duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: prosumatori

6 articole
Eveniment

Prosumatorii nu trebuie să instaleze baterii

Prosumatorii nu trebuie să instaleze baterii. Camera Deputaților a decis, miercuri, eliminarea obligației prosumatorilor de a instala baterii de stocare la locul de consum și producție, în urma reexaminării proiectului de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2024. Prosumatorii nu trebuie să instaleze baterii Proiectul inițial al OUG 32/2024, care menține plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025, includea obligația prosumatorilor de a monta sisteme de stocare a energiei. Citește și: Ciolacu a cheltuit, din pixul său, fără nici un fel de control al Parlamentului, aproape 18 miliarde de lei, doar în primele opt luni din 2024 De asemenea, se cerea respectarea acestei cerințe pentru avizele tehnice de racordare pentru capacități de producție între 10,8 kW și 400 kW. În urma reexaminării cerute de președintele României, Camera Deputaților a adoptat varianta Senatului, eliminând această obligație. Printre modificări s-a numărat și eliminarea prevederii care impunea prosumatorilor existenți să instaleze baterii de stocare până la 31 decembrie 2027. Amendamentele USR, susținute în Parlament USR a fost principalul susținător al eliminării acestei obligații. Deputata Cristina Prună și senatorul Cristian Bordei au formulat amendamentele necesare. Cristina Prună a subliniat că această modificare corectează „o mare nedreptate” făcută prosumatorilor care și-au instalat panouri fotovoltaice din fonduri proprii sau prin programe de finanțare. Cristina Prună a precizat că, deși stocarea energiei este importantă pentru sistemul energetic, aceasta ar trebui stimulată prin alte mijloace, nu impusă micilor prosumatori. Ea a menționat că USR a propus deja un proiect de lege care să sprijine dezvoltarea sistemelor de stocare prin stimulente financiare. Eliminarea obligației Eliminarea obligației prosumatorilor de a instala baterii de stocare reprezintă un pas important pentru susținerea energiei regenerabile în România, reducând povara financiară asupra micilor producători. Decizia Camerei Deputaților subliniază angajamentul pentru un sistem energetic mai echilibrat și corect.

Prosumatorii nu trebuie să instaleze baterii (sursa: Pexels/Carolin Wenske)
Program de subvenționare a pompelor de căldură Foto: CalorServ.ro
Economie

Ministerul Energiei program subvenționare pompelor căldură

Ministerul Energiei anunță un program de subvenționare a pompelor de căldură. Un director din acest minister a afirmat că Guvernul vrea să crească numărul pompelor de căldură folosite în sectorul rezidenţial, ele fiind deja frecvente în clădirile comerciale şi industriale. Citește și: Firma care-i plătește BMW-ul lui Exarhu, profit net de peste un milion de lei în 2023. SRL-ul, deținut integral de realizatorul radio Program de subvenționare a pompelor de căldură În consecință, programul Electric UP, pe cale de lansare, va include la finanţare şi pompele de căldură. „Am recunoscut prin actualul PNIESC ceea ce nu se găseşte la nivelul statisticii, dar toată lumea o foloseşte, mai ales în clădirile comerciale şi industriale, sunt foarte multe pompe de căldură şi vom creşte nivelul de penetrare la nivelul rezidenţialului (...) Am recunoscut prin actualul PNIESC ceea ce nu se găseşte la nivelul statisticii, dar toată lumea o foloseşte, mai ales în clădirile comerciale şi industriale, sunt foarte multe pompe de căldură şi vom creşte nivelul de penetrare la nivelul rezidenţialului”, a afirmat Sorin Elisei, director general în Ministerul Energiei. Citește și: Antisemiții PSD pe care propriul partid se face că nu-i vede: „Jidanii care conduc România după 1989”, scria un primar PSD pe Facebook El a mai precizat că prosumatorii cu panouri şi mijloace de stocare pot să se doteze şi cu pompe de clădură. Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană. Treptat, acestea vor ajunge să încălzească tot mai multe clădiri. Planul României este ca actualele sobe pe lemne să fie înlocuite în principal cu pompe de căldură.

Prosumatorii, consultați pentru elaborarea de legislație (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Economie

