/

EXCLUSIV Octavian Barbu, tânărul candidat PSD la primăria orășelului Tălmaciu: firme prin rude, afaceri imobiliare grele, merge des în Dubai și are multe vile cu proveniență incertă

Candidatul Barbu (PSD Tălmaciu), avere serioasă
Candidatul Barbu (PSD Tălmaciu), avere serioasă (sursa: Facebook/Barbu Octavian-Constantin)

Candidatul Barbu (PSD Tălmaciu), avere serioasă. Octavian Constantin Barbu, candidatul PSD la primăria Tălmaciu, a primit ca donație trei terenuri, două vile și o casă de vacanță. Una dintre vile i-a fost donată de tatăl său, Constantin Barbu, fostul primar pesedist al aceleiași comune în perioada 2004 – 2016.

Citește și: VIDEO Șefa de promoție de la cel mai mare liceu din Arad, discurs dur: „Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint…”

Tânărul candidat lucrează pe un salariu de 1.000 de euro ca expeditor internațional la filiala românească a companiei germane de expediții Karl Heinz Dietrich. Dar banii buni vin din firme deținute prin paravane: prin intermediul cumnatului și a socrului său, Barbu controlează două societăți de transport mărfuri care au raportat cumulat profituri de aproape două milioane lei cu un singur angajat.

Când nu se ocupă de firme și de administrarea averii, familia și afinii lui Barbu junior postează în mediul online fotografii din vacanțele extravagante din Dubai, acolo unde familia extinsă deține cel puțin o proprietate.

Tatăl, primar cu trei mandate

Constantin Barbu, fostul vicepreședinte al organizației județene PSD Sibiu, a condus localitatea Tălmaciu timp de 12 ani (2004 -2016). Cea mai veche declarație de avere a fostului primar datează din vara anului 2012. Conform documentului citat, atunci avea șapte terenuri, din care trei agricole și patru în intravilan.

Pe lângă terenuri, mai avea trei vile (de 244, 287, respectiv 101 mp), un apartament și un spațiu comercial. În conturi avea în jur de 7.000 lei, dar se lăuda că a dat împrumut unei persoane fizice suma de 40.000 de euro. Un alt împrumut, de aproape 70.000 lei, fusese dat firmei Anta Comimex SRL (deținută de fostul primar, dar radiată între timp).

Salariu mic de primar, proprietăți imobiliare consistente

La capitolul venituri, Constantin Barbu menționa atunci că este remunerat cu 30.000 lei pe an pentru funcția de primar. Soția sa, Ștefania Barbu, era angajată la Centrul de Recuperare și Reabilitare Persoane Handicap Tălmaciu, instituție locală care îi plătea un salariu anual de 22.500 lei.

Soții Barbu își rotunjeau veniturile anuale cu alți 15.000 de lei din subvenții și închirierea spațiului comercial. Suma veniturilor declarată era în total de 67.500 lei.

Un an mai târziu, primarul avea să își vândă apartamentul cu 39.400 euro și unul dintre terenuri, cu 15.000 de euro. Totodată, casa de 101 mp a fost donată. Banii încasați din vânzarea apartamentului i-a împrumutat unei persoane fizice, iar alteia i-a împrumutat alți 20.000 de euro.

În iunie 2013 și februarie 2014, Barbu senior a mai vândut două imobile, cu câte 15.000 de euro fiecare.

Tatăl donează, fiul lotizează

Ultima declarație de avere a lui Constantin Barbu, disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, este din februarie 2017. În acest document, fostul primar a menționat sub semnătură private că i-a donat vila de 244 mp fiului său, Octavian Constantin Barbu.

Alte două terenuri au fost donate fiului și fiicei sale, Andreia Ștefania Barbu.

Ulterior, în martie 2017, Octavian Constantin Barbu, actualul candidat PSD la primăria Tălmaciu, a depus o notificare la Agenția de Protecție a Mediului Sibiu pentru „lotizare teren – dezvoltare zonă rezidențială”.

