/

Hidroelectrica dă un contract de 188 de milioane de euro pentru retehnologizarea Vidraru

Retehnologizarea Vidraru, 188 milioane de euro
Retehnologizarea Vidraru, 188 milioane de euro (sursa: Facebook/Hidroelectrica)

188,3 milioane de euro va plăti Hidroelectrica pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, cu peste 100 de  milioane de euro mai mult față de costurile estimate în anul 2022.

Citește și: Ciolacu fie nu știe matematică, fie a spus, fără să vrea, un adevăr cumplit: deficitul va fi, în 2024, de 8,18%

Contractul a fost adjudecat în urma unei licitații cu un singur ofertant.

Primul contract: 87 de milioane de euro

Compania Hidroelectrica a demarat procedurile pentru retehnologizarea barajului Vidraru în anul 2016. Însă, din cauza modificării legislație în domeniul mediului și apelor obținerea avizelor de mediu, demersurile s-au întins până în aprilie 2022.

Prima procedură de achiziție prin „negociere competitivă” a fost lansată în anul 2019. A doua procedură de achiziție s-a desfășurat în perioada 2020 – 2021.

Atunci, contractul (cu o valoare de 87 milioane de euro) a fost câștigat de consorțiul format din Romelectro și Litostroj Power.

Procedură anulată

Dar procedura de achiziție a fost anulată.

Motivul: „din cauza refuzului ofertantului declarat câștigător de a semna contractul”, se menționează într-un raport al companiei Hidroelectrica.

În documentul citat se mai precizează că „anularea procedurii a intervenit într-un moment de instabilitate economică în care creșterea prețurilor la echipamente, materiale, manoperă, într-un cadru legislativ în permanentă schimbare, a condus fără echivoc la nevoia actualizării Deviziului General și a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiții Retehnologizarea AHE Vidraru”.

Al doilea contract: 188 de milioane de euro

Departamentul de Proiectare al Hidroelectrica a decis, în acest context, să refacă costurile pentru întreaga lucrare.

Într-un final, s-a constatat că „pentru lucrările de instalații aferente construcțiilor, prețurile unitare din SF-ul actualizat de Departamentul Proiectare au fost actualizate cu indicele prețurilor de consum (IPC) pentru perioada aprilie 2020 – aprilie 2022, valoarea indicelui prețului de consum fiind de 117,45%”.

Acesta a fost pretextul invocat de Hidroelectrica pentru ca valoarea lucrării să sară, de la 87 milioane de euro, la peste 188,3 milioane de euro. 

Nouă licitație, în februarie 2024

Cu noile calcule făcute publice, Hidroelectrica a anunțat organizarea unei noi licitații în februarie 2024 pentru retehnologizarea AHE Vidraru.

Acest proiect prevede lucrări de montaj pentru întreg ansamblu de echipamente mecanice și electrice aferente uvrajelor amenajării, inclusiv realizarea lucrărilor de construcții pentru înlocuirea sau reabilitarea echipamentelor. Totodată, se vor efectua lucrări la baraj, centrală și blocul tehnic.

În plus, se va monta un sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală.

O singură ofertă

Licitația a fost finalizată în data de 28 iunie 2024. Documentele publicate în SEAP arată că Hidroelectrica a primit o singură ofertă, din partea consorțiului format din Electromontaj și Koncar Engineering Co. Ltd. din Croația. Valoarea contractului pentru retehnologizarea de la Vidraru a fost stabilită la 188,38 milioane de euro.

Compania românească Electromontaj, o fostă societate de stat înființată în anul 1949, este abonată la lucrările de construcție a proiectelor utilitare pentru electricitate și telecomunicații.

Președintele Consiliului de Administrație este afaceristul Mihai Caunii, care deține puțin peste 50% din acțiunile firmei.

DREPT LA REPLICĂ

În urma publicării variantei inițiale a articolului, care menționa o persoană cu același nume cu al vicepreședintelui CA al Electromontaj, compania a trimis un drept la replică pe care-l publicăm integral mai jos.

„Electromontaj SA este o societate comercială cu capital privat 100% românesc, cu activitate de 75 de ani în domeniul energetic, specializată în proiectarea și construirea de linii și stații electrice de medie și înaltă tensiune.

Electromontaj SA derulează cele mai mari proiecte în domeniul energetic pe piața românească, fiind lider pe piața construcțiilor energetice din România si are, de asemenea, proiecte în domeniul energetic în întreaga lume în țări precum Finlanda, Olanda, Iordania, Cipru, Grecia, UAE, Republica Moldova. Activitatea Electromontaj SA este organizată în Sucursale răspândite pe tot teritoriul României, cât și în Sucursale externe, având pentru activitatea de producție și unităţi de producţie proprii localizate în Bucureşti (Fabrica de Stâlpi Zincați si Stația de Încercări pentru Stâlpi) şi în Câmpina (Fabrica de Cleme și Armături).

Electromontaj SA este o societate pe acțiuni, cu capitalul social la 31.12.2023 de 60.900.000 RON subscris și vărsat în întregime, capital materializat în 203.000 acțiuni deținute de 753 acționari, din care 749 acționari persoane fizice și 4 acționari persoane juridice, din care, la sfârșitul anului 2023 un singur acționar, compania Mora Capital SA, deținea 53% din capitalul social,

Administrarea societății se realizează de către Consiliul de Administrație constituit de către cinci membri neexecutivi cu următoarea componență:

  • Caunii Mihai, Președinte
  • Land for Tomorrow SRL prin reprezentant permanent, Bîlteanu Ionuț Dragoș, Vicepreședinte
  • Confident Invest București SA prin reprezentant permanent, Gherguș Nicolae, membru
  • LCL Business Advisory SRL prin reprezentant permanent, Lăduncă Ciprian, membru
  • PFA Ionescu Mihai-Andrei prin titular Ionescu Mihai, membru.

Domnul Ionuț Dragoș Bîlteanu, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Electromontaj nu este aceeași persoană cu domnul Dragoș George Bîlteanu menționat în articolul la care face referire acest drept la replică.

Membrii Consiliului de Administrație sunt profesioniști dedicați care își desfășoară activitatea cu integritate și respect pentru legislația în vigoare.

Conform prevederilor legii 31/1990, fiecare membru al Consiliului de Administrație este numit de acționari, asigurându-se diversitatea, independența, urmărindu-se creșterea competitivității și dezvoltării societății.

Președintele Consiliului de Administrație este și președintele Adunării Generale a Acționarilor, conform prevederilor Legii 31/1990 și a Actului constitutiv.

Conform prevederilor Legii 31/1990, Actul constitutiv și contractul de administrare conțin prevederi pentru evitarea conflictului de interese. La alegerea acestuia se are în vedere cunoașterea CV-ului acestora, acționarii efectuând un control și o verificare a competențelor candidaților pentru funcția de administrator.

Consiliul de Administrație își desfășoară activitatea în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare.

În ceea ce privește evaluarea performanței celui mai înalt organ de guvernare, Consiliul de Administrație întocmește un raport anual către Adunarea Generală a Acționarilor care se discută în ședință și este supus aprobării.

Activitatea companiei și inclusiv a Consiliului de Administrație al Electromontaj SA este auditată de o terță societate, independentă, pentru a asigura corectitudinea și respectarea tuturor prevederilor legislative în vigoare.

Activitatea Consiliului de Administrație este, de asemenea, transparentă, prin publicarea tuturor documentelor care atestă orice inițiativă a acestuia, pe website-ul companiei ( https://electromontaj.ro/actionariat/).

Conducerea executivă a societății se realizează de către Comitetul Director format din:

  • Tănăsoaica Ionuț-Adrian, Director General
  • Dorcioman Andrei, Director Divizie Lucrări Interne
  • Vasilache Gabriel, Director Lucrări Externe
  • Marin Mihaela, Director Economic

Expertiza pe care o avem din 1949 în sectorul construcțiilor energetice, aria vastă de proiecte pe care le-am avut pe parcursul anilor, profesionalismul și pasiunea oamenilor noștri sunt cele care ne ajută să devenim un partener de afaceri de încredere și să creștem cifra de afaceri.

Aria de expertiză a Electromontaj, de 75 de ani, se întinde pe domenii precum:

  • proiectare, construire și mentenanță pentru liniile de înaltă tensiune aeriene și subterane și stații de transformare,
  • retehnologizări ale centralelor hidroelectrice,
  • sisteme de irigații,
  • lucrări de tracțiune electrică (lucrări de electrificare a căilor ferate naționale, iluminat public, instalații electrice pentru aeroporturi, tramvaie),
  • proiectare, construire și conectare la SEN a parcurilor eoliene și fotovoltaice

Electromontaj SA își protejează reputația prin respectarea celor mai înalte standarde de conduită și etică profesională.

În tot acest context, Electromontaj SA nu poate permite distorsionarea și manipularea tendențioasă a adevărului prin speculații menite a afecta buna reputație a companiei, a membrilor Consiliului de Administrație, dar și calitățile profesionale ale angajaților noștri.

Informațiile eronate și tendențioase publicate în articol afectează efortul și munca angajaților și profesioniștilor noștri, care, prin dedicarea și competența lor, acumulată de-a lungul timpului, realizează proiecte cu un grad de dificultate ridicat, care necesită capabilități tehnice rare, așa cum este și retehnologizarea Hidrocentralei Vidraru.   Dorim să ne exprimăm dezacordul ferm față de asocierile incorecte și presupunerile eronate publicate în articolul la care facem referire în acest drept la replica.”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:39La Jocurile Paralimpice de la Paris, România are deja două medalii. Aur pentru judo și bronz pentru tenis de masă
22:34Piedone, în cărți pentru o candidatură la Senat din partea PSD, ceea ce confirmă scenariul că a candidat pentru PMB doar ca să-i încurce pe Cîrstoiu și Firea
22:30Ciolacu pretinde că citește din Churchill, dar face pe modestul și spune că nu poate fi comparat cu fostul premier britanic
22:24Ciolacu și-a organizat o vizită electorală „țiplă”: s-a dus în fieful pesedismului de lux de la Cornu ca să laude o școală. Sute de școli din țară au toalete în curte
22:19Ciucă își lansează cartea, „În slujba Țării”, în emisiunea de duminică a lui Mircea Dinescu de la Prima TV
19:59Rachete balistice iraniene, transferate în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei. Kievul trage un semnal de alarmă
14:47Ciolacu susține că, prin marea amnistie fiscală, a vrut să genereze „balans şi între cei rău platnici dar şi pentru cei bun platnici”
12:41Patru minore au născut într-o singură săptămână la Iași, alte două vor naște curând. Cea mai tânără mamă are 15 ani
10:54BREAKING Ciolacu ar deține un hectar la Săpoca, în Buzău, primit în calitate de revoluționar, dar terenul nu apare în declarația de avere
10:24Scanau și goleau carduri din SUA, cumpărau proprietăți la Podu Iloaiei: globalizare infracțională pe axa Iași – Galați – San Diego – Los Angeles
10:18Metroul riscă „blocarea activității”, anunță ministerul Transporturilor, pentru că Grindeanu n-a plătit o datorie uriașă din 2020
10:16Trump află după alegeri dacă intră sau nu la închisoare în dosarul plăților către o starletă porno
10:11Atentat terorist entievreiesc la New York, oprit la timp de forțele de ordine. Atacul era planificat pentru octombrie, la un an de la atacul Hamas asupra Israelului
10:04Dați cât mai multe arme Ucrainei, doar așa se poate încheia războiul, le-a cerut Stoltenberg aliaților din NATO
09:58Popularitatea lui Putin a scăzut în Rusia după ce trupele ucrainene au trecut granița și au atacat provincia Kursk