Prosumatorii, consultați pentru elaborarea de legislație

Prosumatorii, consultați pentru elaborarea de legislație. Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) va participa săptămâna viitoare la prima întâlnire de lucru organizată de Ministerului Energiei pentru elaborarea legislaţiei privind Comunităţile de Energie în Romania, a anunţat duminică asociaţia. Prosumatorii, consultați pentru elaborarea de legislație La aceasta prima întâlnire au fost invitaţi ONG-uri, specialişti şi entităţi care pot ajuta la elaborarea unei legislaţii coerente în acest domeniu. Citește și: Catastrofă: România a atras zero euro din fondurile de coeziune din bugetul 2021-2027. Suma alocată: 29 de miliarde euro, din care 2,7 miliarde euro trebuie absorbiți în 2024 "Iniţiativa este lăudabilă şi, aşa cum spunea şi domnul ministru Sebastian Burduja, ministerul are nevoie de toţi specialiştii din societatea civilă, iar formarea unui grup de lucru cu oameni implicaţi în acest domeniu nu poate duce decât la un rezultat bun", a transmis preşedintele asociaţiei, Dan Pîrşan, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România va colabora activ pentru elaborarea unei legislaţii bazate pe experienţele altor state europene în această direcţie. "Susţinem cu tărie ca o lege pentru Comunităţile de Energie să fie elaborată de la început cu prevederi clare şi concise, astfel încât ANRE să aibă doar misiunea de a aplica legea şi nu de a reglementa. Experienţa cu legislaţia prosumatorilor instabilă şi favorizantă elaborata de ANRE până acum, ar trebui să fie "inspiraţională" în acest caz", a adăugat preşedintele APCE, Dan Pîrşan.

Numărul prosumatorilor a trecut de 100.000 Foto: ZF
Economie

Numărul prosumatorilor a trecut de 100.000

Numărul prosumatorilor - micii producători de energie, pe care o folosesc în principal pentru autoconsum - a trecut încă de la început de noiembrie de 100.000, arată datele Transelectrica. La acel moment, capacitatea instalată era puțin sub 1.299 MW. Citește și: VIDEO Gafă epică la Digi 24: Cosmin Prelipceanu a dialogat un minut și jumătate cu prefectul Capitalei, dar la capătul firului era „un cetățean obișnuit”. Digi greșise numărul Numărul prosumatorilor a trecut de 100.000 „Pe baza datelor de la Transe­lec­trica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, în evidenţa căruia apar pentru prima dată pro­sumatorii, cei mai mulţi mici produ­cători de energie s-au concentrat în zona Olteniei, acolo unde sunt înregistraţi 17.239 de prosumatori. Ca­pacitatea mon­ta­tă de aceştia a ajuns la aproape 209 MW, arată datele Transe­lec­trica. Apoi, regi­unea deservită de DEER Transil­vania Sud, compa­nie de distribuţie a ener­giei din grupul Elec­trica, a ajuns la înce­putul lunii no­iem­brie la o co­munitate de 14.837 de prosumatori, cu o ca­pacitate instalată de 176 MW. A treia cea mai numeroasă comuni­tate de prosumatori se află în Mol­dova, peste 13.000 de prosumatori fiind conectaţi la reţeaua adminis­trată de nemţii de la Delgaz Grid. Cel mai probabil, România a terminat anul trecut cu o capacitate instalată pe zona de prosumatori de circa 1.500-1.600 MW, un salt fabulos în comparaţie cu cei 478 MW cu care a început 2023”, scrie Ziarul Financiar. Pentru comparație, Centrala Nucleară de la Cernavodă are o capacitate instalată de circa 1.400 MW.

A explodat numărul „prosumatorilor” Foto: ienergy.ro
Eveniment

A explodat numărul „prosumatorilor”

În 2023, a explodat numărul „prosumatorilor”, mici consumatori care produc propria energie regenerabilă: producția lor este, acum, mai mare decât a Centralei Nucleare de la Cernavodă. Potrivit lui Gabriel Andronache, vicepreşedinte al ANRE, acum sunt 97.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 1.225 MW. Greenpeace România arăta, în octombrie 2023, că „prosumatorii” au devenit o problemă datoriă rețelei electrice învechite, după nenumărați ani în care nu s-au făcut investiții. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense deținea și într-un seif din Baia Mare „Stabilitatea rețelei e o problemă tehnică, rezolvabilă. Sunt țări cu mult mai mulți prosumatori decât are România. Distribuitorii de energie, ANRE, Ministerul Energiei trebuie să colaboreze, să asigure investițiile necesare ca rețeaua să fie modernizată și să poată prelua mai multă energie regenerabilă”, explica Greenpeace. A explodat numărul „prosumatorilor” „Prosumatorul este cel care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce energie din surse regenerabile. Surplusul de energie regenerabilă realizat de către acesta este injectat în rețea, aplicându-se mecanismul de compensare cantitativă”, explică ENEL, pe propriul site. Numărul acestora crește exponențial, iar Transelectrica se plânge că are mari probleme pentru că producția de energie este „fluctuantă” și ar genera „haos”. „În momentul de faţă, la finalul lui septembrie, sunt în număr de 97.000, cu o capacitate instalată de 1.225 MW. Am început anul cu 44.000 de prosumatori şi aveau o capacitate de 478 MW. Ne aşteptăm ca, până la finalul anului, să ajungem în jur de 1.500 MW, iar la finalul T1 să ne apropiem de 2.000 MW”, a spus, azi, la o dezbatere organizată de Ziarul Financiar, Gabriel Andronache, vicepreşedinte al ANRE. Următorul proiect Casa Verde fotovoltaice ar putea fi împreună cu capacitate de stocare, astfel încât să nu se mai creeze o presiune pe sistemul de distribuţie, iar distribuitorii să fie nevoiţi să facă întăriri şi extinderi, care se vor reflecta în tarif, a mai spus Andronache. Rețeaua Transelectrica, depășită „Sunt probleme în zona de echilibrare în special în perioadele cu radiații solare ridicate. Apar probleme la furnizori, în special, care sunt dezechilibrați. Comercial, aceste dezechilibre sunt preluate de furnizori, dar din punctul de vedere al echilibrării fizice sunt tranferate către Transelectrica. Aceasta are obligația ca sistemul să funcționeze echilibrat. Noi, prin pârghiile pe care le avem, în 15 minute trebuie să refacem echilibrul sistemului și într-adevăr în perioadele cu radiații solare ridicate sunt probleme”, a spus Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național, într-o dezbatere organizată de Energy Center, la 16 noiembrie. ​Infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice este atât de veche și uzată încât cea mai mare parte a ei a depășit durata normală de viață sau se află la limită, potrivit unor date dintr-un raport pe 2022 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Electricitatea a ajuns să circule prin instalații chiar mai vechi de 60 de ani, scria Hotnews, în septembrie 2023. „În cazul liniilor electrice aeriene aparținând Operatorul de Transport și Sistem - Transelectrica, aproximativ 97% au anul punerii în funcțiune în perioada 1960 - 1999”, arăta acest site.

