/

Inflația va mai crește, avertizează BNR, care atrage atenția că este esențial să fie atrase fonduri europene pentru a proteja economia

BNR avertizează: inflația va mai crește (sursa: Facebook/Ministerul Finanțelor)

BNR avertizează: inflația va mai crește. Rata anuală a inflației va urca la 4,9% în 2024, urmând să scadă la 3,5% în 2025 și la 3,3% în 2026, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație al BNR. Mesajul a fost prezentat în cadrul primei ediții a conferinței „INVEST in Hospitality Properties in the CEE Region”.

BNR avertizează: inflația va mai crește

În mesajul guvernatorului Mugur Isărescu, citit de Cristian Popa se arată:

Citește și: Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30%

„Potrivit noilor date și evaluări la nivelul Băncii Centrale, rata anuală a inflației se va mări probabil la 4,9% la finele anului curent, apoi se va reduce la 3,5% la finele anului 2025, la 3,3% la finele trimestrului trei 2026.

S-a observat că evoluția fluctuantă și nivelurile mai ridicate ale ratelor anuale ale inflației sunt atribuibile prioritar unor efecte de bază în dublul sens, asociate inclusiv modificărilor legislative în domeniul energiei aplicate în luna aprilie 2024, dar și secetei severe din acest an”.

Factori care influențează inflația

Potrivit lui Cristian Popa, presiunile inflaționiste sunt alimentate de situația fiscal-bugetară și de incertitudinile legate de prețurile energiei și alimentelor.

„Incertitudini însemnate continuă să fie asociate evoluției anticipate a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv pe fondul modificărilor legislative din domeniu, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului și a altor materii prime, în condițiile escaladării tensiunilor geopolitice.”

De asemenea, el a evidențiat rolul consumului privat, care a susținut creșterea anuală a economiei în 2024, și dinamica ridicată a costurilor unitare cu forța de muncă în sectorul privat.

Riscuri economice și impactul tensiunilor geopolitice

Cristian Popa a subliniat că incertitudinile și riscurile la adresa economiei sunt amplificate de tensiunile geopolitice, războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și contextul economic global.

„Este important să menținem ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene și să le orientăm astfel încât să genereze sinergii în economie pe termen lung”, a declarat el.

Măsuri pentru reducerea deficitului

Riscurile asociate perspectivei inflației sunt strâns legate de politica fiscală și de măsurile bugetare ce ar putea fi implementate din 2025.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Acestea vizează poziționarea deficitului bugetar pe o traiectorie descrescătoare, sustenabilă și compatibilă cu cerințele Uniunii Europene.

Conferința „INVEST”

Evenimentul, organizat de Think Tank-ul INVEST la București, a adus împreună lideri din industria ospitalității, investitori, miniștri și experți în real estate.

Subiectele principale au inclus creșterea profitabilității în sectorul hotelier și oportunitățile oferite de piețele din România și Europa Centrală și de Est. Elveția a fost invitatul special al conferinței.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

13:27Bolojan și Lasconi trebuie să promită că vor băga pe capete marii corupți la pușcărie, ca să calmeze furia anti-sistem. Au curaj să facă asta?
12:02Ciucă a luat mai puține voturi decât Ciolacu în multe orașe cu primari liberali
11:53IT-iștii, noile croitorese: durerile de spate, printre cele mai frecvente probleme pe care le au programatorii
11:51Două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale au ajuns la CCR-ul controlat de PSD: ar fi șansa lui Ciolacu să intre în turul II
11:46Nu există câini „prietenoși” care pot fi scoși în spațiu public fără botniță și lesă, a decis o instanță. O mușcătură de 25.000 de lei
11:37Universitatea București le cere partidelor să nu mai promoveze politicieni fără bacalaureat
11:29Inflația va mai crește, avertizează BNR, care atrage atenția că este esențial să fie atrase fonduri europene pentru a proteja economia
11:25„Călin Georgescu e singurul candidat dat de Dumnezeu brusc, pe neștiute”: cum îl ajută un duhovnic celebru pe candidatul care face apologia Rusiei și a legionarilor
11:17Mesajele politice ale lui Călin Georgescu de pe TikTok nu sunt de competența Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, care se ocupă de securitate cibernetică, nu de dezinformare, spune instituția
20:44Academia Română și președintele acesteia, Ioan-Aurel Pop, resping asocierea cu ideile lui Călin Georgescu și își declară „în mod categoric opţiunile democratice, prooccidentale”
20:36Călin Georgescu a refuzat să accepte întrebări de la jurnaliști la conferința de presă pe care a organizat-o și în care a atacat NATO
20:28Bolojan i-a cerut lui Ciolacu, telefonic, ca „acest guvern să nu mai angajeze cheltuieli mari” care să fie în sarcina viitorului guvern
20:15Gazprom nu va mai exporta în 2025 gaze în Europa prin Ucraina, arată planurile companiei
20:05Google Maps, investigat după ce o mașină a căzut de pe un pod avariat în India, eveniment soldat cu trei morți
19:58De ce l-a iertat Parchetul General pe Călin Georgescu, care a afirmat că Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu au făcut și „fapte bune”