor guvernamentale. Planurile includ închiderea birourilor și programelor considerate neesențiale,concedieri masive ale angajaților federali și simplificarea aparatului administrativ Aceste măsuri au provocat deja proteste în mai multe state americane. Ce rol au ambasadele și consulatele Ambasadele reprezintă interesele politice ale Statelor Unite și mențin relațiile diplomatice oficiale cu țările gazdă. Consulatele gestionează activități administrative, precum eliberarea vizelor și asistența pentru cetățenii americani din străinătate. Reducerea acestor structuri ar putea afecta accesul la servicii pentru diaspora și ar slăbi prezența diplomatică a SUA în regiunile vizate.

Cavoli susține menținerea trupelor în Europa (sursa: defense.gov)
Internațional

Comandantul trupelor americane în Europa îl contrează pe Trump: SUA n-ar trebui să retragă trupele

Cavoli susține menținerea trupelor în Europa. Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a declarat marți că Statele Unite ar trebui să mențină actualul nivel al prezenței militare în Europa, în contextul în care Pentagonul reevaluează desfășurările militare în străinătate. Cavoli susține menținerea trupelor în Europa Declarația vine pe fondul unor informații apărute în presa americană, potrivit cărora Washingtonul ar lua în calcul retragerea a aproximativ 10.000 de soldați din Europa de Est, inclusiv din România și Polonia. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR În prezent, Armata americană are peste 100.000 de militari desfășurați pe teritoriul european. După invazia rusă în Ucraina, Statele Unite au suplimentat cu aproximativ 20.000 de soldați forțele deja existente în regiune. Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a transmis recent aliaților europeni că prezența militară americană în Europa nu va fi permanentă. Cavoli: "Sfatul meu este să menținem postura actuală" În cadrul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, generalul Cavoli a afirmat că nu susține retragerea trupelor suplimentare dislocate în Europa după 2022. El a precizat că a recomandat constant menținerea forțelor suplimentare și că își va păstra această poziție dacă va fi consultat. Întrebat despre o eventuală relocare a trupelor de pe flancul estic al NATO, Cavoli a fost ferm: „Forțele sunt acolo unde trebuie și acolo doresc să le păstrez”. Posibilă retragere a 10.000 de militari din estul Europei Conform postului NBC News, aproximativ 10.000 de militari americani din Europa de Est ar putea fi retrași, potrivit unor surse europene și americane. Aceștia fac parte din efectivele desfășurate de administrația Biden în 2022, ca reacție la agresiunea rusă asupra Ucrainei. Congresul SUA: o retragere ar fi o greșeală Pe parcursul audierii, mai mulți congresmeni, atât republicani cât și democrați, au susținut că o eventuală decizie a președintelui Donald Trump privind retragerea trupelor ar fi „o greșeală strategică”. Totuși, o astfel de decizie va reflecta prioritățile stabilite de Trump, a explicat Katherine Thompson, asistentă a secretarului apărării. Prioritățile SUA: granița sudică și China În prima sa vizită oficială ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a afirmat la Bruxelles că Statele Unite trebuie să-și reorienteze atenția strategică. El a subliniat că securizarea frontierei sudice a SUA și contracararea influenței Chinei devin priorități mai urgente decât prezența extinsă în Europa.  

Tarifele SUA amenință industria farmaceutică europeană (sursa: Pexels/Kaboompics)
Eveniment

Marile companii farmaceutice din Europa s-ar putea reloca în SUA din cauza tarifelor lui Trump

