Dîncu vrea să revenim alături de Rusia, ca acum 30 de ani, nu împotriva ei. Ministrul Apărării a declarat, la TVR, citându-l pe președintele Franței, Emanuel Macron, că România vrea o nouă ordine de securitate în Europa. Declarațiile sale, făcute la 20 ianuarie, vin în contextul în care Rusia a comasat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina.
Dîncu vrea să revenim alături de Rusia
„Preşedintele Macron a spus foarte frumos şi foarte sugestiv următorul lucru: noi, în acest moment, ne gândim la o nouă ordine europeană de securitate. După 30 de ani în care au apărut războaie hibride, în care multe lucruri s-au deteriorat, noi vrem să revenim la principiile pe care le-am stabilit acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci împreună cu Rusia. (…) Europa nu se îndreaptă împotriva Rusiei neapărat. Este vorba de un sistem defensiv care este pus la punct pe graniţa să zicem estică a NATO. Aceasta este semnificaţia principală, dincolo de cea conjuncturală”, a spus Dîncu la TVR, potrivit transcrierii obținute de defapt.ro.
Vasile Dîncu nu a explicat de ce propune să se revină la principiile de acum 30 de ani, „împreună cu Rusia”.
La fel ca Dîncu, Iliescu era alături de Rusia
Ministrul PSD al Apărării a mai afirmat că România nu va participa la un război și nici nu va înarma Ucraina. „Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe, nu participă nici cu echipament la înarmarea Ucrainei, deci România este doar parte a NATO şi reacţionează împreună cu Alianţa în armonie şi într-o strategie foarte coerentă.
Dacă ar fi să spun aici, sintetic la asta, înainte de a explica ce înseamnă declaraţiile celor doi preşedinţi, aş spune în felul următor: pericolul pentru România nu este un militar, ci este unul strategic, pe care l-aţi anunţat şi dumneavoastră înainte, acela de a încerca – ceea ce face Rusia – să ne întoarcem la 1991, atunci când s-a desfiinţat Tratatul de la Varşovia sau la 1997, când a început NATO să se deschidă spre alte ţări, spre a asigura securitatea altor ţări”, a afirmat demnitarul român.
Citește și: Dîncu, ministrul Apărării, încurajează discuția despre ieșirea României din UE
România a făcut parte din tratatul de la Varșovia până în iulie 1991, când această organizație s-a desființat. La fel ca Dîncu, Iliescu era alături de Rusia. La 5 aprilie 1991, președintele României, Ion Iliescu, și Președintele URSS, Mihail Gorbaciov, au semnat la Moscova un tratat de colaborare, buna vecinătate și prietenie între România și URSS. Tratatul n-a fost ratificat, întrucât URSS s-a dizolvat.
Rusia este o amenințare. Ba nu, nu este
Nu este prima oară când ministrul Apărării face declarații contradictorii. La 7 ianuarie spunea că Rusia este o amenințare pentru securitatea din zonă, dar nu este o amenințare pentru România. „Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă”, a susținut Dîncu.
La 11 decembrie el susținea că Rusia este o amenințare și pentru țările NATO din zonă: „În orice caz, Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru. Probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO”.
„
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Dîncu propune să se revină la principiile de acum 30 de ani, „împreună cu Rusia” […]
[…] Citește și: Dîncu propune să se revină la principiile de acum 30 de ani, „împreună cu Rusia” […]