În 2023, a explodat numărul „prosumatorilor”, mici consumatori care produc propria energie regenerabilă: producția lor este, acum, mai mare decât a Centralei Nucleare de la Cernavodă. Potrivit lui Gabriel Andronache, vicepreşedinte al ANRE, acum sunt 97.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 1.225 MW.
Greenpeace România arăta, în octombrie 2023, că „prosumatorii” au devenit o problemă datoriă rețelei electrice învechite, după nenumărați ani în care nu s-au făcut investiții.
„Stabilitatea rețelei e o problemă tehnică, rezolvabilă. Sunt țări cu mult mai mulți prosumatori decât are România. Distribuitorii de energie, ANRE, Ministerul Energiei trebuie să colaboreze, să asigure investițiile necesare ca rețeaua să fie modernizată și să poată prelua mai multă energie regenerabilă”, explica Greenpeace.
A explodat numărul „prosumatorilor”
„Prosumatorul este cel care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce energie din surse regenerabile. Surplusul de energie regenerabilă realizat de către acesta este injectat în rețea, aplicându-se mecanismul de compensare cantitativă”, explică ENEL, pe propriul site.
Numărul acestora crește exponențial, iar Transelectrica se plânge că are mari probleme pentru că producția de energie este „fluctuantă” și ar genera „haos”.
„În momentul de faţă, la finalul lui septembrie, sunt în număr de 97.000, cu o capacitate instalată de 1.225 MW. Am început anul cu 44.000 de prosumatori şi aveau o capacitate de 478 MW. Ne aşteptăm ca, până la finalul anului, să ajungem în jur de 1.500 MW, iar la finalul T1 să ne apropiem de 2.000 MW”, a spus, azi, la o dezbatere organizată de Ziarul Financiar, Gabriel Andronache, vicepreşedinte al ANRE.
Următorul proiect Casa Verde fotovoltaice ar putea fi împreună cu capacitate de stocare, astfel încât să nu se mai creeze o presiune pe sistemul de distribuţie, iar distribuitorii să fie nevoiţi să facă întăriri şi extinderi, care se vor reflecta în tarif, a mai spus Andronache.
Rețeaua Transelectrica, depășită
„Sunt probleme în zona de echilibrare în special în perioadele cu radiații solare ridicate. Apar probleme la furnizori, în special, care sunt dezechilibrați. Comercial, aceste dezechilibre sunt preluate de furnizori, dar din punctul de vedere al echilibrării fizice sunt tranferate către Transelectrica. Aceasta are obligația ca sistemul să funcționeze echilibrat.
Noi, prin pârghiile pe care le avem, în 15 minute trebuie să refacem echilibrul sistemului și într-adevăr în perioadele cu radiații solare ridicate sunt probleme”, a spus Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național, într-o dezbatere organizată de Energy Center, la 16 noiembrie.
Infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice este atât de veche și uzată încât cea mai mare parte a ei a depășit durata normală de viață sau se află la limită, potrivit unor date dintr-un raport pe 2022 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Electricitatea a ajuns să circule prin instalații chiar mai vechi de 60 de ani, scria Hotnews, în septembrie 2023.
„În cazul liniilor electrice aeriene aparținând Operatorul de Transport și Sistem – Transelectrica, aproximativ 97% au anul punerii în funcțiune în perioada 1960 – 1999”, arăta acest site.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Transele trixa să-și modernizeze infrastructura, de 30 de ani nu am văzut o echipă de intervenții să schimbe un cablu ori un traf. Au același parc auto și aceleași echipamente după vremea lu ceașcă în timp ce profitul a explodat, probabil nici nu mai știu câți bani le întra în conturi. Prime peste prime, iar acum dacă vor schimba v’un șurub se va resimți în tarife. Bă mă lași! Da să se ducă dracu nu ar fi mai fezabil?