Tarifele SUA amenință industria farmaceutică europeană. Marile companii farmaceutice europene au transmis un avertisment ferm președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei reuniuni organizate marți. Potrivit unei scrisori oficiale, tarifele vamale impuse de SUA riscă să accelereze relocarea industriei farmaceutice din Europa spre Statele Unite. Tarifele SUA amenință industria farmaceutică europeană Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), care reunește nume precum Bayer, Novartis sau Novo Nordisk, a făcut apel la măsuri „rapide și radicale”. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR Lobby-ul farmaceutic european avertizează că fără intervenție, Europa riscă un veritabil exod al investițiilor și activităților de cercetare și dezvoltare către SUA. Medicamentele ar putea fi vizate de tarife suplimentare Medicamentele au fost excluse din setul amplu de tarife la import anunțate săptămâna trecută de președintele Donald Trump. Cu toate acestea, Trump a declarat că acestea vor face obiectul unor tarife separate, ceea ce a generat neliniște în industrie. Reforme în reglementare și protecția inovației La întâlnirea de marți au participat directori executivi ai principalelor companii farmaceutice cu sediul în UE, reprezentanți EFPIA și Europabio (organismul de lobby al sectorului biotech). Aceștia au cerut modificarea urgentă a cadrului de reglementare european, pentru a stimula inovația și a consolida protecția proprietății intelectuale în domeniul farmaceutic. Europa riscă să piardă teren în fața SUA și Chinei EFPIA atrage atenția de ani buni asupra riscului ca Europa să piardă competitivitate în fața SUA, Chinei și a piețelor emergente. Fără reforme legislative, industria farmaceutică europeană riscă să rămână în urmă într-o competiție globală tot mai intensă. SUA, principala piață pentru companiile farmaceutice europene Lanțurile de aprovizionare între SUA și Europa sunt profund interconectate. O mare parte a medicamentelor consumate în SUA sunt produse, cel puțin parțial, în Europa. În 2023, exporturile europene de produse farmaceutice către SUA au atins valoarea de aproximativ 90 de miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Vânzările din America de Nord, dominante în industria globală SUA reprezintă cea mai importantă piață pentru marii producători de medicamente, indiferent dacă aceștia au sediul în America sau în Europa. În 2021, aproape 50% din vânzările globale de produse farmaceutice au fost realizate în America de Nord, în timp ce Europa a generat doar 25%, potrivit EFPIA.