Peste 16.000 de prosumatori racordaţi la reţelele Distribuţie Energie  Foto: solar-solutions.ro
Mediu

Peste 16.000 de prosumatori racordaţi la reţelele Distribuţie Energie

Peste 16.000 de prosumatori sunt racordaţi, în prezent, la reţelele companiei Distribuţie Energie Electrică România, reprezentând sub 1% din numărul total de utilizatori, însă dacă se menţine ritmul de creştere a cererilor, procentul prosumatorilor în numărul total de utilizatori ar putea să depăşească 5%. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Peste 16.000 de prosumatori racordaţi la reţelele Distribuţie Energie „Din ce în ce mai mulţi clienţi - casnici, dar şi companii - vor să devină producători şi, în acelaşi timp, consumatori de energie. În prezent, sunt racordaţi la reţelele de distribuţie ale companiei peste 16.000 de prosumatori, care reprezintă sub 1% din numărul total de utilizatori ai reţelelor DEER. Totuşi, ritmul de creştere a numărului de cereri de racordare este unul impresionant. Dacă se menţine acest ritm, procentul prosumatorilor în numărul total de utilizatori ar putea să depăşească 5%", se arată într-un comunicat al companiei, membră a Grupului Electrica. În context, DEER a publicat Ghidul interactiv "Cum să devii prosumator?", ce cuprinde informaţii utile şi prezentarea etapelor care trebuie parcurse în cadrul acestui proces. Documentul dedicat prosumatorilor poate fi accesat pe site-ul companiei. "Parcurgând acest Ghid, interactiv şi complet, cei interesaţi află care sunt paşii de urmat, ce documente sunt necesare, cu cine trebuie să ia legătura pentru a deveni prosumatori. Interesul clienţilor noştri/consumatorilor de energie electrică să devină prosumatori este din ce în ce mai mare şi noi venim, astfel, în sprijinul acestora, oferindu-le informaţiile şi documentele necesare în parcurgerea, cât mai rapidă şi cu succes, a tuturor etapelor", a afirmat Mihaela Rodica Suciu, director general DEER. Compania recomandă tuturor celor care doresc să devină prosumatori să contacteze o persoană fizică autorizată sau o companie atestată de către ANRE pentru consultanţă, documentare, informare, proiectare şi execuţie (pentru instalarea echipamentelor de producere a energiei din surse regenerabile). DEER publică ghidul prosumatorilor După finalizarea montării instalaţiilor, este necesară transmiterea unor documente către DEER, precum Buletinul de Verificare Priză de Pământ, Procesul Verbal de Recepţie sau Notificarea. Toate documentele şi informaţiile se regăsesc în Ghidul dedicat prosumatorilor, cu link-uri către documentele ce trebuie să fie completate. Urmează o perioadă de probă a instalaţiilor de producere a energiei, după care trebuie transmis Procesul verbal de recepţie a punerii în funcţiune a acestor instalaţii şi, după caz, a instalaţiei de stocare a energiei. Pentru a economisi timpul clienţilor săi, DEER recomandă ca toată corespondenţa să se realizeze online, subliniază comunicatul citat. Citește și: Teodosie Tomitanul are credite bancare de 500.000 de lei pe care le ascunde de ANI. Nu se știe în cât timp trebuie să le returneze După verificarea documentelor depuse (prin poştă sau online) şi achitarea tarifului pentru actualizarea certificatului de racordare, DEER va emite Certificatul de Racordare.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră