Transnistria, satelitul rusesc din Republica Moldova. Autoproclamata republică Transnistria – care are propria constituție, armată, monedă și steag, dar care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională – ar putea fi implicată în războiul Rusiei din Ucraina.
Un general rus de rang înalt a declarat săptămâna trecută că armata vizează „controlul total” asupra regiunii Donbas din estul țării și asupra sudului Ucrainei – și să obțină acces în Transnistria, teritoriul separatist din țara vecină, Republica Moldova.
Transnistria, satelitul rusesc din Republica Moldova
TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a declarat că obiectivul este de a crea un coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, potrivit CNN.
Luni, au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, pe care Ministerul ucrainean al Apărării le-a calificat drept o „provocare planificată” de către serviciile secrete rusești.
Transnistria este o fâșie îngustă de pământ cu o suprafață de aproximativ 1.350 de mile pătrate, situată între Ucraina și restul Moldovei.
Aici locuiesc aproximativ o jumătate de milion de persoane, majoritatea vorbitoare de limbă rusă.
Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice.
Rușii au intervenit pentru a susține Transnistria, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992 – dar aproximativ 1.500 de soldați ruși au rămas în Transnistria de atunci.
Rusia este cu ochii pe Transnistria
Declarația generalului-maior Minnekaev, care a prezentat strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, a provocat o alarmă imediată din partea autorităților moldovene, care l-au convocat pe ambasadorul rus.
Declarațiile despre Transnistria sunt „nefondate și contravin poziției Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Acesta a adăugat că, în timpul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii moldoveni au reiterat că țara este un „stat neutru și că acest principiu trebuie să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.
Unii analiști militari suspectează că Rusia intenționează să se sprijine pe Transnistria pentru sprijin logistic – și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.