Proteste masive împotriva lui Donald Trump (sursa: BBC)
Internațional

Proteste masive în SUA și la nivel global împotriva administrației Trump-Musk

Proteste masive împotriva lui Donald Trump. Milioane de oameni au participat sâmbătă la proteste împotriva președintelui Donald Trump și a lui Elon Musk, organizate în toate cele 50 de state ale SUA și în marile capitale internaționale, potrivit CNN. Mișcarea, lansată de o coaliție pro-democrație, denunță o „preluare ostilă” a puterii și un atac sistematic asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale americanilor. Proteste masive împotriva lui Donald Trump Organizatorii au mobilizat peste 1.400 de acțiuni de protest, desfășurate în fața capitolelor de stat, clădirilor federale, birourilor congresuale, sediului Social Security, parcurilor și primăriilor. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Campania „Hands Off!” cere încetarea acaparării puterii de către miliardari, oprirea corupției din administrația Trump, stoparea tăierilor de fonduri pentru servicii publice esențiale Londra, Paris și alte mari orașe sprijină mișcarea Potrivit organizației Indivisible, aproximativ 600.000 de persoane s-au înscris oficial la evenimentele din SUA și din marile orașe ale lumii, inclusiv Londra și Paris. La proteste au participat și veterani, sindicaliști, organizații LGBTQ+ și grupuri pentru drepturile femeilor. Liderii democrați iau cuvântul La mitingul din Washington, D.C., mai mulți congresmeni democrați au vorbit împotriva administrației Trump. Jamie Raskin, reprezentant din Maryland, a declarat: „Nicio persoană morală nu își dorește un dictator care prăbușește economia și care cunoaște prețul tuturor lucrurilor, dar valoarea nimănui.” Ilhan Omar, reprezentantă din Minnesota, a făcut apel la rezistență: „Dacă vrem o țară care crede în justiție, solidaritate și viitor pentru copii, trebuie să luptăm pentru ea.” Maxwell Frost, din Florida, a îndemnat cetățenii să protesteze, doneze și să se implice legislativ, avertizând asupra „ascensiunii autoritarismului alimentat de miliardari corupți”. Măsurile extreme ale administrației Trump De la revenirea sa la Casa Albă, Trump a accelerat tăierile bugetare federale, cu sprijinul lui Elon Musk, care conduce așa-numitul Departament pentru Eficiența Guvernamentală. Peste 121.000 de funcționari publici au fost concediați. Agenții esențiale, precum USAID, au fost desființate sau grav reduse. Programul de asistență socială (Social Security), de care depind 73 de milioane de americani, este în haos. Atacuri asupra imigranților, minorităților și drepturilor civile Protestatarii au condamnat intensificarea arestărilor de migranți, planurile de deportare în masă, precum și atacurile asupra comunității transgender și a sistemului public de educație. Frost a declarat: „Ei spun că imigranții ne fură locurile de muncă, dar ei sunt cei care le externalizează. Ei spun că persoanele trans sunt o amenințare, dar ei distrug educația și ignoră criza climatică.” Presiuni asupra dreptului la liberă exprimare Arestatea lui Mahmoud Khalil, un refugiat palestinian căruia i-a fost revocată cartea verde pentru participarea la protestele de la Columbia University, ridică întrebări îngrijorătoare despre libertatea de exprimare în America. Organizatorii protestelor au afirmat: „Această administrație atacă pe toți cei care nu fac parte din 1%: veterani, copii, seniori, fermieri, imigranți, persoane transgender și opozanți politici.” Sindicatele funcționarilor federali reacționează Liderii sindicali au luat cuvântul la Washington pentru a condamna distrugerea serviciilor publice: Randy Erwin, președintele National Federation of Federal Employees, a declarat: „Această așa-zisă eficientizare este o glumă crudă. Ne distrug sistemul.” Everett Kelley, președintele AFGE, a afirmat: „Suntem în instanță, în Congres și pe străzi. Și nu doar că suntem acolo – dar le dăm de furcă. Vom continua să luptăm.”

Europa, posibil război comercial cu SUA (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Internațional

Starmer și Macron avertizează asupra unui posibil război comercial cu SUA

Europa, posibil război comercial cu SUA. Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au transmis un mesaj comun de prudență, sâmbătă, în urma impunerii de noi taxe vamale de către președintele american Donald Trump. Cei doi lideri au subliniat că „un război comercial nu este în interesul nimănui”, dar au convenit că „nimic nu trebuie exclus”, potrivit unui comunicat emis de Downing Street. Europa, posibil război comercial cu SUA În cadrul convorbirii telefonice, Emmanuel Macron a insistat asupra necesității unei coordonări strânse între Uniunea Europeană și Regatul Unit în relația cu Washingtonul. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Pe rețeaua X (fostul Twitter), Macron a afirmat: „Ne-am reafirmat dorința de a ne coordona pozițiile în fața deciziilor președintelui Trump. Trebuie să fim uniți și hotărâți pentru a ne proteja cetățenii și afacerile”. Taxele vamale impuse de SUA zguduie economia globală Președintele Donald Trump a anunțat miercuri un nou pachet de taxe vamale, afectând importurile din mai multe țări. Schema lui Trump prevede taxă vamală de bază de 10% pentru toate țările. Taxe suplimentare proporționale, aplicate pe principiul reciprocității: 20% pentru produsele din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 25% pentru vehicule și componente auto Taxele au fost criticate ca fiind un nou șoc pentru economia globală, în special pentru partenerii comerciali tradiționali ai SUA. Regatul Unit caută un acord separat La peste patru ani de la Brexit, Regatul Unit nu este afectat integral de noile taxe impuse Uniunii Europene și speră să negocieze un acord comercial mai avantajos cu SUA. Guvernul britanic consideră că menținerea unui dialog deschis cu administrația Trump este esențială pentru a proteja economia britanică. Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj ferm, asigurând că „nu este prea târziu pentru negocieri”, dar că Uniunea Europeană este „pregătită să reacționeze” în cazul în care interesele statelor membre vor fi afectate.

