/

EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol

Au existat atacuri cibernetice în alegeri?
Au existat atacuri cibernetice în alegeri? (sursa: Facebook/SRI - Serviciul Român de Informații)

Au existat atacuri cibernetice în alegeri? Serviciul Român de Informații, condus de generalul Răzvan Ionescu, a declarat public că au fost demarate „investigații specifice” împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale cu privire la atacurile cibernetice ale unui „atacator statal” asupra infrastructurii IT aferentă alegerilor prezidențiale din România.

Citește și: Manipularea alegerilor pe TikTok, ca în România, nu este un caz unic în UE, avertizează Kaja Kallas

La solicitarea DeFapt.ro, AEP și STS au transmis că nu au fost implicate în nici o „investigație specifică” alături de SRI. Acesta din urmă consideră că informațiile legate de „investigațiile specifice” derulate împreună cu AEP și STS sunt clasificate.

Totodată, AEP a ținut să transmită că din sistemele informatice care deservesc procesele electorale „nu au fost exfiltrate date și nu a fost alterată integritatea datelor sau informațiilor deținute”.

Altfel spus, atacurile cibernetice nu au influențat/modificat rezultatul alegerilor prezidențiale.

SRI a invocat „peste 85.000” de atacuri cibernetice

Generalul Răzvan Ionescu, directorul interimar al Serviciului Român de Informații, susținea într-o „Notă” declasificată la cererea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în urma anulării alegerilor prezidențiale din România, că infrastructurile IT pentru derularea procesului electoral găzduite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au fost ținta unui atac cibernetic.

„În context, a fost identificat un număr ridicat de atacuri cibernetice (peste 85.000), care au vizat exploatarea vulnerabilităților existente la nivelul sistemelor informatice de suport pentru procesul electoral, în vederea obținerii accesului la date din sistemele informatice, alterării integrității acestora, schimbării conținutului prezentat publicului larg și indisponibilizării infrastructurii”, se menționa în documentul SRI.

„Investigații specifice împreună cu AEP și STS”

În aceeași notă se mai preciza că, pentru lansarea atacurilor cibernetice, au fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de țări, folosindu-se metode de anonimizare avansate pentru a îngreuna procesul de atribuire.

Totodată, SRI atrăgea atenția asupra faptului că „au fost demarate investigații specifice împreună cu AEP și STS”.

„Întrucât evaluarea cu privire la atacul cibernetic este în derulare, în prezent nu deținem date certe cu privire la atacator ori la afectarea procesului electoral”, potrivit documentelor declasificate și publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Fragment din nota SRI declasificată (sursa: presidency.ro)

SRI: „informațiile solicitate au caracter clasificat”

DeFapt.ro a solicitat SRI, AEP și STS să comunice dacă investigațiile comune au fost finalizate, respectiv care au fost concluziile acestora, dar și dacă rezultatul final al alegerilor prezidențiale a fost viciat în urma atacurilor cibernetice.

Serviciul Român de Informații a transmis că „informațiile solicitate au caracter clasificat, fiind astfel exceptate de la liberul acces al cetățenilor, în conformitate cu art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare”.

AEP: „nu au fost exfiltrate date”

Autoritatea Electorală Permanentă nu a derulat nici o „investigație specifică” în comun cu SRI și STS, ci doar a pus la dispoziția instituțiilor cu competențe toate informațiile solicitate pentru a investiga atacurile cibernetice. 

„Menționăm că AEP nu deține informații privind stadiul actual al investigațiilor desfășurate de alte instituții, iar concluziile referitoare la aceste investigații pot fi oferite exclusiv de către instituțiile de specialitate competente”, a transmis AEP la solicitarea DeFapt.ro.  

În plus, AEP a comunicat că nu există vulnerabilități exploatabile cunoscute în sistemele informatice ale instituției, dar și că sistemele de protecție beneficiază de o supervizare continuă. Mai mult, din sistemele informatice care deservesc procesele electorale „nu au fost exfiltrate date și nu a fost alterată integritatea datelor sau informațiilor deținute”.

Răspunsul AEP pentru DeFapt.ro (sursa: AEP)

Au existat atacuri cibernetice în alegeri? STS neagă

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis la solicitarea Defapt.ro că „nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024, după cum rezultă și din raportul prezentat de STS în ședința CSAT din 28.11.2024”.

STS mai susține că a implementat măsuri de prevenire și contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele și terminalele informatice, resursele de comunicații de acces și aplicațiile specifice puse la dispoziția AEP, au fost „monitorizate permanent din prisma securității cibernetice și nu au fost identificate anomalii premergător, pe timpul desfășurării sau după finalizarea procesului electoral”.

Atacuri blocate asupra site-ului de prezență

După încheierea alegerilor, potrivit STS, sistemele au fost reanalizate de specialiștii instituției. Nici de această dată nu s-au constatat vulnerabilități „care ar putea fi exploatate de către o terță parte, așa cum reiese și din raportul prezentat de STS în ședința CSAT”.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Singurele atacuri cibernetice asupra cărora STS a oferit date sunt cele detectate asupra site-ului https://prezenta.roaep.ro.

Acestea, însă, conform STS, au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate. Mai mult, acest site nu reprezintă un punct de intrare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV), aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic.

STS a menționat, la finalul răspunsului către DeFapt.ro, și că „nu există pagube materiale”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

22:11Academicienii nu l-au vrut pe Cărtărescu membru corespondent fiindcă i-ar fi denigrat pe Eminescu și Cioran, relatează scriitorul Radu Vancu
21:31Criza politică se adâncește în Austria, extrema dreaptă cere noi alegeri după eșuarea negocierilor cu conservatorii pentru un nou guvern
21:20Bolojan admite că habar nu are de politică externă: primul decret, numirea fostului ministru de Externe Luminița Odobescu în funcția de consilier prezidențial
21:13Imane Khelif, exclusă din box de IBA, dar campioană olimpică la Paris, va contesta în instanță decizia Federației Internaționale de Box
21:05A început trilaterala negocierilor USA-Rusia-Ucraina: Trump i-a sunat pe Putin și pe Zelenski
18:08Minorii, din ce în ce mai activi în traficul de droguri. Fenomenul a luat amploare și din cauza folosirii platformelor online
17:59VIDEO Autostradă deschisă de la Curtea de Argeș la București în scurt timp, anunță CNAIR
17:49Manipularea alegerilor pe TikTok, ca în România, nu este un caz unic în UE, avertizează Kaja Kallas
17:42Mircea Cărtărescu nu a fost acceptat ca membru corespondent al Academiei Române, i-a lipsit un vot
17:39E nerealist ca Ucraina să creadă că poate recupera toate teritoriile ocupate de Rusia sau că poate intra în NATO, spune șeful Pentagonului
16:54Un fost secretar de stat de la Externe acuză administrația Iohannis că a lăsat România nepregătită „pentru vremurile proaste care cad peste noi”
12:48Un comentator de pe Facebook, vizitat de Poliție de trei ori fiindcă l-a făcut „milițian” pe Predoiu – de fapt, glumise, folosind expresia lui Călin Georgescu
12:14DNA intră peste baronii UDMR: un vicepreședinte al CJ Harghita, cu o avere uriașă și palat, reținut, alături de un fost director al Finanțelor Publice
10:42Se termină cu înghețarea salariilor angajaților statului: sindicaliștii PSD de la metrou au convins Guvernul să le dea un plus de 1.050 lei pe lună, brut
10:13Grupul infracțional constituit de Laura Vicol și-a început activitatea din 2018, doi ani înainte ca PSD să o facă deputată – judecător