Candidatul de azi a încercat să ascundă tranzacția imobiliară

Terenul, în suprafață de aproape 19.000 mp, era deținut de Octavian Constantin Barbu și Andreia Ștefania Țuțuianu, fostă Barbu, adică sora lui Octavian. Conform documentului citat, terenul urma să fie împărțit în 38 de loturi pe care urma să se construiască vile cu subsol, parter, un etaj și mansardă.

Întrebat dacă terenul a fost parcelat și dacă s-au construit cele 38 de vile, Octavian Constantin Barbu a declarat inițial că documentul cu pricina este fals. Ulterior, a revenit asupra declarației și a spus că documentul nu e fals, doar că pe terenul respectiv nu a construit locuințe.

„Am optat să ofer parcele de teren spre vânzare către persoane fizice interesate de dezvoltare individuală. Planul de Urbanism Zonal a fost întocmit conform normelor legale în vigoare și a fost aprobat de Consiliul Local Tălmaciu, într-un proces transparent și deschis, în care actualul primar a participat ca și consilier local”, a declarat Octavian Constantin Barbu pentru DeFapt.ro.

Tatăl ar fi donat trei vile, a declarat doar una

Octavian Constantin Barbu a menționat în declarația sa avere depusă în calitate de candidat PSD la primăria Tălmaciu că i s-au donat trei vile (de 430 mp, 116 mp, respectiv 244 mp). Primele două, în 2012, iar ultima, în 2016. Cele două vile pe care le-a primit în anul 2012 nu apar în declarațiile de avere depuse de către tatăl său.

Întrebat cine i-a donat cele două vile în anul 2012 și terenurile aferente, candidatul Octavian Costantin Barbu a declarat: „Nu știu de unde aveți dumneavoastră toate aceste informații, dar din respect pentru dumneavoastră am să vă răspund.

Casa în care locuiesc este construită în 1991 și am primit-o de la părinții mei. Casa de la Sadu este casa părintească a socrului meu și a primit-o soția mea. Casa de vacanță este în Tălmăcel, a fost a bunicilor și am primit-o de la părinți, acum funcționează ca și pensiune”.

Candidatul Barbu (PSD Tălmaciu), avere serioasă

Chiar și cu asemenea donații, Octavian Constantin Barbu a continuat să își extindă micul imperiu imobiliar. De exemplu, în 2012 și-a cumpărat un apartament de 48 mp în orașul Sibiu, apoi un spațiu comercial în Tălmaciu.

Într-adevăr, soția lui Octavian Constantin Barbu are o casă de 110 mp în localitatea Sadu din județul Sibiu. Dar nu i-a fost donată, ci a fost cumpărată de ea în anul 2009, în baza unui contract de vânzare – cumpărare.

Cei doi dețin două mașini (Toyota și Mazda), un motociclu KTM, o remorcă Zaslaw și un tractor BRB. Dar au și datorii de 83.000 de euro la bănci (credite scandente în 2033, respectiv 2038).

La capitoul venituri, Octavian Constantin Barbu a menționat că primește un salariu anual de 66.258 lei de la filiala românească a companiei germane Karl Heinz Dietrich (KHD), în timp ce soția sa câștigă dublu de la o bancă.

Barbu junior admite că familia are o proprietate în Dubai

Dar soții Barbu au și cheltuieli pe măsură. Pe lângă cele cu întreținerea caselor și creșterea a doi copii, Octavian Constantin Barbu și soția sa se bucură de vacanțe extravagante în Dubai.

Potrivit informațiilor DeFapt.ro, Barbu junior ar deține două apartamente în Dubai, acolo unde merg regulat atât el cu soția și copiii, cât și părinții și socrii lui.

Întrebat despre aceste apartamente în Dubai, Octavian Constantin Barbu a ocolit răspunsul.

„Vizitele noastre în Dubai sunt exclusiv în scopuri familiale, mai precis pentru a o vizita pe sora soției mele care locuiește sezonier acolo împreună cu soțul ei. Aceste vizite sunt ocazionale și sunt reflectate în fotografiile pe care familia mea le postează online”, a declarat Barbu junior.

Propria firmă, inactivă

Chiar dacă este angajat cu normă întreagă la compania germană KHD, acesta se ocupă și de afacerile familiei sale. El este asociat cu mama sa, Ștefania Barbu, în firma B – Tour & Hunt SRL, cu sediul social în strada Nicolae Bălcescu, nr. 30, din Tălmaciu.

Domeniul principal de activitate al acestei societăți este facilitarea de „cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”. Datele finaciare ale firmei arată că în anii fiscali 2021 și 2022 nu a fost înregistrată vreo activitate economică.

Dar Octavian Constantin Barbu controlează indirect alte două societăți, aflate pe numele cumnatului, respectiv pe cel al socrului său.

Firmele controlate prin cumnat și socru, profituri de milioane

La aceeași adresă la care se află și firma sa își are sediul social și Lotri Cargo SRL, o firmă de transport patronată și administrată în acte de socrul său, Ioan Ivan, șofer de profesie. Cu doar un singur angajat, firma a avut în anul fiscal 2021 o cifră de afaceri de peste 4,35 milioane lei și un profit net de 1,51 milioane lei. În anul fiscal 2022, cifra de afaceri a scăzut la 1,63 milioane lei iar profitul a fost de aproape 382.000 lei.

Cealaltă societate, Lebel Expediții, este patronată și administrată de cumnatul său, Daniel Țuțuianu. În anul fiscal 2022, aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 4,43 milioane lei și un profit de peste 1,58 milioane lei. Totul, cu doar un singur angajat.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus) 

Întrebat care este rolul său în cele două societăți patronate de cumnatul și socrul său, dar și dacă acestea prestează pentru firma germană KHD, Octavian Constantin Barbu a refuzat să răspundă.

A declarat, totuși, că nu încasează bani publici: „Din anul 2013 lucrez exclusiv în domeniul privat, fără să am nicio colaborare și implicare în sectorul public. Contractele pe care compania KHD le are cu alți furnizori sunt de natură confidențială și, prin urmare, nu pot fi discutate în spațiul public”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:40VIDEO David Popovici a luat aurul și la 200 m liber la Campionatele Europene de natație. Acum două zile, românul luase aur și la 100 m liber
19:31Dianei Șoșoacă i s-a îndeplinit un vechi vis: „Pentru prima dată în patru ani, o să am şi eu birou”. Șoșoacă este europarlamentar
15:41USR: 1.700 de lei vor pierde, în medie, angajaţii din minerit şi energie pe legea PSD-PNL a pensiilor
15:39Pensionarii, jecmăniți când cer copii după actele de muncă în vederea recalculării pensiilor. Sunt acuzate firmele de arhivare
15:13Decizie mult așteptată de pensionari: aceștia vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei
13:16Ciolacu forțează alegeri prezidențiale în septembrie. Sub 50 de zile pentru strângerea a 200.000 de semnături
12:08Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere
11:12Minune: 110 voturi pentru UDMR într-o secție din Videle, oraș fără nici un maghiar. Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării
08:57O educatoare de grădiniță privată a infectat mai mulți copii cu TBC. Conducerea grădiniței a ținut cazul educatoarei ascuns 45 de zile
08:49Cum se descurcă un politician corupt în pușcărie? Povestea fostului primar de Iași Gheorghe Nichita, închis de două ori
21:52Guvernul s-a trezit că nu mai are bani pentru salariile judecătorilor și procurorilor, așa că scoate o sumă atronomică din fondul de rezervă
19:18EXCLUSIV Geoană, no comment în legătură cu transferul unui sistem Patriot românesc în Ucraina. Anterior, Geoană spusese că este legitimă discuția despre crearea unei vulnerabilități României printr-un astfel de demers
18:57Coreea de Sud va transfera Poloniei tehnologia de fabricaţie a tancurilor sale K2
15:57Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro
15:17BREAKING NEWS Înalta Curte a admis recursul în casaţie al lui Mario Iorgulescu, dosarul va fi rejudecat la Curtea de Apel