Tensiuni Europa, SUA pe tema diversității (sursa: Facebook/Morten Bødskov)
Internațional

Politica de diversitate a companiilor europene trebuie să unească statele UE în conflictul cu SUA

Tensiuni Europa, SUA pe tema diversității. Ambasadele Statelor Unite în mai multe țări ale Uniunii Europene au transmis companiilor locale o scrisoare prin care le avertizează că menținerea programelor de diversitate rasială și de gen le-ar putea afecta relațiile de afaceri cu guvernul american. Informația a fost confirmată de Camera de Comerț daneză. Tensiuni Europa, SUA pe tema diversității Ministrul danez al industriei, Morten Bodskov, a calificat inițiativa americană drept „o nouă tentativă de barieră comercială” și a cerut un răspuns coordonat la nivel european. Citește și: 231 de milioane de euro vor fi tăiați din PNRR dacă nu rezolvăm problema pensiilor speciale - Boloș „Acest demers trebuie discutat firesc cu colegii noștri europeni”, a declarat el. Oficialul danez a amintit că UE are deja o legislație activă în sprijinul diversității și a responsabilității sociale a companiilor. Avertismentul SUA: fără diversitate, fără contracte guvernamentale Scrisoarea trimisă companiilor europene conține un chestionar privind politicile interne de nediscriminare, dar și o atenționare explicită: menținerea acestor programe ar putea pune în pericol contractele existente cu guvernul american. Inițiativa vine în urma unui ordin executiv semnat de Donald Trump în prima zi a noului său mandat, prin care a anulat politicile federale privind diversitatea și a restrâns recunoașterea genului la doar două categorii: masculin și feminin. Reacția dură a Belgiei: „Nu vom ceda niciun milimetru” Ministrul belgian de externe, Maxime Prévot, a transmis un mesaj ferm: „Belgia nu va da înapoi nici măcar un milimetru față de principiul diversității în societate”. Prévot a confirmat că și companii belgiene au primit scrisoarea americană, dar a subliniat că Belgia și-a exprimat clar preocupările în fața ambasadei SUA la Bruxelles. În paralel cu acest context tensionat, guvernul belgian a anunțat marți o măsură progresistă majoră: persoanele non-binare vor putea elimina mențiunea de gen de pe cărțile de identitate. Decizia închide o perioadă de ani de dezbateri, după ce Curtea Constituțională belgiană a stabilit în 2019 că nerecunoașterea non-binarității este neconstituțională. Critici din partea organizațiilor LGBTQ+ Deși salută pasul făcut de autorități, organizațiile LGBTQ+ se declară nemulțumite, argumentând că măsura nu oferă o recunoaștere deplină a identității non-binare. Din perspectiva lor, eliminarea completă a genului de pe actele de identitate riscă să facă invizibilă existența persoanelor non-binare, în loc să o afirme.

Trump acuză europenii că sunt profitori (sursa: news.sky.com)
Internațional

Trump, nou atac la UE: Profitori, s-au purtat foarte rău cu noi

Trump acuză europenii că sunt profitori. Președintele american Donald Trump a reluat marți acuzațiile împotriva Uniunii Europene, susținând că europenii sunt „profitori” ai sprijinului oferit de SUA. Trump acuză europenii că sunt profitori Declarația sa, preluată de Sky News, vine în contextul dezvăluirilor dintr-un grup privat de discuții pe aplicația Signal, unde oficiali de rang înalt ai administrației sale și-au exprimat nemulțumirea față de aliații europeni. Citește și: FOTO EXCLUSIV Bandă adezivă și cârpe la uși pentru a stopa invazia ploșnițelor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Trump a acuzat Uniunea Europeană că a fost „absolut oribilă” față de SUA, referindu-se în special la cheltuielile asumate de Washington pentru NATO și sprijinul acordat Ucrainei. Mesajele private ale oficialilor americani, dezvăluite de The Atlantic Un grup de discuții privat descoperit de revista The Atlantic a scos la iveală resentimentele unor membri ai administrației Trump față de Europa. Printre participanți se numără vicepreședintele J.D. Vance și secretarul apărării Pete Hegseth, care au discutat despre necesitatea ca Europa să plătească SUA pentru atacul american asupra Yemenului. Oficialii americani, nemulțumiți că „salvează din nou Europa” Mesajele schimbate pe Signal arată că J.D. Vance și alți oficiali ai administrației Trump își exprimă frustrarea față de ceea ce consideră o dependență excesivă a Europei de protecția americană. Vance și-a manifestat deschis „ura” față de ideea că SUA trebuie „să salveze din nou Europa”, o opinie împărtășită și de șeful Pentagonului, conform sursei citate.

Vânzările Tesla, în scădere în Europa (sursa: X/Elon Musk)
Eveniment

Vânzările Tesla în Europa continuă să scadă, deși vânzările de autoturisme electrice în crescut

Vânzările Tesla, în scădere în Europa. Tesla continuă să piardă cotă de piață în Europa, înregistrând o scădere a vânzărilor pentru a doua lună consecutiv, conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). În februarie, compania a avut doar 1,8% din cota totală de piață și 10,3% din piața vehiculelor electrice pe baterii (BEV), în scădere de la 2,8% și 21,6% în aceeași perioadă din 2024. Vânzările Tesla, în scădere în Europa În perioada ianuarie-februarie 2025, Tesla a vândut aproape 17.000 de mașini în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), comparativ cu peste 28.000 în aceeași perioadă din 2024. Citește și: Ex-polițist, absolvent de teologie, pus în fruntea companiilor de stat din energie și unui institut de cercetare din transporturi   Scăderea de 42,6% are loc în ciuda creșterii generale a vânzărilor de vehicule electrice în Europa, care au urcat cu 26,1% în februarie. Concurență acerbă Tesla se confruntă cu o concurență tot mai mare din partea producătorilor europeni precum Volkswagen și Renault, care au raportat creșteri de 4% și, respectiv, 10,8% ale vânzărilor în februarie. Îmbătrânirea gamei de vehicule și întârzierea lansării noilor modele pun presiune pe companie, care pregătește lansarea în Europa a unei versiuni modernizate a SUV-ului Model Y, cel mai vândut automobil din regiunea scandinavă în ultimii doi ani. Factori politici și impactul asupra imaginii Tesla Declinul Tesla este influențat și de controversa politică generată de implicarea lui Elon Musk în politica americană și sprijinul acordat mișcărilor de extremă dreapta din Europa. Acest lucru a dus la proteste în fața magazinelor Tesla din SUA și apeluri la boicot în alte regiuni. În acest context, analiștii sunt sceptici că Tesla își va recâștiga poziția dominantă pe piața europeană.

Putin nu ar vrea „toată” Europa (sursa: foxnews.com)
Internațional

Emisarul lui Trump minimalizează riscul rusesc: Putin nu vrea să preia toată Europa

Putin nu ar vrea „toată” Europa. Steve Witkoff, emisarul special al fostului președinte american Donald Trump, a declarat că nu crede că Vladimir Putin are intenția de a extinde agresiunea dincolo de Ucraina și de a „prelua toată Europa”. Declarația sa a fost făcută în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Fox News. Putin nu ar vrea „toată” Europa Întrebat dacă Rusia ar putea avansa mai departe în cazul unor concesii, Witkoff a comparat situația actuală cu cea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că există diferențe fundamentale față de perioada în care Armata Roșie a ajuns la Berlin în lupta împotriva Germaniei naziste. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu În același interviu, Steve Witkoff a menționat că luni sunt așteptate „progrese reale” în cadrul discuțiilor desfășurate în Arabia Saudită, menite să aducă o soluție pentru încetarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Întâlniri la Riad pentru un posibil armistițiu Duminică seara, la Riad, în Arabia Saudită, au avut loc discuții între delegațiile ucrainene și americane cu privire la un posibil armistițiu. Informația a fost confirmată de o sursă din cadrul delegației ucrainene.

Volkswagen, strategie în contextul tensiunilor transatlantice (sursa: Facebook/Volkswagen)
Internațional

Volkswagen se pregătește să sprijine industria de apărare a Europei

Volkswagen, strategie în contextul tensiunilor transatlantice. Volkswagen AG, cel mai mare producător auto din Europa, și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Europei. Acest anunț vine pe fondul deteriorării relațiilor dintre Europa și SUA sub administrația președintelui Donald Trump, potrivit Bloomberg. Volkswagen, strategie în contextul tensiunilor transatlantice Directorul general al Volkswagen, Oliver Blume, a declarat marți, în cadrul conferinței anuale de presă de la Wolfsburg, că firma este dispusă să consilieze alți producători în dezvoltarea și producția de vehicule militare. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS "Avem expertiză în domeniul auto și suntem dispuși să oferim consultanță, dar la acest moment totul este complet deschis", a precizat Blume. Deocamdată, nu au fost inițiate discuții concrete în acest sens. Europa își intensifică investițiile în apărare Decizia Volkswagen de a explora acest domeniu vine în contextul în care liderii europeni au promis să crească cheltuielile militare pentru a sprijini Ucraina. Această mișcare a fost accelerată după ce administrația Trump a suspendat ajutoarele militare și a încetat să mai furnizeze informații forțelor ucrainene. Volkswagen și legătura sa cu industria militară Volkswagen nu este străin de industria de apărare. Pe lângă producția de vehicule pentru armata nazistă în Al Doilea Război Mondial, compania a dezvoltat modelul Volkswagen Type 181, utilizat inițial de armata vest-germană, iar ulterior comercializat și pe piețele civile din Marea Britanie și SUA, sub denumirea „The Thing”. În prezent, Volkswagen joacă un rol activ în industria de apărare prin parteneriatul său cu Rheinmetall AG, prin intermediul diviziei MAN Truck & Bus, specializată în producția de vehicule militare. Blume: „Investițiile în apărare sunt necesare” Guvernul german și Uniunea Europeană au lansat inițiative pentru creșterea cheltuielilor militare, măsuri pe care Blume le susține ca fiind esențiale în actualul context geopolitic. "Aceasta este exact direcția corectă, având în vedere situația geopolitică în care ne aflăm. Trebuie să investim mai mult pentru a ne asigura o poziție mai solidă în materie de securitate", a declarat CEO-ul Volkswagen.

Cinci direcții de atac ale propagandei suveraniste: „Democrația a murit în Europa”. Dar nu în Rusia! Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

ANALIZĂ Cinci direcții de atac ale propagandei suveraniste după eliminarea lui Georgescu

Cinci direcții de atac ale propagandei suveraniste după eliminarea lui Călin Georgescu din competiția pentru Cotroceni: „Democrația a murit în Europa”, este una din ele. Mesajele urmăresc, în linii mari, direcția propagandiștilor americani care susțin o rupere de NATO și Uniunea Europeană.  Citește și: Cum își bătea joc Georgescu de tentativa de asasinat împotriva lui Trump: „PR hollywoodian”. Plus un atac antisemit la JD Vance Propaganda suveranistă evită orice asociere cu Moscova și pretinde că ar fi sprijinită de actuala conducere republicaă de la Casa Albă, ale cărei politici le-ar urma. Cinci direcții de atac ale propagandei suveraniste 1) Interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu va distruge parteneriatul strategic cu SUA: este fals, nici un oficial de la Washington nu a pus sub semnul întrebării acest parteneriat sau prezența trupelor americane în România. În plus, așa cum arată imaginile difuzate recent, Călin Georgescu este profund antiamerican, îl disprețuiește pe Donald Trump și îl atacă pe JD Vance pentru faptul că și-a schimbat numele din Baumann - o referire evident antisemită. 2) „Democrația a murit în Europa”: nu este clar de ce „democrația” ar fi murit în zeci de state din Uniunea Europeană care organizează alegeri în mod impecabil, iar libertatea de expresie este sfântă. Însă suveraniștii nu vorbesc despre „democrația” din Rusia sau Belarus. 3) „Georgescu a fost eliminat la presiunea UE”: nu există nici măcar dovezi circumstanțiale pentru așa ceva. Doar serviciul rusesc de spionaj susține că ar avea „informații”, a căror sursă evident nu a făcut-o publică. 4) „Proteste masive pro-Georgescu”: au fost câteva sute de protestatari violenți după interzicerea de BEC a candidaturii acestuia. La cele mai mari mitinguri suveraniste au venit cel mult câteva mii, aduși de AUR, care acum are infrastructură și bani pentru a mobiliza alegătorii. Georgescu sau POT nu au această capacitate. 5) „România a distrus democrația, prin forță”: Curtea Constituțională are acest drept legal, de a decide cine candidează. Deciziile ei nu pot fi atacate, așa cum nici în SUA deciziile Curții Supreme nu mai pot fi atacate. De exemplu, decizia privind avorturile, din vara lui 2022, a fost criticată și pe baza faptului că majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă au fost numiți de președinți republicani. Democrații au exploatat politic masiv această decizie. Pe de altă parte, presa din România a criticat constant numirile dubioase de la CCR, precum și sistemul de pensii speciale de care beneficiază și pe care îl protejează.     

Germania vrea să întărească descurajarea nucleară (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Internațional

Germania susține planul nuclear al Europei pentru a descuraja Rusia, deși nu deține arme nucleare

Germania vrea să întărească descurajarea nucleară. Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a declarat că dorește să inițieze discuții cu Franța și Marea Britanie privind împărțirea armelor nucleare. Totuși, acesta a subliniat că propunerea nu este menită să înlocuiască protecția nucleară oferită de Statele Unite Europei. Germania vrea să întărească descurajarea nucleară „Trebuie să devenim mai puternici împreună în descurajarea nucleară”, a afirmat Merz într-un interviu pentru Deutschlandfunk, la o zi după stabilirea principalelor puncte ale acordului de coaliție între partidul său conservator și social-democrații din SPD. Citește și: CCR îi poate aplica lui Călin Georgescu precedentul Șoșoacă de pe 10 martie. În ce condiții îi poate fi interzisă candidatura Merz a insistat că orice inițiativă privind partajarea armelor nucleare trebuie privită ca o completare a scutului nuclear american, nu ca o alternativă la acesta. „Ar trebui să vorbim cu ambele țări (Franța și Marea Britanie), dar întotdeauna din perspectiva suplimentării protecției oferite de SUA, pe care dorim să o menținem”, a precizat acesta. Deși, din cauza trecutului său din cel de-al Doilea Război Mondial, Germania s-a angajat la o apărare non-nucleară prin tratate internaționale, țara participă la acordurile NATO de partajare a armelor nucleare. Europa își reconsideră strategia de apărare Declarațiile lui Merz vin în contextul în care liderii Uniunii Europene au susținut, la un summit desfășurat la Bruxelles, planuri de creștere a bugetului pentru apărare. Îngrijorările legate de o posibilă extindere a agresiunii Rusiei asupra unei țări din UE și temerile că Europa nu se mai poate baza pe SUA pentru sprijin militar au determinat o reevaluare a strategiilor de securitate. O poziție mai dură privind securitatea și migrația Poziția lui Merz asupra securității reflectă schimbările din peisajul politic german, unde partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), a devenit a doua cea mai mare formațiune politică din țară. Viitorul cancelar a precizat că Germania intenționează să înăsprească legislația privind migrația, fără a încălca regulile paneuropene pe care Bruxelles-ul urmează să le introducă. „Vrem solidaritate europeană, dar Germania are, în mod natural, dreptul de a-și apăra securitatea și ordinea”, a afirmat Merz. Coaliția de guvernare, așteptată până la Paște Merz și-a exprimat intenția de a forma o coaliție până la Paște, care anul acesta cade pe 20 aprilie. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus De asemenea, el a anunțat că va insista ca parlamentul pe final de mandat să adopte două pachete financiare majore pentru infrastructură și apărare, precum și modificări ale regulilor privind împrumuturile de stat, cunoscute sub numele de „frâna datoriei”. Pentru adoptarea acestor măsuri, Merz și SPD au nevoie de sprijinul Partidului Verzilor, iar negocierile vor continua săptămâna viitoare. „Vom integra măsuri de protecție a climei în aceste pachete”, a declarat Merz în interviul radio, sugerând că negocierile cu Verzii vor include și angajamente ecologice.

Securitatea Elveției, strâns legată de Europa (sursa: 20min.ch)
Internațional

Elveția își consolidează securitatea și își aprofundează cooperarea cu Europa

Securitatea Elveției, strâns legată de Europa. Ministrul elvețian al Apărării, Viola Amherd, a declarat că securitatea țării este „strâns legată” de cea a Europei. În contextul actualelor tensiuni geopolitice și al agresiunii Rusiei în Ucraina, Elveția își consolidează apărarea și își intensifică cooperarea cu statele europene și NATO. Securitatea Elveției, strâns legată de Europa Viola Amherd a atras atenția asupra impactului major pe care războiul din Ucraina îl are asupra securității Elveției. Citește și: Polițist de la Serviciul Acțiuni Speciale, bodyguard pentru Georgescu Ministrul a subliniat că recentele evoluții geopolitice sunt „îngrijorătoare” și că Elveția trebuie să se adapteze la acest context instabil. Cooperare strânsă cu NATO și UE Pentru a face față noilor provocări, guvernul elvețian a intensificat colaborarea în materie de securitate cu statele membre NATO și Uniunea Europeană. Deși Elveția își menține statutul de neutralitate, relațiile mai apropiate cu alianțele occidentale au generat controverse pe plan intern. Controverse privind neutralitatea Elveției În cei șase ani la conducerea Ministerului Apărării, Viola Amherd a fost criticată de dreapta conservatoare, în special de Uniunea Democratică de Centru (UDC). Aceasta i-a reproșat apropierea de NATO și susține că Elveția riscă să își piardă neutralitatea tradițională. Totuși, țara a rămas fermă în refuzul de a furniza arme Ucrainei sau de a permite altor state să exporte armament elvețian către Kiev. Investiții majore în apărare Elveția a crescut considerabil bugetul armatei, de la 4,9 miliarde de franci elvețieni (5,1 miliarde euro) în 2019 la 5,7 miliarde de franci (5,98 miliarde euro) în prezent. Până în 2032, această sumă ar putea ajunge la 9,7 miliarde de franci elvețieni (10,17 miliarde euro), echivalentul a 1% din PIB-ul național. Cine va prelua Ministerul Apărării? Viola Amherd își încheie mandatul, iar miercuri urmează să fie desemnat noul ministru al Apărării. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Cei doi candidați principali sunt Markus Ritter și Martin Pfister, ambii membri ai Partidului de Centru. Noua conducere va trebui să gestioneze relațiile cu NATO, să mențină echilibrul între securitate și neutralitate și să continue modernizarea forțelor armate elvețiene.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră